ÚTIKRITIKA.HU / Larnaca


Larnaca

Larnaca dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Programlehetőségek | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Foinikoudes strand

Larnaca dióhéjban

 • Larnaka jelentős turisztikai város a sziget déli-délkeleti részén, kb. 52 ezer állandó lakossal.
 • Larnakának van egy óvárosa és egy modern rész a partvonalon tele szállodákkal, éttermekkel.
 • Larnaka központjától nyugatra, 6 kilométer távolságban van a nemzetközi repülőtér (kódja: LCA). A taxik kb. 15 perc alatt jutnak el a repülőtérről a városközpontba. Buszok is közlekednek a repülőtérről, a repülőtérre. A nemzetközi repülőtéren nincs csomagmegőrző szolgáltatás!

Távolságok:

 • Larnaka - Nicosia kb. 1 óra 15 perc (busszal)
 • Larnaka - Ayia Napa kb. 45 perc (busszal), autóval 33 perc
 • Larnaka - Limassol busszal kb. másfél óra
 • Larnaka - Famagusta kb. 1 óra busszal
 • Larnaka - Páfosz: busszal kb. 2 óra 40 perc, bérautóval, vagy taxival 1 óra 35 perc

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Finikoudes strand lazasága (topless, thong bikini, falatka fürdőruhák - nem gond), az ottani sétány (finikodes amúgy kis pálmafákat jelent, de mára már nagyra nőttek)
 2. Valójában kisváros, és nincs túl nagy autós forgalom
 3. A larnakai helyi népek nagyon békések, kellemesek; nincs közbiztonsági probléma , agresszívek csak a részeg bulizós turisták lehetnek
 4. A jacht kikötőben bámészkodni
 5. Larnaka nagyon turistás, de kevésbé, mint Páfosz, Larnakában azárt napközben érzékelni helyi életet is

Nem tetszett

 1. A Larnakai éttermek drágák (bár a Páfosziak még drágábbak)
 2. Ciprusi viszonylatban a larnakai strandok nem számítanak szépnek, inkább átlagosak; a Finikodes Beach legalább élettel teli, érdekes
 3. A MCkenzie strandon a nyugalmat némileg zavarják a le- és felszálló gépek
 4. a The Corridor nevű bulihelyen nagyon eröltetik a görög pop-ot, ami a külföldi turistáknak nem igazán jön be, legfeljebb ha bepiálva már úgy is mindegy
 5. Túl sok a macska

Vélemények

"A közlekedéssel nekünk különösebb problémánk nem volt, busszal jutottunk be a központba, menetrend hiányában viszont gyakran 20 percet is kellett várnunk, mert nem tudtuk pontosan mikor jön. A szálloda környékén vannak éttermek, de eléggé drágák, viszont cserébe nagy adagot adnak. Nekem ezzel is voltak gondjaim, mivel sok helyen nem kínáltak fél adagot, a teljes adag viszont csak pazarlás volt. Mi Larnaca néhány nevezetességét megnéztük, de igazából nem ez volt utazásunk célja, erről bővebben nem tudnék nyilatkozni. Ami nekem nem tetszett az a sok kóbor macska az utcákon illetve a hotelek udvarában." (Vista-utazó, 2016)

,, Larnaka parti sétánya nagyon szép, viszont éppen olyan turistás, mint bárhol Európában: egyen hotelek, egyen bárok és éttermek, egyen boltok, még az emberek is egyenek.. erről a rövid szakaszról meg nem mondaná az ember, hogy a Föld melyik pontján fekszik.

A város központi részén szinte csak az Európában megszokott (leginkább női ruhákat árusító) márkaüzletek tömkelegét találtuk. A szállásunk közelében található néhány, a különösen a fiatalok körében népszerű bár, ahol tipikus nyugati stílusú ruhába bújtatott közönség iszogatott koktélokat nyugati zenére. Mintha csak a budapesti Király utcában vagy a Deák Ferenc téren sétáltunk volna.

A parti sétányon haladva valami elképesztően finom, édes illatot érezni – későbbiekben tapasztaljuk, hogy az egész szigetet ez az illat hatja át. Napokig tartott, mire rájöttünk, ez bizony a narancsfák virágainak illata. Felejthetetlen!

A város távolabbi – azaz kevésbé turistás – része felé haladva a kép kissé változik, egyre több épülő hotel és omladozó ház, egymás szomszédságában, illetve egyre több helyi ház, igencsak csinos kerttel.

Eléggé vegyes érzéseink vannak Larnakával kapcsolatosan: gyakorlatilag nincsen óvárosa, különösebben érdekes látnivalókkal sem szolgál, a házak jó része romos, ellenben sok hotel van épülőfélben, a tenger látványa viszont gyönyörű, sok kellemes étterem kínálja a jobbnál jobb helyi fogásokat.

Egy napnál többre való látnivalóval és programlehetőséggel nem szolgál a város. (Bár a sétány végében található egy régi erőd, innen remek a kilátás, de inkább a történelmi jelentősége érdekes, semmit az ott bemutatott kiállítás. Mivel azonban a belépés elég olcsó, megér egy fél órát, főleg történelmi érdeklődésűek számára). Ami azonban számunkra nagyon jó program volt, hogy esténként - ha vacsoránkat nem étteremben költöttük el - a strandra mentünk ki enni, ami ebben az évszakban igen kihalt, s bár fújt a szél és hideg volt, nagyon romantikus volt a tenger mellett eszegetni. (2016. március)" forrás

Szállás

Nagyon körültekintően kell hotelt foglalni, mert némelyikük zajos környéken van. Érdemes a Vistánál foglalni a hotelt, mert a szakembereik tényleg megmondják, hogy a kiválasztott szálláshelynek mik az előnyei. hátrányai, adottságai. www.vista.hu

Közlekedés

Larnakai nemzetközi repülőtér

Hatósági előírás szerint a taxisoknak kellene használni fuvar közben a taxiórát, de többségük erre nem hajlandó. Vagy előre alkudozunk, vagy bízunk a taxis viszonylagos tisztességességében. Éjszaka a tarifa feláras.

A buszon a sofőrnél is lehte fizetni. De ne próbálkozzunk 50 vagy 100 euróssal. A busz-pályaudvar helye: Leoforos Athinon Avenue (sugárút).

Étkezés

bőségtál larnakai módra

Vásárlás

A legforgalmasabb bevásárlós utca neve: Zenonos Kiteo. A Finikoudes-szel párhuzamos. Larnakában nincs bevásárlóközpont.

Szórakozás

A larnakai klubok, bulihelyek az Agiou Antoniou mentén összpontosulnak. Bar Street-nek is nevezik ezt az utcát, ahol turista fiatalok hangoskodnak zajos bárokban.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandok

Finikoudes

Livadhia

Mckenzie

Figyelem! Sekély víz - ne ugorj fejest

Programlehetőségek

Látnivalók

Larnaka óvárosa

Sóstó (Salt Lake)

Lazarus templom

A Hala Sultan Tekke mecset

Olvasmányos linkek

"A város központjában található a Finikoudes nevű tengerparti promenád, ahol sok városi busznak a végállomása található, többek között a reptéri busznak, illetve a Larnakát más városokkal összekötő intercity buszoknak is. A Finikoudes promenádon egymást érik az éttermek, szállodák, bárok, turistacsalogató látványosságok, mint pl. a városnéző busz. Május elején vagyunk, látszik, hogy már meleg az idő, de az is, hogy a strand elég kihalt, még nem indult be a szezon." forrás

Fotóegyveleg

Robogó bérlés napozáshoz

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon