ÚTIKRITIKA.HU / Sao Paulo


Sao Paulo

Sao Paulo dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Centro | Avenida Paulista | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Érdekes negyedek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

fotó by Andris

Sao Paulo dióhéjban

 • São Paulo brazil kiejtés: szán paulu (szóval ne mondjuk szao paolo-nak, ha tájékozottnak akarunk látszani...)
 • A legnépesebb dél-amerikai nagyváros! A megavárosban a lakosság lélekszáma közel 12 millió (2016), de ebben nincsenek benne az elővárosok. Az agglomerációval együtt 21 milliós a lakossága. São Paulo lakóit így nevezik: paulistas. Ők alapból utálják a rióiakat (cariocas) és vice versa. A rióiak szerint a paulisták ridegek, folyton rohanók, munkamániásak, és stresszesek. Ebben a sztereotip felfogásban persze van némi igazság.
 • São Paulo közbiztonsága nem annyira jó, de jobb, mint Rióé.
 • A São Paulo-iak hétköznaponként átlagban 3-4 órát közlekednek, a dugók rendszeresek és borzasztóak.
 • Akit érdekel az alternatív művészet, annak irány: a Centro.

p.b.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nem olyan szép fekvésű mint Rió, viszont kulturális téren sokkal többet tud kínálni
 2. A Mercado Municipál, mert imádom az élelmiszer piacokat
 3. Az Edificio Italia kilátójából rálátni a ménkű nagy épülettömegre
 4. A világon még egyetlen városban se láttam ennyi cipőboltot (sok közülök nem is szokványos)
 5. Gasztronómiai téren São Paulo fajsúlyosabb, mint Rió (elképesztően sok olasz és japán étterem)
 6. Másképpen mint a rióiak de alapvetően a paulisták is kedvesek a maguk nagyvárosi módján
 7. Érződik, hogy itt mennyire nagyobb a kreativitás, az igyekezet és az európai értelemben vett értelem más brazil helyekhez képest
 8. Féktelen, parádés az éjszakai élet
 9. Vásárlás szempontjából a legjobb hely egész Dél-Amerikában (nem a szuvenírek kategóriájában)

Nem tetszett

 1. A végeláthatatlan, zömében szürke betontömeg nem éppen romantikus látvány, a város építészetileg kaotikus
 2. Rióhoz képest itt sokan túlságosan adnak az öltözködésre és több helyen elvárások is vannak e téren
 3. Nincs annyi friss gyümölcslé bár, mint Rióban
 4. A borzasztó közlekedési dugók
 5. Másfél óra távolságra van a tengerpart, a strand
 6. Azt hallani, hogy itt a tolvajok nem a kezüket használják, hanem a fegyverüket
 7. Itt is vannak simlis taxisok, akik kerülő utakon viszik a tájékozatlan turistákat, hogy többet kaszáljanak be
 8. Bármikor lezúdulhat egy nagy zápor és gond van esernyő nélkül, Rióhoz képest itt gyakrabban esik az eső

Vélemények

"São Paulo érdekes hely, de azért Rióban jobb lenni. São Pauloban nem olyan szépek az emberek, mint Rióban." (K. A., 2016)"


"Brazília legnagyobb városa, de meg kell mondjam nem tett rám jó benyomást. Igaz, hogy nagyon jókat ettem itt, de ez kevés. Nem igazán éreztem magam biztonságban, így igazából jól sem. Nagy, koszos, büdös és akár félelmetes is. Rengeteg a szegény ember mindenhol, sok a lepukkant városrész, igazából látnivaló viszont alig. Jó szívvel igazából nem ajánlom senkinek, hogy ide jöjjön, bár a tévedés jogát fenntartom, lehetséges, hogy csak nekem mutatta ezt az arcát és egyébként egy szerethető városról van szó." (M. Gy, 2013)

Ellenpélda: van ilyen cuki, hangulatos utca is

,, A Vía Paulista a város legfontosabb sugárútja tele felhőkarcolókkal, bankokkal és öltönyös emberekkel az utcán, egyfajta helyi Wall Streetről van szó. Az egyik bank tetején még egy helikoptert is láttunk leszállni. A város központja ennél sokkal változatosabb és eléggé ellentmondásos képet mutat. Sétálóutcák, régi épületek az egyik oldalról, és rengeteg hajléktalan a másikról. A katedrálist, a San Bento kolostort megnéztük kívül-belül, majd felmentünk az Altino Arantes felhőkarcoló tetejére. Ide ingyen fel lehet menni, de csak elég hosszas sorban állás után, miután fent a kilátórészben csak öt ember tartózkodhat, összesen öt perc erejéig. A kilátás fentről elég nagy hatást váltott ki belőlünk, na nem azért, mert olyan szép a látvány mint mondjuk New Yorkban, hanem amerre csak a szem ellát, sehol sem látja az ember az épületerdő végét, miközben látható az elég komoly szmog, ami van ebben a városban.

Elmentünk még a Faria Lima sugárútra, amely a Vía Paulistához hasonlóan bankokkal, bevásárlóközpontokkal van tele. Az egyik ilyenbe be is tértünk, és a legmenőbb márkák irdatlan drága butikjait látva, saját szemmel is meggyőződhettünk arról, hogy Sao Paulóban bizony rengeteg nagyon gazdag ember is él. Végül zárásként ellátogattunk egy kulturális központba (SESC-nek hívják), amely kívülről egy gyárnak nézett ki, és itt mindenféle kulturális eseményen, a legkülönbözőbb tanfolyamokon lehet részt venni. Mi, a saját érdeklődésünknek megfelelően ezek közül az ebédelést választottuk. Brazíliában rengeteg helyen lehet találkozni, az úgynevezett “kilós-éttermekkel”, ahol a saját magunk által összeállított tál után a súlya alapján fizetünk. Ismét eljött a búcsú ideje, Sao Paulo nem tartozik a legszebb városok közé, de rengeteg mindent kínál az ottélőknek, kulturális és gasztronómiai téren különösen. " forrás

Odajutás

 • São Paulo 352 kilométerre van Rio de Janeirotól (délre). Vasúti közlekedés nincs a két város között. A távolsági buszok kb. hat óra alatt teszik meg az utat.
 • Két jelentősebb repülőtere van: a belföldi járatos Congonhas, és a nemzetközi Guarulhos. São Pauulo és Rio között napi 67 (!) járat közlekedik. A repülési idő kb. 1 óra.

Időjárás

São Pauloban szubtrópusi klíma uralkodik. Az esős évszak október és március között van. Az évi átlagos hőmérséklet 20 fok köröl mozog.

Szállás

Ajánlott hotelek:

 • 2 csillagos: Café Hostel, B&B Bee W
 • 3 csillagos: Hotel Panamby Guarulhos, Hotel Comfort Downtown
 • 4 csillagos: Hotel Pullman São Paulo Ibirapuera, Prodigy Grand Hotel Berrini
 • 5 csillagos: Hotel Grand Hyatt São Paulo, Hotel Renaissance Sao Paulo

Közlekedés

pb

"Ne essünk tévedésbe, szerény metróhálózattal dicsekedhet São Paulo városa méretéhez képest. Annyit tudok, hogy a 20 milliós városnak (amiről azt mondják, hogy agglomerációjával együtt 29 milliós) 63 km-es hálózata van, 5 vonallal. (Londonnak 400 km-es hálózata van körülbelül 10 millió lakosra.) Ehhez tartozik még a helyi HÉV vagy vonathálózat, a CPTM ami kiegészíti a központi útvonalat, egész nagy, 260 km vonathálózattal. Így egész messze is eljuthatunk, de így sem enyhít sokat a város terheltségén, amihez több másik szempont is hozzájárul.

A legtöbb vonalon embertelen tömeg van, aki teheti, igyekszik elkerülni azt a kellemetlen élményt, mintha naponta ötven idegennel hált volna. Sokan azt mondják, használnák, ha nem lenne ennyire zsúfolt. Továbbá ott van az előítélet kérdése is. A tömegközlekedés a szegény ember járműve, úri brazil oda be nem teszi a lábát. Azt hiszem a legaljának a a buszközlekedést tekintik. (A buszhálózat viszont nagyon jó. Kötélidegekkel és tengernyi idővel a város bármely pontjára el lehet jutni.) Különbség van metróvonalak között is – van az úribb és a prolibb. ( Ötből nem nehéz választani.)

Itt színekkel nevezik meg a vonalakat: van a piros, kék, zöld, sárga és a lila vonal. A kék vonalra mondják, hogy a legputribb - ez a legzsúfoltabb vonal is, a legsikkesebbnek pedig a zöld vonal számít. A sárga vadi új, nemrég adták át, áldják, imádják, azt mondják, sokat könnyített a helyzeten. ( Mi lehetett itt korábban?) Szuper-modern, igazán jó érzés használni – mondjuk vasárnap, reggel 9-kor. Emlékszem, épp csak megérkeztem és teljesen le voltam döbbenve: Itt ennyire jó a metró? És alig használják? (Ne feledjük, a nyári szünet közepén érkeztem, üres volt a város.) Tiszta, rendezett, új metrókocsik, gördülékenyen működik az egész hálózat. Kár, hogy olyan csúnyák a megállók. Csupaszon hagyták a szürke betonfalakat, a legtöbb helyen semmilyen dekoráció, de még csak homlokzat sincs. (Jó az a pórnépnek.) (2013)" forrás

fotó by Andris

Taxi

Busz

Troli

Metró

Étkezés

,, Vacsora gyanánt kipróbáltuk a brazil pizzát, amire az a jellemző, hogy rengeteg mindent pakolnak egyszerre a pizzára, így három-négy pizzaszelettel megtelik az ember." forrás

Vásárlás

Az Oscar Freire utca São Paulo "Rodeo Drive-ja".

Rua 25 de Março: Használt cuccok vásárlásához.

Mercadao

Szórakozás

Brazíliában van egy mondás: Riót a strandok, São Paulot a bulik miatt látogatod meg.

A leghíresebb bulihely: a D--Edge.

Közbiztonság

São Paulo közbiztonsági helyzetében nincs javuló tendencia (2016). A városnak szinte minden negyedében van ok az éberségre, óvatosságra, persze különböző mértékben. A turista aggódhat a rablás, a lopás kockáazata miatt. Nem jelentéktelen a rizikó a tömegközlekedési csomópontok, a szállodák és a turisták által gyakran frekventált területeken. Egyes vélemények szerint a haramiák azért is támadnak meg előszeretettel külföldi turistákat, mert azt gondolják, hogy az idegenek kevésbé tájékozottak a hatóságokhoz fordulás módjában.

Az utcai bűnözés este, éjszaka a legaktívabb, azaz sötétedés után különösen elővigyázatosnak kell lennünk. A bűnesetek nagy része szervezett bandákhoz köthetők. Gyakoriak a bűnesetek a parkokban, szabadidős helyszíneken, főleg, ha nagy a tömeg. Egyre veszélyesebbek a turisták bankkártyáinak fondorlatos leszívásával kapcsolatos bűnözés. Legyünk nagyon óvatosak a bankkártya adataink őrzése tekintetében.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Centro

Avenida Paulista

Múzeumok

Pinacoteca do Estado de São Paulo

Centro Cultural Banco do Brasil São Paulo

Museu da Imigração do Estado de São Paulo

Museu de Arte de São Paulo (MASP)

Museu de Futebol

Egyéb látnivalók

Ibirapuera Park

Érdekes negyedek

Jardins

Mooca

Vila Madalena

Pinheiros

Liberdade (japán negyed)

Baixo Augusta

Érdekességek

 1. Japánon kívül a legnépesebb japán közösség São Pauloban van.
 2. A város egyik beceneve az, hogy "terra da garoa" (szitáló esős föld), mert a város éghajlatában egy jellemző az esős idő. Azonban São Paulo népszerűbb beceneve ez: Sampa.
 3. A várost 1554-ben jezsuita misszionáriusok alapították. Eredeti neve: São Paulo dos Campos de Piratininga.
 4. São Paulo egy 820 méter magas, dombos fennsíkon helyezkedik el. Éghajlata ezért enyhébb, mint a sik területű környéke.
 5. New York és Hongkong után itt van a legtöbb felhőkarcoló. São Paulo és egész Brazília legmagasabb épülete a 170 méter magas Mirante do Vale, ami 1960-ban épült fel.
 6. 1959-ben a városi helyhatósági választásokon a korrupció elleni haragjukat közel 100 ezren úgy fejezték ki, hogy Cacareco nevű, 5 éves nőstény rinocéroszra szavaztak. Cacacero kapta a legtöbb voksot. Ez nem vicc! Sajnos a városi tanács nem fogadta be a rinocéroszt, mire egy kommentátor azt mondta: Jobb helye van a tanácsban egy rinocérosznak, mint egy seggfejnek.
 7. Egyes statisztikák szerint a São Paulo-i lakosság 60 százaléka olasz származású.
 8. Olyan durvák a városban a közlekedési dugók, hogy nagyon sok helyi gazdag ember helikopterrel közlekedik, naponta kétezer felszállás zajlik.
 9. Braziliában, sőt egész Dél-Amerikában São Pauloban van a legmagasabb GDP (bruttó hazai termék). Mindazonáltal a társadalmi szakadék nagyon mély a városban. legalább 2 millióan favellákban, azaz nyomornegyedekben laknak.

Olvasmányos linkek

"Először is, SP óriási nagy! Kb. 20 millió lakosa van, az utakon több, mint 7 millió jármű közlekedik, és ez a világ 10. leggazdagabb városa. Rengeteg magas épület van, ezzel asszem harmadikok a világon. Itt található Latin-Amerika első felhőkarcolója is. Vannak viszont olyan részei, amik teljesen kisvárosi hangulatúak (és nem külső kerületekben): családi házak, kis cuki utcák, parkok. Van olasz negyed, meg portugál negyed, gondolom van kínai is, de azt nem láttam. Bár eddig mindig hétvégén voltam ott, esténként zsúfolásig tele vannak az utcák emberrel. Sorok a klubok előtt, sokszor az éttermek előtt is. És mindenfelé embert látni: a puccos picsáktól kezdve a szakadt punkokon és kurvákon keresztül az emosokig, mindenki nyomul. Ez csak azért fura, mert Rioban pl. nincsenek emosok (valószínűleg nem bírnák elviselni a jó időt :P) meg bármilyen alternatívabb arcot is ritkán látni. SP ebből a szempontból színesebb." forrás


"Míg Rióban a természeti környezet, addig São Paulo-ban az ember alkotta óriási betontömeg az, ami lenyűgözött. Ha Rio a nyafka szépségkirálynő, akkor São Paulo a behemót pasija, aki eltartja, gondoltam. Aki éjt nappallá téve dolgozik, így nincs ideje a cicomára. De a nyers ereje és az elszántsága mégis szimpatikussá teszi, annak ellenére, hogy nem túl megnyerő a külseje, és nem túl kifinomult a modora. Mégis, van benne valami, ami miatt meg lehet szeretni, ha nem is első látásra – és még másodikra se, de harmadikra már annál inkább." forrás

Fotóegyveleg

fotó by Andris

fotó by Andris

Városi színház

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Rio de Janeiroba Repülőjegyek Rio de Janeiroba
Olcsó repülőjegyek Rio de Janeiroba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS