ÚTIKRITIKA.HU / Páfosz

Páfosz

Páfosz dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Coral Bay

A Ryanair ír fapados légitársaság 2018 áprilisától kezdve heti három járattal fog közlekedni Budapest és Páfosz között. 2017. szeptember végétől lehet repjegyeket vásárolni.

Páfosz dióhéjban

 • Írják Magyarországon Paphos-nak is. Páfosz város az UNESCO kulturális világörökség része. Ciprus délnyugati részén található.
 • Páfosz a szigetország 4. legnagyobb városa. Jelentősége nőtt azáltal, hogy az itteni repülőtér forgalma egyre nagyobb.
 • Páfosz több részből áll. A turisták által leglátogatottabb részek, Kato Pafos (kikötői rész a várral) és Coral Bay. Coral Bay egy kicsit hasonlít Ciprus keleti részén fekvő Ayia Napára. Bár a tengerparti rész inkább nyáron nyüzsgőbb, de a tenger türkizkék és kristálytiszta, mint a Nissi Bay öbölben.
 • A mitológia szerint Afrodité a szerelem istennője itt született. A tenger habjaiból bukkant elő. Afrodité szikláinak hívják azt a helyet ahol a szájhagyomány szerint látták a tengerből kiemelkedni.
 • Afrodité sziklája (ahogy itt hívják: Petra Tou Romiou) könnyen elérhető busszal (631) vagy autóval kb. 30 perc Páfosztól.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Páfosz kikötőjéből kiinduló mindenféle hajós kirándulások nagy választéka (vannak üvegfenekesek is)
 2. Ayia Napához képest ez nyugisabb, klasszikusabb hely, jóval kevesebb buli lármával
 3. A Coral Bay strand, mert ott homokos a strand, tiszta, kavicsmentes a víz, be lehet menni messzire úszni (biztonságosan) 
 4. Jól kiépített, szervezett a buszközlekedés
 5. A dzsip szafari az Akamas természetvédelmi területen 
 6. Páfosz központjának esti mozgalmassága

Nem tetszett

 1. Nagyon sok hotelnek van saját parti sétány szakasza, de ezek nem egybefüggőek s emiatt sokat kellett ide-oda kerülgetni míg a hotelből eljutottunk a központba
 2. A repülőtér közelsége miatt több hotelben a vendégeknek el kell viselnie a le- és felszálló gépek zaját (érdemes a Vistánál tájékozódni, hogy melyik hotelt milyen mértékben érinti ez a probléma)
 3. Augusztusi nyaralásunk idején a kíméletlen hőség és a magas páratartalom, emiatt konkrétan lelassúlva jártunk 
 4. Napközben Páfosz központja unalmas, szinte üres  

Vélemények

,, Pafos előnyei:

-Sok látnivaló elérhető autóval vagy busszal (kisebb falvak, Afrodité sziklája, Polis városa, Latchi üdülőhely)
-Nagyon jó a buszközlekedés (fix menetrend, nem jellemző a késés, napi jegy korlátlan utazásra 21 óráig 5 EUR, heti jegy 20 EUR)
-Bevásárlóközpont 2013-ban épült.


Pafos hátrányai:


-Sok az orosz turista
-Az üdülőhelyen nem olyan jók a strandok, ezért érdemes átmenni Coral Bayre. (busszal kb. 20 perc)

--------------------------------------------


Pafos inkább fiataloknak/pároknakvaló, de gyermekes családoknak is megfelelhet. " (Simkó Petra Ciprus-szakértő, petra.simko@vista.hu)


,, Pafosz a sziget legjobb része, igazi pihenőhely azoknak, akik nem vágynak giga bulikra, de azért a parton heverésnél tartalmasabbat keresnek. Itt megvan mindez - persze a kedves kis ciprusi lepukkantsággal. Itt nincsenek végeláthatatlan homokos partok, meg fantasztikus természeti környezet se, de van béke, nyugalom, nyár a tavaszban.

Az árak egyáltalán nincsenek elszállva és a ciprusiak itt is, ahogyan szerte a szigeten kedvesek és tudnak angolul. Ami nem is annyira fontos, mert elég sok magyar teljesít itt szolgálatot, több buszsofőr, boltos, vendéglős is magyar a városban.

A reptérre érve úri módon lehet bejutni a városba, a helyi buszon sosincs zsúfoltság, sima jeggyel, 1,5 euróért be lehet jönni a belvárosba. Semmi feszkó, semmi gond.

Ha nem csak strandolni szeretnénk, a városban és a környéken kis várat, ókori romokat, királysírokat, botanikus kertet is megnézhetünk, sétálni többfelé is érdemes: csak úgy kolbászolni a tengerparti sétányokon, vagy egy más világba csöppenni a hagyományos ciprusi életmódot folytató felsővárosban. Autót felesleges bérelni, a környék busszal bejárható, 5 euró a napijegy. Saját jármű legfeljebb egy-két napra kell, ha messzebb szeretnénk kirándulni. Troodosz a sziget legmagasabb hegye, egy kanyart megér a mediterrán fenyves. De a baloldali közlekedés van, ezzel érdemes számolni. (2017)" forrás

Szállás

Ha alaposan (nem kizárólag csak az ár szerint) szeretnénk páfoszi szállodát választani, akkor nagyon érdemes a Vista valamelyik irodájába bemenni, mert igazmondó (!!!) értékeléseket adnak a hotelekről (milyen a strand, mik a hotel erősségei és gyengeségei, kiknek való stb.). Vagy írni Petrának: petra.simko@vista.hu.  

Ajánlott szállodák:

 • 2 csillagos: Hotel Axiothea
 • 3 csillagos: Hotel Cynthiana Beach
 • 4 csillagos: Hotel Kefalos Beach Holiday
 • 5 csillagos: Constantinou Bros Asimina Suites Hotel

,, Én saját tapasztalatok alapján ezeket ajánlom: 

-Elysium Beach Hotel 5*
-Avanti Hotel 4* (nem közvetlen parti szálloda) (part kb. 50 m) (étkezés kiváló) (kicsi a medence)
-Avanti Village Paphos (gyerekes családoknak nagyon jó, hatalmas medence, gyerekanimáció, és klub)
-Olympic Lagoon Resort Paphos 5* (közvetlen part)
-Alexander The Great Beach Hotel PAPHOS 5* (közvetlen part, de kicsi strand)


-King Evelthon Beach Hotel & Resort 5*
-Aloe Hotel 4* (előnye, hogy kb. 50 m a tengerpart)
-Veronica Hotel 3* (nem ajánlanám, csak ha valaki tényleg olcsón menne, mivel ebben a szállodában rengeteg az orosz turista)"

(Simkó Petra, petra.simko@vista.hu), 2016)

Étkezés

"Páfoszon rengeteg étterem van (japán, olasz, görög stb.). Javaslom, hogy a kikötő melletti sétányon lévő éttermek helyett válasszanak inkább egy csendes tavernát, amely nem a tengerpart mellett van, mert ott igazán háziasan főznek és a kiszolgálás is más, az árakról nem is beszélve. Mivel rengeteg az angol turista, ezért sok pub és étterem az ő igényeiknek, ízléseiknek megfelelően lett kialakítva. (Elmaradhatatlan a legtöbb pubban a fish & chips és az English Breakfast.) Pubban nem a legjobb enni, mivel nem frissen készítik az ételeket, hanem inkább mirelitből, valamint "gyors ételeket" lehet választani az étlapról (hamburger, pizza, chips (sült krumpli), cod & chips). Ha egy jó Hallomi szendvicsre vágyunk, akkor a Tea for Two kis éttermet ajánlom. Kebabot érdemes kipróbálni a Cyprus Pitta-ból (jóval nagyobb, mint a normál pita kenyér), bárány vagy csirkehússal lehet kérni. Akik szeretnének megnézni egy igazi helyi piacot, azt a turista övezeten kívül találják meg, de megér egy látogatást mivel rengeteg számunkra ismeretlen halat, polipot, rákot és más tengeri élőlényt árulnak. Mellesleg megkóstolhatunk sok helyi specialitást is." (Simkó Petra, Vista, 2016)

Vásárlás

A páfoszi piacot érdemes egyszer meglátogatni.

Bazár a kikötőnél

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

1. Larnaka 2 órányi távolságra van.

Strandok

"Pozitívum: Aki tengerpart melletti szállodát választ, illetve olyan szállodát, amelynek saját tengerparti része van nem fog csalódni. Coral Bay tengerparti része a legszebb a környéken, bár nem kilométerhosszú partszakasza van, de a tenger tiszta és nem mélyül olyan hamar. Negatívum: Kato Pafoson a strandok öblösek és nem a legtisztábbak, valamint hamar mélyül a víz. Néhány helyen kavicsos, sziklás a part, illetve a tengerben vannak nagyobb kövek sziklák, így könnyen megsérthetjük a lábunkat." (Simkó Petra, Vista, 2016)

Coral Bay

Városi strand

Faros Beach

Szép strand, lassan mélyülő vízzel. A vízbe menetelkor kavicsos, aztán homokos. Hétvégéken és melegben eléggé zsúfolt. Amúgy nyugis, csendes. Szinte mindig fúj a szél, ami nagy hőségben előny, máskor hátrány. Nem véletlen, hogy szeretik ezt a strandot a szörfösök.

Yeroskipou városi strand

Lighthouse beach

Nem homokos strand, nagyon sziklás. 

Sandy Beach

Sok kőplató és a tengerben tömérdek moszat, hínár.

Látnivalók

Aki erre jár annak nem érdemes kihagyni egy látogatást a környékbeli falvakba. Több utazásszervező itt helyben szervez 1 napos rövid buszos túrákat a környékre. Kiemelnék néhány olyan falut, amely kifejezetten tetszett: Episkopi, Pegeia. Továbbá 37 km-re, északra Pafostól fekszik Polis, amely Afrodité fürdőjéről vált híressé a mitológia szerint. Latchi üdülőhelye Polishoz van közel. Nagyon ajánlom olyan utasoknak, akik csendes pihenésre, nyugalomra és magas minőségű szolgáltatásra vágynak, hisz ezen a kis településen több 4- 5*-ös szálloda is fekszik, gyönyörű partszakasszal. (Kiemelném az Anassa Resort & Spa 5* szállodát.)

"A Kato Pafoszi Régészeti Park télen vagy tavasszal sokkal jobban élvezhető, a nap kellemesen süt. Ezt nyáron viszont nem mondhatjuk el, a rekkenő hőségben senkinek sincs kedve itt sétálgatni. A legtöbb lelet a római korból való. Ez egy hatalmas terület, így mindenképpen érdemes kényelmes cipőben útnak indulni, mert a lábunkat az biztos, hogy lejárjuk. A Kato Pafoszi Régészeti Park (Kato Paphos Archaeological Park) elsősorban mozaikjairól híres, amelyek a 3-5. századból származnak és a nemesek villáinak padlóját díszítették. A legtöbb mozaik görög mitológiai jeleneteket örökít meg. Tényleg gyönyörűek.

A legépebben megmaradt mozaik Dionüszosz házában látható (House of Dionysos), aki nem más, mint a bor és a mámor megtestesítője. Tézeusz háza (House of Theseus) nem messze található az előzőtől és itt érdekes geometriai formákat ábrázoló mozaikokkal találkozhatunk. A legszebbek a Tézeusz megöli Minotauruszt, a bikafejű szörnyeteget és az Achilles születését ábrázolók. A római színházhoz is mindenképpen sétáljunk el, mészkőből építették a második században. A mai napig tartanak itt színházi és zenei előadásokat. Az Agóra szintén említésre érdemes még. Ez volt tulajdonképpen a központi tér, amelyet szintén a második században építettek. Az Aszklépiosz isten nevéhez fűződő ház, – Asklepeion – amit elsősorban a gyógyításnak szenteltek, több nagyobb szobából és egy négyszögletes udvarból állt.

Nagy örömömre egy kisebb világítótorony is található a park területén (nagy világítótorony imádó vagyok). Sajnos nem látogatható, de kívülről is nagyon szép és szép kilátás nyílik mellőle az egész öbölre. Nagyon tetszett a park, de talán annyi negatívuma van, hogy nagyon kevés tábla/jelzés és felirat található a területén, így elég kevés háttér-információt tudunk meg a nevezetességekről. Érdemes beszerezni egy jobb útikönyvet, ha többet szeretnénk megtudni róluk. A belépő EUR3.40/fő, de ezzel a jeggyel park egész területe látogatható. Reggel 8-tól egész évben nyitva tart, nyáron kicsit később zár, este fél 8-kor." (2013) forrás

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon