ÚTIKRITIKA.HU / Sumba sziget

Sumba sziget

Sumba szigetről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb haszos információk|Strandok| Látnivalók| Programlehetőségek| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Nyugodtan lehet a helyieket fotózni, de azért udvariasan előre engedélyt illik kérni

Ennek az aloldalnak a tartalommal való feltöltése elökészületben van. Kérünk némi türelmet.

Sumba szigetéről dióhéjban

Íme egy egyedi (azért már titkos jelző nélküli) utazási tipp: Sumba. Ez egy indonéz sziget, ami magyar utazók körében egyelőre nem igazán ismert. De most ezen változtatunk!

Indonézián belül a Sumba sziget a Kis-Szunda szigetcsoporthoz tartozik. Az Indiai-óceáni sziget az ismertebb Flores és Komodo szigetektől délre, Balitól keletre fekszik (ez utóbbitól kb. 250 kilométerre). Sumba kétszer akkora (11 153 négyzetkilométer), mint Bali, de csupán egyhatod annyi lakosa van (kb. 715 ezer).

Sumba földrajzilag egyedinek számít Indonéziában, mivel nincsenek rajta vulkánok. Amúgy változatos a tájkép: sok dombos vidék, északon és keleten száraz szavannás terep, délen érintetlen erdőségek, párás trópusi vegetáció.

Miért érdemes odalátogatni?

Hagyományos falvak érdekes kinézetű kunyhókkal, emlékezetes, bizarr temetési ceremóniák, színpompás piacok, gyönyörű strandok, roppant barátságos helyiek es szép (ikat) ruhákat, sálakat készítő szövödék. A Sumbai Ikat Indonézia szerte a legértékesebb és legjobb minőségű, egyedi motívumokkal.
A szigeten sokféle vallás, hit megfér egymás mellett. Nagyon sok keresztény (protestáns vagy katolikus) templomot lehet látni. Az iszlám - mint Indonéziában általában - itt is jelen van, de sokkal kevésbé, mint más szigeteken. A keresztények vannak többségben 80%-a a lakosságnak (háromnegyedük protestáns, egynegyedük katolikus), és ettől is egyedi indonéz sziget.

Addig kell odalátogatni, amíg nem lesz annyira kommersz turista desztináció, mint Bali (bár ezzel egyáltalán nem akarjuk leszólni az ezerarcú Balit). Sumba valamiképpen olyan, mint Bali, amikor még nem uralta el a tömegturizmus.

Sumba: egyedi kultúra, csodás természet, szuper szörfölési lehetőségek, és sok minden más.

A sziget felfedezésében nagyon is érdemes igénybe venni egy, ott élő magyar család tájékozottságát, kapcsolatrendszerét, segítségét mind a szállás, mind a programok tekintetében. Klára és Zoltán elérhetősége: rokazoltan@yahoo.com.

Nyers idill tömeg nélkül

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nincs sok turista, így a ritka látogató élvezheti a helyiek kíváncsi, barátságos, őszinte mosolyokkal kísért figyelmét (csomó szuper portréfotót lehet csinálni)

2. Mivel a falvakban (és főleg a keleti szigetrészen) ritka látogató a fehér turista ember, így a kisgyerekek nagy vidámsággal, sikitozásokkal és érdeklődéssel veszik körül az idegent, és az sem ritka, hogy a szülők minden érdek nélkül beinvitálják a látogatót az otthonukba - mindez mindig mókás élmény a sok testbeszéddel

3. A piacok forgataga, a sokféle illat (fokhagyma mindenképpen)

4. A Pantai Rua strand, mert nyugodtan lehet fürödni, és érdekes együtt strandolni a helyi népekkel, amúgy nem zsúfolt - amúgy szebbek a strandok, mint Balin

5. Még alig fedezték fel a szigetet a turisták, s így nincs lehervasztó tömegturizmus, viszont van kiváltságosan egyedi utazási élmény, a turizmus által nem felforgatott, autentikus helyi élet 

6. A hagyományos falvak magas, tágas kunyhói, fotógén életképek falusiakkal és és nagy becsben tartott haszonállataikkal (nem mozlim a lakosság, szóval malac van bőven)

7. A Toraja-i gyászszertartáshoz hasonló ünnepet végignézni az állatáldozatok (itt inkább malacokat) bemutatása mellett táncolva, énekelve, vidáman gyászolnak - aki nem járt Sulawesin, annak ez itt emlékezetes élmény lehet

8. A Walakiri Beach csodás mangrove fái

9. Nézni a parton a helyi halászokat és este, naplemente előtt a lovaikat futtató gyerekeket

10. Nagyon a tisztaság, kevesebb a szemét, mint sok más helyen Indonézióban

kapitális

Nem tetszett

1. A piacokon a szárított hal szaga itt is orrfacsaró 

2. Több gyönyörű strandon sajnos nem veszélytelen a fürdés az erős (néha vad) áramlatok és néha a sziklák miatt

3. Bonyolult, körülményes volt módot találni, hogy részt lehessen venni egy hagyományos gyászünnepen, mert ez itt nem egy turista látványosság, hanem igazi - komplikált volt tisztázni, hogy milyen ajándékot kell prezentálni vendégként - ja, és az állatmészárlás látványa nem romantikus...(persze az sem biztos, hogy valaki pont akkor hal meg amikor mi Sumbára latogatunk).

4. Nagyon kevesen tudnak angolul (inkább persze a városokban), de hát ez érthető, hiszen nincs a sziget a turizmus fősodorjában

5. A szegénység (Indonézia egyik legszegényebb tartománya), igaz nem tűnik lehervasztónak

6. A bolhaszerű homoki légy (sandfly) időnkén és egyes strandokon irritáló

7. A csaholó kóbor kutyák

8. Nem találtunk megbízható, jól használható sziget térképet

Vélemények

,, A Sárga ruhás lány írja blogjában: 

Sumba nagy. Bazi nagy. Sokkal nagyobb, mint azt az ember első látásra gondolná. Mivel Sumbán két nagyobb központi rész található, nagyjából a két reptér körül, ezért érdemes úgynevezett körúttal bejárni a szigetet. Ez a módszer általában motorbérlés útján szokott működni, de Sumbán ez is másképp van. Motort bérelni nem nagyon tudsz, mert korlátozottak a lehetőségek. Érdemes a szállásodon kérdezősködni. Él egy magyar család Sumbán, akik a Villa Amidalát, saját villájukat üzemeltetik, ők például tudnak segíteni motor, -és autóbérlésben egyaránt.

Sumbát gyakorlott utazóknak ajánlom. A hosszú és sokszor kényelmetlen utazás miatt egyik helyről a másikra, vagy a kiépítetlen vízesések nagyon nehéz megközelítése miatt, sokszor korlát, kötél, egyéb biztonsági elemek nélkül kell lemászni meredek sziklafalakon vagy domboldalakon, amelyek néhol nagyon csúsznak és nincs miben megkapaszkodni.

Helyi, angolul beszélő vezető nélkül nem érdemes meglátogatni helyi falvakat, ahol megismerkedhetsz a különleges marapu hagyományokkal, ugyanis nehéz informálódni hogy mi mit jelent, mi miért van. Helyi guideokat nem könnyű találni, de már egyre több van. A helyek távolsága és nehezen megközelíthetősége miatt szánj időt az itt létre. Sumba nem a 3-4 napos utazási célpontok közé tartozik. Kivéve, ha tengerparton szeretnél pihenni és egész nap és nem csinálni semmit. Csak akkor. :) (2018)" forrás

Ehhez nem kell vélemény

Időjárás

Május és október között van a száraz évszak. A november és április közötti időszak csapadékos. A monszun időszak a sziget keleti részén 3 hónapig tart, a nyugati oldalon 5 hónapig.

A természetkedvelők számára az április és július közötti időszak az ideális.

Odajutás

Baliról a Nam Air légitársaság gépeivel csupán 55 perc alatt lehet eljutni. Meg kell jegyezni, hogy ez az egyetlen légitársaság aminek 20 kg a csomag súlylimit. A többi légitársaságnál - Lion Air és Wings Air csak 10 kg a limit.
Két repülőtér van a szigeten; egy a fővarosban, Waingapu-ban, a másik pedig nyugaton, Tambolaka-ban. A két repülőtér autóval 5-6 órányira van egymástól, tehát szállásfoglaláskor jól meg kell győződni arról, hogy jó, a közelebbi repülőteret választunk az érkezéshez.

Száraz évszakban a kis repülőtérre érkezéskor inkább érezni valamiféle afrikai feelinget, mint ázsiait (részben a szavannás táj miatt is).

A hajós megközelítés kalandosabb. Kéthetente jön ide a Bali szigeti Benoából a Pelni nevű hajótársaság termetes kompja. A kalandosság leginkább abból áll, hogy a hajóút két éjszakát is magába foglal.

Szállás

,, Sumba egyáltalán nem kiépített turista célpont. Emiatt, nagyon ritkásan és kevés lehetőség van szállásra. Errefelé nem működik az a módszer, hogy oké, nem foglalok a neten, mert ha ideérek, akkor körbekérdezek, és helyben találok másikat vagy olcsóbbat. Nem találsz, mert nincs, vagy nincs miből válogatni. (2018) forrás

Érdemes előre eldönteni, hogy a sziget melyik részét akarjuk elsőre felfedezni. A tájékozódásban értékes segítséget tud nyújtani Róka Zoltán és családja. A Villa Amidala-t biztos ajánlani fogják.

A sziget legmenőbb hotelje a Nihiwatu Resort, amit egy neves amerikai utazási magazin 2016-ban a világ legszebb hoteljének titulált. Baromi drága.

750 UDS/éjszaka a legolcsóbb szobájuk

Helyi közlekedés

A közutak jó állapotúak, de a dimbes-dombos táj miatt csupa szerpentin az egész. Szóval a meglehetősen nagy szigetet buszon bejárni rövid idő alatt nem igazán lehetséges, mert lassú a közlekedés.

Buszok

Merészen tuningolt távolsági busz

Bemo

Motoros taxi (ojek)

Motorkerékpár

Autóbérlés

Étkezés

Érdekes, hogy az éttermek többnyire nem szolgálnak fel sört, de engedik bevinni a boltban vásároltat.

Érdemes megkóstolni a kecskehúsos ételüket. Amúgy van bőven disznó-, csikre- és halétel.

Vásárlás

Zömében keresztény sziget, minek következtében a vasárnap pihenőnap és sok üzlet zárva tart.

Nagyon kifinomult ajándék lehet  az úgynevezett ikat szőttes.

Szórakozás

Közbiztonság&Kellemetlenségek&Turista etikett

A turisták rovására, kárára elkövetett bűncselekmények már csak azért is ritkák, mert kevés a turista és a potenciális bűnelkövetők erre még nem szakosodtak. Ne vigyünk a szigetre márkás cuccokat, mert a tulajdon fogalmát néhány helyi másként értelmezheti, mint mi, és akkor az adott menő cucc eltulajdonlás tárgya lehet....

A sziget keleti részén lakók szerint a nyugati részen fordulnak elő gyakrabban konfliktusok, enyhébb inzultusok.

A turista és a helyiek között konfliktusok előfordulnak, de ez inkább a civilizációs-kulturális különbségekből és az ezekhez kapcsolódó hétköznapi félreértésekből adódnak. Az utazónak alkalmazkodni kell, illik a helyi szokásokhoz, érzékenységekhez.

A szigetlakók egymás között gyakran nyers agresszivitással vitatkoznak, rendeznek konfliktusokat, főleg a nyomorúságosabb negyedekben. Gyakoriak az etnikai hátterű veszekedések, bosszúállások.

Egyéb hasznos információk

1. Az egyénileg szükséges gyógyszereket vigyük magunkkal, mert a szigeten az orvosi ellátás nem mondható széles körűnek.

2. Wifi inkább csak a nagyobb településeken érhető el. Meg lehet fontolni, hogy néhány napig netezés nélkül élvezzük az életet Sumbán. Nem döl össze a világ. Néhol még a mobilszolgáltató térereje sem érhető el, s ezért a GPS-funkció sem mindig használható.

3. Érdemes zseblámpát vinni, mert sötétedés után sok helyen nincs semmi közvilágítás. Esténként még a fővárosban is gyakran fordulnak elő többórás áramszünetek.

4. Malária nagy ritkán előfordul. Malaronéra szükség lehet.

5. ,, Mivel Sumba reptere nem nemzetközi, ezért nagy valószínűséggel Baliról repül ide az ember. Érdemes megfelelő mennyiségű rúpiát hozni, hiszen pénzváltás csakis a bankban lehetséges, aminek az átváltása rosszabb, mint egy pénzváltóban Balin. Bankautomaták nagyobb városokban vannak, tehát pénzt felvenni könnyen lehet. Vagyis meg lehet próbálni. Nem mindegyik automata fogadja el a nemzetközi bankkártyát. Jobb biztosra menni tehát a készpénz kérdésben és hozni eleget." forrás

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Strandok

Pantai Rua

Pantai Marosi

A sziget nyugati oldalának tán legszebb strandja.

Tarimbang Beach

Mandorak Beach

Látnivalók

Kampung Ratenggaro

Ez egy jellegzetes helyi falu.

Tanjung Mareha

Weekuri lagúna

A Watung Maladong sziklaformációi

Programlehetőségek

A sziget nyugati részének kis falvait legpraktikusabban a délnyugati központi, de kicsi városból, Waikabubakból kindulva érdemes felfedezni.

Trekking túrák

Érdekességek

A keresztény vallás ugyanazon ember, család keretében jól megfér az ősi, babonás hitvilággal. A családok a hagyományos kunyhós házukban rendszeresen hódolnak az otthonukat védeni hivatott szellemeknek.

A pasola rituáléról:

A pasola szó jelentése: tor. Az évente kétszer (március és augusztus) megszervezésre kerülő lovaspárbaj a sziget legnagyobb eseményének számít. A helyiek úgy vélik, hogy a rituálé hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy boldogságban éljenek a Földön és a túlvilágon egyaránt. A párbajban résztvevők nem csak színészkednek, hanem komolyan megvívnak egymással addig ameddig egyikük megsebesül. A hiedelem szerint, ha valaki életét veszti a párbaj során, akkor az csak azért történhetett meg, mert a vesztes megszegte a böjt szabályait.

A Marapu természeti vallásról:

,, Indonéziában egyedülállóan ezen a szigeten található egy olyan ősi, animista hagyomány és vallás, a marapu, amely 4500 éves temetkezési hagyományokat őriz és a lakosság kb. egyharmadának a mai napig a mindennapok részét képezi. Fantasztikus, hogy ez az ősi vallás a mai napig él ebben a formában és különleges módon egyike az utoljára fennmaradt megalitikus kultúráknak az egész világon." forrás

Olvasmányos linkek

,, Létezik egy sziget Balitól keletre, Florestól délnyugatra, amelyet talán sokan észre sem veszünk a térképen, mert keveset hallottunk róla. Ez a sziget Sumba, ami azonban nem összetévesztendő a hasonló hangzású Sumbawával, és ami Sumbától északnyugatra található.

A sziget mérete nagyjából kétszer akkora mint Bali, és míg az utóbbin közel 4 millió ember él (az ide látogató turistákat leszámítva) addig Sumbán kb. 700 ezer lakos osztozik az egész szigeten, vagyis a népsűrűség kimondottan ritka. Ebből kifolyólag simán előfordulhat, hogy órákig motorozol úgy, hogy alig látsz házakat, vagy egyéb közlekedési eszközöket, nem beszélve helyi warungokról, vagy boltokról.

Elhelyezkedéséből adódóan útbaigazításhoz hasznos tudni, hogy nem létezik Észak- vagy Dél-Sumba, csak Nyugat-, Közép-, és Kelet-Sumba. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Tipikus helyi kunyhók

Dolgos hétköznap

Rituálé

Táncos vigadalom temetési szertartás keretében

A férfiaknál ez a fejdísz gyakori


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon