ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Ciprus (török)


Észak-Ciprus (török)

Észak-Ciprus dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Vízum és vám | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és pénzváltás | Közbiztonság | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Olvasmányos linkek

Észak-Ciprus - Utazás

Észak-Ciprus dióhéjban

 • Egy 3355 négyzetkilométeres területről van szó, amely török fennhatóság alatt áll, nemzetközi státusa egyelőre rendezetlen, vitatott (csak Törökország ismeri el létét). Közel 300 ezres a helyi lakosság.
 • Észak-Cipruson a török a hivatalos nyelv.
 • Észak-Ciprus meglátogatásához az ideális időzítés a tavasz, amikor virágoznak a gyümölcsfák. Csodálatos a színpompa.

Tetszett & nem tetszett

Tetszett:

 1. Az, hogy Észak-Ciprust még nem rontotta el a tömegturizmus, egyelőre egy spéci, különleges nyaraló desztináció, a pihenős nyaraláshoz passzol a lassú ritmusa
 2. Kyreniában a nagyobb étteremválaszték (friss halak!), kulturális téren is érdekesebb hely, mint Famagusta
 3. Famagusta nyugis légköre és a szép strandjai, sőt az éjszakai élet is klassz
 4. A Beşparmak hegységnél három jó állapotú és mutatós vár: a St. Hilarion Castle, a Buffavento Castle és a Kantara Castle
 5. Lefke hegyes, szép zöld környezete a datolyafákkal
 6. Teljesen jó a közbiztonság
 7. A meglepően jó épségű Szalamisz-i ókori romok és a hozzá tartozó, iskolai tanulmányokból ismert történetek, legendák
 8. Girne, mint egy álmos, kis aranyos kikötőváros girbegurba utcácskákkal, rusztikus kis házakkal, a kikötő maga gyönyörű, a néhai raktárépületekben kiépített hangulatos vendéglők, kávézók
 9. A zsúfoltság nélküli strandolás, az észak keleti földnyelv csodás strandjai, a finom, fehérhomokos Golden Sands Beach 5 kilométeres, alig látogatott partszakasza
 10. Famagusta közelében az ikon múzeum (Szent Barnabás-kolostor)

Nem tetszett

 1. A sziget szétválasztottságának lelombozó története, Nicosia a világ utolsó szétszakított városa
 2. A szállodákhoz csatolt kaszinókat hétvégeken látogató módos törökök nagyképűsködései
 3. Az éjszakai kluboknak álcázott kuplerájok
 4. A vendéglőkben mindig a többi turistával kell vegyülni, mert a helyiek - úgy látszik - otthon kajálnak
 5. A néptelen strandokon való időzés előnyéért cserébe elviselni, hogy nincs semmi büfé, ahol ihatna vagy ehetne valamit az ember (na meg nélkülözni a rötyit)
 6. A bárok teraszán üldögélő cigis oroszok, akik imádják a bömbölő techno zenét
 7. A Girne-i kastély kínzókamrás múzeuma elég idétlen, bár a kisgyerekeinknek tetszett a sok szadista szerszám meg a bábuk

Vélemények

"Észak-Ciprus, Dél-Ciprushoz képest jóval elmaradottabb mind infrastrukturálisan (nem érik úgy egymást a parti sétányok, vagy sehogy se, szállodasorok vagy városok, mint Dél-Cipruson), mind társadalmilag és még mindig nagy az ellentét görög és török részről. Talán éppen ez adja meg az igazi autentikusságát Észak-Ciprusnak, vagy a kalandvágyó turistának, hogy felkeresse ezt a még viszonylag érintetlen szigetrészt. Észak-Ciprus északi részén található KYRENIA (ide is érkezik a charter) sziklás és nem a homokos tengerpart jellemezi. Van ugyan homokkal feltöltött öble (kisebb, nagyobb), de elsősorban a végeláthatatlan tenger, öblökkel falvakkal városokkal tarkítva, ami hiányzik a képről az a horvátos szigetek látványa. Tehát, aki nem szereti, hogy a látóhatáron biztosan van valami felfedezésre váró pont a horizonton, az itt tényleg gyönyörködhet a puszta tenger látványában.

Jó minőségű 5* szálloda kevés, ezért nem is lehet még desztinációja a minőségi turizmusnak. Viszont a "falusi" turizmusa, mini szállodák és panziók terén, minőségi 3* kategóriában virágzik, ami hihetetlen ár/érték arányt (kb.130.000 Ft/fő/reggelivel-főszezonban) jelent, biztos meleggel, forrósággal és tengeri sós levegős feltöltődéssel. Úgy gondolom, hogy nagy konkurenciája lesz ez a Balatonnak és Bulgáriának, különösen, ha ezt az ár/érték arányt képesek tartani.

FAMAGUSTA: a sziget észak-keleti oldalán helyezkedik el, mintegy 80 km-re Kyreniától. A görögök által hátrahagyott, az ENSZ által körbekerített "szellemvárossal" együtt is nagyobb élményt jelentett, mint Kyrenia. Famagusta vonzáskörzetében nagyok a távolságok, így érdemes taxizni, vagy ha nem félünk a jobb kormányos, baloldali közlekedéstől, akkor a bérautó lehet a megoldás. Tengerpartja látványosabban szebbek és arany színű finom homok fogad bennünket. A szállodák is jobb minőségűek, de itt is nagyítóval kell keresni a 3* feletti kategóriát.

Korzózni, városi/kikötői feelingre mindkét városban van lehetőség és elég látnivalót jelent a sziget egy 1 hetes nyaraláshoz. Az árak a török viszonylatban megszokottakhoz képest igen magasak és nagyon nehéz alkudni. Arról nem is beszélve, hogy a török riviérán szinte eladhatatlan bóvlit árulja mindenki persze vannak kivételek, de egyrészt nagyítóval kell keresni, másrészt meg is kérik az árát. Nem biztos, hogy itt érdemes a karácsonyi bevásárlást tervezni. Taxi árak kb. 3 TL = 1 EUR = 1 km " (Á. K., 2015)


"Elismerem, hogy a Ciprus török részén szerzett mulatságos élményem nem feltétlenül méltó közérdeklődésre, de azért jól esik nekem megosztani a sztorimat vadidegeneknek. Szóval, egy szuper hangulatos török ciprusi kávézóban a vécé felé igyekezve elsétáltam egy hatalmas kalitka előtt, amelyben rendeltetésszerűen madarakat őriztek. Bár sietve haladtam a végcélom felé, azért megakadt a szemem azon, hogy a kalitka alján újság volt szétterítve, nyilván azzal a céllal, hogy a madarak által lepottyantott végtermékek szennyét gyakorlatiasan és periodikusan eltávolíthassák. Nos az éppen használatos, török nyelvű újságbetét közepén egy cikk illusztrációjaként Mányoki Ádám Rákóczi Ferencet ábrázoló festménye virított. A Rodostó-i emigráció kapcsán a fejedelem persze logikusan összekapcsolható Törökországgal, és ezen keresztül akár egy Törökország által ellenőrzött (megszállt?) ciprusi területtel is. Logika ide-oda, tragikomikus élmény volt a sziget török oldalán imigyen találkozni valami magyar vonatkozással. Az összeesküvés elméletektől idegenkedek, tehát megnyugtattam magam, hogy a kávézó tulajdonosa részéről nem lehetett az újságbetét kihelyezése, pontosabban II. Rákóczi Ferenc madárürülékes képmása szándékos magyarellenes provokáció, végül is a fejedelem nem a törökök, hanem az osztrákok ellen kuruckodott, és a törökök éppenséggel menekült státusú vendégként fogadták be." (Jani, 2012)

Repülés

Az észak-ciprusi Ercan repülőtérre csak Törökországból jönnek repülőjáratok.

Szállás

 • Állítólag Girne térségében van az észak-ciprusi szállodák 80 százaléka.
 • Az észak-ciprusi szállodákban a török személyzet idegennyelv tudása csekély, és ez igaz még az 5 csillagos hotelekben dolgozókra is.

Ajánlott hotelek

(A Vista ügyfelei részletes, kritikus értékeléseket kapnak az utazási tanácsadóktól.)    

Vízum és vám

Törökországban történik a belépés, azaz nem kell vízum a magyar állampolgároknak.

Közlekedés

A települések közötti összekötő utak többnyire jó vagy nagyon jó állapotban vannak. Autóbérlésre van mód több helyen és megfelelő választékban, mégpedig a nemzetközi szabványoknak megfelelően. Az árak elég magasak: kb. 30 euró egy napra egy kisebb autó esetében. A baloldali közlekedéshez bizony hozzá kell a szigetnek ezen a részén is szokni. Észak-Ciprusról nem lehet észak-ciprusi autóval átkelni Dél-Ciprus területére, tehát bérelt autóval sem. Dél-Ciprusról lehet, viszont az átkeléshez külön gépkocsi biztosítást kell kötni (erre van lehetőség pl. az Agios Dometios-átkelőnél).

Taxi

Észak-Cipruson is vannak a Török Riviéráról ismert dolmuszok, azaz iránytaxik. Csak ki kell állni egy főútra, pár percet várakozni és már jön is egy leinthető, olcsó viteldíjas dolmusz. Az árak rögzítettek, nem kell alkudozni. Taxióra nincs, de van ártábla, illetve elehet előre tájékozódni.

Étkezés

Egy átlagos étteremben itallal együtt egy étkezés 10 euró körüli összegbe kerül. Minél turistásabb az étterem, persze annál magasabb az árszint. Érdemes török lirában fizetni, mert az euróval történő fizetésnél gyakran a hivatalos árfolyamhoz képest sokkal rosszabbul számolnak (1 euró=2,3 helyett 1 euró=2 lirával).

Kyreniában sok a szuper halétterem.

Vásárlás és pénzváltás

A nagyobb üzletekben, benzinkutaknál, vendéglőkben lehet euróban is fizetni. Azonban arra számítani kell, hogy a visszajáró pénzt többnyire török lírában adják vissza. Ezzel azért nincs is baj, hiszen a török lírára szükség lehet a dolmuszon való utazásnál, a kisebb boltokban való vásárlásoknál, általában a falvakban történő költéseknél. Lefkosában, ahol nagy a turizmus, a szolgáltatók a visszajáró pénzt is többnyire euróban adják. A pénzváltás a hivatalos pénzváltóknál a legkedvezőbb, aztán a bankokban.

Közbiztonság

Észak-Ciprus a turista számára jó közbiztonságú célállomás. Jóllehet a kaszinók és az éjszakai kluboknak álcázott kuplerájok nyilván vonzanak kétes alakokat is, a turistát nem fenyegetik rablások. A kaszinó bizniszben utazó maffiózók egymással vannak elfoglalva, nem érdekük megzavarni a turistákat a pénzük elköltésében (elherdálásában?).

Nikosia peremén a Zöld vonal nincs mindenhol jól láthatóan kitáblázva s ezért a tájékozatlan turistának ajánlatos nem kolbászolni arrafelé helyi kíséret nélkül, mert ott vannak elaknásított részek is. Ezek a veszélyes helyek azonban messze vannak azoktól a főcsapásoktól, ahol egy normális turista mozogni szokott. Szóval no para.

Látnivalók

Girne

"Girnét sokan Ciprus legszebb városának tartják. Joggal. A régi kikötő tényleg felejthetetlen hangulatú. Van itt minden: a város felett magas hegycsúcsok, előttünk az azúrkék tenger. A kikötőben ringatózó hajók mögött áll a girnei vár. Macskaköves utcák vezetnek a dombra, az óváros további részeibe. Kiváló vendéglők, vagány hajókocsmák, nyüzsgő sétány, pompás halmeze, mindenféle szórakozóhelyek. Azt is megtapasztaltuk, hogy focimeccs idején drágább a kiszolgálás. A kivetítőn közvetített Fenerbahçe – Galatasaray mérkőzés ürügyén fejenként 4 eurót szedett be tőlünk a pincér, rendelés előtt." forrás

Földrajz és időjárás

Észak-Ciprus három legnagyobb városa: Lefkosa (Nicosia), Gazimagusa (Famagusta) és Girne (Kyrenia). Ciprus török részének repülőtere az Ercan Lefkosia (Nicosia) központjától keletre, kb. 10 km-re található.

Történelem

Jön!

Manapság

A helyiekről

Jön!

Turista etikett

Jön!

Olvasmányos linkek

"Átlépve a török oldalra, mintha egy másik kontinensre kerültünk volna. Igazi keleti bazársor bejáratánál álltunk. Jöttek-mentek az árusok, fürge, sapkás férfiak és testes, sötét ruhás asszonyok óriási kocsikat tologattak, melyeken temérdek holmi állt halomban. A boltok előtt kényelmesen vízipipáztak, zaccos-bergamottos kávét vagy török teát kortyolgattak. A kereskedők boltjuk ajtaja előtt állva, szívélyesen ajánlgatták portékájukat. Színes kupacokban százféle fűszer kellette magát. Aszalt szilva, datolya, mandarin, narancs, citrom várt vevőjére. Kis üzletekben karobszirupot és szirupban eltett szegfűszeges zöld diót lehetett venni, de ha valaki maniókagyökérre vágyott, ennek sem volt akadálya." forrás


"A török megszállás után 1974-ben kettévált Ciprus északi oldala még viszonylag felfedezetlen a külföldi turisták számára. Miután Dél-Ciprus csatlakozott az EU-hoz, az északi rész is úgy döntött, hogy nem akarnak lemaradni és fokozatosan megnyitották az évtizedek óta lezárt határokat. Mára már kártyaformátumú személyi igazolvánnyal is átléphetünk a Ciprust kettészelő határon, csak egy kis papírt kell kitöltenünk, amit a határátlépéskor lepecsételnek.

Ha a larnakai reptérre érkezünk , csak személyi igazolványra lesz szükségünk. Mivel Észak-Ciprust még Törökországon kívül egyetlen állam sem ismerte el, ezért az északi ercani reptérre nem adnak útvonalengedélyt a légijáratok számára. Emiatt csak Antalyából repülnek oda gépek, Törökország területére pedig útlevéllel léphetünk így a charter járatokhoz ez az irat nélkülözhetetlen, de legalább vízumra már nincs szükség.
Észak- Ciprusra érve érdemes mielőbb török lírára váltani az eurónkat.

A nagyrészt török befektetők elkezdtek szállodákat építeni a még viszonylag érintetlen Észak-Ciprusi területeken. Látható, hogy terveik nagyszabásúak, és néhány éven, évtizeden belül a török riviérához hasonló szállodasorokra és hozzájuk kapcsolódó kaszinókra számíthatunk az észak-ciprusi részen is. Addig viszont élvezetjük a globalizációból egyelőre kimaradt, a maga természetességében szép Észak-Ciprust. Ezen a területen a látnivalók igencsak elszórtan helyezkednek el, azonban érdemes felfedezni őket. Salamis ősi város romjait Famagusta közelésben találjuk. A város romjainak nagy része még feltárásra vár.

Helyi idegenvezetőnk segítségével megismerhetjük a főtér, az Agora és a mellette lévő fürdő és latrina szerkezeti felépítését, műszaki megoldásait. Salamis a római időkben Ciprus legnagyobb kikötő városa volt, 2 km hosszan terült el a sziget keleti oldalán. Famagusta a megszállás előtt igen kedvelt üdülőparadicsom volt. Gyönyörű, hosszan elnyúló homokos tengerpartját szállodasorok szegélyezték. 1974-ben ezt néhány óra alatt kellett elhagyniuk a lakóknak, mindent hátrahagyva. Azóta sem térhettek vissza. Az üres szállodasor és a város azóta „Ghost City”-nek nevezett része ott áll bekerítve, ENSZ katonák felügyelete alatt. Állítólag a bankokban a pénz, az utcákon a Porshék, a lakásokban a megterített asztalok, minden ott áll érintetlenül. Azaz, hogy megy tönkre…leszakadt erkélyek, máló falak mindenütt. Pedig talán itt a legszebb a tengerpart.

Famagusta (Gazimagusa) ma egyetemváros. Érdemes sétát tenni az óvárosban, valamint látogatást tenni a Lala Mustafa pasa mecsetben, (amit keresztény templomból alakítottak át mecsetté) és betérni egy dondurmára (kecsketejből készült fagylalt) a Petek cukrászdába, ahol egy kis műsort is kapunk, mielőtt tölcsérünkbe kerül a fagyi. Nicosiai (Lefkosa) kirándulásunk során rácsodálkozhatunk a még mindig kerítéssel szétválasztott fővárosra. Azonban ez a kerítés végre átjárható és útlevél/sz.ig ellenőrzés után átléphetünk a másik oldalra. A járdára festett kék vonal jelzi a turistáknak az útvonalat a látnivalókhoz. Nagyon sok itt a felújításra váró épület, de így is látszik, hogy egykor milyen igényesen alakították ki őket.

A középkori városrészbe a Kyrenia kapu vezet. Látogassuk meg a Selimiye dzsámit (korábban Saint Sophia Cathedral, gótikus stílusban épült a XIII. században), ami jelenleg muzulmán mecset, valamint költsük el ebédünket a múlt hagyományát idéző ottomán Kervansarayban, melynek kis boltjaiban a helyi kézműves ipar termékeit is megismerhetjük. A bazárokban az eladók nem tukmálósak, de alkudni lehet és érdemes velük.

Az észak-nyugati partvonalon elhelyezkedő Morfou (Güzelyürt) városában meglátogathatjuk az archeológia múzeumot, ahol régészeti leleteken kívül, a helyi állatvilágot is megismerhetjük. Nem nagy a múzeum, gyorsan be lehet járni. Ne hagyjuk ki a szomszédos St Mamas’ kolostort. Soli ókori városban padlómozaikot csodálhatunk meg, a dombtetőn pedig ókori színház romjai adnak ma is otthont diplomaátadó ünnepségeknek. Talán az egész észak ciprusi részen a leghangulatosabb város Kyrénia (Girne). A kikötő és a környéke, a kikötői erőd, egy hajóroncs múzeummal valamint a Bellapais apátság a domb tetején. A kikötő éttermeiben, kávézóiban elő zene mellett kellemes estét tölthetünk el. Nappal az ott horgonyzó hajók, kirándulóhajók adnak hangulatot a helynek.

Az egykor várként szolgáló erődbe innen mehetünk fel. A múzeumban megismerhetjük a város múltját. Gyönyörű képeket készíthetünk az alatta elhúzódó kikötőről és a városról. Semmiképpen se hagyjuk ki a dombtetőn elhelyezkedő Bellapais apátság romjait. Igazán festőiek a romok és a kilátás. Számomra talán ez volt a legmegkapóbb a látnivalók közül." (Szakály Bernadett, Vista Pécs, 2014)


"Ciprus első számú üdülővárosa a délkeleti partvidéken fekvő Agia Napa, amely csupán a sziget kettéosztása után épült ki. Előtte Famagusta volt a leghíresebb nyaralóhely: 52 luxusszálloda várta a vendégeket az aranyló homokos parton. Famagusta a megszállás után elvesztette jelentőségét, így sem kulturálisan, sem infrastrukturális szempontból nem fejlesztették tovább. Az 1900 évek végétől kezdtek el vele újra foglalkozni. Jelenleg a fő bevételi forrása a turizmus. Nekünk tetszett, ahogy a kicsiny halászfalúból lett üdülőhely, Agia Napa is, mivel ugyan úgy ahogy Ciprus többi részét, ezeket sem rontotta még el teljesen a tömegturizmus.

Azonban ha választanunk kéne, mi mindenképpen Paphos városára szavaznánk, ami Ciprus talán legszebb települését jelenti. Teljesen elbűvölt minket. Itt sorakoznak a sziget legdrágább, legexkluzívabb szállodái, s bár egy nyüzsgő, modern üdülőváros, mégis harmonikusan olvad össze benne a múlt és a jelen. A kikötőben sorakozó apró halászhajók és a tengerparti sétány tavernái igazi mediterrán hangulatot kölcsönöznek a városnak, a pálmafák, a vöröslő hibiscusok, rózsaszín leanderek és bougenvillák egy spéci, különleges nyaralóhely érzetét keltik.

És ha már itt járunk, nem hagyhatjuk ki a Paphos felett megbújó Agios Neophytos kolostor. Ez a nyugodt szeglet a zöldellő völgy végében valósággal megkoronázza az eddig látottakat. Már lenyugvóban volt a Nap mikor odaértünk. Aranyos fénye bevonta a kolostor sárga falait, az udvaron álló göcsörtös törzsű olajfa leveleit és a dúsan virágzó díszcserjéket. Alig voltunk képesek elszakadni a látványtól, de a 12. században itt élt remete barlangját – aki szűk odúját saját kezűleg vájta a sziklába – mindenképpen látnunk kellett még. A remetelak falait ugyanis, csodálatos, bizánci stílusú freskók díszítik, a vele szemben épült 16. századi templom és kolostor pedig szebbnél szebb falfestményeket rejt.

Visszaérve a parkolóba, körénk sereglettek a macskák. Korábban is feltűnt, hogy a ciprióták rajonganak értük, sőt még azt is elnézik, ha egy-egy anyamacska a luxusszálloda vetett ágyába kölykezik. De ez legalább nem olyan lelombozó, mint a néptelen strandokon ücsörögni, ahol semmilyen büfé nincsen, a vécéről már nem is beszélve. Szóval Észak-Ciprus még nem fulladt bele a turistákba, de még fejlődnie kell, ha azt szeretné, hogy minden réteg jól érezhesse itt magát, nem csak a módos törökök és helyi oroszok.

Tuti tippek: Az autóbérlés helyett – melyre több helyen is van mód és a választék sem szerény – érdemesebb inkább a taxit választani. Itt is vannak dolmuszok, azaz iránytaxik, melyeket még a Török Riviéráról ismerhetünk. A legegyszerűbb ha kiállunk az útra, várunk pár percet és máris érkezik a leinthető kocsi, mely olcsó és rögzített viteldíjas. Itt nem kell az alkudozási képességeinket fitogtatni. A közlekedés mellett, a kajálásra sem árt ha kitérünk. Kerüljük a nagyon turistás éttermeket, itt már nem csak az ételt fizetjük meg. Egy átlagos étteremben 10 euróból megúszhatjuk az étkezést itallal együtt. Ha tehetjük, itt is, és más helyeken is fizessünk lirában, mert ha euróval próbálkozunk sokkal rosszabbul jövünk ki a végén." (G.D., 2014)

,, GOLDEN BEACH (ARANY PART)

A Golden Beach 2 kilométer hosszan szegélyezi a Karpaz-félsziget déli oldalát aranyszínű parti homokkal, varázslatosan szép, tiszta, kék vízével. Ez a hely kiváltképp alkalmas hosszú, csendes part menti sétákra avagy egy jó búvárkodásra a kristálytiszta vízben.
Ezen a partszakaszon csupán két pici (távolabb még kettő), fa bungalós üdülőhely található, a hozzájuk tartozó étteremmel. Mivel az egész part a teknősök miatt természetvédelmi övezet, így ezen szállások kialakításánál is arra törekedtek, hogy minél kevésbé törjék meg ezt a békét, csendet, természetességet. Épp ezért ne is számíts luxus szállodákra, se nagy turistatömegre! Ezek a helyek nagyon egyszerűek, amennyire lehet szolgáltatásokban is kiszűrik a civilizációt, tehát áram csak elvétve van (csupán este néhány órára), illetve a legjobb, hogy wifi is csak akkor, mikor áram cikázik a vezetékekben. Tudjuk, hogy ezek a mai világban már nagyon beleivódtak az emberek életébe, nélkülük szinte megáll az élet, de itt pont ez a cél… (2015)" forrás


,, Érdekesség az itteni mecsetekkel kapcsolatban: a legtöbb keresztény templomból lett átalakítva, ami ma is látszik, de így is mutatósak. Ha be akarunk lépni - akárcsak Isztambulban - a bejáratnál találunk kendőket (a hölgyek részére) melyekkel fedetlen lábszárunkat és vállunkat takarhatjuk be. Egy mecsetbe belépni mindig felemelő élmény - és úgy vélem, ez vallástól független. Mindenki, akit vonz az építészet, a közel-keleti kultúra, biztosan lenyűgözőnek találja a muzulmán templomokat. Belülről lehet igazán érezni nagyságukat, köszönhető ez a nagy belmagasságot adó kupolának. Padlóját vörös színű, puha szőnyeg borítja, a falon vallásos tárgyak, képek. Az épület belül osztott, 1-2 fa paraván is van: mindez hívők számára elvonulási lehetőséget biztosít, ahol kissé elszeparálva mélyedhetnek el vallásos áhítatukban. Érdekes végignézni a muszlimok ceremóniáját is, ahogy a mecset előtt, direkt az erre a célra épített kútnál rituálisan megmosakodnak, majd imádkoznak (férfiak és nők külön).
Még egy érdekesség: ma is fal, és szögesdrót kerítés választja el egymástól Lefkoszíát és Lefkoşát, a falaktra a "tilos belépni" felirat vörös betűkkel ma is látható. Kicsit ijesztő, a háborút juttatja az ember eszébe. (2016)" forrás

Ajánlott linkek a témában:

Gasztronómia

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Úti kritikus, 2014. 10. 20. 09:34
Kedves Akitlosz!
Míg Komáromot a II. világháború után szakították ketté a határvonallal, úgy Nicosia az úgynevezett Zöld-vonalas átvágását az 1963-1974 időszakban élte meg.


Akitlosz, 2014. 10. 18. 19:12
"Nicosia a világ utolsó szétszakított városa"

Ez nem így van.
Meglehetősen hihetetlen, hogy a szerző eddig még nem hallott Komáromról.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon