ÚTIKRITIKA.HU / Macedónia


Macedónia

Általános tanácsok | Szkopje | Kruševo | Bitola | Ohrid | Pelister erdőség | Strumica | Star Dojran | Tetovo | Egyéb látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Általános tanácsok

Szkopje

A fővárosról külön oldalon adunk képet. Kattintson ide

Kruševo

Ez a nyugat-macedóniai hegyi kisvároska meglehetősen elszigetelten helyezkedik el amiatt, hogy 1350 méter magasságban fekszik.  Skopjétől délre fekszik, néhány órás távolságban. Jóllehet csak kb. 5500 lakosa van, azért korántsem egy álmos hely. Ellenkezőleg meglepően vibráló, mozgalmas városka. A kávézók tömve tele vannak, a bazárban a képzművesek buzgón méltatják portékáikat.

Nyilván itthon a legtöbb ember soha nem hallott Kruševoról, de kérdezzünk meg egy lelkes siklóernyőzös magyart, s nagy valószínűséggel ismeri ezt a nevet. Sok magyar siklóernyőzős jön ide a hobbijához ideális völgyekkel teli hegyi terepre. Jó hely ez e sort vonatkozásban a kezdőknek is, főleg, hogy nemzetközi viszonylatban itt olcsó az oktatás.

Van egy-két helyi múzeum, de nem igazán méltók figyelemre, főleg, hogy a kiírások nincsenek lefordítva valamilyen világnyelvre. Van egy elég jó galéária, Nikola Martinoski híres macedon festő műveivel. 

Aki nyáron látogat Macedóniába, és már nehezen viseli a hőséget, annak érdemes a programjába beiktatni ez a hegyi városkát, mert garantáltan enyhébb az idő (júliusban éjszaka akár hideg is lehet.)

Bitola

Tiszteletbeli magyar konzul Bitolában: Szaso janakievszki

  • Cím: ul. Marshal Tito 91., 7000, Bitola, Macedonia
  • Előhívó: 00-389-2
  • Telefon: 00-389-70-20-7871 (mobil)
  • Ügyfélfogadás: előzetes bejelentkezés alapján

Ohrid

"Ohridban pisztrángot illik vacsorázni egy halászcsárda tó fölé nyúló teraszán. Persze választhatunk mást is, például dolmát (hússal és rizzsel töltött szőlőlevél), selsko mesót (agyagedényben főtt pörköltféle, a tetején juhsajttal) vagy a népszerű tavche gravchét, ezt a nem éppen gyomorkímélő macedón specialitást, amely afféle babos-kolbászos-csülkös ragu.

De Ohridban nemcsak heverészni, jókat enni és templomokat becserkészni lehet, hanem esténként kiengedni a fáradt gőzt. Se szeri, se száma a jobbnál jobb tavernáknak, mulatóknak. Nyári estéken egyik lokálból a másikba hömpölyög a tömeg, többségében fiatalok, de azért minden korosztály képviselteti magát. Üdítő meglepetés volt, hogy milyen sok helyen van élő zene. Számtalan zenekar teremtett igazi stíluskavalkádot, a macedón folktól a nyolcvanas évek jugoszláv rockzenéjén át a brites beütésű szláv indie-popig szinte mindenben volt részünk.

Ohridnál tökéletesebb nyaralóhelyet nehezen tudok elképzelni. Az idő mediterrán, a tó csodás, a hegyek festőiek, a város gyönyörű és izgalmas, az árak barátiak, a helyiek jó fejek, az ételek finomak, az éjszakák pörgősek, ráadásul nincsenek se angol, se orosz turisták. Mindenkinek csak azt tudom mondani, hogy adjon egy esélyt Ohridnak (és persze Macedónia többi részének), amikor a nyaralását tervezi. (2015)" forrás

"Valaha háromszázhatvanöt templom és kolostor működött a jugoszláv utódállam Macedóniában található Ohridban, és még ma is sok megtalálható közülük az UNESCO világörökségi listáján is szereplő városban.Innen kapta a nevét: a Balkán Jeruzsáleme. Ohrid az egyik legrégebbi európai település. Első lakói Lychnidos-nak, vagyis a Fények városának nevezték. Valaha fontos kereskedelmi központ volt az egyik leghíresebb ókori út mentén.

A Via Egnatia volt az egyik fő útvonal a római birodalomban, Rómát kötötte össze Konstantinápollyal. Ennek jelentős hatása volt a városra, hiszen rengeteg utazó, sokféle kultúra megfordult itt – tudtuk meg Milcso Georgijevszkij történésztől. Ohrid régészeti emlékeinek jelentős része még felfedezésre vár. A város kellős közepén történészek, mérnökök és régészek együtt dolgoznak azon, hogy a még rejtett kincsek napvilágra kerüljenek. Bojan Taneszki és csapata talált egy időszámításunk előtti első században épült római fürdőt. A szenzációs lelet valaha egy gazdag családhoz tartozott.

Egy római épületet fedeztünk fel, amelynek a fürdő csak egy része. Itt található ez a gyönyörű, fekete és fehér kövekből álló mozaik. A lelet azért okozott ekkora izgalmat, mert az országban ez az egyetlen megmaradt ókori mozaik – magyarázta Bojan Taneszki. Az évszázadok során a város a bizánci kultúra és kereszténység központja lett. Sok híres tudós élt itt, köztük a Cirill és Metód tanítványai közé tartozó Szent Naum és Szent Kelemen, az utóbbi három évtizedet töltött el Ohridban, ahol a kultusza ma is aktív. (2014)" forrás

"A tavat szép lassan elpusztítja a köré szerveződött turizmus és a szabályozások ellenére szinte állandó túlhalászat. Az Európa Galapagosaként is ismert tó a világörökség része, és 350 állatfaj otthona, mely sehol máshol a világon nem él. A szakemberek szerint ugyan ez a tó nem olyan híres, mint a Tanganyika vagy a Bajkál-tó, de ha a méreteihez arányítjuk a számításokat, fajilag a világ legsokszínűbb élőhelyéről van szó. A ritka fajok egy része ráadásul néhány négyzetméteren él mindössze. A tó ökoszisztémája már eddig is igen nehezen bírta a rá nehezedő turisztikai és ipari nyomást, most viszont Ohrid város polgármestere bejelentette, hogy jó 75 hektáron lecsapolják a tó partszéli mocsárvidékét és nádasait, hogy a helyére luxusnyaralókat és kikötőt építsenek. Nem ez az első alkalom, hogy az Ohridi-tó ilyen komoly veszéllyel néz szembe: már évtizedekkel ezelőtt is problémát jelentett, hogy mesterséges homokos stranddá alakították a partszakasz egy részét. (2015)" forrás


Az Ohridi-tó egésze az UNESCO világörökség része, a Balkán-félsziget legöregebb, legmélyebb és ki tudja még milyen legekkel rendelkező tava, amelynek kisebb része Albániában, nagyobb része pedig Macedóniában található. Átlagos mélysége a wikipédia szerint 155 méter, legmélyebb részén pedig eléri a 288 métert. Mélysége ellenére nem hideg, nyáron tökéletesen alkalmas fürdésre, cserébe elképesztően tiszta és állítólag majd 200, csak itt található faj is megél a tóban.

A tó környékének fővárosát nem meglepő módon Ohridnak hívják, ami szintén bővelkedik látnivalókban. A 300+ templom, kápolna és kolostor, a fellegvár, a több ezer méter hosszan húzódó, bástyákkal tarkított várfal, valamint a többszáz éves óváros vakítóan fehér házai, a leírások szerint egészen különleges atmoszférát biztosítanak a városkának. (2017)" forrás


,, Gyönyörű maga a város is, és csodás a látképe a mellette lévő tónak is. Amellett, hogy rengeteg érdekességet, szép templomot, különleges állatokat láthatunk, strandolhatunk, hajózhatunk még meglepően pénztárcabarát is az itt töltött nyaralás." forrás

Pelister-erdőség

Strumica

Star Dorjan

Tetovo

Egyéb látnivalók

Jön!

Olvasmányos linkek

"A macedón táj a háborítatlan természet kedvelőinek paradicsoma. A két legszebb rész a Matka-kanyon és a Dojran-tó, ahol bepillantást nyertünk a helyi halászok hagyományaiba. Szkopjétől csak fél órát kell utazni, hogy eljussunk az ország egyik legszebb pontjára: a Matka-kanyonba. A helyiek kedvelt kirándulóhelyén gazdag állat- és növényvilág fogad.

A Matka-kanyon rengeteg állat- és növényfajnak ad otthont, amelyeknek egy része az egész világon csak itt található meg. Matka annyit tesz: anyaméh, ahol az élet létrejön – magyarázta az Euronews riporterének Kiro Angeleszki barlangi búvár és idegenvezető. – A Matka-kanyon misztikus hangulatot sugároz,érezni lehet a pozitív kozmikus energiákat. Az emberek ellazulnak, amikor ide látogatnak.

Lenyűgöző látvány, ahogy a Treszka folyó ráérősen kanyarog a völgyben, de a kanyon rejtett kincseket is tartogat – többek között a híres Vrelo barlangot. Több millió év lassú változásai hozták létre ezt a geológiai csodát, odabent hatalmas cseppkövek várják a látogatót. De az igazi látványosság a víz alatt található. A szakértők szerint ez lehet a világ legmélyebb víz alatti barlangja. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Skopje - diadalív

Ohrid hidegben

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon