ÚTIKRITIKA.HU / Pocakboldogító









Pocakboldogító

Receptek, elmélkedés a ciprusi ételekről, italokról

Szerkeszti a Cipruson élő Kirner Susanna. E-mail címe: susannakirner@gmail.com

A ciprusi konyháról felsőfokokban lehetne beszélni, de...Tisztelt Bíróság...bizonyítékokat nem tudok fölsorakoztatni. Sajnos nagyítóval sem nagyon lehet találni ciprusi éttermeket, mindenki a hús+krumpli kombót nyomja, mondván, hogy ez tutira bejön a turistáknak... Pedig a konyhájuk nagyon változatos, egy-egy zöldneműt, mint spenót, padlizsán, cukkini, lencse, borsó, zöldbab és még sorolhatnám...legalább tízféleképpen el tudnak készíteni és nagyon gyakori a hús zöldséggel való elegyítése, ami elvileg igen egészséges lenne, ha nem fogyasztanának minden tál ételhez legalább fél kiló kenyeret/fő. No, lényeg a lényeg, a konyha mediterrán jellegű, de rengeteg keleti zöldséget használnak és az arabos fűszerezés is messze túltekint az általunk megszokottnál. Jönnek majd receptek hamarosan, természetesen az otthoni beszerzési korlátok figyelembevételével.

Na, de mit is együnk, ha megérkeztünk álmaink szigetére és farkaséhesek vagyunk? Elsőnapi vacsorára mindenképp a „meze” nevű csodabogarat ajánlanám, ami nem egy ételfajta, hanem az étkezésnek egy – számunkra szokatlan –módja, amikor is apró tálacskákban legalább 15 féle ételt sorakoztatnak elénk. Mindig étvágygerjesztő szószokkal kezdődik az etetés, amikhez friss, forró kenyeret kínálnak. Tunkolni kötelező! A rózsaszínű szósz a taramosalata, ami vörös kaviárból készül. A zsemleszínű szósz őrölt szezámmagból, sok-sok fokhagymával. A tzatziki pedig a joghurtos, fokhagymás uborkasaláta. Hozhatnak még égettzsemle-színű pürét, az a humusz lesz. 

Ezekhez föltétlenül szervíroznak egy nagy tál salátát. Ha látják, hogy már be vagyunk gerjedve, akkor aztán jönnek az étkek hosszú tömött sorokban, mindegyikből éppen csak pár falat, de mégis végeérhetetlen a sor. Egy kis polip, egy kis tintahal, egy pár apróhal, szuvláki (nyárson, faszénparázson sült husik), marhapörkölt (stifado), sertéspörkölt (afelia), grillezett halloumi sajt, halloumi sajttal töltött derelye (ravioli), cukkinis tojásrántotta, a töltött szőlőlevelek, cukkinik, paradicsomok... és még sorolhatnám. A végén majdnem biztos, hogy a tulaj vendégül lát bennünket egy helyi édességre, ami leggyakrabban fahéjas túróval töltött csörögefánk szokott lenni, mézzel nem spórolósan meglocsolva. Egy ilyen mezevacsira mindenképp legalább 2 ½ órát kell szánni.

Stifado(sztifádó) ...pörköltféleség...

Egy finom étel, amit minden étteremben megtalálunk:



Nyuszihúsból a legklasszikusabb, de nagyon finom borjúból és csirkéből is. Az éttermekben majdnem mindig borjúból készítik. Az elkészítése nagyon egyszerű. Amennyi kg húst használunk hozzá, ugyanannyi kg vöröshagyma is szükségeltetik, plusz még egy dl vörösbor, só, egy csipet fahéj, 2-3 babérlevél és egy nagy csomag papírzsepi (a hagymatisztításhoz). Olajon megpirítjuk jól a husit, majd szűrőkanállal kiszedjük és beleszórjuk az olajba a fölaprított vöröshagymát. Alaposan megdinszteljük, aztán visszatesszük a húst, megsózzuk, összerázzuk, rászórjuk a fahéjat, hozzáadjuk a babérlevelet, majd a vörösbort, úgy, hogy ellepje. Lefedjük és lassú tűzön puhára főzzük.

AFELIA, avagy sertéspörkölt ciprusiasan


Hozzávalók 4 főre: 1 kg sovány sertéscomb, 2 ek. durván összetört koriander, 1 teáskanál őrölt feketebors, 2 dl száraz vörösbor. Olajon jól megpirítjuk a kockára vágott sertéshúst, majd fölöntjük a vörösborral, hozzáadjuk a fűszereket és lassú tűzön puhára főzzük.

TTAVAS, ejtsd tavasz

Hozzávalók: 1 kg bárány, vagy sertéscomb kockára vágva, 1 kg közepes méretű burgonya megtisztítva, négyfelé vágva, 4 nagy fej vöröshagyma csíkokra vágva, kis ecet, 3 babérlevél, egy teáskanál őrölt köménymag, só. Az elkészítése elég egyszerű, mert mindezt be kell halmozni egy fedeles cserépedénybe, összerázni és 2 és fél órán keresztül lefedve, közepes tűzön sütni a sütőben, majd újabb fél órát fedél nélkül.

Fotóegyveleg

A fritőzben készült tintahal (kalamarakia/kalamar) nagyon ízletes, ha frissen fogták, de - állítólag - sok ciprusi étterembe a Távol-Keletről hozzák

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon