ÚTIKRITIKA.HU / Oszaka


Oszaka

Oszaka dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Látnivalók | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Varga Gábor fotója

Oszaka dióhéjban

 • Oszakának kb. 2.9 millió lakosa van, vonzáskörzetében azonban 10 és fél millióan élnek. Oszaka Japán második legnagyobb városa. Oszaka annyit jelent, hogy nagy domb, avagy nagy lejtő. Oszaka a Kansai régió nagyvárosa.
 • Sajnos Oszaka valamennyi történelmi emlékműve elpusztult a második világháborús bombázások során. A műemlékek nagy részét szépen helyreállították.
 • A japán történelem folyamán Oszaka többször is fővárosként funkcionált, főleg a kikötői adottságai miatt.
 • Oszaka lakói nagyon lelkes baseball rajongók, karakteresen egyedi ételspecialitásaik vannak, és külön érdekesség, hogy az autók szokványos baloldali közlekedése dacára a gyalogosforgalomra a jobboldali forgalom érvényes.
 • Oszakában az élet kevésbé forog a pénz és az üzlet körül Tokióhoz képest. A két város szeret egymással rivalizálni az eltérő jelleg miatt is. Az oszakai emberek magukat nyitott, jópofa embereknek tartják a tokióiakhoz képest. Az oszakaiak úgy tartják, hogy a tokióiakhoz képest ők kevésbé szégyenlősek. Oszaka rámenős és színes légkörű.
 • Olcsó repülőjegyek Oszakába

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Várból a kilátás Oszakára
 2. A Shinkanzennel Kiotóból 15 perc alatt Oszakába jutni (55 km távolság!)
 3. Az Amerikamura (amerikai falu) nevű negyedben látni a japánok Amerika és a nyugati cuccok iránti imádatát, a fiatalság érdekes nyüzsgését
 4. Az Umeda Sky Buliding panoráma liftje
 5. A Csúó-ku negyed a cool kávézóival, boltjaival, galériáival, egy kastéllyal és parkkal (no persze cseresznyevirágzás idején a legszebb) 

Nem tetszett

 1. Már a gondolatától is irtózni annak, hogy Oszakában van egy gigantikus Pokemon tematikus szórakoztató központ

Vélemények

,, Osakát sokan lesajnálják, hogy csúnya meg nincs ott semmi érdekes, pedig szerintem nagyon is jó hely. Az Osaka kastéllyal kezdtük. Ez is egy újjáépített, tipikus japán, sokemeletes torony kastély, de jóval nagyobb méretű, mint amikben eddig jártunk (Hiroshima, Okayama ). Nagyon szépen kikupálták és még liftet is tettek bele, ennélfogva volt is heringezős tömeg. Kastély programot csak reggeli nyitásra szabad Japánban időzíteni. Mi leghosszabban a tetejéről a kiváló várospanorámát gyűjtöttük be. Mire kivégeztük a kastélyt még az eső is elállt, sőt, a nap is kezdett próbálkozni. A kastélyparkban itt is nagy erőkkel zajlott a cserivirág imádat.

Esőprogramnak érdekes lehet az Osaka Housing and Living Museum is, sajnáltam, hogy nem jutott rá időnk. Egy korhűen felépített faluban sétálva lehet időutazni az 1800-as évek Japánjában, amit az is különlegessé tesz, hogy a falut egy tíz emeletes ház felső szintjein építették fel.

Estefelére teljesen komolyan kisütött a nap, ami az Umeda Sky Building kilátójából nézve nagyon jót tett a futurisztikus big city látképnek. Pont az ideális naplementére értünk oda. 1000 yen leszurkolása után a 173 méter magas épület 39. emeletén nyitott teraszról tárult elénk a felhőkarcolós Osaka panoráma. Van külön kis szerelemlakatos, szíves képkeretes fotósarok is. Ha figyeltek a képeken megtaláljátok az épületet, ami alatt áthalad egy autópálya, így tudták csak megépíteni. Este a vibráló fényreklámok – köztük a híres Glico futó ember alakja – alatt olvadtunk az utcák embermasszájába a Dotonbori negyedben, és a takoyaki, a polipgolyó utcai falatozása mellett kipróbáltuk a Kaiten- azaz a futószalagos szusizást, ami osakai találmány. (2018)" forrás

Étkezés

Dotonbori Konamon Museum

Ez a hely Oszaka egyik fő étespecialitásával, a konamono-val foglakozik.

Hanamarukan, Namba, Hozenji ramen étkezőhelyek 

Vásárlás

Tenjinbashisuji

Ez egy 2,6 kilométeres árkádos vásárló negyed a Kita-ku várostészben. 4 vásárló utcából áll. Japánban ez a leghosszabb shopping arcade. Rengeteg ruha, élelmiszer- és édességbolt.

Hep Five

Oszaka Umeda nevű negyedében található ez a hatalmas bevásárlóközpont, ami elsősorban a divatruházat tekintetében méltó figyelemre.

Dotonbori

Ez egy vásárló negyed a város déli részén. 

Nipponbashi Denden Town

Az elektromos cuccok vásárlásának negyede

Sennnichimae Doguyasuji Shopping Arcade

Don Quijote Umeda Store

Kuromon piac

Látnivalók

Az Oszaka-i kastély

JR Osaka Station (vasútállomás)

Umeda Skybuilding

A lakás és az élet múzeuma (The Osaka Museum of Housing and Living)

Oszaka folyami hajókázás – Aqualiner

Osaka Shochikuza (kabuki szinház)

Kamigata Ukiyoe Museum

Namba Yasaka Shrine (kegyhely)

Minato-machi (sétány a Donotburi folyó partján)

Tsutenkaku (kilátótorony)

Spa World

Oszaka jelentős, érdekes negyedei

Minami (déli negyed)

Északi negyed a főpályaudvar tájékán

American Village

Egyéb hasznos információk

Magyarország tiszteletbeli főkonzulja Oszakában: Ito Masato

 • Cím: c/o Panasonic Corporation 571-8501 Ōsaka, Kadoma-shi, Ōaza Kadoma 1006
 • Japan előhívó: (00)-(81)
 • Telefon: +81-6-6909-1500
 • Fax: 06-6906-1794 (külföldről: +81-6-6906-1794)
 • E-mail: hungary-hcg.osaka@gg.jp.panasonic.com
 • Nyitva tartás: H-P 9:30–12:00 és 13:00–17:00 óra között, kivéve japán ünnepnapokon, valamint az augusztusi és az újévi szünet idején.

Olvasmányos linkek

,, Amerikamurán-ról már sokat hallottam, hogy ez Oszakában a helyi divatozó fiatalok kedvenc helye, amerikai stílusú ruhaüzletek, zeneüzletek stb. vannak itt. Sok fiatal extravagáns öltözékekben. Nem nagy szám ez a városrész, odahaza a Váci utcában vagy mittudomén, egy plázában is látni hasonló alakokat. Csak ugye ezek japánok.

Miután végigballagtam az Amerikamurán (ez amúgy szó szerint Amerika-falut jelent), Nambánál lyukadtam ki. Namba környékén a Hózendzsi-koiszan-dórin mentem végig, ez egy kis sikátorféleség, állítólag itt lehet meglátni, milyen volt az Edo-kori Oszaka. Kajáldák, izakaják vannak itt, és… jósok! Ki volt rakva kis táblára, hogy milyen jósokat lehet választan

Mindezek után a Dógujaszudzsin folytattam utamat. Ez szó szerint azt jelenti, hogy “eszközbolt-utca”, ezen az utcán csakis háztartási eszközöket árulnak. Tányérok, porcelán, edények, kanalak, pálcikák… minden, ami konyhai felszerelés! Volt olyan üzlet, ami műanyag kajákat árult, olyanokat, amelyek az éttermek kirakatában is vannak. Japánban szokás az, hogy az étterem a bejárata mellé a kirakatba kipakolja a választható kaják teljesen élethű műanyag másait, hogy a vendég odakint ki tudja választani, melyik étel tetszik neki a legjobban.

A Dógujaszudzsin végigmenve a Denden Townban találtam magam. A Denden Town Oszaka Akihabarája. Régebben a fő profilja az elektronikai cikkek, ezekkel kapcsolatos üzletek voltak, ma pedig Akihabarához hasonlóan, egy átalakulás figyelhető meg, az elektronikai cikkekről egyre inkább az animére, számítógépes játékokra, és ehhez a szubkultúrához köthető termékekre helyeződik át a hangsúly. Így hát a maradék elektronikai üzletek mellett egyre több az cosplay-kellékeket áruló üzlet, a dódzsinsiket áruló könyvesbolt, a maid-café (olyan kávézó, ahol szolgálólánynak beöltözve szolgálnak ki. Be is néztem pár hasonló üzletbe (nem a maid caféba, hanem a cosplayes-mangás üzletekbe). Hát nem tudom, lehet, hogy nem illene ilyet mondanom, mert lényegében magam ellen beszélek, hiszen én is az animék/mangák által ismerkedtem meg Japánnal, meg jelenleg is egy az animéket és mangákat fő profiljának tekintő magazinnak írok + mangákat lektorálok, de valahogy egyfajta diszkomfortérzet uralkodott el rajtam, amikor bementem egy-egy ilyen üzletbe. Valahogy az ilyen mértékű rajongás nem az én világom. Mondjuk bennem soha nem volt meg az olyan mértékű rajongói attitűd, hogy például beöltözzek a kedvenc szereplőmnek, vagy karaokeversenyen induljak, vagy visítozva ordibáljam a kedvenc mittudoménmit, támadást vagy szereplőnevet vagy ilyesmi…

Nem túl fiatal, mondhatni középkorú férfiak, illetve olyan fiatalok, akikről borzasztóan sugárzik a megszállottság… kicsit már-már ijesztő mértékben. Plusz körítésként a fiatal fangirlök… és eszméletlen mennyiségű fancucc, eszméletlen árakon. És elég bizarr merchök is előfordulnak. Singeki no kjodzsin jelmez, óriásnak lehet beöltözni egy pizsamaféleség segítségével. Animelányos “ölelőpárnák” – egy hosszú (majdhogynem ember magasságú) ovális párna, rányomtatva egy animelány… olyan egérpad, aminek melle van (animelányos nyomással)… egyszóval kicsit eszement világ. Meglátjuk, Akihabara milyen lesz, lehet, hogy még elvetemültebb dolgokat fogok látni, de egyszóval a lényeg, úgy éreztem, én nem ide tartozom. Én továbbra is olvasok mangákat, ha van egy érdekes anime, megnézem, de nekem már a magyarországi értelemben vett rajongói attitűd is sok volt (félreértés ne essék, no offense, ez személyes vélemény, aki rajongani akar, rajongjon nyugodtan), de ez a japán otakuság már nagyon túlzás.

És akkor jöjjön a bejegyzés 18+-os része:  A Denden Town animés témájával szorosan összekapcsolódnak az adult-témájú üzletek… mert ha árulunk mangákat, akkor miért ne árulhatnánk hentait (pornómangákat)? És ha már árulunk hentait, miért ne árulhatnánk erogame-eket? És ha már mindezeket áruljuk, miért ne áruljunk élőszereplős pornófilmeket? Valahogy ilyen logika mentén működhetnek ezek az üzletek. Én egy több emeletes mangás-game-es üzletbe mentem be. A szabály: minél följebb mész az emeleteken, annál nagyobb az esély, hogy egy adult-emeletre tévedsz. Ebben az üzletben a 6-7. szint volt az adult-zóna. A vásárlók pedig szépen nyugodtan nézegetik, mintha egy “normál” mangás emeleten lennének. Persze a normál mangás emeleten talán többen vannak fiatal lányok, itt meg csak középkorú férfiakat láttam.  Szóval ilyen üzletek is sorakoznak a Denden Townban… ez is a japán populáris kultúra egy része, az tény. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Oszaka, Japán ,,Velencéje" 

Minami negyed

Trendi arcok

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Tokióba Repülőjegyek Tokióba
Olcsó repülőjegyek Tokióba a Vistánál
Repülőjegyek Oszakába Repülőjegyek Oszakába
Olcsó repülőjegyek Oszakába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS