ÚTIKRITIKA.HU / Lombok


hirdetes


útikritikák


Lombok

Lombokról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás|Szállás|Helyi közlekedés|Étkezés| Hasznos információk|Mataram| Senggigi| Lombok Kuta|Strandok| Rinjani vulkán|Egyéb látnivalók| Programlehetőségek|Gili-szigetek|Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

g.j. fotója

Lombokról dióhéjban

4725 négyzetkilométeres területével Lombok némileg kisebb, mint Bali (5.780 km2). A szigetet nyugat felöl a Lombok-szoros választja el Balitól (légvonalban kb. 163 km). Lombok lakosságát 3,3 milliósra becsülik. Mataram a legnagyobb város.

A hindu vallás által dominált Balival ellentétben Lombokban a mozlim vallás az uralkodó. Kulrúrája, hagyomány- és hitvilága nem annyira kitárulkozó, látványos, laza, mint Balié. Sokan ezzel is magyarázzák azt, hogy miért lett Bali a turisták által kedveltebb desztináció. Lombok természeti szépségekben nem szegényebb, mint Bali, viszont nyugisabb. Bali után nagy változás, hogy Lombok tele van mecsetekkel.

Lombok szigetén július és augusztus a főszezon.

.

r.r. fotója

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A sziget belső részén a sok szép hegy (pl. a Rinjani) és rizsteraszok

2. Kuta Lombok hosszú partján ballagni az agyamat szellőztetve

3. Felfedezni magunknak a Mawun Beach-et

4. Tetebau megbabonázó zöld színei

Nem tetszett

1. A feltünően sok mecset építés azt jelzi, hogy ide inkább külföldi mozlim nyaralókat akarnak majd csábítani

2. ,, Őszintén szólva nem voltam elájulva a parttól, több okból is. Elég sok szemét volt, pedig becsületükre legyen mondva, rendesen tisztították a partot, de így is úszkált mindenféle zacskó, műanyag a vízben. Az indonézek egyébként egyre nagyobb figyelmet fordítanak a környezettudatosságra, próbálják a műanyag használatát visszaszorítani, nem véletlenül: ők azok, akik a saját területükön érzékelik, mennyi szemetet hoznak az áramlatok, és mennyi műanyag van a partokon, palackok, flakonok és mikrodarabkák egyaránt." forrás

3. Kuta Lombok: A kolduló gyerekek, akiket a szülők nem járatnak iskolába, hanem az itcára küldenek kunyerálni

4. Kuta Lombok: Kellemetlen volt hogy robogóikkal bandába verődött suhancok gyanúsan meredeztették a szemeiket rajtunk.

Vélemények

,, Lombok annyira szép, hogy Lombok nem is létezik. Lombokhoz feleségül mennék, ha férfi lenne. Lombok annyira gazdag, hogy én tényleg hozzá akarok menni feleségül, mert ő meg tudna nekem adni majdnem mindent. Hogy Lombok nekem olyan, mint dzsúliarobertsnek ricsárd gír a Micsoda nőben.
Lombokot én csak a kis zavart elmémben álmodtam meg, és adaptáltam képek formájába egy másik tudatállapotban.
Lombok a mese, azúrkék vízzel, óriási pálmafákkal, csillogó vulkáni aszfalttal, út melletti kis étkezdékkel, kristálytiszta vízesésekkel, korallzátonyokkal, banánültetvényekkel, legelésző állatokkal, csodálatos kilátással. (2016)" forrás


,, Azonnal látszott, hogy Lombok jóval fejletlenebb, mint Bali, és a turisták is ritkábban látogatják. Egész úton – Gilit leszámítva – alig találkoztunk fehérekkel, ha megálltunk valahol útbaigazítást kérni, körénk gyűlt a fél falu megbámulni minket. A helyiek, ha kiszúrtak minket, még motorhátról is harsogták felénk a szokásos mondókájukat: „Hello Misterrrrr!” meg „Yes!” illetve „Yesno!” forrás


,, Nem egy cikket olvastunk, amiben Lombokot az új Baliként emlegetik, én egy lapon sem említeném Balival és ettől nem lesz rosszabb, vagy jobb. Nagyon más. Az emberek arca, öltözködése, a tengerpartok, az épületek...mind más képet mutat. A lakosság 10%-a csak a hindu balinéz, a maradék 90% sasak és muszlim vallású. Ebben egyébként hasonlított Gili Air-re. Ahogy abban is, hogy a sziget egy jelentős része építés alatt van.

Lombokra sokan a Rinjani vulkánt jönnek megmászni és vagy szörfözni. Pénzügyi okokból Rinjanit nem látogattuk meg, a szörfözéssel kapcsolatban pedig úgy döntöttünk, hogy vizisportnak most elég a sznorkel és a búvárkodás.

Nah persze ez nem azt jelenti, hogy ne találtunk volna egymásra Lombok és mi. Nekünk az utazás legszebb tengerpartjait és naplementéit jelentette a sziget. Akadtunk olyanokra, amik annyira felfedezetlenek voltak még a turisták számára, hogy rajtunk kívül pár helyi halász volt és senki más. Tényleg elképesztő volt! Lombok kétség kívül mentes attól a nagy turista áradattól, ami Balin vagy akár a Gili szigeteken tapasztalható. Robogóval is nyugodtabb a közlekedés a kisebb forgalom és a rendőrök szinte teljes hiánya miatt. A déli részen legalábbis ezt tapasztaltuk. (2016)" forrás


Amikor Lombokon jártam, arra is azt mondtak: az lesz a következő Bali. De kb. 20 évvel van lemaradva. Az emberek ott is egyszerűek. A környezetet nem védik, a folyókba engedik a szennyvizet, az meg utana megy az óceánba. Vannak gyönyörű részek, tengerpartok ott is. Inkább az ökoturistak mennek oda, akiknek bejön ez a nem annyira kiépített világ. A fővarosban vannak shopping mallok, minden van ott is. De vidéken a hagyományos életvitel megy.

Van reptér, sok a kölföldi aki megvette a fél hegyoldalt és épített kacsalábon forgó villát. Élelmiszerek korlátozottabban érhetők el, mint Balin, de alapvetően van minden. Szóval a PR-cikkekbe sok minden belefér. A valóság pedig, nagyon messze van. Esznek madarakat, kutyát is. Nekik ez a természetes, megszokott. Nekem egy hét elég vot. (b. a., 2023)

Odajutás

Repülővel

A nemzetközi repülőtér IATA-kódja:LOP.

Hajóval

Baliról motoros hajóval másfél óra.

Életkép a kompon (fülledt levegő, gyerekzsivaj)

Szállás

Érdemes ezen a linken keresgélni, általában jó az ár-érték arány.

Ajánlott hotelek:

2 csillagos: Mu Homestay

3 csillagos: Puri Mas Boutique Resort & Spa

4 csillagos: Quncy Villas Hotel

5 csillagos: Hotel Tugu Lombok

Sőt van egy 6 csillagos (!) szállodája is a szigeten: The Oberoi Lombok

Helyi közlekedés

Robogót kb. 900 forintért lehet bérelni 24 órára. Adnak hozzá bukósisakot is. Alkudozni kell, hogy ilyen olcsó legyen. A kölcsönző jellemzően 75 ezer rúpiát (kb. 14500 HUF) mond be, és ezt kell lealkudni 50-60 ezerre. 

Személyszállító eszköz (,,lovas tuktuk") - g.j. fotója

,, Lombok közepén végighúzódik egy remek, autópálya-szerű gyorsforgalmi út, ezen álom motorozni, a mellékutakon viszont valami ilyesmi: elfehéredett ujjakkal szorítod a kormányt, mert minden sarkon újabb izgalmak várnak, vagy átfolyások vannak, vagy – ugyancsak az esőzések végett – hegyomlás és ebből következőleg több centis nedves agyagréteg az úton, vagy egy lejtő aljában meggyűlt, derékig érő „tócsába” placcsan a motor, esetleg pár tucat kóborkutya, gyerek vagy óriásrák (!) szalad ki eléd, netán egy elmélázó paraszt rád tereli a tehéncsordát, mert nem veszi észre, hogy jössz. Szóval senkinek nem ajánlom, hogy itt kezdjen el robogót vezetni. " forrás

A szörfös mopedjébe flakonból üzemanyagot töltenek - g.j. fotója

g.j. fotója

Étkezés

Lombok, mint Indonézia egyik szigete, gazdag és változatos konyhával rendelkezik. Az étkezési lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre, amelyek a helyi, hagyományos ételektől a nemzetközi konyhákig terjednek.

A helyi ételek között találhatóak a nasi campur, amely egy rizs és zöldségekkel teli tál, amelyhez gyakran adnak tojást vagy húst is. A sate, ami nyársra tűzött hús és zöldségek grillezett változata, és az ayam taliwang, amely grillezett csirkehús chilivel és fűszerekkel. Az egyik legismertebb indonéz étel a nasi goreng, amely egy rizs alapú étel, amelyet zöldségekkel, tojással és hússal, garnélával vagy más tengeri herkentyűvel lehet megtölteni.

A szigeten nagy számban találhatóak tenger gyümölcsei, így a helyi étlapokon sok hal, garnéla, kagyló, polip és rák található. Az utazók számos éttermet és halpiacot találnak, ahol megkóstolhatják ezeket az ínycsiklandozó tengeri finomságokat.

A helyi italok közé tartozik a friss kókuszvíz és a friss gyümölcslevek, amelyek gyakran az utcai árusoknál vásárolhatók meg. A szigeten sok helyen is kaphatók alkoholos italok is, mint például a Bintang sört.

Lombokon sok helyen találhatók olcsó utcai árusok és étkezési lehetőségek, amelyek lehetővé teszik az utazók számára, hogy megkóstolják a helyi specialitásokat. A sziget a muszlim vallású lakosok többségével rendelkezik, ezért sok helyen nem kapható sertés- vagy alkoholtartalmú ételek és italok. Azonban a sziget turisztikai központjaiban, mint például Senggigi vagy Gili-szigetek, ahol a külföldi turisták nagy számban látogatnak, sok nemzetközi étterem és bár található, ahol szélesebb választék áll rendelkezésre.

A fehér ember szokványos étkezési kulrúrájához közelítik a helyi étkekeket

Vásárlás

Lombok szigetén számos lehetőség áll rendelkezésre a vásárlásra, ahol az utazók megtalálhatják az ajándéktárgyakat, az ékszereket, a helyi készítésű termékeket és a turisztikai célpontokra jellemző tárgyakat.

A helyi piacok és boltok sokféle helyi terméket kínálnak, mint például a batik textil, amely gyönyörű mintákkal és színekkel rendelkezik. Az ékszerboltokban megtalálhatók a helyi készítésű ékszerek, amelyek gyakran természetes anyagokból, mint például a korall vagy a gyöngy, készülnek. A helyi készítésű bőráru és fafaragványok is népszerűek az utazók körében.

Senggigi tele van kis boltokkal, amelyek árusítanak helyi és nemzetközi termékeket. Az utazók itt számos souvenirt, ékszert, ruhát, strandcuccot, valamint az itt készült édességeket és fűszereket is találnak.

Gili-szigetek, Lombok népszerű szigetének a partjainál pedig különleges ékszereket, édességeket, textil termékeket és bútorokat lehet vásárolni.

Az utazók számára érdemes alkudni az árakon, mivel a turistákra gyakran túlárazzák az árukat. Érdemes felkészülni a szelektálásra és az árak tárgyalására, hogy jobb árakat érjenek el.

Piac - g.j. fotói

Hasznos információk

Lombok szigete turisztikai célpontként rendkívül vonzó, azonban az utazóknak érdemes figyelembe venniük a sziget általános kockázatait és nehézségeit.

Az első és legfontosabb dolog, amit az utazóknak figyelembe kell venniük, hogy Lombok szigetén egy magasabb fokú biztonsági kockázat létezik, mint például Bali szigetén. Az utazóknak érdemes alaposan tájékozódniuk az aktuális politikai helyzetről és az esetleges biztonsági veszélyekről, mielőtt elindulnak a szigetre.

Ezen kívül, a turisták számára fontos tudni, hogy Lombok szigete nem olyan jól fejlett turisztikai infrastruktúrával rendelkezik, mint Bali szigete. Az utak nem mindig jó állapotúak, a közlekedési lehetőségek korlátozottak, és a sziget néhány területén az ivóvíz minősége nem megfelelő.

Lombok szigetén a természeti katasztrófák kockázata is magasabb, mint Bali szigetén. Az éghajlati viszonyok változékonyak lehetnek, és előfordulhatnak földrengések, vulkánkitörések és cunamik. Az utazóknak érdemes tájékozódniuk a helyi meteorológiai helyzetről és az aktuális természeti kockázatokról.

Az utazóknak emellett érdemes figyelembe venniük a nyelvi nehézségeket is, mivel a helyi lakosok többsége indonézül beszél, és a nyelvtudás hiánya problémákat okozhat az utazók számára.

Az utazóknak továbbá érdemes betartaniuk a helyi szokásokat és kultúrát, és tiszteletben tartani a helyi emberek hagyományait és vallását. A helyi szabályok és szokások betartása kulcsfontosságú, hogy az utazók biztonságban maradjanak és pozitív élményekkel gazdagodjanak Lombok szigetén.

A cunami-veszélyövezetet jelző tábla - g.j. fotója

Mataram

Mataram Lombok szigetének a fővárosa, amely tele van érdekes kulturális és történelmi látnivalókkal. Az itt található múzeumok, mecsetek, paloták és piacok felfedezése érdekes lehetőséget kínál az utazóknak a helyi kultúrával és történelemmel való ismerkedésre.

Az utazók a Nusa Tenggara Barat Múzeumban, az egyik legfontosabb múzeumban, számos történelmi és kulturális kiállítást láthatnak, amelyek bemutatják Lombok és a Nusa Tenggara Barat régió történetét és kulturáját.

Mataramban a hagyományos indonéz életstílus és a modern infrastruktúra is egyesül, amely lehetővé teszi a turisták számára, hogy élvezhessék a város kínálta kényelmet és szolgáltatásokat. Az utazók találnak itt különféle szálláslehetőségeket, éttermeket, kávézókat és bevásárlóközpontokat is.

A város központjában található a Mayura Vízpalota, amely egykor az Lombok királyság fontos épülete volt. A palota körül számos kis tavacska található, és a látogatók itt pihenhetnek és élvezhetik a nyugalmat.

Mataramban található a Pura Meru, amely az egyik legfontosabb hindu templom a szigeten. A templom impozáns szentélyekkel és árnyékos udvarral rendelkezik, ahol a hívők és a látogatók megpihenhetnek.

Az utazók itt találnak számos piacot is, ahol a helyi termékek, ételek és italok kaphatók. A Cakranegara piac, az egyik legnagyobb piac a városban, ahol különféle friss élelmiszereket, fűszereket, textil termékeket és egyéb helyi árucikkeket lehet vásárolni.

Mataram Lombokon izgalmas hely, ahol az utazók betekintést nyerhetnek a helyi kultúrába és életmódba, miközben élvezik a modern kényelmet és szolgáltatásokat.

Mataram-külső

Senggigi

Sok utazó legfeljebb egy éjszakát tölt el itt valamelyik Gili-szigetre utazás előtt vagy után. pedig legalább 3 napot érdemes itt tölteni. Senggigi fő előnye a praktikus elhelyezkedése. Egy órán belül el lehet innen jutni a legszebb strandokhoz, gyünyörű zöld pálafás vidékekre, természetes vízesésekhez, és persze ott van a Bangsal-i kikötő, ahonnan a kompok közlekednek mindhárom Gili-szigetre.  

Senggigiből robogóval 15 perc alatt eljuthatunk a Majomerdőbe (Monkey forest), ahova nincs belépődíj. Kicsit tovább található a Tiu Pupus vízesés.

Senggigi előnye az is, hogy mozgalmas, de még a főszezonban sem túlzsúfolt. Nagyobb mozgás inkább a kikötő tájékán van, ott, ahol a nagyobb hotelek is vannak. Vasárnap a kikötő melletti strand azért zsúfolttá válik, mert ilyenkor sok indonéz család jön ide strandolni.  

Senggigi-ben sok étterem és kifőzde közül tudunk válpogatni. Az árak olcsók.

                                                                          Senggigi főutcája

Senggigi és környékének legszebb strandjai ezek: Pantai Setangi, Coco Beach és a Pantai Pandan Malaka.

Lombok Kuta

,, Lombok Kuta a szörfösöknek és az úszni vágyóknak egyaránt paradicsom, egymást érik a kilométer hosszú fehérhomokos beach-ek, nekem a legjobban Seger és Tanjung Aan jöttek be. Valószínűtlenül kék óceán, kókuszpálmák, festői hegyek által közrefogott öblök, fogatlanul vigyorgó halászok – könnyen megszületik itt az ember agyában a gondolat, hogy nem akar elmenni. Az egyik nap óvodásra strandoltam magam, és órák elteltével sem voltam hajlandó kijönni a langymeleg vízből, a többieknek tüntetőleg haza kellett indulniuk, hogy végre előmásszak a habok közül.

A hely egyetlen zavaró tényezője a mindenütt jelenlévő karkötő és szarung árusok hada. A társaságunkban lévő lányok az elfogyasztott rizsborral egyenes arányosan növekvő mértékben egyre több szarungot vásároltak a helyi öregasszonyoktól és kölköktől, átlag 3 másodpercenként egyet. A végére már a birkatürelméről híres Zbysek is úgy begorombult, hogy inkább lefizette a purdékat, hogy menjenek el máshova árulni inkább. No ezek után még kevésbe csoda, hogy jómagam inkább az óceán nyugalmát választottam a part menti zsibvásár helyett…" forrás

g.j. fotója

Strandok

g.j. fotója

,, A part elég kihalt volt Senggiginek azon a részén, ahol voltam, leginkább helyiek lézengtek, a nagyjuk muzulmán, azaz nem mentek bele a vízbe, vagy ha mégis, teljesen beöltözve. Furcsa érzés lett volna mellettük egy szál bikiniben heverészni, valahogy nem is vett rá a lélek és egészen addig sétáltam a parton, amíg találtam két nőt is bikiniben, és a környékükön heveredtem le. Tiszteletben tartom a muzulmánokat, elfogadom, hogy más a vallásuk és emiatt teljesen különböző a kultúrájuk, és hát ha én megyek az ő házuk tájékára, akkor alkalmazkodni kell, ez van. Mégis, amikor strandolásról van szó, kényelmetlen az egész helyzet, ha nem a turisták vannak többségben, mint például Gilin volt. (2017)" forrás


,, Seger beach: kétség kívül a kedvenc helyünk. Ottjártunkkor még parkolódíjat sem kellett fizetni a motorért és egyetlen árús és warung sem épült még. Az igazi felfedezetlen part, ahol rajtunk kívül szinte mindig csak halászok voltak...egyben a legszebb is volt. Apálykor elérhető közelségben csodaszép korallzátonyok snorkelingre, dagálykor viszont nagyon erős az áramlat. Mi is alig tudtunk kiúszni. Nem is csinálunk ilyet többször!" forrás

Ela-ela Beach

Ela-ela Beach Lombokon található, és az egyik legszebb strand a szigeten. Az Ela-ela Beach a déli parton fekszik, és egy gyönyörű homokos strand, amely kristálytiszta vízzel és látványos naplementével rendelkezik. A strandhoz tengerparti bungalók és szállodák is tartoznak, ahol az utazók élvezhetik a sziget nyugodt hangulatát és a természeti szépségeket.

Az Ela-ela Beach környékén számos étterem és kávézó található, ahol az utazók finom helyi ételeket és italokat kóstolhatnak. A strand környezete nyugodt és békés, így a látogatók pihenhetnek, napozhatnak és élvezhetik a természetet.

A strand környéke ideális a búvárkodáshoz, a sznorkelhez és a vízi sportokhoz is, mivel a tengerben sok színes korallzátony és tengeri élet található. Az Ela-ela Beach ideális hely a sziget felfedezéséhez, és kiváló választás a nyugalomra és a természetre vágyó utazóknak.

Selong Berlanak

Selong Belanak Lombok déli partján található egy kis halászfalu, amely gyönyörű homokos strandjáról híres. A homok színe fehér, az óceán vizének színe pedig kék és zöld között változik. A strand környéke kicsit lezárta, így itt a nyugalomra vágyók megtalálhatják az ideális helyet a pihenéshez és a kikapcsolódáshoz.

Selong Belanak a kevésbé turisztikailag fejlett területek közé tartozik Lombok szigetén, így a strand nyugodt és kevésbé zsúfolt. A helyi halászok még mindig használják a strandot a hálózásra, így az utazóknek lehetőségük van, hogy megismerjék a helyi halászati kultúrát és hagyományokat is.

Selong Belanak környékén számos helyi étterem és kávézó található, ahol az utazók finom helyi ételeket és italokat kóstolhatnak. Az utazók számára számos szálláslehetőség áll rendelkezésre, ideértve a strand bungalókat, kis szállodákat és vendégházakat is.

A strand környéke ideális a búvárkodáshoz, a sznorkelhez és a vízi sportokhoz is, mivel a tengerben sok színes korallzátony és tengeri élet található. Selong Belanak ideális hely a sziget felfedezéséhez és a nyugalomra vágyó utazók számára.

Rinjani vulkán

A Rinjani vulkán Lombok sziget legmagasabb hegye, amely a Rinjani Nemzeti Parkban található. A vulkán magassága több mint 3.700 méter, és a környező területen gyönyörű táj található. A vulkán tetejéről kivételes kilátás nyílik a szigetre és a környező területekre.

A Rinjani vulkán egyik legimpozánsabb látványa a krátertó, amely a vulkán tetején található. A krátertó körülbelül 2,5 km átmérőjű és 200 méter mély, a tóban pedig gyönyörű kék-zöld színű víz található. A krátertó körül túrázás és hegymászás lehetséges, de az utazóknak ajánlott tapasztalt vezetőkkel menniük, mivel a terület nagyon meredek és nehéz.

A Rinjani Nemzeti Parkban található egyéb látványosságok közé tartoznak a vízesések, a hegyi patakok és a természetes meleg források. A nemzeti park területén kempingezés és túrázás is lehetséges, és az utazóknak érdemes a parkban eltölteni legalább egy vagy két napot, hogy élvezhessék a természeti szépségeket.

A Rinjani vulkán hegymászásához azonban szükség van tapasztalatra és jó fizikai állapotra, mivel a túra hosszú és fárasztó lehet. Az utazóknak érdemes megfelelő felszereléssel és utasbiztosítással rendelkezniük, és figyelniük kell az időjárásra, mivel a Rinjani vulkánon gyakran előfordulnak zivatarok és viharok.

Egyéb látnivalók

Sendang Gila vízesés

A Sendang Gila vízesés Lombok sziget egyik legnépszerűbb természeti látnivalója. A vízesés az észak-nyugati részen található, a Rinjani Nemzeti Parkban, a Tiu Kelep vízeséstől nem messze.

A Sendang Gila vízesés környezete nagyon szép, a környező területen trópusi növényzet és zöldellő erdők találhatóak. A vízesés magassága kb. 31 méter, és az alsó medencébe zuhan. A vízesés látványa fantasztikus, különösen a nyári hónapokban, amikor a víz áramlása nagyobb.

Az utazók megközelíthetik a Sendang Gila vízesést könnyen és biztonságosan, mivel a környéken jó minőségű utak és útjelző táblák találhatóak. Az utazóknak azonban érdemes megfelelő cipőt és ruházatot viselniük, mivel az utak egyenetlenek és csúszósak lehetnek.

A vízesés környékén számos helyi étterem és kávézó található, ahol az utazók finom helyi ételeket és italokat kóstolhatnak. A Sendang Gila vízesés környéke a természet és a nyugalom szerelmeseinek kiváló helyszín a pihenésre és a feltöltődésre.

Programlehetőségek

,, Alapvetően kétféle egynapos túrát kínálnak a szigeten: a középső és déli részen városlátogatós - tengerpartos - kulturális, míg az északi részen vízeséshez túrázós programok elérhetőek; mi az utóbbit választottuk. (Vannak még két- és többnapos vulkánmászós túrák is, ez sajnos idő hiányában nekünk kimaradt.)
A kirándulás 50 dollár volt fejenként (Ausztráliában egy hasonló túra szerintem 200 dollár lenne), ami magában foglalta a hajóutat Lombokra (odafele menetrendszerinti, visszafele „charter” járattal), légkondis autót sofőrrel, saját idegenvezetőt a vízesésekhez, valamint pár kiló gyümölcsöt nasinak; a banán, amit kaptunk, kinézetre nem volt valami bizalomgerjesztő, de a legfinomabb banán volt, amit valaha ettem. (2013)" forrás

Gili szigetek

A Gili-szigetekről külön aloldal épül itt.

Bali és Gili-sziget felfedezése 12 nap alatt

Olvasmányos linkek

Balin a balinéz hindu vallás dominál, Lombok pedig, nagy többségben mozlim - g.j. fotói

Fotóegyveleg

Rizsföld - m.o. fotója

m.o. fotója

Vannak fekete homokos partszakaszok is - r.r. fotója

g. j. fotója


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon