ÚTIKRITIKA.HU / Gibraltár

Gibraltár

Gibraltárról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Időjárás| Odajutás| Szállás| Közlekedés| Étkezés| Vásárlás| Egyéb hasznos információk|Szikla teteje| Main Street|A gibraltári majmokról|Egyéb látnivalók|Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Gibraltárról dióhéjban

Városállam, elképesztően jó helyen. Minden jót egyesít magában, amit a mediterrán spanyol tengerpart és a brit jópofa életszemlélet tud nyújtani. Összesen 7 km2, egy félnapos kirándulással könnyen bejárható. A belépéshez személyi vagy útlevél szükséges. Hivatalos pénzneme az angol font, de az euróval is könnyel elboldogulnak.

1704 óta angol terület, azóta böki a mindenkori spanyol hatalom csőrét a területi megosztottság. Fontosságát stratégiai elhelyezkedése indokolja, ezért ragaszkodik hozzá mindkét állam.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. Angol telefonfülke a pálmafák alatt. Rá is játszanak persze arra, hogy ők Nagy Britannia része.

2. Vadon élő majmok, ilyen nincs máshol Európában.

3. A sziklára fel kell menni, remek a kilátás a 2018-ban nyitott üvegpadlós kilátóból.

Nem tetszett

1. Nyáron, negyven fokban nem lehet felgyalogolni a sziklára.

2. Azonosak az árak az angliai árakkal

3. A majmok ellenszenvesen viselkednek.

Vélemények

,, A városközpont felé tartva azon az úton haladunk, amin áthalad a leszállópálya – ha szerencsénk van, tanúi lehetünk egy gép landolásának. Gibraltárban angolul beszélnek, de spanyolul is értenek, a lakosság pedig igazán sokszínű. Látunk itt arabokat, hindukat, angolokat, spanyolokat és persze itt élő, itt született llanitosokat (a spanyolok nevezik így őket).

Az itteni hangulat azért olyan különleges, mert jól megférnek egymással a különböző kultúrák, egyedi keveréket alkotnak. A nem különösebben szép és izgalmas város varázsát két dolog adja: az egyik, hogy egy mini Angliát találunk mediterrán körülmények között – nincs köd, nincs borult ég és nehezen elviselhető klíma, hanem ragyog a nap, és ömlik le a virág a falakról –, a másik, hogy a gibraltáriak rendkívül kedves, segítőkész és figyelmes házigazdák.

Végigsétálva a város főutcáján, egyaránt találunk szép lakóházakat és középületeket, jellegzetes angol postaládát és telefonfülkét, kizárólag brit árucikkeket árusító üzleteket, valamint éttermeket, ahol a spanyol ételek mellett ott vannak az angol konyha megszokott remekei is, mi a fish and chipset próbáltuk ki. (2013)" forrás


,, Gibraltárt ne hagyjátok ki! Felfelé a hegyre érdemes felvonóval menni, lefelé sétálva. A majmok nagyon pofátlanok 😀. A hegytetőről átlátni Afrika partjaira." (téká, 2019)


,, Érdemes a spanyol oldalon parkolni, és átsétálni, van egy Meki a határ előtt, reggel szinte üres volt, és ingyenes. A felvonó elég borsos árú, de mindenképp megéri felmenni a sziklára és sétálni egy nagyot.
#Tarifa: Hatalmas szörfparadicsom, szezonban csúcs lehet, a hihetetlen szél, és a 17C-os víz június első hetében nem az a pancsolós klíma. (b.é., 2018)

Időjárás

Odajutás

Busszal, kocsival, komppal vagy repülővel.

Gibraltár - A történelem bölcsője

Szállás

Közlekedés

Döntően gyalog. La Líneától kb. tízperces sétára van. Megközelíthető légi és szárazföldi úton. Légi úton Angliából és Marokkóból, szárazföldi úton Spanyolországból. Autóval a legkönnyebb, de mivel elképesztően zsúfolt nyáron, érdemes a kocsit kint leparkolni és gyalogolni. A másik járható út a távolsági busz Malagából vagy Cádizból.

,, Gibraltárnál a spanyol oldalon parkoltunk mélygarázsban. Kint voltak ingyenes parkolók is, de mivel mindig benne volt az autóban az összes cuccunk, így biztonságosabbnak éreztük, csomagtartóval egészen a falig parkolni és a csomagok tartalma miatt is jobb volt, hűvös helyen állni órákon át, mint a 40 fokban az autót 80 fokra felforralni, így inkább több pénzt adtunk ki a parkolásért, ez a mi döntésünk volt.

Gyalog mentünk el a felvonóig. Fent az első kiszállókat megtámadták a majmok, egy nőnek a fejére ugrott egy, egy fickónak a hátára és ott hosszú közdelem volt a hátizsákért. Voltak nagyon nagy példányok is és én nagyon féltem tőlük. Egyszer a páromra is ráugrott egy kisebb, de sikerült még a válláról lehessegetnie. Így végül a hőség és a majmok miatt nem mentünk körbe a hegyen. (v.n.a., 2019)

Étkezés

Vásárlás

Gibraltár vámmentes övezet, ez a híre a hetvenes évek óta. Igazán érdekes ez a kijelentés majd a brexit megvalósulása után lesz, vajon fennmarad-e a státusza?

Ocean Village

Nagyon jól kitalált városrész, kicsiny boltocskákkal, kávézókkal, kaszinóval és a legjobb helyi éttermekkel. Ami miatt mindenképpen érdemes ide elsétálni az a kikötő látványa. Nagyon jól lehet innen figyelni a fel- és leszálló repülőket.

Egyéb hasznos információk

Szikla teteje

Libegő (cableway)

Kihagyhatatlan, Gibraltár egyes számú látnivalója. Egy belépőjeggyel nézhető meg a Szent Mihály barlang, a Skaywalk és az Upper Narure Reserve, a természetvédelmi terület és a Második világháborús alagutak is. Az út felfelé mindössze 6 perc, a belépőjegy 10.50.-  font oda-vissza. Érdemes minden szinten körülnézni, ritkán adatik meg az élmény, hogy az ember csak úgy átnéz Afrikába.

Az alagutak csak hétköznap látogathatóak, a libegő minden nap üzemel. Érdekes, hogy az alagutakat a katonák építetteék a második világháború alatt védelmi céllal. Erdetileg minden volt bennük, pékségtől mosodáig.

Üveg kilátópont (Skywalk)

Egy régi katonai megfigyelőállásból alakították ki, 2018-ban nyílt meg. 340 méter magasan van, szerencsére lifttel lehet felmenni. Legnagyobb vonzóereje a remek kilátás, illetve az üvegpadlós kilátó. Érdemes naplementekor felmenni, esti fényben pazar a kilátás. Reggel 7-től este 10-ig van nyitva a hét minden napján. Nyilván ünnepnapokon előtte le kell ezt ellenőrizni.

Main Street

Kedves kis főutca, érdekessége, hogy eredeti angol hangulatot próbál árasztani. Sok a designer shop, márkás és drága cuccokkal. Nagy előnye, hogy gyalogos övezet, tele van éttermekkel és kávézókkal, ami roppantul kellemessé teszi az utcát.

A gibraltári majmokról

Első és talán legfontosabb szabály, hogy tilos őket etetni. Amúgy a világ kb.legszemtelenebb 300 majmáról beszélünk. Végtelenül pofátlanul támadják meg a látogatók táskáit, a csodálkozó gyerekeket és lopnak el mindent, ami ehető. Cable carral jutunk fel hozzájuk.

Egyéb látnivalók

Mediterrán lépcsők

A Cablecar sportos alternatívája. Gyönyörű kilátással számolhat az, aki vállalja a felfelé gyaloglást a sziklára. Nyáron ajánlott kora reggel felgyalogolni, délben már nagyon megterhető a meleg miatt.

Trafalgar temető

Nyugodt, békés hely annak ellenére, hogy a főút mellett fekszik. Angoloknak történelmi emlékhely, magyaroknak inkább kellemes séta az árnyat adó fák alatt.

Repülőteri kifutópálya

Ami Európában a legrövidebb címért vetekszik Madeira replőterével. Így a legveszélyesebb is, nagyobb géppel megközelíteni is tilos. Csak angol, spanyol belöldi és marokkói járatokat fogad. Azért turisztikai látnivaló, mert a félszigetre vezető utat a leszállópálya metszi, egy kereszteződésben. A gépek érkezésénél és indulásánál piros közlekedési lámpával állítják meg az addig ott közlekedő forgalmat. Belegondolva egy rémes helyzet, de itt működik. Remek fotókat lehet készítenia kifutópálya végéről a gépekkel és a sziklával a háttérben. (Nem igazán ajánlott megpróbálni, simán elvisz a rendőr. ) Érdekesség: a második világháború után épült, mert a háborúban még a puszta földre kellett leszállniuk az angol gépeknek. A bővítése folyamatban van, így is évi 400000 látogatót fogad.

Érdekességek

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon