ÚTIKRITIKA.HU / Oszaka / Látnivalók

Oszaka / Látnivalók

Általános tanácsok Oszaka felfedezéséhez| Minato-machi folyóparti sétány| Oszakai-i kastély| Umeda Sky épület| A lakás és élet múzeuma |Oszaka folyami hajókázás - Aqualiner|Egyéb látnivalók&programok| Érdekes negyedek| Fotóegyveleg

Umeda Sky Building kilátó - Kriszta fotója

Általános tanácsok Oszaka felfedezéséhez

Oszaka lényegében két nagy részből áll: Kita (Észak) és Minami (Dél). Kitában vannak a nagy közlekedési csomópontok. Érdemes a metróra napijegyet venni, 3 utazásnál már megtérül és a távolságok nem kicsik. Fontos a kényelmes cipő, gyaloglás közben nehéz lesz megpihenni.

Minato-machi folyóparti sétány

Főleg este érdekes.

Dotonbori

Általában egy túlértékelt bevásárló utca, ami szombaton éjszakánként bulinegyeddé fejlődik. Itt található, a helyi superman, a Glico hirdetése, ami valamiért a japánok számára kultikussá vált. Eljönnek ide egy selfiet lőni Glicoval.  A Glico egyébént egy japán élelmiszer kereskedő cég, megfejthetetlen, hogy miért pont ez a reklám lett ennyire híres? Óriási a zaj és a tömeg, mindenki nagyon rohan valahová.

,, A Dōtonbori utca tényleg nem diszkrét bájáról híres. Épp ellentkezőleg. Az az épület, amelyen nem volt legalább egy embernagyságú rikító dombormű, villogó fényreklám vagy 15 hirdetés, abszolút kivételnek számított a sorban. Sárkányok tekeregtek a homlokzaton, polipok hirdettek Isten tudja mit, s még a lampionokon is promóciók voltak olvashatók. Ez volt az oszakai Times Square, ahol ha nem hirdetsz, nem is létezel, annak ellenére, hogy ha hirdetsz, sem látják, annyira reklámoktól zsúfoltak az épületfalak.

Bevásárlóutca és szórakozóközpont egyszerre, vacsorázóhely, pénz és idő k(/t)öltő. Dōtonbori-gawa, vagyis Dotonbori-folyó két partja nézett ki a legimpozánsabbnak, s talán a legízlésesebbnek is. Sétálóutca övezte mindkét felén, fákkal, padokkal, s mintha az üzletek is kevésbé hivalkodóak. Ezzel szemben a párhuzamos üzletutca mindennek ellentéte volt. A fedett sétány minden irányból rikító figyelemkeltő hirdetésekkel bombázta a járókelőket, ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel, hogy költeni nem fogsz. Egy utcai árus ételstandján, egy ruhásüzletben vagy miniont kiadó gépnél csak otthagysz valamennyi jent. (2015)" forrás

Midosuji utca

Ez Oszaka egyik legismertebb és legkellemesebb sugárútja. ami Shinsaibashisuj negyedben található. Előszeretettel nevezik a ,,Kelet Champs Elysee-jének". Nyáron különösen szép az, ahogy a hosszú életű gingko fák (páfrányfenyők) árnyékot vetnek a sugárútra. A legmenőbb márkák üzletei sorakoznak itt. Egyes üzleteknek lenyügözőek a portáljai. Meglepően a sugárút nem is annyira zajos. Legegyszerűbb a Namba állomástól végigsétálni rajta.

Oszakai kastély&park

Odajutás: A JR West Osaka Loop Line metróvonalon az Osakajokoen állomás.

Belépődíj: 600 yen. Nyitva tartás: 9-17.

A kastély parkja hatalmas, érdemes jó idő esetén nagyot sétálni benne. A felmenetlhez külön borsos belépőt kell venni, de nagyon megéri. Bent lifttel lehet az ötödikre felmenni, onnan még 3 emelet a kilátó, ahonnan gyönyörű a város látványa. Minden zöld és kék, szép időben pazar a látvány. A kiállítás hamar megtekinthető, nem különösebben érdekes.

Kriszta fotója

,, Az Oszakai kastély (Osaka Castle, Ōsaka-jō) például kb. 60.000 négyzetméteren helyezkedik el, amiben gyümölcsösök, parkok, szentélyek és egyéb középületek foglalnak helyet, mint például a puskaporos raktár. Legjellegzetesebb épülete maga a kastély, amely egy négyzetkilométernyi óriási kövekből összerakott alapon áll, több erődített várfalon és várárkon belül. Már messziről impozáns látvány, ahogy a hagyományos csipkézett tetőszerkezet a magasba emelkedik öt emeleten keresztül, s magas kőtalapzatának merevségét enyhítik a környező lombkoronák.

Stratégiailag nagyszerű elhelyezése harci fontosságát emeli ki, tudniillik a természetes, folyó általi határát megerősítette a kétszeres várárok, amely ostrom esetén hasznosnak, számunkra viszont csupán szépnek bizonyult. Még egy klasszikus aranytetős csónakot is láttunk rajta, a hídon átmenve pedig vadászsolymok és baglyok társaságába kerültünk. Gazdáik öklükön vagy faágon tartva mutogatták madaraikat, számunkra nem egyértelmű okokból.

Miután megcsodáltuk a kastélynak nevezett tornyot, mely furcsán meseszerűnek tetszett a modern üzleti felhőkarcolók hátterében, beléptünk, hogy kissé többet tudjunk meg a történetéről a múzeum segítségével. Sajnos maga a kiállítás nem volt oly tanulságos, mint reméltük, ugyanis a legérdekesebb tárgyak angol feliratai nem sok információval szolgáltak (vajon csak emiatt találtuk őket oly érdekfeszítőknek?), bár ez korántsem volt jellemző minden tárgyra. Sietségünkben sajnos nem tudtunk elég időt szentelni az 5 emeletnyi tárlatnak-

Kinézve a 16. században épített feudális várkastély teraszáról a 21. század felhőkarcolóira felbecsülhetetlen érzés. Oszaka, az üzleti élet központja, beláthatatlan távolságokon át húzódik a láthatár alatt, néhol parkok, folyók, színes lombkoronák által megtörve. Ez az igazi Japán: modern, de hagyománytisztelő, technikai tökélyre törekvő, de a szépség harmóniáját mindvégig szem előtt tartó. (2015)" forrás

Kriszta fotója

Shitennoji templom

Senkouji templom

Sumiyoshi szentély

(Sumiyoshi Tausha Shrine)

Nmmileg kieső helyen van s ezért viszonylag kevés a turista. Amúgy a szentély európai szemmel nem külömbözik igazán attól a csomó más szentélytől, amit japánban megnézünk. Tulajdonképpen ahíd ad élményben némi pluszt. A helyből áradó végtelen nyugalom persze itt is megragadó.

Namba Yasaka szentély

Namba negyedben található ez a kicsi, csendes szentély. Nem kötelező neveztesség, de ha abban a negyedben járunk elnézhetünk oda. Előnye, hogy nincs nagy turista tömeg, főleg kor délelőtt van ez így.

Umeda Sky Building

A 39. emeletig ingyenes. 360 fokos panorána, de üvegen keresztül, ami szeles időben még előny is. A 2 legfelső emelet aztán fizetős. Ott már szabadtérről nézzük, ugyancsak 360 fok. A metró napijegyére adnak 10% kedvezményt az árból, ami még így is roppantul borsos. Viszont megéri. Egyrészt csodás az épület, a liftek a két épület özött futnak. A 35.ről felefelé pedig mozgólépcsőn mehetünk még feljebb, szintén az épületek között. Kb. a nagy semmiben, nagyon jól néz ki. A felső kilátó pedig csodás, a szél mindig fúj, körbe járható tejesen. A látvány gyönyörű. Mertómegállója az Umeda, a piroson (M16). 

Kriszta fotója

,, Oszaka bár hatalmas város, mégis kicsit szellősebb, emberibb, mint Tokió, noha egy bevásárlóközpont környékén már igencsak oda kell figyelni, hogy ne lépjünk rá valaki lábára. Ha az ember fia erre téved, érdemes éjszaka elugrani az erősen futurisztikus Umeda Sky Building tetejére álmodott kilátóra, ahonnan nyálcsorgatva vizslathatjuk a felhőkarcolókat, illetve mivel közkedvelt randihelyszínről van szó, vihetünk magunkkal valakit, akivel a romantika közhelyszótárából bármit megtehetünk, amihez csak kedvünk van. Itt valamelyik sarokban van rá valamilyen kiépített lehetőség. Lakatelhelyezés, szív formájú fotósarok, kis kápolna. És ez csak a kezdet." forrás

Kriszta fotója

A lakás és az élet múzeuma

Ez a múzeum egy épület emeleti részein kaott helyet. A Tenjinbashi-suji 6-chome metrómegállótól gyalogtávolságra található. Fejenként 600 yen a belépőjegy. Kihagyható nevezetesség, de esős/ túlzottan meleg időben szóba jöhet. A múzeum a japánok hagyományos életéről szól, főleg a lakások, a falusi élet vonatkozásában. Érdekessé teszi az egészet, hogy változtatják a fényeket, mutatva, hogy milyen a lakás nappal és éjszaka.  Kicsi múzeum, kevesebb, mint egy óra alatt teljesíthető.

"Kb. egy óra alatt simán teljesíthető program. Skanzen jellegű, de nem igazán eredeti. A legjobb a kimonót kölcsönző japánok megfigyelése. Senki sem tud ellen állni a kölcsönzött kimonóban való idétlen fotók készítésének. Bár sok a japán család, akik kimondottan tanító célzattal hozzák ide a gyerekeiket. Évi"

Oszaka folyami hajózás

Mivel Oszaka egy folyók által sűrűn szabdalt város, nagy hagyománya van a folyami hajózásnak. A turistáknak külön hajókat is tartanak, érdemes olyanra szállni, amelyiket egy régi hajó mintájára építettek.

Egyéb látnivalók&programok

Kuchu Teien obszervatórium

Virág Expo emlékpark

Abeno Harukas

Ez Japán legmagasabb épülete a maga 300 méterével. Látványos fentről a kilátás. A lift baromi gyors. A 16. emeletre ingyen is felmehetünk, a 60 emeletre felmenetel már van drága belépődíjas (1500 yen!). 

Expo Park

Osaka Aquarium

Mino Park

Universal Studios Osaka

Egész napos program az egész családnak. Hét végén óriási tömegre kell számítani.

Kids Plaza Osaka

Kisgyerekes családoknak egészen 12 éves korig ajánlott. Cca, 3 órás program.

Érdekes negyedek&helyek

Minami (déli negyed), avagy a Namba

Oszaka déli részén található. Nagyon mozgalmas negyed kis étkezők százaival. Autentikusan japán jelleg. Rokonszenves hely, főleg, hogy viszonylag nincs sok turista. Namba csaknem össze van nőve Dotonburival, de figyeljük a kettő közötti eltéréseket. Érdemes nézni akár napközben, akár este ajapán emberek hétköznapi szokásait, ahogy barátokkal, munkatársakkal beülnek a kis vendéglőkbe. Inkább este érdemes megnézni a fényreklámok tömkelegének látványossága miatt (is).  

Északi negyed a főpályaudvar tájékán

Shinsaibashi-suji árkád

Ez egy passzázsszerű, nagyon hosszú bevásárlóutca a Dotonbori közvetlen közelében. A nyári melegben ez lehet akár nappali program is. Rengeteg étterem található itt. Este nagy a mozgalmasság. Keressük meg a hidat, ami nagyon népszerű.

Metrós megközelítés: Namba metrómegálló.

Sinsekai

,, A Shinsekai nevű kis városrészt ajánlom mindenképp. Igazából nehéz leírni, hogy milyen hely ez, vagy milyen helyek ezek az előbb említettek, mind. Szavak és képek át sem adják igazán. “Néhány bombaérdekes utca”? Hát ez nem hangzik valami tényleg igazán bombaérdekesen. De közben minden sarkon, minden kirakatban, minden fordulatnál van valami váratlan, tíz óriási műanyag-pikaccsu-automata egy kupacon, fénytáblák, neonok, ott figyelnek a hardcore hentai poresz magazinok a legcukibb hello kitty-s portékák felett, mellettük furcsa ételek, gyümölcsök, tésztával töltött szendvics, rizsgolyó, futószalagon érkező kis sushi-k, minden étterem előtt a teljes étlap kínálata kitéve életnagyságú műanyag étel-figurákkal, egy plázának tűnő épületben ötvenezer játékgép és süvöltő death metal zene kurvahangosan, miközben a cuki kis egyenruhás arcok az ebédszünetükben püfölik őket és fullon az egész hely, mind az ötvenezer gép, ez a legszürreálisabb dolgok egyike, amit valaha láttál, de nem, várj, tíz méteren belül szembejön valami még furcsább, és nem győzöd kapkodni a fejed tényleg, annyi élmény. Fuhh. Intenzív volt és csodálatos. (2020)" forrás

American Village (Amerika-Mura)

Valójában három utca maximum. Jópofa, de 15 perc alatt megnézhető. Gyalog távolságra a Namba Stationtől.

Öböl-terület, új negyed

Miyuki-Dori, a koreai város

Tenjimbashisuji bevásárló utca

Ez is árkádos, és nem rossz program esős időben. Semmi különös, de érdekes csak simán nézelődni. A Shinssaibashi-suji árkádhoz képest hagyományosabb. Árulnak halat, gyümölcsöt, zöldséget is. Nagy a tömeg.

Kuromon Ichiba piac

Halak, tenger gyümölcsei. Helyben sütnek is. Vannak sütik, marhahúsok is. Minden friss és -a sok turista miatt - drága. 

Közel van a Namba és a Dotonbori negyedekhez. 9 és 19 között van nyitva.

Tsutenkaku

Ez autentikus japán negyed, amit inkább az esti fényekben érdemes meglátogatni.

Fotóegyveleg

Kriszta fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Tokióba Repülőjegyek Tokióba
Olcsó repülőjegyek Tokióba a Vistánál
Repülőjegyek Oszakába Repülőjegyek Oszakába
Olcsó repülőjegyek Oszakába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS