ÚTIKRITIKA.HU / Machu Picchu


Machu Picchu

A Machu Picchu dióhéjban | Vélemények | Közlekedés | Hasznos információk | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Machu Picchu - Utazás

A Machu Picchu dióhéjban

 • Peru legmonumentálisabb helye a régi inka nemesi családok otthonának, templomainak romjai a Machu Picchu (Öreg hegy). Cusco-tól mintegy 112 km-re fekszik a Huayna Picchu (Fiatal hegy) tőszomszédságában, mintegy 2490 méter magasan a tengerszint felett.
 • A Machu Picchu az Urumbamba folyó völgyéből emelkedik ki. Romjai a perui Andok hegység déli láncolatában, a Vilcabamba-kordillera egyik meredek sziklás hegygerincén szinte megközelíthetetlen, eldugott helyen lelhető, mintegy 13 ezer négyzetkilométer területen fekszik.
 • A szent hegyet erdők ölelik, a látványos és páratlan Machu Picchu városát fantasztikusan megmunkált gránitsziklák alkotják. A természet gyöngyszeme, ahol a buja változatos földrajza és élővilága hűen tükrözi az andoki ember és környezete harmonikus kapcsolatát.
 • Megközelítés:
  • Járművön: Cusco-ból kiindulva helyi vonaton majd Aguas Calientes-ből buszjárat indul a romváros bejáratához
  • Gyalog: Ollantaytambo-ból 50 km gyalogút az esőerdőben a klasszikus inka ösvényen
 • Klíma és időjárás: igen változékony, a napos, felhős, esős, szeles, párás, meleg időjárás percről percre változhat. Éghajlata: szubtrópusi. Április és november között van a száraz évszak. Napközben ilyenkor 22-24 fok van, estére viszont nagyon leül a levegő. Június és augusztus között ideálisabb az idő a túrázóknak, mert éjjel nincs olyan hideg. Az utóbbi években január hónapban jellemzőek voltak a heves esőzések és a földcsuszamlások, amelyek miatt itt-ott rekedtek turisták.
 • 1981-ben „perui történelmi szentély” címet kapta természetes környezetével, mint különlegesen fontos kulturális értéket őrző szent terület. 1983-ban az UNESCO az Emberiség Kulturális és Természeti Örökségévé nyilvánította. 2007-ben az Világ Új 7 Csodája közé került.
 • Nem véletlen, hiszen a világ egyik legjelentősebb és legizgalmasabb régészeti lelőhelye, melyet naponta több, mint 2200 turista látogat, a világ legkülönbözőbb tájáról. Ezt a csodát látni kell!
 • Machu Picchu helyes kiejtése: mácsu picsiu (a végén az i áthajlik u-ba)
 • Képlékeny még az az ügy, hogy állagvédelmi okokból a leglátogatottab romterepre a jövőben mennyi turistát engednek fel, mennyi időtartamra és milyen úton. Korlátozások, változások mindenképpen lesznek.

Perui utazása tervezésekor feltétlenül javasoljuk, hogy vegye igénybe a Peru-specialista utazási szakember, Kovács Maya bizonyosan értékes, hasznos tanácsait, ajánlásait és ajánlatait: maya.kovacs@vista.hu

Vélemények

"De jó, hogy hajnalok-hajnalán keltünk, még ha nehéz is volt az előző napi Machu Picchu túra után felébredni. Ám elhatároztuk, hogy a Wayna Picchu (Huayna Picchu) legmagasabb pontjára is felmegyünk, ha kell, még négykézláb is megmásszuk a magas hegycsúcsot. Akkor még nem tudtuk, mire vállalkozunk. Így hát – miután lekéstük a legelső buszt, ami a Machu Picchura indult, a második járattal érkeztünk. Mire a kontrol kapuhoz értünk, előttünk a sor hosszan kígyózott. Nagyon izgultunk, számoltuk, hányan is lehetnek előttünk. Még éppen belefértünk, hogy elindulhassunk az első csoporttal, szerencsénkre, mert csak 400 embert engednek fel egyszerre 7 és 8 óra között, majd a második turnusban10 órától szintén 400 embert. 11-kor lezárják a Wayna Picchura vezető utat. Nagyon megérte felküszködni magunkat a hegy csúcsára. Egyszerűen nem is lehet szavakba önteni. Kihagyhatatlan élmény. Azt meg kell élni, és átérezni." (2013)


"Peruba elmenni, és nem látni a Machu Picchut, az olyan, mint elmenni Kínába, és nem megnézni a Nagy Falat, vagy Rómában kihagyni a Colosseumot. Egy életre feledhetetlen emléket szerzünk magunknak. Hitetlenkedve állunk a hatalmas kőtömbök előtt, és feltesszük magunknak ismét a kérdést: hogy bírtak el a kis indiánok ezekkel nagy gránit kövekkel, amelyek olyan hibátlanul vannak megmunkálva simára, egyenesre, hogy a mai kőszobrászok elbújhatnak a mai technikájukkal. Egyedül a lépcsőkre nem fordítottak hangsúlyt. Azokon közlekedni, igazán művészet és emberpróbáló. A Wayna Picchu megmászása után azt mondtam, soha több lépcsőt nem akarok látni. Mit látni? Lábam alatt érezni." (Zs. Sz, 2013)

Közlekedés

Vonat

Ollantaytambo vasúti állomásról indul az inka vonat, és mintegy 3 órás út után érkezik meg Aguas Calientes végállomásra. A jegyeket „Peru Rail” irodáiban tudjuk megvásárolni. A vonatjegy ára mintegy $80-110-ig (60-85 euró), ami oda-vissza útra érvényes. Az ár attól függ, milyen típusú osztályra váltjuk meg a jegyet. A turista osztálytól egészen a luxus kategóriáig választhatunk, igénytől függően. Az Urubamba folyó mentén az Andok által körbevett völgyben kanyarog a vonat, amíg eléri a célállomást.

Busz

Agua Calientes-ből a Machu Picchu bejáratához folyamatosan indulnak buszok, szinte10 perc különbséggel egymás után. Amint egy megtelik, már indul is. A felfele vezető út kb. 30 percig tart, lefele nem több, mint 20 perc. Összesen húsz busz jár oda-vissza, mire az utolsó elindul, az első már jön is szemben. Az oda-vissza jegy ára 19 USD-be kerül, ha csak egy útra váltjuk meg a jegyet, 10 dollárt kell fizetnünk irányonként. A jegypénztár közvetlen a vonat végállomásánál átellenben, 5 óra 10 perckor nyit. Az utolsó busz 16 órakor indul vissza a Machu Picchuról. A buszok tiszták, mindegyik légkondicionált, modern. Az út maga látványos, a hegyoldalba vájt keskeny cikk-cakk szerpentin vezet felfele, kitérőkkel kialakítva, ahol a szembejövő busz félre tud állni, különben nem férnek el egymás mellett.

Felfele van időnk az esőerdő buja növényzetében gyönyörködni, rózsaszín és narancssárga orchidea-ligetek pompáznak az óriás kaktuszok és aloe verák között. A buszból nagyszerű kilátás nyílik Putucusi szent hegyre, és az alatta húzódó völgyre, az Urubamba folyóra, mely a vadvízi evezés kedvelt folyója. Önmagában már ez csodás látnivaló.

Hasznos információk

 • A változó időjárásra készüljünk fel, esőkabát, esernyő legyen velünk és ne feledkezzünk meg rétegesen öltözködni.
 • Fényképezőgép legyen mindig velünk.
 • Vigyünk magunkkal elegendő folyadékot.
 • Mivel a Machu Picchu területén semmilyen vásárlási lehetőség nincs, ezért az egész napos túrára készüljünk fel ennivalóval, csokoládét és cukorkát is tanácsos magunknál tartani.
 • Kényelmes túracipőt húzzunk a köveken való kényelmesebb közlekedéshez, jó, ha az fogja a bokánkat, és nem vékony a talpa, valamint nem ázik át.
 • A nedves meleg levegő miatt sok lehet a szúnyog, készüljünk fel megfelelő szúnyogriasztóval.
 • Perui Sol mindig legyen nálunk, mert nem fogadnak el a belépőjegyek megvásárlásához más pénznemet.
 • Amennyiben a Huayna Picchu megmászását is tervezzük, ne feledjük, hogy reggel 7 és 8 óra között indul az első 200 fős csoport, majd 10 és 11 óra között engedik a második 200 fős turnust. A létszámot nagyon szigorúan veszik. Hogy időben felérjünk, és ne érjen csalódás, hogy lemaradunk, nagyon korán kell kelni. Az első busz fél 6-kor indul a Machu Picchu bejáratához. Onnan még legalább fél óra gyalogút vezet a regisztrációs irodához, ahonnan a Fiatal hegyre engednek bennünket.
 • Nem érdemes kihagyni, a látvány magáért beszél, feledhetetlen élményt jelent a Fiatal hegy csúcsáról a Machu Picchura rátekinteni.

"Mikor megérkeztünk a Machu Picchu-hoz a szerpentinen felfele, és kiszálltunk a kényelmes buszból, eleredt az eső. Sok turista bőrig ázott, szerencsére mi dzsekiben voltunk, így se meg nem áztunk, sem meg nem fáztunk. Jó, hogy felkészültünk a változó időjárásra. Majd oszlani kezdtek a felhők. Érdemes felpillantani az égre is ilyenkor, a kondor látványa, a dupla szivárvány nem mindennapi jelenség. És pár perc múlva kisütött a nap. Machu Picchu festői látványa a maga pompájában tárult elénk."


"Nagyon izgultunk, hogy időben felérjünk, és el tudjunk indulni az első csoporttal, mivel az első buszt lekéstük. Mire felértünk, már hosszú sorban várakoztak a különböző nemzetiségű turisták. És belefértünk az első csoportba. A hegy csúcsára vezető út során sokszor emberpróbáló akadályokkal kellett megküzdeni. Először is a lépcsők készítettek ki. Milyen jó, hogy kényelmes, magas szárú bakancsot húztam a lábamra. Lépcsők és lépcsők meredeken felfele. Egyik magasabb, másik alacsonyabb, ahogy az ősi inkák megépítették. És lépcsők és lépcsők meredeken lefele. Sokszor szakadék mellett, sokszor pókjárásban a lefele vezető keskeny fokokon. Csak az induljon útnak, aki le tudja küzdeni a tériszonyát, aki megfelelő fizikummal rendelkezik. Ám ha felér a csúcsra, minden izgalmat elfelejt – egy ideig, mert onnan le is kell jönni. Ekkor értettük meg, miért is az a szigorú létszámkorlátozás." (Szemes Zsuzsa, 2014)

Látnivalók

Az UNESCO világörökségi listáján 1983 óta szerepel a kulturális és ökológiai csoport részeként a történelmi szentély néven ismert Machu Picchu. Lényeges, hogy a Machu Picchu fellegvára nem az egyetlen látványosság a környéken, vannak más látnivalók közelében, amelyeket szintén érdemes felkeresni. Huayna Picchu és a Hold temploma két világos példa arra, hogy nagy turisztikai potenciállal rendelkezik a terület. Hiram Bingham amerikai antropológus professzor nyitotta meg Machu Picchu kapuját a világ felé a Yale Egyetemmel közös feltárásokat követően.

Machu Picchu területe 20 hektár, ami két fő szektorra osztható: a mezőgazdasági szektorra és városi szektorra. A mezőgazdasági szektor a Machu Picchu déli részén található a kiterjedt teraszos földművelés mintájaként, amely létfontosságú szerepet játszott az inka időkben. Ahol egykoron burgonya és kukorica termelés folyt, jelenleg ezek közül néhányat sűrű növényzet borít. A mezőgazdasági szektor a térség mezőgazdasági termelői számára szolgált, e célra építették a különböző épületeket, melyek maradványai erre utalnak. A történész, Hiram Bingham szerint a felső teraszokon található "Külső Kaszárnya", jelentős stratégiai szerepet játszott a védelemben is, onnan olyan kilátás nyílik szerte szét, ahonnan ellenőrizni lehetett az idegenek közeledtét.

A városi szektor Machu Picchu északi részén található. A területet az épületek és terek jellemzik. Az Intiwatana (Napóra), a Nap templom és a Három ablakos lakosztály a leghíresebb épületek. A Intiwatana, azaz Napóra a Szent hegy tetején található, a fény és árnyék hatásának a változása szolgált az idő mérésére. Az oltárkő is ezt a funkciót volt hivatott betölteni. A Nap templom nincs nagyon jó állapotban, de nagy része még mindig megőrzi eredeti szerkezetét. A három ablakos lakosztály az inkák előtti időszak Tampu-tocco fellegvár szimbolikus ábrázolása. A legenda szerint az Ayar testvérek ezeken az ablakokon át hagyták el a várost az inkák teremtésének a napján.

A városi szektor jól láthatóan három területre van osztva:

 • Szent kerület
 • A Papok és Nemesek (főméltóságok) kerülete
 • A Köznép kerülete, ahol a lakosság élte mindennapjait

Egyéb látnivalók Machu Picchu városi szektorában:

 • A város főkapuja, megvédte a várost a betolakodóktól, a lakosság bejelentett emberei nyertek csak bebocsátást.
 • Ebben a szektorban sok középület található, erre utalnak a Pirka falak maradványai.
 • A Nap Templom félköríves épület tömör sziklából. Ebben az épületben két trapéz alakú ablak arról árulkodik, hogy abban az időben lakott volt, arany és drágakő. berakások díszítették.
 • Az Intiwatana, a Napóra a "Szent hegy" tetején található, mely egyrészt a napfordulót és napéjegyenlőséget mutatta, az oltárkő segítségével a fény és az árnyék változás alapján az időt mérték.
 • A Nap Templom, a Királyi Palota és a Források utcája között találjuk a 16 db Liturgikus Forrást.
 • A Szent tértől északra található a 11 m hosszú, 8 m széles Főtemplom, melynek három falát kőből készült négyszögletes arcok alkotják.
 • A Királyi Mauzóleum egy hatalmas kőtömb.
 • A Ñusta Palota a Nap Templom komplexumában helyezkedik el, egyesek szerint Ñusta (hercegnő) kolostoraként ismert.
 • A Szent tér az Intiwatana északkeleti lábánál található. Ez volt az a hely, ahol népszerű szertartások tartottak, mint az Inti Raymi vagy Napfesztivál Cusco főtéren.
 • Börtönök
 • Szent szikla 3 m magas, az alapzata 7 x 10,30 m. Alakja, mint egy macska, mely látszólag rituális funkciókra szolgált.
 • Az Alsó- és Felső temetőben Machu Picchu elhunyt lakóit múmiaként temették el.

Olvasmányos linkek

"Sok helyre eljutottunk már, de amikor a Machu Picchuról lenéztünk az Uribamba folyóra, megrendültünk attól a gondolattól, hogy minden valószínűség szerint soha, egyetlen ősünk sem jutott el idáig: már a folyó neve is a tökéletes idegenséget sugallta. A titokzatos épületeket és a lélegzetelállító tájat kedvesen ellenpontozzák a békésen legelésző lámák, akik mintegy „domesztikálják” a hely vad szépségét. Az útikönyvek és a helyi kísérők igyekeznek minden épületrész történetét elmagyarázni. Vagy igazuk van, vagy nincs. Az épített és természeti szépség együttes ereje így is, úgy is elvarázsolja a látogatót. (2014)" forrás


"A kaputól számítva kb 15 percet kell felfelé gyalogolni, ami nem minősül olimpiai műsorszámnak, de azért 2500 méter magasan igencsak tüdőt próbáló. Az eső azonban elállt, már csak a szürke felhők maradtak. Egyszer csak megpillantottuk az ősi inka várost, amit már jól ismertünk a képekről, no de élőben szinte földbe gyökereztek megfáradt tappancsaink. Tényleg lenyűgöző, valóban lélegzetelállító, misztikus és emberfeletti. 1 nap is kevés bejárni, nemhogy 5-6 óra, de nekünk sajnos csak ennyi jutott. A sokat sejtető ködfelhő kezdett szépen lassan kikúszni a képből és ahogy telt múlt az idő, egyre tisztábban lehetett látni." forrás


"A második opció a vonat, Ollantaytambóból Aguascalientesbe, a Machu Picchu alatt fekvő faluba. Ez a leggyorsabb, látványos is, csak éppen szintén nem olcsó, a legolcsóbb jegy kb. 10.000 forint (csak oda), egy másfél órás útért. Van nagyon olcsó, nem-turista vonat is a helyieknek, de arra turisták nem szállhatnak fel. Busz nincs Aguascalientesbe, tehát a legtöbb turista kifizeti a 20.000 forintot a vonatra, aztán meg a kb. 8000 forintos belépőt Machu Picchuba. Ismétlem, nincs kifogásom a módszer ellen, csak éppen Peru más részein 10.000 forintból három napig vígan el lehet utazgatni, emiatt sajnáltam a pénzt. Persze kifizettem volna, mert azt gondoltam, hogy nincs más lehetőség arra, hogy megtegyük a Cusco – Machu Picchu távot. Szerencsére kiderült, hogy mégis van." forrás


"A főszezonra a jegyek nagyon hamar elfogynak. A hely februárban karbantartás miatt nem látogatható. Szélessége 2,5 és 6 méter között változik. Májusban és júniusban az éjszakák fagyosak. A túlhasználat elkerülése érdekében naponta csak 500 ember használhatja, akik közül 200 a turista, a többi túravezető és egyéb személyzet. Az Inka Ösvény a remek úthálózat azon része, amely turisták által látogatható. A legnépszerűbb három, egymást keresztező útvonal a Mollepata, a klasszikus, és az egy napos. Az első a leghosszabb, amely magas hágókkal, az Andok hegyláncaival, köderdőkkel és alpesi tundrákkal örvendezteti meg a nagyérdeműt, majd alagutak és inka romok mentén vezet a Nap-kapun keresztül a világhíres Machu Picchu-hoz. Néhány szakasza 4.200 méter fölött halad, ami megfelelő akklimatizációt feltételez. A klasszikus útvonalra szánjunk 4-5 napot. Igaz, hogy csupán 104 kilométer hosszú, de ez sem a zalai dombság szelíd lankái között vezet. Kiindulópontja 2.800 méteren van. A köderdők mellett számtalan, szebbnél szebb inka romváros mellett halad az út.

Lépcsősorok, kutak, rituális fürdőhely, amely 19 forrásból kapja a vizét, oltárok (ahol a kutatók szerint szegény lámákat áldozták fel az isteneknek) színesítik a látványt. Egy részük már csak nyomokban tartalmaz romot, mert az őserdő és az évszázadok megtették a hatásukat. De így – félig benőve – talán még szebbek. Néhol krumpli-, kukorica-, gyümölcs- és édesburgonya-ültetvényeket látunk, máshol folyók mellett kanyargunk. Szóval egy pillanatra sem unatkozunk, csodás vidéken túrázhatunk! A finálé az igazi, amikor a Nap-kapuhoz vezető meredek lépcsők megmászása után a hegygerincről elénk tárul a Machu Picchu látványa. Akkor megáll a lélegzet! Annak is örülünk, hogy innen egy rövid lejtős séta és máris a Világörökség listás romváros kövei között bóklászhatunk. (2015)" forrás

"Peru nem kér a Machu Picchunál pucéran fényképezkedő turistákból, ezért szigorította a világörökségi helyszín őrzését. A limai kulturális minisztérium közleményben ítélte el "a látogatók tiszteletlen viselkedését". Ugyanis egyes turisták az interneten olyan fotókat tettek közzé, amelyeken meztelenül pózolnak az inka fellegvárnál. Limai döntésre kétszeresére szigorították a biztonsági intézkedéseket. A hatóságokat az is aggasztja, hogy egyre nő a graffitik általi rongálások száma. Legutóbb épp a múlt héten fújták le festékkel a híres 12 szögű követ a Machu Picchu közelében, Cuzcóban, Inca Roca palotájának falában. A gyanúsított már több kultúrintézményben kárt tett." forrás


"Az volt a terv, hogy másnap hajnalban felkelünk, hogy felérjünk a hegy tetejére, mielőtt a sitio-t elárasztják a turisták. Reggel fél hat körül el is indultunk visszafelé azon az úton, amelyiken tegnap érkeztünk, majd úgy 2 km múlva lefordultunk balra, hogy egy hídon keresztül eljussunk a hegy lábához. Állt ott ugyan valami porta félség, ami a járműveknek fenntartott híd felé nézett (emellett volt egy másik, gyalogos is, természetesen azt használtuk) és mintha ült is volna benne valaki, de senki nem tartóztatott fel bennünket, így simán továbbmentünk. Hiba volt! A kacskaringós betonút mellett, amin a buszok közlekednek (50 solért vehetsz egy retúrjegyet – kösz nem) vezet felfelé az a gyalogösvény, amit én csak Halálútnak nevezek. Képzeld el, hogy 20-40 centi magas, kőtömbökből épített, a párától nedves lépcsőkön kell 500 méterrel feljebb másznod másfél órán keresztül, amivel elég nehezen birkóztam meg, és ezt csalódottan vettem tudomásul. Mindig is sportoltam, tehát alapvetően nem vagyok rossz erőnlétben. Arra gondoltam, hogy a túrát megelőző betegeskedés nyilván megviselte a szervezetemet, és ez az érv meg is felelt saját magam megnyugtatására. (2015)" forrás


Ideális terepviszonyok egy golfpályának

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon