ÚTIKRITIKA.HU / Borobudur


hirdetes

útikritikák


Borobudur

Borobodurról dióhéjban| Vélemények| Odajutás|Látnivalók Fotóegyveleg

Aji fotója

Tartalomfeltöltés folyamatban

Borobodurról dióhéjban

Borobudur egy buddhista stupa és templom komplexum az indonéziai Jáva sziget középő részén. A 8. században épült.

Az UNESCO kulturális örökségének a része.

2019 óta a látogatók nem léphetnek be (sőt, nem is érinthetik meg) a templomot. Az interneten látható képek korábban készültek. A szabályváltozás ellenére a jegyek ára továbbra is emelkedik, ezért - mielőtt elindulna - győződjön meg arról, hogy mit tud valójában megnézni. 2022 októberétől építkezések zajlanak, a templom négy oldala közül kettő megközelíthetetlen.

Vélemények

A három, célul kitűzött látnivaló közül elsőként a legtávolabbiba, Borobudur buddhista sztupájába mentünk. Az indonéziai múzeum-, és látnivaló- belépők ez eddig kezelhetőnek bizonyultak. (10.000-75.000 rúpia). Párszor meg- nevettettem a jegyárusokat, mikor galambősz hajammal az árjegyzéket mereven nézve, „two domestic children ticket-et” kértem. A helyieknek ugyanis jóval olcsóbb volt a jegy, ami talán érthető. De mikor a Borobudur- Prambanan templomokhoz kedvezményes kombi jegyeket vettünk fejenként 675.000 rupiért (kb. 24.000 Ft), akkor igencsak meglepődtünk. Pláne akkor, amikor a sztupába felmenet után vettük tudomásul, hogy műemlékvédelem címén egy lépcsőfokot sem tehettünk az impozáns, 1100 éves, 120X120 m alapú nagyságú hatalmas palotába. Csak kívülről járhattuk körbe a csodát. Örültünk, hogy szép volt az idő, de nem sokáig! Délben menetrendszerűen megeredtek az ég csatornái, és a közeli Merapi- vulkánhoz tervezett dzsip- túránkat elmosta az eső. (István, 2022)

Enikő fotója


,, Borobudur több teraszból áll, mind tele szimbolikus kőfaragásokkal és buddhaszobrokkal. Ahogyan felfele menet kőrözünk az emeleteken és egyre feljebb emelkedünk, az Sziddhátra útját szimbolizálja a Nirvánába. A különböző buddha szobrok más és más kézjelzéseket mutatnak, és emellett rengeteg kőbe vésett látható és nem látható jelenet mutatja meg a buddhizmus filozófiáját és a különböző inkarnációkat. Valamilyen titokzatos oknál fogva a templomot a megépítése után száz évvel magára hagyták, és csak az elmúlt századokban fedezték fel újra.

Óriási munka lehelttt a lerombolódott épületet visszaállítani a mai állapotába, mert nem csak a dzsungel hódította vissza a területet, hanem volt itt vulkánkitörés és földrengés is, ami tovább rombolta Borobudurt. Most viszont teljes pompájában megtekinthető, egy-egy csendesebb és árnyékosabb sarokban egészen kellemes meditatív állapotba kerülhet az ember, ha sikerül elkerülnie az iskolás csoportokat, akik lépten-nyomon szelfizni akarnak a fehér emberrel. (2017)" forrás

Odajutás

Jogjakartában nem kellett a másnapi, a környékre betervezett körutazásunkra taxist keresni: a reptéri fuvaros többször jelezte az úton, hogy szívesen vállalkozik erre. Meg is egyeztünk. (600.000 rúpia, kb. 21.000 Ft egész napra, benzinnel, parkolókkal, sofőrrel, és ott áll meg, ahol mondjuk neki. (István, 2022)

Látnivalók

Aji fotója

Nyugati szárny - István fotója

Fentről nézve - Enikő fotója

Fotóegyveleg

Hajni fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon