ÚTIKRITIKA.HU / Nusa Penida


hirdetes

útikritikák


Nusa Penida

Nusa Penidáról dióhéjban|Vélemények|Odajutás|Helyi közlekedés|Strandok|Látnivalók| Fotóegyveleg

n. v. fotója

2023. január 6. Két turistát sodort el a tenger Nusa Penidán. 
A hatóságok egy német és egy osztrák turistát keresnek, akiket elsodort a tenger, miközben egy másik turistát próbáltak kimenteni.  A két embert a népszerű búvárparadicsomban, a Nusa Penidán található Diamond Beachnél sodorta el az áramlat. A kutatást vezető illetékes tájékoztatása szerint az esős idő, az erős szél és a magas hullámok nehezítik a mentést, de tovább kutatnak az eltűntek után. Az a turista, akit megpróbáltak kimenteni, biztonságban van.

A régióban két nappal előtte egy hasonló szerencsétlenség történt, amikor egy malajziai turista fulladt a tengerbe, miközben menteni próbált valakit.

Nusa Penidán a legtöbb parton kb. lehetetlen és tilos is a fürdés, mert óriási hullámok vannak és erős sodrás. Volt mar több szerencsetlen baleset emiatt. Egyedül a Crystal Bay az, ahol a leginkább esélyes a biztonságos fürdés. (2023)

Nusa Penidáról dióhéjban

Nusa Penida Indonézia legnagyobb szigetei közé tartozik, Bali szigetének déli partjai előtt található. Sanur város kikötőjéből mintegy 30 perces gyorshajóútra fekszik az Indiai-óceánban.

A sziget egyre népszerűbb turisztikai célponttá válik, mivel gyönyörű természeti környezettel és változatos tevékenységekkel várja a látogatókat.

Nusa Penidának több lenyűgöző természeti csodája van, például a Kelingking Beach és az Atuh Beach, amelyek gyönyörű strandok  kristálytiszta vizekkel. Emellett a sziget sok vízeséssel, barlanggal és más természeti attrakcióval is büszkélkedhet.

Nusa Penida sok aktív pihenési tevékenységet kínál a látogatóknak, mint például a búvárkodás, a sznorkelezés, a sziklamászás, a túrázás, a kerékpározás és a wellness.

Nusa Penida különleges kulturális örökséggel is büszkélkedhet, például a Goa Giri Putri barlanggal és a Pura Goa Giri templel, amelyek a helyi hindu kultúra fontos helyszínei.

Nusa Penida változatos ételkínálattal rendelkezik, így a látogatók sok helyen megkóstolhatják az indonéz és a nyugati ételeket. A helyi ételek különösen ízletesek és egyediek, és lehetőséget nyújtanak kulináris élményekre.

A sziget lakosai barátságosak és vendégszeretőek, és mindent megtesznek azért, hogy a látogatók jól érezzék magukat.

Nusa Penida hátrányai:

A szigetre való eljutás nem egyszerű. A leggyakoribb módja annak, hogy eljussunk Nusa Penidára, a Bali szigetéről történő hajózás, amely hosszú és kényelmetlen lehet.

A sziget gyakran szenved áramszünetektől, amelyek a látogatók számára kellemetlenek lehetnek, különösen a szálláshelyeken.

Nusa Penida egy kisebb sziget, így nem találhatók itt nagy bevásárlóközpontok vagy nagy szállodaláncok. A helyi szolgáltatások korlátozottak lehetnek, és nem mindig állnak rendelkezésre.

Nusa Penida egyre népszerűbb turisztikai célponttá válik, és az egyes látnivalók, strandok és egyéb helyszínek gyakran zsúfoltak lehetnek, különösen főszezonban.

A tengeri állapotok változóak lehetnek, és a szél és az időjárás hatással lehet az utazásra és a tengeri tevékenységekre, mint a búvárkodás és a sznorkelezés.

Nusa Penidán a helyi lakosság javarészt nem beszélnek idegennyelveket, így kommunikációs nehézségek lehetnek a turisták számára, akik nem beszélnek indonézül.

Vélemények

A mások által kitett fotók miatt nem akartuk kihagyni, DE csalódas volt.

A latvanyossagokhoz borzalmas (életveszélyes) utak vezetnek, a kilátás a turistatömeg miatt élvezhetetlen. Hosszadalmas a bejutás, a parkolás, mindenki tolong.

Az utak szűkek és kátyúsak, Ubuddal ellentétben itt nem figyelnek az autósok a robogósokra.

A szállások tele vannak bogarakkal, gekkókkal, pókokkal. (2024)


Sokan azt mondják elég egy nap.Én ,mi személy szerint nem osztjuk ezt a gondolatot, mi 4 napot voltunk itt,szintén robogót béreltünk, és az egész szigetet bejártuk. A nagy fiam kedvence lett ez a sziget.
Bungalókat béreltünk.
SANUR kikötőből hajóztunk át.Az út kb.25-30 perc.
Itt külön "turistaadót"szednek.
A hajóút elég hosszú Nusa Penidáról Gilire,elég sokan rosszul voltak. (2024)


,, Leginkább a veszélyesen gyönyörű jelzővel lehetne illetni, mert annyira káprázatos!
Balinéz hinduk élnek ott is, csak úgy, mint Balin, ám ami Penida fő vonzereje, az a hihetetlen természeti adottsága, kincsei.
Most értünk haza Balira egy 5 napos Penida körútról és mindent megnéztünk.

Bizony lépcsőzés van, nem is kevés, a több, mint 100 méter magas sziklafalakról le a partokra és vissza.
A kilátás mindenhonnan pazar és lélegzetállító!

Ha Balira jössz nyaralni, én mindenképpen ajánlom Nusa Penida szigetet is meglátogatni, legalább 3 nap/2 éjszakával (de a legjobb a 4 - 5 nap), ha nem csak körberohanni akarod a legismertebb látványosságokat és ott egy szokásos insta selfie-t lőni, hanem szeretnéd igazán ki is élvezni az adott helyet, fürdőzni, pihenni a partokon és kicsit több mindent is megnézni, mint a "kötelezőket".

Rengeteg kajálda, kisebb boltok, bungalók, a nevesebb strandokon parti kifőzdék, nyugágyak vannak." (F.E, 2022)


30-45 perc átmenni hajóval. Én Tripadvisor-ön foglaltam 104 dollárért 1 főre, amiben benne van a hajóút oda-vissza, egy privát sofőr a szigeten, és egy ebéd. Kb. 4-5 órát töltesz a szigeten, elég veszélyesek az utak, és a napod nagy részét egy autóban töltöd a távolságok miatt.

Nincs olyan sok látnivaló Nusa Penidan. Meg ott Balin 6-kor lemegy a nap, sötétben már nem nagyon lehet kirándulni. (2022)


Nusa Penida egy csoda. Sokan nem szeretik, mert gyakran kell mászni és lépcsőzni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert minden strandjára lejutottam már többször, legjobb élményeim közé tartozik.
Figyelni kell az ár-apályra és lehet fürdeni nyugodtan, a rendelet csak erős szélben és nagy hullámzásban tiltja a fürdőzést.


Nusa Penidan sokkal több csodás dolog van mint az az egyetlen szikla a kilatassal, ahol mindenki fotozkodik. Szerencsere nem sok embernek van igénye igazán új dolgokat felfedezni, utana járni, igy ezeken a helyeken nincs tomeg  Nyugodtan menjetek több napra ès élvezzétek a sziget csodáit, nincs “kötelező” útiterv, habár úgy tűnik igen, hisz mindenki ugyanazt csinalja. 

Odajutás

Gyorshajók napjában 3x mennek át Baliról Sanur kikötőjéből Penidára (2 kora reggel 8 körül, 1 pedig délután 1 körül) és vissza Balira ugyanígy.

Az utazás Nusa Penidára gyorshajóval terhelő lehet azok számára, akik érzékenyek a tengeri betegségre. A hajók általában gyorsak és a hullámok miatt ugrálnak, ami általában kényelmetlen lehet. Az utazás időtartama is eltérő lehet a különböző indulási pontoktól függően, és általában 30-45 percig tart. Azonban a hajókra számos kényelmi lehetőség áll rendelkezésre, például légkondicionálás, ülések, fedett területek, és biztonsági övek, amelyek segíthetnek enyhíteni az utazás kellemetlenségeit.

Ha érzékeny a tengeri betegségre, akkor érdemes felkészülni az utazásra, és hozni magával tengeri betegség elleni tablettát vagy egyéb kényelmetlenségek enyhítésére szolgáló gyógyszert. Emellett ajánlott a hajóutak időpontját is megfontolni, különösen a szélsőséges időjárási viszonyok esetén. Az utazás általában biztonságos és kényelmes, de fontos, hogy mindenki felkészüljön az utazásra, hogy élvezhessék a csodálatos Nusa Penida szigetének kínálta lehetőségeket.

Helyi közlekedés

Penidára érve a kikötőben lehet robogót bérelni, vagy autót sofőrrel és azzal bejárni a szigetet.

Most már az utak is legtöbb helyen fel vannak újítva, vagy éppen most először vannak leaszfaltozva, így már nem kell megküzdeni a botrányosan kátyús vagy sziklás, poros földutakkal, mint ahogy az pár évvel ezelőtti látogatásunk során történt. (2022)

v. z. fotója

Motorkerékpárral, robogóval közlekedni Nusa Penidán elvileg biztonságos lehet, de néhány veszélyforrásra is fel kell készülni.

Az utak a szigeten viszonylag szűkek, a talajvíz szintje és az esős évszakok miatt az utak gyakran sárosak, így a közlekedési körülmények kihívást jelenthetnek. Emellett a közlekedési kultúra eltérhet azoktól, amelyekkel a turisták otthonukban találkozhatnak, a forgalom kaotikus és néha veszélyes lehet. Továbbá, a sziget domborzati viszonyai és a meredek útszakaszok miatt a motorosoknak kellő tapasztalatot kell szerezniük a motorozásban, hogy biztonságosan közlekedjenek.

A legfontosabb, hogy csak akkor béreljünk motorkerékpárt vagy robogót, ha rendelkezünk megfelelő jogosítvánnyal és szükséges tapasztalattal a motorozáshoz. Az is ajánlott, hogy viseljünk védősisakot, és ne haladjanak túl gyorsan, illetve kerüljük a túl zsúfolt utakat. Ha betartjuk a biztonsági szabályokat, akkor a közlekedés Nusa Penidán robogóval vagy motorkerékpárral is élvezhető és biztonságos lehet.

Strandok

Kelingking Beach: A Kelingking Beach a legismertebb strand Nusa Penidán. A strand látványos sziklaképződményekkel és fehér homokos partokkal rendelkezik. Az előnye a látványosság és a homokos tengerpart, amely tökéletes hely a napozásra és a fürdésre. A hátránya viszont, hogy a strandhoz vezető út nehéz és veszélyes lehet, és a hely népszerűsége miatt gyakran zsúfolt.

2023 januartol hoztak egy olyan rendeletet, h tilos azon a parton is a furdes, mert nagyon veszelyes es sok baleset, halaleset tortent. Ettol fuggetlenul mindig van, aki bemereszkedik, mar, ha tud es mar, ha a bazi nagy hullamok nem szivjak be vagy csapjak neki a koralloknak... Eleve a lejutas oda nem 2 perces mutatvany.

Crystal Bay: A Crystal Bay strand széles homokos parttal és kristálytiszta vízzel rendelkezik. Az előnye a nyugodt víz és a tiszta homok, ami ideális hely a fürdésre és a búvárkodásra. A hátránya viszont az, hogy a strand népszerűsége miatt gyakran zsúfolt lehet, és a helyszín kereskedelmi célú használata is megnőtt, így a strand környéke kicsit zajos és zsúfolt lehet.

Atuh Beach: Az Atuh Beach a legszebb strandok közé tartozik Nusa Penidán. A strand kanyargós ösvényeken és meredek lépcsőkön keresztül érhető el, és fehér homokos parttal rendelkezik, amely mögött impozáns sziklák emelkednek ki a tengerből. Az előnye a strand csodálatos látványa és a homokos tengerpart, amely tökéletes hely a napozásra és a fürdésre. A hátránya azonban az, hogy a strand elérése nehéz és időigényes lehet, és a strand területén nincs túl sok szolgáltatás.

Itt lehet fürödni!

Broken Beach: A Broken Beach egy nem mindennapi látványt nyújtó strand, amely egy hatalmas természetes sziklaképződményből áll. A strand látványos környezettel rendelkezik, amely az idelátogatók számára lenyűgöző élményt nyújt. Az előnye a különleges látványosság és az egzotikus környezet, amely a látogatókat eltávolítja a mindennapi élettől. A hátránya viszont, hogy a strand nem alkalmas fürdésre.

Diamond Beach

Diamond beach fentről csodás, nem hagynám ki, egy életben egyszer látni kell. Egyàltalán nincsenek zavaróan sokan.

h. z. fotója

k. e. fotója

Látnivalók

Angels Billabong: Ez egy természetes medence, amely csodálatos környezettel rendelkezik, és kristálytiszta vízzel töltődik. A medence a sziklák között található, és az oceánba nyúlik, így lenyűgöző látványt nyújt.

Kelingking Beach: A strandot maga a szikla alakja teszi lenyűgözővé. A sziklák a tengerbe merülnek, miközben egy homokos tengerpartot tartanak a látogatók számára.

Broken Beach: A Broken Beach egy természetes medence, amelynek falai sziklák alkotják. A medence körül nincs homokos tengerpart, így a helyszín egyedülálló és különleges.

Crystal Bay: Ez a strand a sziget egyik legjobb helye a búvárkodásra és a snorkelre. A víz tiszta és nyugodt, és a látogatók különféle tengeri élőlényeket láthatnak, mint például a teknősöket, rákokat és békákat.

Goa Giri Putri: Ez egy hindu szentély, amely egy barlangban található. A szentély belső része csodálatos környezettel rendelkezik, és érdekes kulturális látványosság.

Peguyangan Waterfall: Ez egy természetes vízesés, amely az észak-nyugati parton található. A látványos környezet és a természet adta nyugalmat adja a látogatók számára.

Teletubbies Hill: A hegy a nevét a mesében szereplő Tinky Winky, Dipsy, Laa-Laa és Po karakterekről kapta. A hegy lenyűgöző környezettel és szép kilátással rendelkezik.

n. v. fotója

Bali-seregély (Bali starling) - h. s. fotója

Programlehetőségek

Búvárkodás és snorkelling: Nusa Penida sok kiváló helyet kínál a búvárkodásra és a snorkellingre. A sziget vizei gazdag élővilágot tartalmaznak, így a látogatók különféle tengeri élőlényeket, például teknősöket, rákokat és békákat láthatnak.

Nusa Penida szigetének partjai sok szép helyet kínálnak a sznorkelezésre. Azonban az egyik legjobb hely a Crystal Bay strand, amely a sziget délnyugati részén található. Itt a tenger kristálytiszta, és gazdag a különféle tengeri élőlényekben. A sznorkelezők itt gyakran találkoznak teknősökkel, rákokkal és sok más érdekes tengeri állattal. Emellett a Crystal Bay strand homokos partja tökéletes hely az úszáshoz és a napozáshoz is. Azonban érdemes jegyezni, hogy a Crystal Bay népszerű hely, és gyakran nagy a strandoló tömeg, főleg a főszezonban.  Aki csendesebb helyre vágyik a sznorkelezésre, akkor érdemes felkeresni a Toyapakeh strandot vagy a Blue Lagoon-t, amelyek kevésbé ismert helyek, de szintén jó lehetőséget nyújtanak a tengeri élet megismerésére.

Szörfözés: Nusa Penida a szörfözés egyik legjobb helye Bali szigetén. A sziget partjai ideálisak a szörfözésre, különösen az északi parton, ahol a hullámok nagyok és gyakran szépek.

Túrázás: A sziget egyedülálló természeti környezete lenyűgöző túrázásra ad lehetőséget. Az Atuh Beach és a Kelingking Beach felé vezető utak gyönyörű kilátásokkal rendelkeznek, és tökéletesek a túrázás szerelmeseinek.

Kerékpározás: Nusa Penida egy nagyszerű hely a kerékpározásra, különösen a sziget déli részén. Az itt található utak nyugodtak és kevés forgalmúak, és lehetővé teszik a környezet felfedezését.

Sziklamászás: Nusa Penida sziklás partjai a sziklamászók egyik kedvelt helye. Az Atuh Beach és a Kelingking Beach környékén található sziklák és sziklaképződmények lenyűgözőek, és kihívást jelentenek a sziklamászóknak.

Vadvízi evezés: A sziget északi partján található nagyobb folyók lehetővé teszik a vadvízi evezést. Ez a tevékenység ideális azok számára, akik izgalmas kalandra vágynak.

Wellness és jóga: Nusa Penida számos wellness-szálloda és jóga központtal rendelkezik. Ezek a helyek nyugodt és pihentető környezetet biztosítanak a látogatók számára.

m. cs. fotói

Fotóegyveleg

n. v. fotói

j. m. fotója

b. j. fotója

r. g. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon