ÚTIKRITIKA.HU / Sumba sziget


hirdetes

útikritikák


Sumba sziget

Sumba szigetről dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb haszos információk|Strandok| Látnivalók| Programlehetőségek| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Nyugodtan lehet a helyieket fotózni, de azért udvariasan előre engedélyt illik kérni

Ennek az aloldalnak a tartalommal való feltöltése elökészületben van. Kérünk némi türelmet.

Sumba szigetéről dióhéjban

Íme egy egyedi (azért már titkos jelző nélküli) utazási tipp: Sumba. Ez egy indonéz sziget, ami magyar utazók körében egyelőre nem igazán ismert. De most ezen változtatunk!

Indonézián belül a Sumba sziget a Kis-Szunda szigetcsoporthoz tartozik. Az Indiai-óceáni sziget az ismertebb Flores és Komodo szigetektől délre, Balitól keletre fekszik (ez utóbbitól kb. 250 kilométerre). Sumba kétszer akkora (11 153 négyzetkilométer), mint Bali, de csupán egyhatod annyi lakosa van (kb. 715 ezer).

Sumba földrajzilag egyedinek számít Indonéziában, mivel nincsenek rajta vulkánok. Amúgy változatos a tájkép: sok dombos vidék, északon és keleten száraz szavannás terep, délen érintetlen erdőségek, párás trópusi vegetáció.

Miért érdemes odalátogatni?

Hagyományos falvak érdekes kinézetű kunyhókkal, emlékezetes, bizarr temetési ceremóniák, színpompás piacok, gyönyörű strandok, roppant barátságos helyiek es szép (ikat) ruhákat, sálakat készítő szövödék. A Sumbai Ikat Indonézia szerte a legértékesebb és legjobb minőségű, egyedi motívumokkal.
A szigeten sokféle vallás, hit megfér egymás mellett. Nagyon sok keresztény (protestáns vagy katolikus) templomot lehet látni. Az iszlám - mint Indonéziában általában - itt is jelen van, de sokkal kevésbé, mint más szigeteken. A keresztények vannak többségben 80%-a a lakosságnak (háromnegyedük protestáns, egynegyedük katolikus), és ettől is egyedi indonéz sziget.

Addig kell odalátogatni, amíg nem lesz annyira kommersz turista desztináció, mint Bali (bár ezzel egyáltalán nem akarjuk leszólni az ezerarcú Balit). Sumba valamiképpen olyan, mint Bali, amikor még nem uralta el a tömegturizmus.

Sumba: egyedi kultúra, csodás természet, szuper szörfölési lehetőségek, és sok minden más.

A sziget felfedezésében nagyon is érdemes igénybe venni egy, ott élő magyar család tájékozottságát, kapcsolatrendszerét, segítségét mind a szállás, mind a programok tekintetében. Klára és Zoltán elérhetősége: rokazoltan@yahoo.com.

Nyers idill tömeg nélkül

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Nincs sok turista, így a ritka látogató élvezheti a helyiek kíváncsi, barátságos, őszinte mosolyokkal kísért figyelmét (csomó szuper portréfotót lehet csinálni)

2. Mivel a falvakban (és főleg a keleti szigetrészen) ritka látogató a fehér turista ember, így a kisgyerekek nagy vidámsággal, sikitozásokkal és érdeklődéssel veszik körül az idegent, és az sem ritka, hogy a szülők minden érdek nélkül beinvitálják a látogatót az otthonukba - mindez mindig mókás élmény a sok testbeszéddel

3. A piacok forgataga, a sokféle illat (fokhagyma mindenképpen)

4. A Pantai Rua strand, mert nyugodtan lehet fürödni, és érdekes együtt strandolni a helyi népekkel, amúgy nem zsúfolt - amúgy szebbek a strandok, mint Balin

5. Még alig fedezték fel a szigetet a turisták, s így nincs lehervasztó tömegturizmus, viszont van kiváltságosan egyedi utazási élmény, a turizmus által nem felforgatott, autentikus helyi élet 

6. A hagyományos falvak magas, tágas kunyhói, fotógén életképek falusiakkal és és nagy becsben tartott haszonállataikkal (nem mozlim a lakosság, szóval malac van bőven)

7. A Toraja-i gyászszertartáshoz hasonló ünnepet végignézni az állatáldozatok (itt inkább malacokat) bemutatása mellett táncolva, énekelve, vidáman gyászolnak - aki nem járt Sulawesin, annak ez itt emlékezetes élmény lehet

8. A Walakiri Beach csodás mangrove fái

9. Nézni a parton a helyi halászokat és este, naplemente előtt a lovaikat futtató gyerekeket

10. Nagyon a tisztaság, kevesebb a szemét, mint sok más helyen Indonézióban

kapitális

Nem tetszett

1. A piacokon a szárított hal szaga itt is orrfacsaró 

2. Több gyönyörű strandon sajnos nem veszélytelen a fürdés az erős (néha vad) áramlatok és néha a sziklák miatt

3. Bonyolult, körülményes volt módot találni, hogy részt lehessen venni egy hagyományos gyászünnepen, mert ez itt nem egy turista látványosság, hanem igazi - komplikált volt tisztázni, hogy milyen ajándékot kell prezentálni vendégként - ja, és az állatmészárlás látványa nem romantikus...(persze az sem biztos, hogy valaki pont akkor hal meg amikor mi Sumbára latogatunk).

4. Nagyon kevesen tudnak angolul (inkább persze a városokban), de hát ez érthető, hiszen nincs a sziget a turizmus fősodorjában

5. A szegénység (Indonézia egyik legszegényebb tartománya), igaz nem tűnik lehervasztónak

6. A bolhaszerű homoki légy (sandfly) időnkén és egyes strandokon irritáló

7. A csaholó kóbor kutyák

8. Nem találtunk megbízható, jól használható sziget térképet

Vélemények

,, A Sárga ruhás lány írja blogjában: 

Sumba nagy. Bazi nagy. Sokkal nagyobb, mint azt az ember első látásra gondolná. Mivel Sumbán két nagyobb központi rész található, nagyjából a két reptér körül, ezért érdemes úgynevezett körúttal bejárni a szigetet. Ez a módszer általában motorbérlés útján szokott működni, de Sumbán ez is másképp van. Motort bérelni nem nagyon tudsz, mert korlátozottak a lehetőségek. Érdemes a szállásodon kérdezősködni. Él egy magyar család Sumbán, akik a Villa Amidalát, saját villájukat üzemeltetik, ők például tudnak segíteni motor, -és autóbérlésben egyaránt.

Sumbát gyakorlott utazóknak ajánlom. A hosszú és sokszor kényelmetlen utazás miatt egyik helyről a másikra, vagy a kiépítetlen vízesések nagyon nehéz megközelítése miatt, sokszor korlát, kötél, egyéb biztonsági elemek nélkül kell lemászni meredek sziklafalakon vagy domboldalakon, amelyek néhol nagyon csúsznak és nincs miben megkapaszkodni.

Helyi, angolul beszélő vezető nélkül nem érdemes meglátogatni helyi falvakat, ahol megismerkedhetsz a különleges marapu hagyományokkal, ugyanis nehéz informálódni hogy mi mit jelent, mi miért van. Helyi guideokat nem könnyű találni, de már egyre több van. A helyek távolsága és nehezen megközelíthetősége miatt szánj időt az itt létre. Sumba nem a 3-4 napos utazási célpontok közé tartozik. Kivéve, ha tengerparton szeretnél pihenni és egész nap és nem csinálni semmit. Csak akkor. :) (2018)" forrás

Ehhez nem kell vélemény

Időjárás

Május és október között van a száraz évszak. A november és április közötti időszak csapadékos. A monszun időszak a sziget keleti részén 3 hónapig tart, a nyugati oldalon 5 hónapig.

A természetkedvelők számára az április és július közötti időszak az ideális.

Odajutás

Baliról a Nam Air légitársaság gépeivel csupán 55 perc alatt lehet eljutni. Meg kell jegyezni, hogy ez az egyetlen légitársaság aminek 20 kg a csomag súlylimit. A többi légitársaságnál - Lion Air és Wings Air csak 10 kg a limit.
Két repülőtér van a szigeten; egy a fővarosban, Waingapu-ban, a másik pedig nyugaton, Tambolaka-ban. A két repülőtér autóval 5-6 órányira van egymástól, tehát szállásfoglaláskor jól meg kell győződni arról, hogy jó, a közelebbi repülőteret választunk az érkezéshez.

Száraz évszakban a kis repülőtérre érkezéskor inkább érezni valamiféle afrikai feelinget, mint ázsiait (részben a szavannás táj miatt is).

A hajós megközelítés kalandosabb. Kéthetente jön ide a Bali szigeti Benoából a Pelni nevű hajótársaság termetes kompja. A kalandosság leginkább abból áll, hogy a hajóút két éjszakát is magába foglal.

Szállás

,, Sumba egyáltalán nem kiépített turista célpont. Emiatt, nagyon ritkásan és kevés lehetőség van szállásra. Errefelé nem működik az a módszer, hogy oké, nem foglalok a neten, mert ha ideérek, akkor körbekérdezek, és helyben találok másikat vagy olcsóbbat. Nem találsz, mert nincs, vagy nincs miből válogatni. (2018) forrás

Érdemes előre eldönteni, hogy a sziget melyik részét akarjuk elsőre felfedezni. A tájékozódásban értékes segítséget tud nyújtani Róka Zoltán és családja. A Villa Amidala-t biztos ajánlani fogják.

A sziget legmenőbb hotelje a Nihiwatu Resort, amit egy neves amerikai utazási magazin 2016-ban a világ legszebb hoteljének titulált. Baromi drága.

750 UDS/éjszaka a legolcsóbb szobájuk

Helyi közlekedés

A közutak jó állapotúak, de a dimbes-dombos táj miatt csupa szerpentin az egész. Szóval a meglehetősen nagy szigetet buszon bejárni rövid idő alatt nem igazán lehetséges, mert lassú a közlekedés.

Buszok

Merészen tuningolt távolsági busz

Bemo

Motoros taxi (ojek)

Motorkerékpár

Autóbérlés

Étkezés

Érdekes, hogy az éttermek többnyire nem szolgálnak fel sört, de engedik bevinni a boltban vásároltat.

Érdemes megkóstolni a kecskehúsos ételüket. Amúgy van bőven disznó-, csikre- és halétel.

Vásárlás

Zömében keresztény sziget, minek következtében a vasárnap pihenőnap és sok üzlet zárva tart.

Nagyon kifinomult ajándék lehet  az úgynevezett ikat szőttes.

Szórakozás

Közbiztonság&Kellemetlenségek&Turista etikett

A turisták rovására, kárára elkövetett bűncselekmények már csak azért is ritkák, mert kevés a turista és a potenciális bűnelkövetők erre még nem szakosodtak. Ne vigyünk a szigetre márkás cuccokat, mert a tulajdon fogalmát néhány helyi másként értelmezheti, mint mi, és akkor az adott menő cucc eltulajdonlás tárgya lehet....

A sziget keleti részén lakók szerint a nyugati részen fordulnak elő gyakrabban konfliktusok, enyhébb inzultusok.

A turista és a helyiek között konfliktusok előfordulnak, de ez inkább a civilizációs-kulturális különbségekből és az ezekhez kapcsolódó hétköznapi félreértésekből adódnak. Az utazónak alkalmazkodni kell, illik a helyi szokásokhoz, érzékenységekhez.

A szigetlakók egymás között gyakran nyers agresszivitással vitatkoznak, rendeznek konfliktusokat, főleg a nyomorúságosabb negyedekben. Gyakoriak az etnikai hátterű veszekedések, bosszúállások.

Egyéb hasznos információk

1. Az egyénileg szükséges gyógyszereket vigyük magunkkal, mert a szigeten az orvosi ellátás nem mondható széles körűnek.

2. Wifi inkább csak a nagyobb településeken érhető el. Meg lehet fontolni, hogy néhány napig netezés nélkül élvezzük az életet Sumbán. Nem döl össze a világ. Néhol még a mobilszolgáltató térereje sem érhető el, s ezért a GPS-funkció sem mindig használható.

3. Érdemes zseblámpát vinni, mert sötétedés után sok helyen nincs semmi közvilágítás. Esténként még a fővárosban is gyakran fordulnak elő többórás áramszünetek.

4. Malária nagy ritkán előfordul. Malaronéra szükség lehet.

5. ,, Mivel Sumba reptere nem nemzetközi, ezért nagy valószínűséggel Baliról repül ide az ember. Érdemes megfelelő mennyiségű rúpiát hozni, hiszen pénzváltás csakis a bankban lehetséges, aminek az átváltása rosszabb, mint egy pénzváltóban Balin. Bankautomaták nagyobb városokban vannak, tehát pénzt felvenni könnyen lehet. Vagyis meg lehet próbálni. Nem mindegyik automata fogadja el a nemzetközi bankkártyát. Jobb biztosra menni tehát a készpénz kérdésben és hozni eleget." forrás

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Strandok

Pantai Rua

Pantai Marosi

A sziget nyugati oldalának tán legszebb strandja.

Tarimbang Beach

Mandorak Beach

Látnivalók

Kampung Ratenggaro

Ez egy jellegzetes helyi falu.

Tanjung Mareha

Weekuri lagúna

A Watung Maladong sziklaformációi

Programlehetőségek

A sziget nyugati részének kis falvait legpraktikusabban a délnyugati központi, de kicsi városból, Waikabubakból kindulva érdemes felfedezni.

Trekking túrák

Érdekességek

A keresztény vallás ugyanazon ember, család keretében jól megfér az ősi, babonás hitvilággal. A családok a hagyományos kunyhós házukban rendszeresen hódolnak az otthonukat védeni hivatott szellemeknek.

A pasola rituáléról:

A pasola szó jelentése: tor. Az évente kétszer (március és augusztus) megszervezésre kerülő lovaspárbaj a sziget legnagyobb eseményének számít. A helyiek úgy vélik, hogy a rituálé hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy boldogságban éljenek a Földön és a túlvilágon egyaránt. A párbajban résztvevők nem csak színészkednek, hanem komolyan megvívnak egymással addig ameddig egyikük megsebesül. A hiedelem szerint, ha valaki életét veszti a párbaj során, akkor az csak azért történhetett meg, mert a vesztes megszegte a böjt szabályait.

A Marapu természeti vallásról:

,, Indonéziában egyedülállóan ezen a szigeten található egy olyan ősi, animista hagyomány és vallás, a marapu, amely 4500 éves temetkezési hagyományokat őriz és a lakosság kb. egyharmadának a mai napig a mindennapok részét képezi. Fantasztikus, hogy ez az ősi vallás a mai napig él ebben a formában és különleges módon egyike az utoljára fennmaradt megalitikus kultúráknak az egész világon." forrás

Letelepedés?

Sumba sziget, vélemény a saját tapasztalataim alapján.

Nagyon nagy reményekkel érkeztünk Sumbára családommal, nem titkolt vágyunk volt letelepedni ott. Azt hallottam, hogy ez a sziget lesz a következő Bali, vagy még talán annál is jobb. Egy hónapot töltöttünk el a szigeten és mondhatom ennyire alaposan még sosem fésültem át helyet mint azt itt tettem. Kivettünk egy házat, és többnyire egyedül mentem mindig más környékre családomat a házban hagyva (persze voltak kirándulós napok is együtt), mert a kisfiúnknak megterhelő lett volna ennyit utazni, tekintettel a délutáni alvásaira és a hosszú távokra. Szóval egyedül bejártam amit csak tudtam, sokszor ott is aludtam ahol épp jártam.

A sziget keleti oldala számunkra teljesen kiábrándító volt, csupasz és száraz, sokkal melegebb van mint a nyugati oldalon. A növényzet Csobánka külsőre emlékeztet, nem ezt akarja látni valaki amikor egy trópusi nyaralást tervez, nem Csobánkát húzom le, csupán jó példa bemutatni a belső területeket. Hozzátenném azért, hogy ezen a részen is van lélegzetelállító környék, például a Tanggedu vízeséshez vezető út az egyik kedvenc helyünk volt, annyira gyönyörű. A keleti oldal északi része a legrosszabb és egyben a legértéktelenebb is (itt a legolcsóbbak a földek is), mivel ott nincsenek áramlatok és így ott előfordulhatnak krokodilok, ami valljuk be nem egy parton napozós vagy a gyerekkel játszós sztori. Nyilván nem Közép-Amerika Nílus környékét kell ideképzelni, de akkor is előfordulnak (tudom Balin is bele lehet futni krokodilba, de nem annyiba mint Sumbán). Ettől függetlenül búvárkodásra alkalmas. A nyugati oldal sokkal szebb, az északi része alkalmas búvárkodásra és mivel az áramlatok erősebbek nem igazán kell tartani krokodiloktól. A keleti oldal déli része sok helyen alkalmas szörfözésre, így ez valamivel értékesebb mint az észak-keleti rész, de ez sem az igazi növényzet szempontból.

A legszebb rész a nyugati oldal déli része, hihetetlenül szép földeket láttam, jelenleg elég olcsón. A környezet ezen a részen a legszebb a szigeten. Igazi trópusi, amit a trópusi nyaraláson látni szeretne az ember. Ez a legdrágább része a szigetnek érthetően. Az alapanyag is drágább itt, mert szinte minden Waingapunál a kikötőbe érkezik be, mivel ott nincsenek vad hullámok. Innen pedig távolság elszállítani bármit is ami érhető módon megdrágítja valamennyivel az árakat. Szóval dél-nyugaton találtam rengeteg olyan földrészt amit már felvásároltak resort vagy villa építésre, de még semmi sem kezdődött el rajtuk. Rengeteg amerikai, angol, francia, kínai vagy balinéz (stb.) által felvásárolt területet láttam, de azért lehet még találni eladó területet bőven.

A földárak változóak, mondok néhány példát. Ami egészen elfogadható volt árban észak-keleten (ugye ez a legolcsóbb rész Waingaput leszámítva) az egy valamivel nagyobb terület volt mint 2000 m2, Waingapu-tól kevesebb mint 5 km-re, panorámás telek 2 millió forint környékén, egy hasonló telek csak nagyobb a dél-nyugati részen (iszonyatosan szép panorámával) 1.5 hektár 36 millió forint körül, ez méretaranyosan nézve majdnem dupla annyiba kerül mint amit az előbb említettem. Ha ezen a dél-nyugati részen a tengerparti területeket nézzük amik szintén gyönyörűek és szörfözésre is alkalmasak 2.5 x ennyibe kerülnek, 250000 indonéz rúpia per m2. Egyébként egy gyönyörű panorámás telket közel a Nihi Resorthoz 100000 rúpia per m2-és áron kínáltak, de picit nem messze onnan ugyanúgy panorámás telket lehet venni 60000 rúpia per m2-ért. Ezekből az árakból nem alkudtam, de biztosan lehet, mondták is több helyen.

Találtam néhány resort projektet is a nyugati oldalon ahova be lehet fektetni, de nem ezek voltak azok amiket le szerettem volna csekkolni. Egyébként egy példa, Eco Beach City kis házat kínál földdel együtt kicsivel többért mint 8 millió forintért, úgy tűnik egész profi csapat áll mögötte, de mint említettem ebben a témában nem mélyültem el különösebben. Ennyit a földekről.

Azok a cikkek amik azt mondják Sumba a világ legszebb szigete és hasonlóak mind egytől egyig PR cikkek. Feltételezem a Nihi Resort által íratott cikkekről van szó. Nem tagadom vannak a szigeten lélegzet elállító helyek, de azért rengeteg hasonló szép hely van a világban. Nyaralni kiváló hely, de ügyelni kell arra, hogy a biztonságunkra különösen figyeljünk. Nem ajánlanám a szigetet szingli hölgy utazóknak. A legnagyobb tisztelettel mondom, (nem szeretném megbántani a helyieket) de rettenetesen primitívek jelenleg, főleg a nyugati oldalon, de azért ne gondoljuk, hogy keleten Bali szintű helyet találunk ilyen téren. Beszélgettem egy rendőrrel aki azt mondta este nem biztonságos a sziget, ne menjek sehova se 8 óra után. Mesélte, hogy nem is olyan régen nemi erőszak áldozata lett egy turista hölgy, és az eset nem egyedi. A személyes tapasztalatom ezen a terén, hogy valamit fogyasztanak amitől elég rendesen beállnak, és feltételezem ilyen állapotban gyakoribbak az erőszakos bűncselekmények, akár egymással szemben is elkövetnek bűncselekményeket a helyiek. Nem úgy tűnt nekem, hogy csak az alkoholtól voltak üvegesek azok a tekintetek. Emellett rágják ezt a piros cuccot ami szintén addiktív, kard lóg a férfiak oldalán (nyugaton láttam csak kardot), szóval kicsit rémisztő az összkép sok embernél. Picit úgy néznek ki mintha épp valakinek a nyakából kiszívták volna a vért, de ez az érzés inkább a zombi (épp afterparty-ról jövő) tekintet miatt jön elő, vannak akik kedvesek, ott azért nem fordul meg ilyen az ember fejében. Feleségem nem érezte magát túlságosan komfortosan ebben az egy hónapban.

A táplálkozás teljesen sablonos, egyszerűen képtelenség változatosan enni, egészségesen nem igazán, aki pedig vegán annak komoly gondjai adódnak itt, hacsak nem valamelyik drágább resortban száll meg. Egy példa, a Nihi Resortban az 1 hálószobás házak $800-tól indulnak egy éjszakára, ott azért elég luxus környezet veszi körül az embert és a kajával sem lesz gondja aki ott száll meg.

A helyiek kutyát is esznek, nem kis számban, de sajnos ez jelen van az egész térségben, Balin is sajnos. Szembetűnő viszont, hogy egy darab majmot sem láttunk, pedig nyilván vannak, de félnek az emberektől és emiatt nem jönnek elő, nyilván őket is eszik, ezt a helyiek is mondták. Volt egy érdekes eset amikor elmondtam nekik, hogy ettem krokodilt és rendesen lefagyott a levegő. Kb. olyan volt mintha otthon azt meséltem volna egy társaságban, hogy kutyát ettem. Kiderült ők azért nem eszik a krokodilt, hogy cserébe a krokodil se egye meg őket, babonások. Durva a kultúrák közötti különbség ☺️

Egyébként van egy, a véleményem szerint szintén PR cikk ami azt mondja a Nihi Resort a világ legszebb resortja, ez is azért elég szubjektív dolog, tudnék vele vitatkozni, de nem ez a célom. Mondjuk a világ legszebb resortjának. Meg kell hagyni tényleg gyönyörű.

A sziget keleti részén jelen van a rabszolgaság, kasztrendszerek vannak. A felső osztálynak az alsóbb osztályból vannak rabszolgáik. Ez nekik teljesen normális, a kultúrájuk része. Nekem kellemetlen volt látni ezt amikor meghívtak magukhoz és láttam miként vannak ezek az emberek kezelve.

Rettenetesen sok a szemét a szigeten, mindenki eldobál mindent, a szemetet égetik vagy eldobálják a természetbe. Szóval iszonyatosan sok a szemét mindenütt. Ha azt vesszük alapul mennyivel kevesebb ember él itt mint Balin akkor mondhatom ez a sziget szemetesebb mint Bali, viszont a partok tisztábbak, de az valószínűleg azért van mert nem járnak a helyiek sokat a partokra, valamint a belső területekről nem tudta bemosni még az eső a vízbe, mert túl távoli. Sehogy nincs kezelve a szemét összeségében. Rengeteg képem van arról mennyire koszos hely Sumba is, úgyhogy csodák itt sincsenek.

Hallottam olyan híreket, hogy lesz Sumbán nemzetközi reptér ami majd jelentősen megnöveli a külföldi turizmust. Ez egyelőre spekuláció. Sehol sem találni ilyen információt, és egyik reptéren sem tudnak erről az ott dolgozók. Waingapu reptere nem is alkalmas erre, Tambolakán pedig egyelőre nincs tervben a bővítés. Beszélnek róla, de már 10 - 15 éve is beszéltek erről, konkrét dolgot ezzel kapcsolatban nem találtam. Viszont ha egyszer lesz is, az a nyugati oldali reptér lesz nagy eséllyel. Ami információt találtam, hogy az indonéz kormány leginkább a belföldi turizmust szeretné megtolni ezen a szigeten, de sok év múlva véleményem szerint lesz nemzetközi reptér itt is. Ha tippelnem kellene akkor azt mondanám, 10 -15 éven belül és Tambolaka lesz az.

Összeségében úgy látom élni ezen a szigeten nem könnyű, hatalmas lemondásokkal es kompromisszumokkal jár. Viszont 1.5 - 2 hétre nagyon jó lehet egy kellemes társasággal. Drágább lesz mint Bali, de tényleg meseszép helyeket lehet találni. Azoknak nem ajánlanám, hogy ide jöjjenek nyaralni akik nem voltak még Indonéziában, Bali sokkal jobb választás elsőre. Sumba egy csiszolatlan gyémánt jelenleg, de véleményem szerint egy biztos, Bali belőle biztosan nem lesz. Bali sokkal különlegesebb az ott élők miatt, Sumbán az emberekben nincs olyan kézügyesség mint a Balinézekben, és ez meglátszik mindenben. Befektetésnek nem rossz, de abban az esetben sem most kezdenék építkezni a vásárolt földen, várnék minimum 5 - 10 évet vele. Ha valaki mégis odaköltözne úgy lehet számolni, hogy ha van egy telke és arra akar építkezni akkor durván 3.5 - 4 millió forinttól indul egy kis (kb 35 - 40 m2-es) könnyűszerkezetes ház szalmatetővel, nagyon hangulatos, igaz élni családdal kicsi, és folyamatos karbantartást igényel. Aki hosszabb távra tervezne annak egy valamivel nagyobb ház (55 - 60 m2-es) betonalappal betontéglából felépítve már inkább 9 - 10 millió forintnál kezdődik.
Röviden ez az én tapasztalatom, nem azért írtam le, hogy bárki szentírásként kezelje, de szerintem egy elég jó kiindulási alap. Szép napot mindenkinek! (t. j., 2023)

Olvasmányos linkek

,, Létezik egy sziget Balitól keletre, Florestól délnyugatra, amelyet talán sokan észre sem veszünk a térképen, mert keveset hallottunk róla. Ez a sziget Sumba, ami azonban nem összetévesztendő a hasonló hangzású Sumbawával, és ami Sumbától északnyugatra található.

A sziget mérete nagyjából kétszer akkora mint Bali, és míg az utóbbin közel 4 millió ember él (az ide látogató turistákat leszámítva) addig Sumbán kb. 700 ezer lakos osztozik az egész szigeten, vagyis a népsűrűség kimondottan ritka. Ebből kifolyólag simán előfordulhat, hogy órákig motorozol úgy, hogy alig látsz házakat, vagy egyéb közlekedési eszközöket, nem beszélve helyi warungokról, vagy boltokról.

Elhelyezkedéséből adódóan útbaigazításhoz hasznos tudni, hogy nem létezik Észak- vagy Dél-Sumba, csak Nyugat-, Közép-, és Kelet-Sumba. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Tipikus helyi kunyhók

Dolgos hétköznap

Rituálé

Táncos vigadalom temetési szertartás keretében

A férfiaknál ez a fejdísz gyakori


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon