ÚTIKRITIKA.HU / Észak-Írország

Észak-Írország

Észak-Írországról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Szórakozás| Közbiztonság| Egyéb hasznos információk| Belfast|Óriások ösvénye|Nemzeti parkok|Kastélyok| Egyéb látnivalók|Történelmi háttér| Manapság| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

Dunseverick - pb

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Észak-Írországról dióhéjban

Észak-Írország az Ír-sziget északi részén terül el. Része az Egyesült Királyságnak (United Kingdom) Angliával, Skóciával és Wales-szel együtt. 

1,9 milliós a lakosság (2017-es adat). A lakosság 48 százaléka protestáns, 45 százaléka római katolikus. Észak-Írország fővárosa: Belfast.

Észak-Írország lakosságának közel fele 30 év alatti. Nem meglepő így, hogy a településeken pezseg az éjszakai élet.

Régen a belső viszályok, terrorista akciók, erőszakos utcai események miatt a terület a turiszmus szempontjából veszélyes desztinációnak számított. Manapság már semmivel sem veszélyesebb, mint az Egyesült Királyság más részei.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Belfastban a Titanic múzeum épülete kívülről lenyűgöző

2. A Carrick-a-Rede kötéhídon átmenni egészen különleges élmény

3. A Carrickfergus kastély (12. századból!)

4. Belfast és Derry között a Causeway Coastal Route útszakasz, mert tele van elképesztő parti természeti képződményekkel

Nem tetszett

1. Jópofa a Kremlin nevű kocsma, de azért a Lenin-szoborral nem tudtam megbarátkozni   

2. Belfast politikai falfestményei izgalmasak, de nem mindegyik üzenetével tudtam egyetérteni  

3. A katolikus és a protestáns negyedet elválasztó magas fal, a Béke vonal (Peace Line) lehangoló látvány 

Vélemények

Odajutás

Dublinból Belfast buszon kb. 2 óra 25 perc.

Londonból Belfastba a repülés ideje 1 óra 25 perc. Napi 17 járat közlekedik! 55 font olcsónak számít az oda-vissza jegyre.

Időjárás

Észak-Írország meglátogatására a május és szeptember közötti időszak mondható optimálisnak. Július a legmelegebb hónap (18,4 fok), január a leghidegebb hónap (éjszaka 1-2 fok), október a legcsapadékosabb, április a legkevésbé csapadékos, augusztusban a ,,legmelegebb" a tengervíz: 13 fok (jajj)

Szállás

Közlekedés

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság

Egyéb hasznos információk

Belfast

Titanic múzeum

,, Kelj át a Lagan-hídon, menjen végig a Queen’s úton egy korábbi hajógyár szívében, s megpillanthatod azt az épületet, amit nemrégiben emeltek. Ez a Titanic látogató központ, amely a több mint 100 éve elsüllyedt hajó alakját formázza, s amely oly sok izgalmas élményt nyújt a turistáknak. Én is elámultam itt.

A kiállítás épületének pozíciója megegyezik azzal, ahol gyártották a Titanicot és a magassága éppen a hajó magasságával egyenlő. Az épület fémlapocskákkal fedett, s amikor a nap rásüt, akkor olyan fényjáték alakul ki, mintha a víz hullámozna. Az épületet medencék veszik körül, s a vendégeket, igény szerint, körbeviszik Belfast ipari parkjában.

2012-ben aztán a Titanic kiállítás megnyitásával tulajdonképpen a mérnöki munka diadalát ünnepelték, hogy annak idején sikerült ilyen hajót megalkotni. A hatemeletes épületben a Titanic sztori minden részletét megtudhatod. A századfordulós években kezdheted az utad a bemutatótermekben, hogy képet kaphass arról, miért éppen Belfast iparosodott annyira 100 évvel ezelőtt Európában, az a város, amely a brit birodalom 3. legnagyobb települése volt? A kiállítás a továbbiakban részletesen ismerteti a hajó építésének minden mozzanatát, s eljuthatsz egészen a hajóroncsok bemutatásáig, s néhány tárgy kiemeléséig. (2017)" forrás

Óriások ösvénye (Giant's Causeway)

,, Az oszlopok a 60 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységnek köszönhetően jöttek létre. A 40 000 bazaltoszlopból álló terület Antrim megye atlanti partjainál, Bushmills várostól 3 kilométerre északra található. 1986-ban az UNESCO a világörökség részének nyilvánította.

A legtöbb oszlop hatszögletű, de vannak ettől eltérőek is közöttük. A láva vastagon befedte ezt a területet, van ahol 28 méter vastag. A legmagasabb oszlop 12 méteres. A látványos természeti alkotást 1692-ben fedezte fel egy püspök, ám a világ csak később, egy írás nyomán értesült róla.

Az idő folyamatosan csiszolja, alakítja a kőzetet, így több olyan alakzat is létrejött, ami látszatra olyan, mintha ember alkotta volna. A leghíresebb az Óriás csizmája, az Orgona, az Óriás szeme, a Pásztorlépcső, az Óriások hárfája vagy a Kéménysor." forrás

Nemzeti parkok

Kastélyok

Carrickfergus kastély

Dunluce kastély

Strangford kastély

Narrow Water Castle

Egyéb látnivalók

Whitepark Bay 

Carrick-a-Rede Rope Bridge

,, A híres kötélhíd Ballintoy megyében található. Ez a híd köti össze az apró Carrickarede szigetet a szárazfölddel. A 20 méter hosszú kötélhidat 25 méteres magasságban feszítették ki még 200 évvel korábban a halászok, hogy átjuthassak a sirályok lakta pici szigetre, így le tudták zárni a szomszédos öböl bejáratát. Apály idején a bent rekedt halakból bőségesen zsákmányt gyűjthettek be, ezt a technikát a mai napig használják. Bár még baleset sosem volt a hídon, előfordult már, hogy néhány turista megijedt a visszafelé úton, őket hajóval szokták visszaszállítani a partra." forrás

Történelmi háttér

1972 január 30-án, vasárnap Derry városban a brit ejtőernyős katonák megöltek 14 ártatlan, fegyvertelen tüntetőt. Erre a napra úgy emlékeznek, mint a Véres vasárnapra. Erre emlékeztet a U2 ír rockbanda 1983-ban megjelent dala, a Sunday Bloody Sunday.

Bobby Sands falfestmény Belfastban - Az IRA harcosa avagy terroristája 1981-ben halt meg éhségsztrákban

Ez viszont egy, a királynő iránt lojalista fal

Manapság

Érdekességek

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Dali festmény Guiness-szel újragondolva

Belfast - International Wall


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon