ÚTIKRITIKA.HU / Szent Ilona sziget

Szent Ilona sziget

Szent Ilona sziget dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Időjárás | Odajutás | Szállás | Helyi közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Napoleon sírja | Jamestown | Egyéb látnivalók | Programlehetőségek | Érdekességek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Szent Ilona sziget dióhéjban

  • Szent Ilona sziget az Atlanti-óceán déli részén fekszik. 121 négyzetkilométernyi területén 3966 lakos él. (2017).
  • A helyi lakosok többsége szerint Szent Ilona szigetet nem szabadna az afrikai kontinenshez sorolni. hangsúlyozzák, hogy Szent Ilonának sem politikailag, sem kulturálisan, sem gazdaságilag sincs köze Afrikához. A szigethez legközelebb eső afrikai part délnyugat-afrikai Angolában van. A távolság kb. 1900 kilométer.
  • Az itt lakók nagy része brit állampolgár, brit útlevéllel rendelkezik. Kb. 6400 kilométerre élnek az anyagország Nagy-Britanniától.
  • Hatalmas változást hozott Szent Ilona sziget életében, és egyben turisztikai potenciálja szempontjából az, hogy 2015 óta repülőterük van. Azelőtt, aki Szent Ilona szigetre akart látogatni csak nagyon bonyolult szervezéssel, időigényesen tudott hajóval eljutni oda, leginkább Dél-Afrikából kiindulva. 2016-ban szállt le először kereskedelmi légitársasági gép.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

  1. Jópofa a helyi britek túlbuzgó lojalitása az anyagország és a monarchia iránt

Nem tetszett

  1. Jön!

Vélemények

"A város épületei nem igazán említésre méltók. Az utcákon alig látni helybélit. Elég röhejes volt megpillantani egy üzlet felett a Spar feliratot. Megnyugtató volt viszont már a legelején felfedezni a Napoleon street-et. Mivel a szállásom a hajón ellátást is jelentetett kis csónakkal rendszeresen közlekedtem a hajó és a sziget között. Ha megéheztem, csónakba ültem. Egyedüli turistaként vettem igénybe ezt a lehetőséget. A délutáni újabb szigetre lépésem után volt először alkalmam igazán megmustrálni a helybélieket. Furcsa, napbarnított bőr. A fizimiskájuk nem teljesen afrikai, hanem inkább olyan szicíliai. Pedig a mai őslakosság jelentős része rabszolgák leszármazottja. Innen a barna bőr és a villogó fekete tekintet.

A második nap a dél-afrikai párral taxival fogtunk hozzá a sziget további felfedezéséhez. Hamar eljutottunk az első Napóleon-os látványossághoz. Egy öbölre néző házikóhoz értünk. Ez volt az a ház, ahol Bonaparte az ide hozatalától számított néhány hétig lakott. Csak addig, amíg nem készült el a végleges lakóhelyének szánt épület a Longwood nevű helyen. Az angolok egy helyi előkelőséget átmenetileg kiköltöztettek a saját házából, hogy a bukott császárnak valami ideiglenes szállást biztosítsanak. Ha annak idején is így nézett ki a ház kertje, akkor Napóleonnak igazán volt miben gyönyörködnie mélázásai közben.

A házban korabeli bútorok vannak, és egy Napóleon-szoborral is erősítették az emlékhelyi státust. Az ajtón látható réztábla igazi történelmi csemege. A vésett felirat arról szól ugyanis, hogy ebben a kis házikóban szállt meg Wellington herceg Dél-Afrikából hazajövet. A tábla alján szinte mellékesen van megemlítve Napóleon rövid tartózkodása. A táblán a neve után foglalkozásként a császár név lett megjelölve, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy az adott időszakban ezt a titulust már csak kívánságaiban viselhette. Meg volt az első találkozás a sziget állatvilágával is. Aranyos ki vadnyulakat láttunk, amelyek nem őshonosok. Az ősök egy hajó rakományából lóghattak meg. (Picek, a Vista törzsutasa, 2009)" forrás

Időjárás

Jön!

Odajutás

,, Eleve merész ötlet volt Szent Ilona szigetére repülőteret tervezni, de hát a politika nagy úr, úgyhogy a brit kormányzat úgy határozott, kell egy reptér az Atlanti-óceán déli részén fekvő miniszigetüknek is (amúgy fele akkora, mint a Csepel-sziget).

Alig 285 millió fontért (kb. száz milliárd forintért) meg is építették a repülőteret, annak ellenére, hogy szakemberek előre figyelmeztettek a nem től kedvező (értsd: rendkívül szeles) időjárásra.
A repülőtér készen is lett, sőt olyan nagyra építették, hogy akár egy Boeing 737 vagy egy Airbus A320 is le tudjon szállni. Már eleve többször is csúszott az építkezés, majd 2016-ban eljött a nagy királyi átadó ideje.
Nagy kár, hogy nem sokkal előtte egy tesztrepülés során kiderült, hogy a szél miatt szinte lehetetlen leszállni. Maradt a hajó, a tervezett járatokat törölték, és nagyjából senki sem tudta, merre tovább.
A repülőteret azóta csak egészségügyi szükséghelyzetben használták, mígnem idén májusban egy újabb tesztrepülés során sikerült rendben leszállni egy utasszállító géppel.
A sziget vezetése rögtön bejelentette, hogy szombatonként a dél-afrikai Airlink Johhanesburg - Windhoek (Namíbia) járata érinti majd Szent Ilona szigetét. Más kérdés, hogy egyelőre sem az első járat időpontját, sem a jegyárakat nem közölték, de legalább a remény él.

A brit adófizetők legnagyobb örömére körmányuk állami támogatást nyújt majd a járathoz az első évben, nagyjából 1,9 millió fontot, ami ülésenként 500 fontot (170 ezer forintot) jelent, ami nem tűnik nagyon kevésnek.
Ami minket, utazókat illeti, mi azért elgondolkodnánk azon, hogy felszálljunk-e a brazil gyártmányú Embraerre, na nem mintha a gyártó ellen lenne kifogásunk, sokkal inkább az tűnik aggasztónak, hogy a 99 helyből eleve csak 76-ot értékesítenek, hogy a kisebb súly miatt rövidebb szakaszon legyen képes le- és felszállni a gép, ezzel kiiktatva a kifutó nagyon szeles részét.
Az út Johannesburgból még így is több, mint 6 óra lesz, ami nem kevés, ha közben az ember amiatt retteg, hogy vajon rendben le tud-e majd szállni a gép…(2017) forrás

Szállás

Jön!

Helyi közlekedés

Jön!

Étkezés

Jön!

Vásárlás

Jön!

Szórakozás

Jön!

Közbiztonság és veszélyek

  • A szigeten a közbiztonság tökéletes. gyakorlatilag nincs bűnözés. Van ugyan egy börtön néhány fogollyal. Éjszaka is bárhol sétálhatunk a szigeten. Rendőrség azért létezik.
  • Skorpiókon kívül nincsenek a szigeten aggodalomra okot adható állatok.
  • Veszélyt leginkább a hegymászás jelent, mármint az óvatlanok számára.

Őfelsége által felügyelt börtön

Egyéb hasznos információk

  1. Van kórház a szigeten, de bonyolultabb műtétekre nem vállalkoznak.

Napoleon sírja

1815-től élt itt száműzetésben. Tévedés ne legyen! Ide temették el (1821-ben), de már Párizsban nyugszanak a maradványai. Halála után 19 évvel Párizsban, az Invalidusok templomában helyezték el örök nyugalomra.

"Rádöbbenhettem, hogy a kis sziget csak távolról és kívülről olyan barátságtalan. A sziklás, kopár tájakat egy hegygerincen túl felváltotta a buja, zöld növényzet. Ily kellemes tájon át vezetett az út egy kis, néhány házból álló falucskához. A táblán az állt: Longwood. A dombtetőn könnyen megpillantottam egy házikót, amelynek kertjében a francia trikolor leng. És most jöjjön egy alig ismert tény: Ezt a területet a franciák megvásárolták az angoloktól, és a ház, meg a sír területe Franciaország része, mégpedig úgynevezett területen kívüli övezet. Ide igazából csak útlevéllel szabadna belépni. (Ez ugyebár nagyvonalúan se minősíthető Schengen-i övezetnek….) Komplikálja a dolgot, hogy azért a házat az angolok tartják fenn, és csak hetente kétszer nyitják ki. Az egyik nap a látogatásunkra esett, és így nem érte megsemmisítő csapás az egész utazásomat. Gondos kezek ápolják a házat és a kertet. A belépéskor egy biliárdterembe érkezik a látogató. Napóleon itt töltötte unalmas óráinak egy részét önkéntes száműzöttekkel. A házban a bútorzat nem eredeti, mert azokat a francia nemzet már méltó becsben, Párizsban őrzi.
Az idegenvezetés által előírt programban az utolsó szoba az volt, ahol a császár meghalt. Nyilván az ágy sem az eredeti, mint ahogy az a köpeny és háromszögletű kalap sem, amely egy kanapéra volt odavetve nagy műgonddal. Végül is be kell látni, hogy az eredeti tárgyaknak nagyobb nézőközönséget lehet biztosítani Párizsban. A falakon metszetek idézik fel a száműzetést, meg az utolsó búcsút is. A terület szélén áll egy kis házikó, magányosan, egy meredély sarkában. Ez a házikó nem az őrségnek adott helyet, hanem Napóleon kívánságára készült. Távcsövével innen vizsgálhatta a császár a végtelen láthatárt. A háztól rövidebb kocsizással és némi gyaloglással jutottunk el Napóleon sírjához. Még életében jelölte ki ezt a helyet sírhelyül. Sokszor itt elmélkedett , amikor teljes magányra vágyott. Az köztudott, hogy ez nem lett a császár végső nyughelye. 1930 körül holttestét Párizsba vitték hajóval, ahol most az Invalidusok templomában, hatalmas gránitszarkofágban nyugszik. (Valamikor 2001 táján francia tudósok hajszálainak megvizsgálása révén megállapították, hogy Napóleont arzénnal megmérgezték. Addig az volt a hivatalos verzió, hogy gyomorrák végzett vele.) A Korzikán született császár biztos, hogy visszavágyott Franciaországba, dicsősége és uralkodása színhelyére, de az is elképzelhető, hogy lelke megnyugodott itt Szent Ilonán és ebben a csodálatos, békés völgyben szándékozott valóban örök nyugalomra térni. (2009)" forrás

Jamestown

Jákob lajtorjája

Egyéb látnivalók

Jön!

Programlehetőségek

Jön!

Érdekességek

"A sziget vonzereje éppen az, ami a legnagyobb hátránya: a jelentős távolsága a kontinensektől. A legközelebbi szárazföld kb. 1300 kilométerre van innen északnyugatra. S az sem nagyvilági hely. Ascension, egy másik, az óceánból kiemelkedő, vulkanikus szikla. Addig pedig csak a végtelen víz. Dél-Afrika mintegy kétezer kilométerre van, és az amerikai kontinens, a dél-amerikai része is 2900 kilométerre van. Szent Ilona kb. 10 kilométer széles és 17 kilométer hosszú. Összesen vagy 122 négyzetkilométer. Úgyhogy kicsi eléggé. Lakatlan volt a sziget egészen 1502. május 21-ig, amikor egy portugál hajós, Joao da Nova kapitány először kikötött itt. Ő nevezte el a szigetet Szent Ilonáról, a nagy Constantin császár szent anyjáról. A szigeten friss vizet és különböző gyümölcsöket talált, sőt fa is volt bőségesen. Annyira jó hírét keltette az új szárazföldnek, hogy hamarosan újabb portugálok érkeztek, akik a kecskét és a disznót is meghonosították, s ettől fogva igazi élelmiszer-kamrává vált. A sziget 1633-ban holland kézbe került, de őket ágyúgolyókkal is nyomatékosítva kiebrudalta az angol kelet-Indiai Társaság. Napóleont 1815-ben hozták ide és 1821-ben itt hunyt el. Életének 7 éve kötődik a szigethez. 1834-ben vált a sziget hivatalosan a brit korona részévé." forrás

Olvasmányos linkek

"Az angolok a szigetet mások „elspájzolására” is használták. A szigettúra folyamán láttam barakkokat, ahol a 19. század végén, a 20. század elején Dél-Afrikából hurcoltak ide száműzetésbe a korona ellen lázadozó fehér afrikánereket. Sőt a legnagyobb dél-afrikai népcsoport, a zuluk királya is itt raboskodott, még ha nem is konkrétan börtönbe zárva. Ha a térképre néz az olvasó, akkor könnyen felmérheti, hogy a száműzöttek kimentésével való próbálkozás igen körülményes logisztikai feladatnak bizonyult volna, az akkori lehetőségek keretei között. Amúgy a sziget védelmét a múltban azért két erőddel is bebiztosították. Az egyik komoly erődrendszernek épült. Úgy látszik az angolok komolyan felkészültek a sziget megtámadásának veszélyére. Volt ok az aggodalomra, mert 1914 januárjában három német csatahajó is a közelből kóstolgatta a szigetet, pedig akkor még ki sem tört a világháború.

Egy következő program részeként a mindenkori angol kormányzó rezidenciáján állapíthattam meg, hogy azt bizony nem száműzöttnek építették, alakították ki. A karibi stílusú épület kifogástalan rendben van tartva, és alkalmas kellő protokolláris feladatokra. Szívesen megtudtam volna, hogy milyen gyakorisággal jön ide bármiféle delegáció. Vadásztam helyi pénzekre, de azt kellett tapasztalnom, hogy inkább az angolt használják. Végül sikerült vennem egy kifogástalan sorozatot. A fővárosi szuvenír bolt a legnagyobb csodálkozásomra semmiféle napóleoni emléket nem árult. Azon töprengtem, vajon az angolok nem törekednek szánt szándékkal arra, hogy csökkentsék a száműzetési sztori jelentőségét? Azt gondoltam volna, hogy a sziget tele lesz császáros emléktárgyakkal, de persze nem jutott eszembe, hogy itt a turizmus végképp nem nevezhető tömegesnek." forrás

Fotóegyveleg

A kikötő kapuja

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon