ÚTIKRITIKA.HU / Ayia Napa


Ayia Napa

Ayia Napa dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Vendéglátás | Vásárlás | Szórakozás | Strandok | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Ayia Napa - utazás és nyaralás

Ayia Napa dióhéjban

Ciprus legmozgalmasabb nyaraló települése Ayia Napa, vagy Agia Napa, ami a sziget keleti részén fekszik. Az ottani legmenőbb strand, a Nissi Beach sokak szerint Ciprus legszebb strandja, ennek következtében az egyik legzsúfoltabb is. Amúgy is Ayia Napa térségében vannak Ciprus legszebb és legtisztább homokos strandjai.

Kiejtés: ájiá nápá

Ayia Napa nem ajánlott csendes, nyugalmas nyaralásra vágyóknak, de kifejezetten való bulizásra, nyüzsgésre hajtó turistáknak. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Rengeteg az éjjel-nappal nyitva tartó szupermarket, ami roppant praktikus
 2. A vizi sport és sórakozási lehetőségek óriási választéka
 3. A sok középszerű étterem mellett ügyesen lehet találni egész jó minőséget nyújtó vendéglátóhelyeket
 4. A helyi strandok homokfövenyének finomsága, a tengervíz tisztasága
 5. A Landa Beach, azaz a Golden Beach, mert főszezonban sem olyan zsúfolt, mint a Nissi beach
 6. Ayia Napától néhány kilométerre a Cape Greco sziklaformációi

Nem tetszett

 1. A baloldali forgalom miatt nagyon ébernek kell lenni ha az úttestre lépünk, főleg, hogy sok a másnaposan ilyen-olyan járművet vezető figura  
 2. A strandokon a kretén britek és a bunkó oroszok túlsúlya (mindkét népségből vannak normális példányok is)
 3. Az ajándékboltok unalmasan azonos és gagyi kínálata
 4. A parthoz közel mozgó bulihajókból bömbölő zene olykor zavaró (különösen ha éppenséggel nem bírjuk azt a zenei stílust se) 
 5. A bulihelyeken a túl elegánsan öltözött oroszok nagyképüsködése és rongyrázása  
 6. A baloldali közlekedés miatt nem mertünk autót bérelni

Vélemények


,, Ayia Napa előnyei:

-Nissi Bay strand az egyik legszebb Cipruson
-Jó minőségű szállodák a Nissi Bay mellett pl. Adams Beach Hotel 5*
-Nagy kikötője van ahonnan rengeteg hajó indul (gyerekek számára kalózhajó)
-Vízi sportok

Ayia Napa hátrányai:

-Főszezonban rengeteg a fiatal és hangosak

---------------------------

Ayia Napa inkább pároknak/fiataloknak való. (Simkó Petra, Ciprus-szakértő, petra.simko@vista.hu)

Ha ez nem lenne a valóság, akkor giccs lenne

Szállás

Érdemes félpanziós ellátásra befizetni, mert a helyi éttermek árfekvése magas és sokszor az ár-minőség arány nem jó.

Ajánlott hotelek:

,, Én ezeket a hoteleket tudom ajánlani személyes tapasztalatok alapján: Bella Napa Bay Hotel 3*, Nissiana Hotel 3*, Adams Beach Resort Hotel 5* (Simkó Petra, Vista Főiroda, petra.simko@vista.hu)

Vendéglátás

Vásárlás

Szórakozás

jellemzően 10 euró a klubokba a belépődíj és ebben benne foglaltatik egy pia. A bárok nem kérnek belépődíjat. A buli jellemzően este kilenctől déelőtt kilencig tart!

Nem érdemes túlságosan kiöltözni a buliba, mert mér azt hiszik rólad, hogy orosz vagy (hátrány).

Válasszunk inkább olyan klubokat, amelyek nem a ciprusi fiatalok törzshelyei.

Strandok

Jellemzően 7,50 euró körüli összeget kell fizetni két napozóágyért és egy napernyőért.

Nissi Beach

Íme a víz minősége: Nissi Beach

Landa Beach (Golden Beach)

Macronissos beach

Közbiztonság

Teljes biztonságban érezheti magát a nyaraló ha nem hívja fel magára a figyelmet. Sötét, üres mellékutcákba ne menjünk éjszaka, mert előfordult már, hogy egy banda mevert és kirabolt egy magányosan járkáló srácot. A lányok ne járkáljanak egyedül elhagyatott utcarészeken éjjel, és ne csapodjanak idegenek társaságához. Ha arra számítunk, hogy éjjel jól berugunk valahol, akkor előre szervezzük meg valahogy a hotelhez visszajutás módját. Sajnos látni Agia Napa utcáin a járdán fekvű részeg bulizókat. 

Ne vegyünk semmilyen kábítószert, már csak azért se, mert gyakran előfordul, hogy az áruba bocsátott marijuana valami száraz petrezselyemnek bizonyult.

A bulihelyeken különösen kerüljük a veszekedést, verekedést a ciprusi fenegyerekekkel, mert ők különösen veszélyesek. Szívesen törnek el üveget egy külföldi turista fején. Sok verekezés abból adódik, hogy a ciprusi rosszfiúk tapizzák a külföldi lányokat. Persze ez nem jelenti egyáltalán azt, hogy minden bulizó helyi srác ilyen. Példáűul a fővárosi srácok totál normálisak, kulturáltak. 

Egyéb hasznos információk

1. Cipruson brit típusú a konnekttor a hotelekben, azaz vinni kell adaptert. Ha elfelejtjük, akkor a hotel recepciónál lehet kérni. De egyszerűbb vinni itthonról. Amúgy Cipruson 220 voltos a feszültség. 

2. A taxisok elvárják a kb. 10 százalék borravalót.

Olvasmányos linkek

"Ayia Napa egy nyaralóhely, amit úgy kell elképzelni, mint egy 8 km hosszú, fehér homokos Rogán Cilit, a meghittnek vélt családiasság és a totálisan félreértett pompa frontális és horrorisztikus ütközését. Mindenki, de tényleg mindenki limuzinnal, nyitott fedelű partibusszal vagy valami quad-szerűséggel járja az utakat, ahol sormintába rendezve követik egymást a sztriptízbárok és a napszítta, piszkos ugrálóvárak. A közönség Európa két végéből érkezett britekből és oroszokból áll, akiket a kontinens közepéről érkezett erdélyi pizzasütők és veszprémi diákok szolgálnak ki. A honfitársainkból álló személyzet jó része napelemmező végében felállított konténerekben él, és heti hat napban, novemberig gürizik.

Délelőtt a parton prüntyög a Money for nothing, a brit working class bebaszva imbolyog rá a sikongató vagy épp valamiért vinnyogó malacvörös gyerekek között. A strand már májusban olyan zsúfolt, hogy egy gombostűt sem lehet elejteni anélkül, hogy az ne egy maori tetoválásba fúródjon. Délután egykor, mikor üzemire melegedett a hangulat, a hangszórókból felbőg a Rednextől a Cotton Eye Joe. Ez bizonyára borzalmasan hangzik azoknak, akik a pihenést kényelmes, de elhagyatott édenkertekben, egzotikus tájakon vagy a világ egyik kulturális csodája közelében képzelik el. De mi családilag a természeten, a lemenő napon, a romokon, a különleges állatokon túl leginkább az embereket szeretjük bámulni és hallgatni, akár órákon keresztül. És erre egy zsúfolt strandnál nincs is tökéletesebb helyszín. (2015)" forrás,, A település mérete meglepő: a tenger mentén hosszan húzódó szálloda és étteremsorok, míg a városközpont dimbes-dombos utcáin szórakozóhelyek és bárok rengetege. A rengeteget nyugodtan vedd szó szerint, ugyanis Ayia Napa utcáin egymást érik a jópofaság és a mértéktelen giccs között egyensúlyozó épületek: karibi hangulatot idevarázsolni szándékozó bárok, középkori várak, kalózhajók, a Flintstones család őskori műanyag világát megidéző diszkók, hogy csak néhányat látványosabbat kiemeljek.

Ayia Napa a különböző stílusú épületek ellenére mindenhol rendezettnek, és ami fontosabb, tisztának tűnik - láthatóan sok gondot fordítanak a környék rendben tartására. Hogy ezeket a jelzőket a nyári dübörgésben mennyire kell zárójelbe raknod, arról persze van némi sejtésem.

A ciprusi nyaralóváros ebben a békés őszi hangulatban, minden kihaltságával, giccsességével együtt kifejezetten tetszett. A főszezonban nyilván már teljesen másik arcát mutatja: ha egy nyaraláson Téged elsősorban a vad éjszakák + szép tengerpartok kombója érdekel, Európa egyik legjobb erre szánt helyére jössz." forrás,, Gyönyörű az Ayia Napa kolostor, amelyet az 1500-as években építettek, és egy középkori kastély benyomását kelti. A felújításnak köszönhetően remek állapotban van, és egész évben látogatható. Érdemes, mert nagyon hangulatos a hely. A helyiek szerint az udvarán álló platánfa már több mint 600 éves.

A Thalassa Múzeumban a város tengerészeti múltjával ismerkedhettünk meg, sok régi használati eszköz került itt bemutatásra. Mindemellett görög és ciprusi alkotók képzőművészeti művei is megtekinthetők itt. Maga az épület is figyelemre méltó, modern alkotás.

Egy másik múzeum, a Tomaritis-Pierides a városházában kapott helyet, és a tengeri életet, illetve tengeri élőlényeket mutat be. Érdekesen állítja szembe a múltat a jelennel, emlékeztetve a látogatót a környezet megóvásának fontosságára.

Mindenkinek ajánlom az Ayia Napa szoborpark meglátogatását. 2014 óta tekinthetők meg a nagyméretű alkotások a szabadban, kitűnő kilátással a Földközi-tengerre, gyönyörű természeti környezetben. Séta közben így nem csak a szobrokban, hanem a tájban is gyönyörködhettünk. A modern művek bármikor megtekinthetők.

A természetet említvén kihagyhatatlan a város keleti részén található számtalan tengeri barlang. Az akár 80 méteres barlangok érdekessége, hogy csak a tenger felől közelíthetők meg, így kénytelenek vagyunk lemerészkedni, ha látni szeretnénk őket. A beúszás mellett apály idején be is sétálhatunk. Gyakori errefelé a sziklaugrás, vagy a búvárkodás. Ezeket mi is kipróbálhatjuk. A víz kristálytiszta, így van mit felfedezni.

A Nissi Beach talán a legszebb tengerpart a világon. A hófehér homok, a türkizkék víz, a sekély lagúna a napsütésben egyszerűen hihetetlen látványt nyújt. A szemközti szigetre akár saját lábunkon is átkelhetünk, de nagyon sokan vannak itt, erre készüljenek fel. Ezt a helyet viszont saját szemmel kell látni." forrás

Fotóegyveleg

forrás

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon