ÚTIKRITIKA.HU / Szumátra


hirdetes

útikritikák


Szumátra

Szumátra dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandok | Medan | Banda Aceh | Orangutános programok | Vulkános programok | Egyéb látnivalók | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg


l. m. fotója

Szumátra dióhéjban

 • A kb. 50 milliós népességű Szumátra Indonézia 2. legnagyobb szigete (473 481 négyzetkilométer). Közvetlenül az Egyenlítőn fekszik.
 • Szumátra izgalmas turista célirány a vulkánjai, a dzsungelei, az ültetvényei miatt. Nemzeti parkjaiban szafarizva láthatunk elefántokat, tigrist, tapírokat, orangutánokat. A sziget fővárosa: Medan.
 • Biztonságos? A turisták óriási többségének a haja szála se görbül meg Szumátrában. Mindazonáltal nagy ritkán előfordulnak terrorista akciók, emberrablások. Főleg az észak-szumátrai Aceh régió veszélyes.
 • Szumátra trópusi esőerdő öröksége része az UNESCO természeti világörökségének.
 • Szumátra meglátogatására az április közepe és az október közepe közötti időszak az optimális, ugyanis ilyenkor a legritkább az intenzív esőzés. 

l. m. fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nincs sok turista, s így a helyi emberek barátságosak az idegenekkel szemben, még nem próbálják annyiszor és annyian becsapni az utazót (eltekintve egyes taxisoktól és buszsofőröktől)
 2. A csodálatos színű, és vicces kinézetű orangutánokkal való ismerkedés Isbukit Lawangnál
 3. A látványos hegyi utak

Nem tetszett

 1. Hallani, olvasni arról, hogy Szumátrán milyen elképesztő méretekben pusztították el az erdőségeket (azért maradt valamennyi)
 2. A mozlim előírások (van ahol a sharia törvény) miatt kényesen ügyelni kell az öltözködésre (fejkendőt azért nem kell hordani a turista nőnek), főleg az Aceh tartományban van ezzel probléma
 3. Medan nem egy szép nagyváros, sokat ne időzzünk ott

Vélemények

"Az Indonézia nyugati részét elfoglaló Szumátra a világ hatodik legnagyobb szigete, a maga öt Magyarországnyi, trópusi dzsungelekkel borított területével, melyen számos törzs, vulkán, városlakó, varázslatos növény és kihalófélben lévő vadállat osztozik. Aki ide látogat, nem lesz könnyű dolga, mert Szumátra nem egy mainstream turistacélpont (mint mondjuk Bali), aki viszont az egzotikumot és az extremitást kedveli, annak mindenképp megéri az erőfeszítést. Jómagam eddig négy alkalommal tettem kisebb-nagyobb utakat ezen az óriásszigeten, utaztam elefántháton, jártam kihalt, képeslapra illő tengerpartokon, a fél világot elpusztító vulkánoknál, felkerestem a Balaton szumátrai megfelelőjét (leánykori nevén Toba-tó), ahol nem is olyan rég még a kannibalizmus dívott, elmerültem a szélsőséges szárja muszlimok világában és a kristálytiszta trópusi vizekben is. (2015)" forrás

Odajutás

Air Asia Kuala Lumpurból.

Szállás

Szumátrán számos különleges és romantikus szálláshely található. Íme, néhány ajánlás:

Samosir Villa Resort - A tóra néző bungalók és a hagyományos batak stílusú épületek környezetében lévő szálloda egy varázslatos és romantikus környezetben helyezkedik el.

Taman Simalem Resort - Ez a kertre néző üdülőhely hegyek között található és számos romantikus tevékenységet kínál, mint például egy romantikus vacsorát a hegyek között vagy éjszakai túrákat a hegyvidéki dzsungelben.

EcoTravel Cottages - Ez a szálloda közvetlenül a szumátrai dzsungelben található, és azok számára ideális, akik szeretnének eltávolodni a város zajától és nyugodt környezetben pihenni.

Bukit Lawang Cottage - Ez a dzsungelben található szálloda a szumátrai dzsungel közepén helyezkedik el, és lehetőséget biztosít arra, hogy közelről megfigyeljék a vadon élő állatokat, például az orangutánokat.

Treetop Hotel - Ez a szálloda a dzsungelben található és környezetbarát szálláshelyeket kínál, mint például függőágyak és fafészkek, amelyek garantálják az egyedi élményt és a romantikát.

Fontos megjegyezni, hogy Szumátra körüli szigetek egyes részein az infrastruktúra és a szolgáltatások nem olyan fejlett, mint a nagyobb turisztikai központokban. Ennek ellenére a szigetek természeti szépsége és egyedisége több mint ellensúlyozza ezt a hiányosságot.

Egészség

Szumátra egész területe malária tekintetében kockázatos hely, szóval gondoskodni kell megelőző gyógyszerről.

Csapvizet ne igyunk, sőt fogat sem tanácsos mosni más vizzel, mint palackos ivóvizzel, vagy forralt vizzel.

zumátra (Jávához, Balihoz, Szulavezihez hasonlóan) malária tekintetébencsak nagyon kis mértékben veszélyes. Mindazonáltal javasoljuk, hogy sötétedéstől hajnalig lehetőleg használjon szúnyogriasztót.

A természetben, a kirándulások folyamán vigyázzunk, mert a szigeten vannak veszélyes mérgeskigyók (viperák). Az erdőírtások miatt lakóterületek közelében is előfordulhatnak.

Közlekedés

Szumátra szigetén a közlekedési viszonyok változóak lehetnek attól függően, hogy mely területen tartózkodik az utazó. Általában azonban a közlekedési infrastruktúra nem olyan fejlett, mint a fejlett országokban, és az utazás többnyire kihívásokkal járhat.

A szigetet általában az utakon és a vasútvonalakon lehet felfedezni. A közúti hálózat azonban nem mindenhol fejlett, és a közlekedési dugók, a rossz minőségű utak, valamint a közlekedési balesetek előfordulhatnak. Az autóbuszjáratok rendszeresen közlekednek a nagyobb városok között, de a járatok általában nem olyan gyakoriak és pontosak, mint a fejlettebb országokban.

Szumátra szigetén vannak vasútvonalak is, amelyek bizonyos régiókat kötnek össze. Azonban a vasúti szolgáltatások korlátozottak lehetnek, és a vonatok gyakran nem üzemelnek pontosan. A taxik, tuk-tukok és motoros járművek széles körben elérhetők és használhatók Szumátra szigetén, és ezek lehetnek a legkényelmesebb módja a közlekedésnek.

Berastagi város Észak-Szumátrában

Étkezés

Szumátra szigetén számos hagyományos indonéz ételt és specialitást lehet kipróbálni. Az ételek változatosak, ízletesek és gyakran fűszeresek, a helyi konyha alapvetően rizsre, zöldségekre, húsokra és tengeri ételekre épül.

Néhány olyan étel, amit érdemes kipróbálni Szumátra szigetén:

Rendang: Ez egy hagyományos, pörköltszerű  húsétel, ami marhahúsból, kókusztejből és fűszerekből készül. Hosszú ideig főzik, hogy az ízek összeérjenek.

aji

Nasi Padang: Ez egy rizsétel, amelyet különböző húsok, halak, zöldségek és fűszerek egész sorával készítenek.

Gado-gado: Ez egy zöldséges saláta, amelyet tamarindó szósszal, pirított fűszerekkel, tofukockákkal és földimogyoróval tálalnak.

Martabak: Ez egy omlós tészta, ami lehet édes vagy sós, és hússal, , zöldségekkel, tojással vagy csokoládékrémmel töltik.

aji

Soto: Ez egy húsleves, amelyet gyakran csirkéből készítenek, és amelyben zöldségek és fűszerek vannak.

Bika-belado: Ez egy tésztaleves, amelyet húsgombócokkal és zöldségekkel töltenek meg.

A legtöbb turistának a szumátrai éttermek és kávézók biztonságosak, az ételek általában egészségesek és biztonságosak. Azonban a turistáknak érdemes ellenőrizniük az ételek és italok minőségét, és elkerülniük a nem biztonságos éttermeket vagy azokat, amelyeknek kétes higiéniája van.

Közbiztonság

Szumátra északi része rizikós.

A közbiztonsági helyzet Szumátra szigetén változó lehet attól függően, hogy mely területen tartózkodik az utazó. Általában azonban az indonéz hatóságok nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy biztosítsák az utazók biztonságát és védelmét.

Egyes területeken Szumátra szigetén magas az utazók lopásával, rablással vagy más bűncselekményekkel kapcsolatos kockázata. Az utazóknak érdemes elkerülniük az elhagyatott vagy kockázatos területeket, és éjszaka nem javasolt egyedül járni. Ajánlott a személyes értékek figyelmeztetése, például a táskák, készpénz és okmányok biztonságos tárolása, különösen zsúfolt területeken és nyilvános helyeken.

Az utazóknak ajánlott figyelemmel kísérni a helyi híreket és a helyi hatóságok utazási tanácsait. Ajánlott a helyi vezetőkkel és azon a helyi emberekkel való kapcsolattartás, akik meg tudják osztani a helyi körülményekkel kapcsolatos információkat, és segíthetnek az utazók biztonságosan közlekedésében.

Mint bármely más utazás során, az utazóknak érdemes óvatosnak lenni és ésszerűnek lenni, valamint tiszteletben tartani a helyi kultúrát és szokásokat. Ha az utazók betartják ezeket a biztonsági óvintézkedéseket, akkor Szumátra szigete egy élvezetes és biztonságos utazási célpont lehet.

Egyéb hasznos információk

1. A Wi-Fi elérhető Szumátra számos nagyobb városában és turisztikai helyén, de az elérhetőség és a sebesség változó lehet a területtől függően. A sziget kisebb falvaiban és elszigetelt területein valószínűleg korlátozott vagy egyáltalán nincs Wi-Fi elérés. Ajánlott ellenőrizni a szállásoknál, éttermeknél és más turisztikai helyeken az elérhető Wi-Fi-t és a hozzáférés feltételeit.

Strandok

Szumátra szigete Indonézia egyik legnagyobb szigete, amely az Indiai-óceán és a Maláj-szoros között található. Szumátra szigetén sok szép strand található, amelyek népszerűek a turisták körében. Azonban fontos megjegyezni, hogy Szumátra szigete egy vulkanikus sziget, így a strandok többnyire homokosak és vulkanikus kőzetekkel vegyesek.

A szumátrai strandok általában egyszerűek és természetesek, és gyakran a korallzátonyok között találhatók. A legtöbb strand homokos, azonban a strandok minősége és a víz tisztasága változó lehet attól függően, hogy hol találhatók. Vannak olyan strandok, amelyek kényelmes szolgáltatásokat, éttermeket, bárokat és szállodákat kínálnak a turisták számára, míg mások teljesen természetesek és elszigeteltek.

Néhány népszerű szumátrai strand a következők:

Palau Weh sziget: A sziget északi részén található strandok homokosak és a víz kristálytiszta.

Teluk Bakau strand: Ez egy hosszú, homokos strand, amely a Mentawai-szigetek közelében található.

Nirwana Beach: Ez a strand a Banyaks-szigetcsoporton található, és kristálytiszta vízzel és fehér homokkal rendelkezik.

Air Manis strand: Ez a strand a Mentawai-szigetek közelében található, és egy hosszú, homokos strand, amely nagyszerű lehetőséget kínál a szörfözésre és más vízi sportokra.

Krui Beach: Ez egy nagy homokos strand a déli szumátrai partokon, amely ideális lehetőséget kínál a szörfözésre és más vízi sportokra.

Mivel Szumátra szigete egy vulkanikus sziget, az utazóknak ajánlott utánanézni a strandok állapotának és a helyi tengeri áramlásoknak az időjárás függvényes változásai miatt. A helyi hatóságok általában figyelmeztetik a turistákat a veszélyes időjárási körülményekre vonatkozóan, de az utazóknak érdemes figyelemmel kísérniük a helyi híreket és tanácsokat is.

Pulau Weh

Pulau Weh egy kis sziget, amely Indonézia északi csücskében, Szumátra szigetének közelében található. A sziget a banda Aceh tartományához tartozik, és nagyon népszerű turisztikai célpont a tengeri sportok, például a búvárkodás és a szörfözés szerelmesei számára.

Pulau Weh valójában a Banda Aceh kikötőjétől északra található, és az út oda vezetően általában szárazföldön és vízen történik. A leggyakoribb módja az odajutásnak a repülőtérre való érkezés Banda Aceh-ben, majd a kikötőbe való utazás és a szigetre való hajózás. A sziget látogatásához rendelkezésre állnak hajó- és kompjáratok Banda Aceh-ből és a környező területekről.

Pulau Weh-nek több nagyszerű strandja és búvárkodó helye van, amelyek közül néhány a következők:

Gapang strand: Ez a sziget legnépszerűbb strandja, és kiváló lehetőséget kínál a búvárkodásra és a szörfözésre.

Rubiah sziget: Ez a sziget a sziget déli partján található, és az egyik legjobb búvárkodó hely a térségben.

Iboih strand: Ez a strand az északi parton található, és számos szálláshelyet, éttermet és búvárkodási lehetőséget kínál a turistáknak.

Pria Laot vízesés: Ez a vízesés a sziget északi részén található, és kiváló lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek a túrázásra és a természeti szépségek élvezetére.

Pulau Weh szigetén a legjobb időszak a látogatásra az év nagy részében a december és a március közötti időszak, amikor az esős évszak véget ér és az időjárás szárazabb. Az utazóknak javasoljuk, hogy készüljenek fel a meleg időjárásra, viseljenek könnyű és laza ruhákat, és ne feledkezzenek el a napvédőkről és a szúnyogriasztóról.

s. i. fotója

Medan

2,4 milliós város (2022-es becslés)

Medan Indonézia Sumatra szigetének északi részén található, és a sziget legnagyobb városa, valamint Észak-Szumátra tartomány székhelye. Medan gazdaságilag és kulturálisan is fontos szerepet tölt be a régióban, és számos turisztikai látnivalóval rendelkezik.

Néhány érdekes információ Medan városáról:

Történelem: Medan a holland gyarmati időszak alatt fejlődött ki, és fontos gazdasági központtá vált a kávé és a gumi kereskedelmének köszönhetően. Az 1940-es években Medan az első hely volt, ahol a maláj nacionalista mozgalom elkezdődött.

Építészet: Medan gazdag építészeti örökséggel rendelkezik, amelyben az európai, kínai és maláj építészeti stílusok keverednek. Néhány jelentős épület közé tartozik a Maimoon-palota, a Medan-székesegyház, a Medan nagy mecsetje és a Tjong A Fie palota.

Konyha: Medan híres ételeiről is, amelyekben a kínai, indiai, maláj és indonéz konyha stílusa keveredik. Néhány népszerű étek közé tartozik a nasi padang, a rendang (húsragu), a mie goreng (sült tészta), a sate (hússzalonnára tűzött húskockák) és a bakso (húsos leves).

Kultúra: Medan kulturális élete gazdag és változatos, és több fontos eseménynek ad otthont, mint például az Indonesia Fashion Week és a North Sumatra Fair. A városban számos múzeum és művészeti galéria található, például a North Sumatra Múzeum és a Lontar Alas Múzeum.

Közlekedés: Medanban többféle közlekedési lehetőség is elérhető, például az autóbusz, a taxi és a motorkerékpár. A városnak van egy repülőtere is, amelyről számos belföldi és nemzetközi járat indul.

Turisztikai látnivalók: Medanban számos turisztikai látnivaló található, például a Toba-tó, amely a világ egyik legnagyobb krátertavai közé tartozik, és az Orangután Természetvédelmi Központ, ahol a látogatók közelebbről megismerkedhetnek az orángutánokkal és a szumátrai őserdővel.

Banda Aceh

235 ezres a lakossága (2023-as becslés)

Banda Aceh egy indonéz város, amely az ország északnyugati részén található. A város Sumatra szigetének északi partján fekszik. Banda Aceh Sumatra szigetének legnyugatibb pontján található, és az Indiai-óceán partján helyezkedik el.

Banda Aceh híres helyi kultúrájáról, történelmi emlékeiről és természeti szépségeiről. A város mecsetei, múzeumai és történelmi helyszínei tükrözik Indonézia gazdag kulturális örökségét. Emellett Banda Aceh a környező természeti szépségeiről is híres. A város közelében található strandok és természeti parkok népszerű turisztikai helyszínek.

Banda Aceh összességében vonzó hely a gazdag kultúrája, történelmi és természeti szépségei miatt. Azonban fontos tiszteletben tartani a helyi különbségeket és hagyományokat a városban.

cs. a. fotója

Orángutános programok

Gunung Leuser nemzeti park

Gunung Leuser Nemzeti Park Indonézia észak-nyugati részén található, az Észak-Szumátra tartományban. Ez a nemzeti park a világ egyik legnagyobb trópusi esőerdejének része és a Szumátra orangutánjainak egyik utolsó menedékhelye.

A park egyesíti a Gunung Leuser szigetberg láncot, az Aceh tartományban található Gunung Leuser Nemzeti Parkot és a Szumátra északnyugati részének egyéb területeit. A területen több mint 1000 fajta növény és állat él, köztük a Szumátrai orangután, a szumátrai  tigris, az elefánt és a malajziai medve. A park területe magában foglalja az északnyugati Sumatra legmagasabb hegyét, a Gunung Leusert, amely 3 466 méter magas.

A nemzeti park látogatói számára számos turisztikai tevékenység érhető el, többek között túrázás, szafarik és rafting. A parkban a látogatók az esőerdőkön és a dzsungelben túrázhatnak, ahol megcsodálhatják az őshonos növény- és állatvilágot, beleértve a különleges és veszélyeztetett fajokat is.

A Gunung Leuser Nemzeti Park valóban lenyűgöző hely, amely gazdag természeti szépségekkel és egyedi élővilággal rendelkezik. Azonban fontos megjegyezni, hogy a parkban történő látogatás során tiszteletben kell tartani a természeti területeket és a benne élő állatokat. A park megőrzése és védelme kulcsfontosságú ahhoz, hogy a jövő nemzedékei is élvezhessék a park szépségeit.

m. p. fotói

Vulkános programok

Berastagi

Berastagi egy város Észak-Szumátra tartományban, Indonéziában. A város a Brastagi-hegység lábánál, egy domboldalban található, kb. 1400 méteres tengerszint feletti magasságban. A város híres kávé- és gyümölcstermesztéséről, illetve a környékbeli természeti szépségeiről.

Berastagi a látogatóknak számos érdekes látnivalót kínál. Az egyik ilyen a Gundaling Hill, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre. A Taman Alam Lumbini is népszerű turisztikai célpont, ahol a látogatók több mint 200 buddhista szobrot és dísztárgyat tekinthetnek meg.

A városban található híres Sipiso-piso vízesés, amely Indonézia egyik legszebb vízesése. A vízesés 120 méter magas, és a látvány gyönyörű, különösen a környező zöld növényzetben.

Berastagi egy másik látványossága a Gundaling Farm, amely egy kávé- és gyümölcstermesztő farm. Itt a látogatók megismerhetik az érintetlen szumátrai kávéültetvényeket, valamint megtudhatják, hogyan termesztenek különféle trópusi gyümölcsöket.

Berastagi városának környéke gazdag vulkáni látnivalókban. Az egyik legnépszerűbb vulkáni program a Sibayak-vulkánra tett túra. A Sibayak-vulkán aktív, de jelenleg nem aktív kitörésekkel. A túra során a látogatók átmehetnek a vulkáni kráteren és csodálatos kilátást élvezhetnek a környező tájra. A túra általában 2-3 órás, és az út nehézsége közepesnek számít.

Egy másik népszerű vulkáni program a Gunung Sinabung vulkán felkeresése, amely az utóbbi években kitört többször is. A vulkán nem túrázható, de a látogatók számos kilátópontról élvezhetik a látványt. A kitörési aktivitás azonban változó, ezért fontos tájékozódni a helyi hatóságoktól, mielőtt elindulnak a vulkán közelébe.

Egy másik érdekes vulkáni látnivaló a Sipiso-piso vulkáni források, amelyek a Pusuk Buhit-hegy lábánál találhatók. Itt a látogatók élvezhetik a termálforrásokat, amelyeket egy régi kráterben található tó táplál.

Az érdeklődőknek érdemes lehet a helyi túraszervezőkkel felvenni a kapcsolatot, akik számos különféle vulkáni túrát kínálnak a környéken. Fontos azonban megjegyezni, hogy az aktív vulkánok és a termálforrások veszélyesek lehetnek, így fontos betartani az utazási tanácsokat és figyelni a helyi hatóságok figyelmeztetéseit.

Egyéb látnivalók

Toba-tó

A Toba-tó Sumatra-sziget legnagyobb tavai közé tartozik, Indonézia északnyugati részén található. A Toba-tó a világ egyik legmélyebb krátertavai közé tartozik, és körülbelül 100 km hosszú és 30 km széles. A tó kék vize és gyönyörű tájai miatt rendkívül népszerű turisztikai célpont.

A Toba-tó környéke gazdag kulturális és történelmi értékekben. Az egyik legnépszerűbb látnivaló a Samosir-sziget, amely a tó közepén található, és a batak nép egyik fontos kulturális központja. Itt megtalálhatók a batak hagyományos házai, múzeumai és temetői, valamint a híres batak toronyok, amelyek hagyományos templomokként szolgálnak.

A tóban található szigeteket hajókkal lehet felfedezni. A látogatók élvezhetik a tájat, és megismerhetik a helyi halászati és mezőgazdasági kultúrát. A tó partján számos üdülőhely található, ahol a látogatók élvezhetik a vízi sportokat, mint például a horgászat, a kajakozás, a szörfözés és a búvárkodás.

A Toba-tó környékén számos vulkáni látnivaló is található, mint például a Sipisopiso vízesés és a Sinabung vulkán. Ezek a látnivalók egyedülálló élményt nyújtanak a látogatóknak, és lehetővé teszik, hogy teljes mértékben élvezzék a Sumatra-sziget természeti szépségeit.

Tangakahan

Tangkahan egy kis falu Észak-Szumátra tartományban, Indonéziában. A falu a Gunung Leuser Nemzeti Park területén található, és a környező természeti szépségek miatt egyre népszerűbb turisztikai célponttá válik.

A látogatók itt élvezhetik az érintetlen esőerdőket, az öko-turizmust, valamint megismerhetik a helyi kultúrát és életmódot. A faluban található programok közé tartozik az elefánt szafari, a rafting, a trekking és a látogatások az őslakos Batak falvakban.

Az elefánt szafari az egyik legnépszerűbb program Tangkahanban. A látogatók a területen élő elefántokkal sétálhatnak, úszhatnak, és a környező esőerdőket fedezhetik fel az elefánt hátán ülve.

A rafting is népszerű program, amely során a látogatók az időjárás függvényében több folyón is végigvezethetik a gumicsónakokat, és élvezhetik a kalandot a természet közepén.

Trekking lehetőségek is vannak Tangkahanban, amelyek során a látogatók átmehetnek az érintetlen esőerdőkön, és megcsodálhatják a gazdag növény- és állatvilágot.

A helyi Batak falvakban való látogatás lehetőséget ad a látogatóknak, hogy megismerjék a helyi kultúrát, életmódot és hagyományokat. A falvakban megtekinthetik a hagyományos Batak házakat, a helyi mesterségeket, és talán részt vehetnek néhány helyi ünnepségen vagy szertartáson.

Tangkahan egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak, lehetővé téve, hogy közelebbről megismerjék a Sumatra-sziget természeti és kulturális kincseit.

Bukittingi

Bukittinggi egy város az indonéz Szumátra szigetén, a tengertől távolabb a sziget belsejében, mintegy 90 kilométerre délnyugatra Padang városától. A város gazdag kulturális örökséggel és természeti szépségekkel rendelkezik.

Bukittinggi a Minangkabau kultúra egyik központja, amely a város számos épületében és hagyományában megjelenik. A város központjában található Jam Gadang óra tornya a város egyik legismertebb látványossága. A városban megtalálható a Ngarai Sianok (Sianok-szurdok), amely egy lenyűgöző szurdok, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező hegyekre és a sziklás tájra.

Bukittinggi városa a túrázás szerelmeseinek is kínál látnivalókat. A környékbeli hegyek között a Gunung Marapi és a Gunung Singgalang vulkánok találhatók, amelyek mindkettőnek csodálatos kilátása van a környező vidékre. A városban lehetőség van a helyi piacok és éttermek felfedezésére is, ahol meg lehet kóstolni az indonéz konyha ízeit és ételeit.

A környékbeli falvak, mint például a Koto Gadang és Pandai Sikek, is érdekes látványosságokat kínálnak a látogatóknak. Itt a látogatók megismerkedhetnek a hagyományos életmóddal, megnézhetik a hagyományos házakat, az ékszereket és a különféle kézműves termékeket.

Maninjau-tó

Maninjau-tó Indonézia nyugati szigetén, Sumatra szigetén található. A tó egy vulkáni krátertó, és a világ egyik legnagyobb krátertava. A tó mélykék vize és a környező hegyek csodálatos látványa vonzza a turistákat.

A tó körül számos kilátóhely található, amelyekről csodálatos kilátás nyílik a tóra és a környező hegyekre. Az egyik legnépszerűbb kilátópont a Maninjau Viewpoint, amelynek csodálatos kilátása van a tóra és a környező vidékre.

A tóban lehetőség van horgászásra, úszásra és kajakozásra is. A tó partján található számos üdülőhely, amelyek különféle szolgáltatásokat kínálnak a látogatóknak, mint például vízi sportok, lovaglás és kerékpározás.

A tó körüli vidék és falvak is érdekes látnivalókat kínálnak. A környéken található falvakban lehetőség van megismerkedni a helyi kultúrával és hagyományokkal, megnézni a hagyományos Minangkabau házakat és termelő tevékenységeket.

A tó környékén található látványosságok közé tartozik a Harau Szurdok, amely egy kanyon, ahol a látogatók megcsodálhatják a magas sziklafalakat és a zöld növényzetet. A környéken található a Tabek Patah vulkáni kúp is, amelyen túrázás során gyönyörű kilátás nyílik a tóra és a környező vidékre.

Padang

Padang egy város Szumátra-szigeten. A város a sziget nyugati partján helyezkedik el, és a terület gazdag történelmi és kulturális értékekben. Padang számos látnivalót kínál a látogatóknak, beleértve a strandokat, a piacokat, a múzeumokat, a parkokat és a helyi konyhát.

A városban található Pantai Air Manis strand egyike a legnépszerűbb strandoknak, amely gyönyörű kilátást kínál az Indiai-óceánra. A városban található piacok, mint például a Pasar Raya Padang és a Pasar Ambacang, lehetőséget adnak a látogatóknak, hogy megismerjék a helyi ételeket és kultúrát, és vásároljanak ajándékokat és helyi kézműves termékeket.

Padangban található a Adityawarman Múzeum is, amely gazdag kulturális és történelmi értékekkel rendelkezik. A múzeum bemutatja a helyi történelmet, a Minangkabau kultúrát, valamint a helyi lakosság életmódját és hagyományait.

A városban található Taman Budaya kulturális park is érdekes látnivaló, amely a környékbeli kultúrák és hagyományok bemutatására szolgál. A parkban található több kiállítás, bemutató és színpad, amelyeknek célja a helyi kultúra népszerűsítése és megőrzése.

A helyi konyha is különleges élményt nyújt a látogatóknak. A Padang ételkülönlegességek közé tartozik a rendang, amely egy fűszeres marhahús főétel, és a nasi padang, amely egy rizses étel, amelynek különböző fűszeres húsételekkel van feltálalva.

Pekanbaru

Pekanbarua  Riau tartomány székhelye. A város dinamikus gazdasági központ, és számos kulturális és természeti látnivalóval rendelkezik.

A városban található az An-Nur Nagy Mecset, amelynek építése 1963-ban kezdődött, és azóta az egyik legfontosabb vallási hely Pekanbaruban. A mecset impozáns terjedelme és elegáns építészeti stílusa azonnal magára vonja a figyelmet.

A városban található a Siak Sultanátus Palotája is, amely a város egyik történelmi és kulturális öröksége. A palota felépítése a 18. századra tehető, és ma múzeumként funkcionál, ahol a látogatók megismerkedhetnek a szultánok életével és a palota történetével.

Pekanbaru környékén számos természeti látnivaló is található, például a Tesso Nilo Nemzeti Park, amely gazdag élővilággal rendelkezik, beleértve a tigriseket, orrszarvúakat, elefántokat és a madarakat. A parkban túrázásra, szafarira és kirándulásokra van lehetőség.

A városban található az Alam Mayang kirándulóhely is, amely egy természeti park, ahol a látogatók élvezhetik a gyönyörű tájat, a vízeséseket, a tókat és az ösvényeket, amelyek lehetővé teszik a kirándulóknak a természeti környezet közelében való pihenést.

Pekanbaru különleges ételeket és italokat kínál, mint például a rendang, amely egy fűszeres húsétel, és a teh tarik, amely a hagyományosan készült és habosra kavart tejből készült ital.

Banyak-sziget

A Banyak-szigetek egy csoportja a Csendes-óceánban, Indonézia partjaitól északra, Szumátra szigeténél találhatók. Ezek a szigetek eldugottak és kicsik, de csodálatos homokos partjaik, türkizkék vizeik és lenyűgöző korallszirtjeik miatt egyre népszerűbbek a búvárok és a szörfösök körében. A szigetek érintetlen állapotban maradtak és az indonéz kormányzat is azon dolgozik, hogy megőrizzék a természeti kincseket és fenntartható turizmust fejlesszenek ki a területen. A szigeteken egyébként csak kevés szálláslehetőség van, így ideális hely azoknak, akik igazi távoli szigetélményre vágynak.

s. sz. fotói

Érdekességek

Szumátra az egyik legvulkánosabb sziget a világon. Több mint 30 aktív vulkán található rajta, köztük a legismertebb a 2 460 méter magas Sinabung.

Szumátrán található a világ legnagyobb virága, a Rafflesia arnoldii. Ez a virág akár 1 méter átmérőjű is lehet, és olyan nehéz, hogy egy felnőtt ember alig tudja felemelni.

Az orrszarvúk közül a szumátrai orrszarvú a legkisebb fajta. Az orrszarvúk veszélyeztetett fajok, és a szumátrai orrszarvú népessége sajnos gyorsan csökken.

Szumátra gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, köztük a Batak népcsoport kultúrájával. Az egyik hagyományos Batak házat, amely körülbelül 150 éves, ma is meg lehet tekinteni Samosir-szigeten.

Szumátra a világ egyik legnagyobb kávétermelője. A szigeten termesztett kávé nagyon népszerű a világ minden táján.

Szumátra egyik városa, Bukittinggi, híres az éjszakai piacáról, ahol számos helyi terméket lehet vásárolni, köztük édességeket és kézművesek által készített tárgyakat.

Szumátra partjainál lehetőség van búvárkodásra és szörfözésre is. Az egyik legismertebb hely a Mentawai-szigetek, ahol a világ egyik legjobb szörfhelyei találhatóak.

Szumátra a világ legnagyobb pálmaolaj-termelője, azonban a pálmaolaj-termelés jelentős környezeti problémákat okoz, mint például az erdőirtást és a biodiverzitás csökkenését.

Olvasmányos linkek

Szumátra a világ 6. legnagyobb szigete. Borneó nagyobb nála.

Fotóegyveleg

k.s. fotója

A szumátrai orángután - d.d. fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon