ÚTIKRITIKA.HU / Oszaka / Látnivalók


Oszaka / Látnivalók

Általános tanácsok Oszaka felfedezéséhez| Minato-machi folyóparti sétány| Oszakai-i kastély| Umeda Sky épület| A lakás és élet múzeuma |Oszaka folyami hajókázás - Aqualiner| Tstenkaku kilátótorony| Egyéb látnivalók&programok| Érdekes negyedek| Fotóegyveleg

Általános tanácsok Oszaka felfedezéséhez

Oszaka lényegében két nagy részből áll: Kita (Észak) és Minami (Dél). Kitában vannak a nagy közlekedési csomópontok. 

Minato-machi folyóparti sétány

Dotonbori

,, A Dōtonbori utca tényleg nem diszkrét bájáról híres. Épp ellentkezőleg. Az az épület, amelyen nem volt legalább egy embernagyságú rikító dombormű, villogó fényreklám vagy 15 hirdetés, abszolút kivételnek számított a sorban. Sárkányok tekeregtek a homlokzaton, polipok hirdettek Isten tudja mit, s még a lampionokon is promóciók voltak olvashatók. Ez volt az oszakai Times Square, ahol ha nem hirdetsz, nem is létezel, annak ellenére, hogy ha hirdetsz, sem látják, annyira reklámoktól zsúfoltak az épületfalak.

Bevásárlóutca és szórakozóközpont egyszerre, vacsorázóhely, pénz és idő k(/t)öltő. Dōtonbori-gawa, vagyis Dotonbori-folyó két partja nézett ki a legimpozánsabbnak, s talán a legízlésesebbnek is. Sétálóutca övezte mindkét felén, fákkal, padokkal, s mintha az üzletek is kevésbé hivalkodóak. Ezzel szemben a párhuzamos üzletutca mindennek ellentéte volt. A fedett sétány minden irányból rikító figyelemkeltő hirdetésekkel bombázta a járókelőket, ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel, hogy költeni nem fogsz. Egy utcai árus ételstandján, egy ruhásüzletben vagy miniont kiadó gépnél csak otthagysz valamennyi jent. (2015)" forrás

Midosuji utca

Ez Oszaka egyik legismertebb és legkellemesebb sugárútja. ami Shinsaibashisuj negyedben található. iElőszeretettel nevezik a ,,Kelet Champs Elysee-jének". Nyáron különösen szép az, ahogy a hosszú életű gingko fák (páfrányfenyők) árnyékot vetnek a sugárútra. A legmenőbb márkák üzletei sorakoznak itt. Egyes üzleteknek lenyügözőek a portáljai. Meglepően a sugárútnem is annyira zajos.

Oszakai kastély&park

Odajutás: A JR West Osaka Loop Line metróvonalon az Osakajokoen állomás.

Belépődíj: 600 yen. Nyitva tartás: 9-17.

,, Az Oszakai kastély (Osaka Castle, Ōsaka-jō) például kb. 60.000 négyzetméteren helyezkedik el, amiben gyümölcsösök, parkok, szentélyek és egyéb középületek foglalnak helyet, mint például a puskaporos raktár. Legjellegzetesebb épülete maga a kastély, amely egy négyzetkilométernyi óriási kövekből összerakott alapon áll, több erődített várfalon és várárkon belül. Már messziről impozáns látvány, ahogy a hagyományos csipkézett tetőszerkezet a magasba emelkedik öt emeleten keresztül, s magas kőtalapzatának merevségét enyhítik a környező lombkoronák.

Stratégiailag nagyszerű elhelyezése harci fontosságát emeli ki, tudniillik a természetes, folyó általi határát megerősítette a kétszeres várárok, amely ostrom esetén hasznosnak, számunkra viszont csupán szépnek bizonyult. Még egy klasszikus aranytetős csónakot is láttunk rajta, a hídon átmenve pedig vadászsolymok és baglyok társaságába kerültünk. Gazdáik öklükön vagy faágon tartva mutogatták madaraikat, számunkra nem egyértelmű okokból.

Miután megcsodáltuk a kastélynak nevezett tornyot, mely furcsán meseszerűnek tetszett a modern üzleti felhőkarcolók hátterében, beléptünk, hogy kissé többet tudjunk meg a történetéről a múzeum segítségével. Sajnos maga a kiállítás nem volt oly tanulságos, mint reméltük, ugyanis a legérdekesebb tárgyak angol feliratai nem sok információval szolgáltak (vajon csak emiatt találtuk őket oly érdekfeszítőknek?), bár ez korántsem volt jellemző minden tárgyra. Sietségünkben sajnos nem tudtunk elég időt szentelni az 5 emeletnyi tárlatnak-

Kinézve a 16. században épített feudális várkastély teraszáról a 21. század felhőkarcolóira felbecsülhetetlen érzés. Oszaka, az üzleti élet központja, beláthatatlan távolságokon át húzódik a láthatár alatt, néhol parkok, folyók, színes lombkoronák által megtörve. Ez az igazi Japán: modern, de hagyománytisztelő, technikai tökélyre törekvő, de a szépség harmóniáját mindvégig szem előtt tartó. (2015)" forrás

Shitennoji templom

Senkouji templom

Sumiyoshi szentély

(Sumiyoshi Tausha Shrine)

Nmmileg kieső helyen van s ezért viszonylag kevés a turista. Amúgy a szentély európai szemmel nem külömbözik igazán attól a csomó más szentélytől, amit japánban megnézünk. Tulajdonképpen ahíd ad élményben némi pluszt. A helyből áradó végtelen nyugalom persze itt is megragadó.

Namba Yasaka szentély

Namba negyedben található ez a kicsi, csendes szentély. Nem kötelező neveztesség, de ha abban a negyedben járunk elnézhetünk oda. Előnye, hogy nincs nagy turista tömeg, főleg kor délelőtt van ez így.

Umeda Sky Building

A 39. emeletig ingyenes. 360 fokos panorána, de üvegen keresztül, ami szeles időben még előny is. A 2 legfelső emelet aztán fizetős. Ott már szabadtérről nézzük, ugyancsak 360 fok. 

,, Oszaka bár hatalmas város, mégis kicsit szellősebb, emberibb, mint Tokió, noha egy bevásárlóközpont környékén már igencsak oda kell figyelni, hogy ne lépjünk rá valaki lábára. Ha az ember fia erre téved, érdemes éjszaka elugrani az erősen futurisztikus Umeda Sky Building tetejére álmodott kilátóra, ahonnan nyálcsorgatva vizslathatjuk a felhőkarcolókat, illetve mivel közkedvelt randihelyszínről van szó, vihetünk magunkkal valakit, akivel a romantika közhelyszótárából bármit megtehetünk, amihez csak kedvünk van. Itt valamelyik sarokban van rá valamilyen kiépített lehetőség. Lakatelhelyezés, szív formájú fotósarok, kis kápolna. És ez csak a kezdet." forrás

A lakás és az élet múzeuma

Ez a múzeum egy épület emeleti részein kaott helyet. A Tenjinbashi-suji 6-chome metrómegállótól gyalogtávolságra található. Fejenként 600 yen a belépőjegy. Kihagyható nevezetesség, de esős időben szóba jöhet. A múzeum a japánok hagyományos életéről szól, főleg a lakások, a falusi élet vonatkozásában. Érdekessé teszi az egészet, hogy változtatják a fényeket, mutatva, hogy milyen a lakás nappal és éjszaka.  Kicsi múzeum, kevesebb, mint egy óra alatt teljesíthető.

Oszaka folyami hajózás

Tstenkaku kilátótorony

Egyéb látnivalók&programok

Kuchu Teien obszervatórium

Virág Expo emlékpark

Abeno Harukas

Expo Park

Osaka Aquarium

Mino Park

Érdekes negyedek&helyek

Minami (déli negyed), avagy a Namba

Oszaka déli részén található. Nagyon mozgalmas negyed kis étkezők százaival. Autentikusan japán jelleg. Rokonszenves hely, főleg, hogy viszonylag nincs sok turista. Namba csaknem össze van nőve Dotonburival, de figyeljük a kettő közötti eltéréseket. Érdemes nézni akár napközben, akár este ajapán emberek hétköznapi szokásait, ahogy barátokkal, munkatársakkal beülnek a kis vendéglőkbe. Inkább este érdemes megnézni a fényreklámok tömkelegének látványossága miatt (is).  

Északi negyed a főpályaudvar tájékán

Shinsaibashi

Sinsekai

American Village (Amerika-Mura)

Öböl-terület, új negyed

Miyuki-Dori, a koreai város

Tenjimbashisuji bevásárló utca

Shinsaibashi-suji árkád

Kuromon Ichiba piac

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Tokióba Repülőjegyek Tokióba
Olcsó repülőjegyek Tokióba a Vistánál
Repülőjegyek Oszakába Repülőjegyek Oszakába
Olcsó repülőjegyek Oszakába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS