ÚTIKRITIKA.HU / Oszaka

Oszaka

Oszaka dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények |Közlekedés|Étkezés| Látnivalók | Egyéb hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Varga Gábor fotója

Oszaka dióhéjban

 • Oszakának kb. 2.9 millió lakosa van, vonzáskörzetében azonban 10 és fél millióan élnek. Oszaka Japán második legnagyobb városa. Oszaka annyit jelent, hogy nagy domb, avagy nagy lejtő. Oszaka a Kansai régió nagyvárosa.
 • Sajnos Oszaka valamennyi történelmi emlékműve elpusztult a második világháborús bombázások során. A műemlékek nagy részét szépen helyreállították.
 • A japán történelem folyamán Oszaka többször is fővárosként funkcionált, főleg a kikötői adottságai miatt.
 • Oszaka lakói nagyon lelkes baseball rajongók, karakteresen egyedi ételspecialitásaik vannak, és külön érdekesség, hogy az autók szokványos baloldali közlekedése dacára a gyalogosforgalomra a jobboldali forgalom érvényes.
 • Oszakában az élet kevésbé forog a pénz és az üzlet körül Tokióhoz képest. A két város szeret egymással rivalizálni az eltérő jelleg miatt is. Az oszakai emberek magukat nyitott, jópofa embereknek tartják a tokióiakhoz képest. Az oszakaiak úgy tartják, hogy a tokióiakhoz képest ők kevésbé szégyenlősek. Oszaka rámenős és színes légkörű. Utazás közben ezt a nyelvtudás hiánya miatt kevésbé fogjuk érzékelni.
 • Olcsó repülőjegyek Oszakába
 • A közterületeken elvétve vannak padok és kukák. Ez nyilván összefügg a nagy tisztasággal, de turistaként az ember néha leülne és csak bámulná az embereket miközben valamit falatozgat. Hát ez nehezen megvalósítható.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Várból a kilátás Oszakára kihagyhatatlan
 2. A Shinkanzennel Kiotóból 15 perc alatt Oszakába jutni (55 km távolság!)
 3. Az Amerikamura (amerikai falu) nevű negyedben látni a japánok Amerika és a nyugati cuccok iránti imádatát, a fiatalság érdekes nyüzsgését
 4. Az Umeda Sky Buliding panoráma liftje
 5. A Csúó-ku negyed a cool kávézóival, boltjaival, galériáival, egy kastéllyal és parkkal (no persze cseresznyevirágzás idején a legszebb) 
 6. Az utcák makulátlan tisztasága, a város példás rendezettsége
 7. Rengeteg - és jól öltözött - biciklis. Emeletes bicikli parkoló.
 8. Namba aluljárója, különösen az étkezdék és a Chicago Gallery
 9. A Kastély és a parkja, a kilátás a kastélyból
 10. A metró szervezettsége és az, ahogy a szabályokat az utasok betartják. a lépcső egyik oldalán csak fel, a másikon csak lefelé lehet közlekedni.

Nem tetszett

 1. Már a gondolatától is irtózni annak, hogy Oszakában van egy gigantikus Pokemon tematikus szórakoztató központ
 2. A Dotonboriban az Ebishu hídon kissé idegesítő a szelfizős turista tömeg
 3. Túlzott szabályozottság.
 4. Minden barna, ami régi.

Vélemények

,, Osakát sokan lesajnálják, hogy csúnya meg nincs ott semmi érdekes, pedig szerintem nagyon is jó hely. Az Osaka kastéllyal kezdtük. Ez is egy újjáépített, tipikus japán, sokemeletes torony kastély, de jóval nagyobb méretű, mint amikben eddig jártunk (Hiroshima, Okayama ). Nagyon szépen kikupálták és még liftet is tettek bele, ennélfogva volt is heringezős tömeg. Kastély programot csak reggeli nyitásra szabad Japánban időzíteni. Mi leghosszabban a tetejéről a kiváló várospanorámát gyűjtöttük be. Mire kivégeztük a kastélyt még az eső is elállt, sőt, a nap is kezdett próbálkozni. A kastélyparkban itt is nagy erőkkel zajlott a cserivirág imádat.

Esőprogramnak érdekes lehet az Osaka Housing and Living Museum is, sajnáltam, hogy nem jutott rá időnk. Egy korhűen felépített faluban sétálva lehet időutazni az 1800-as évek Japánjában, amit az is különlegessé tesz, hogy a falut egy tíz emeletes ház felső szintjein építették fel.

Estefelére teljesen komolyan kisütött a nap, ami az Umeda Sky Building kilátójából nézve nagyon jót tett a futurisztikus big city látképnek. Pont az ideális naplementére értünk oda. 1000 yen leszurkolása után a 173 méter magas épület 39. emeletén nyitott teraszról tárult elénk a felhőkarcolós Osaka panoráma. Van külön kis szerelemlakatos, szíves képkeretes fotósarok is. Ha figyeltek a képeken megtaláljátok az épületet, ami alatt áthalad egy autópálya, így tudták csak megépíteni. Este a vibráló fényreklámok – köztük a híres Glico futó ember alakja – alatt olvadtunk az utcák embermasszájába a Dotonbori negyedben, és a takoyaki, a polipgolyó utcai falatozása mellett kipróbáltuk a Kaiten- azaz a futószalagos szusizást, ami osakai találmány. (2018)" forrás

Kriszta fotója

Odajutás

2020. április 14-től heti négy, 2020. június 8-tól pedig heti öt Turkish Airlines járat közlekedik majd Isztambul és Oszaka város közt.

A járatok Isztambulból kora hajnalban, 01:25-kor indulnak és 18:40-kor szállnak le az oszakai Kansai repülőtéren. Onnan 22:50-kor indulnak vissza és másnap reggel 5:10-kor érkeznek vissza Törökországba. A Budapestről indulók odaúton bő egyórás, hazaúton 2 órás átszállási idővel számolhatnak Isztambulban.

A török légitársaság ezen az útvonalon B787-9-as Dreamliner típusú utasszállítókkal repül. A légitársaság első Dreamlinere 2019. júliusától áll a légitársaság szolgálatában és összesen 30 darabot rendelt belőle a Turkish Airlines.

Vista ajánlata Oszakára

Közlekedés

Taxi

A taxizás meglehetősen drága. Érdekes, hogy Oszakában (de Kiotóban is) a sofőrők többsége idősebb férfi, általában barátságosak és segítőkészek. Nem nagyon beszélnek angolul, viszont hibátlan az eleganciájuk, kesztyűben vezetnek. Érdemes egy appon keresztül rendelni, részben azért, mert az árat is kikalkulálja előre, részben azért, mert az app tud angolul, a sofőr általában nem.

Metró

A metrójegy egy útra 180-280 jen, a napijegy 600 jen a hétvégén és 800 jen hétköznap. A rendszer gyönyörűen áttekinthető, a kiírások nagy része angolul is olvasható. Az egyszerűség kedvéért minden állomásnak száma is van, az ajtók feletti képernyőkön pedig pontosan megjelenik, melyik állomáson van a kocsi, melyik kocsiban az utas, oda melyik lépcső és kijárat esik közel. Vannak csak női kocsik is, de a figyelmetlen pasik persze simán beszállnak ezekbe is. Ennek ellenére irigylésre méltó rendszer. A napijegyel több nevezetesség belépőjéből kedvezményt adnak, általában 10 százalékot. Ha van kedvezmény, erre általában önkéntesek kis táblával hívjá fel a figyelmet. Vigyázat: a jegyautomata nem ad kedvezményt sehol.

Kriszta fotója

,, A metrót már egész ügyesen kezeltük, volt ugyanis egy trükk. A japán nevek, noha könnyű kiejteni őket (mármint a latinbetűs átírásúakat), legtöbb külföldinek egyrészt nagyon hasonlítanak egymásra, másrészt szempillantás alatt képesek kimenni az ember fejéből. Az oszakai metrórendszerben ezen úgy segítettek, hogy számokkal is ellátták az egyes megállókat – a vonal összes állomása egy azonos betűvel és egy kétjegyű számmal rendelkezik. Mi például a Yokozustumi (N25) megállótól mentünk a világoszöld vonalon az Osaka Business Park (N20) [amit ők úgy ejtettek, hogy bizinis parku] megállójáig, mert ahhoz volt közel a várkastély. (2015)" forrás

Nem csak japán írással

Tokió-Oszaka

Nem árt tudni, hogy a Oszaka főpályaudvar és az Umeda station egy és ugyanaz. Osaka Station alatt a Japan Rail Pass-szal használható vonatok pályaudvarát értik, mig az Umneda station a magán vasúttársaságok vonalainak állomása. Japan Rail Passal városon belül is lehet közlekedni, a JR több helyen is megáll.

,, A Tokió–Oszaka távolságot (kb. 600 km) nagyjából két és fél óra alatt teszi meg a drága, űrkacsaszerű teremtmény, nem rázkódik, csak suhan olyan csendesen, mintha valaki a fülünkbe duruzsolna, és közben a vállunkat masszírozná a teljes szetisfeksön érdekében. Ezt a lehetőséget még a japánok sem használják tömegesen annak állakat a földre koppantó drágasága miatt-" forrás

Étkezés

Egy étel átlagos ára 800 és 1500 yen között mozog.

,, Találtunk egy olcsóbbnak, helyinek és üresnek tűnő kicsiny étkezdét a folyóra nyíló kilátással, s előzetes feltevéseink olyannyira beigazolódtak, hogy a szakács/pincér egyáltalán nem beszélt angolul. Olyan szavakat értett, hogy chicken meg water, de a menűből mutogatással kiválasztott rendelést már nem volt képes pontosan lejegyezni. Így történt, hogy egy pontosan érkező kör sake után előbb egy tányér, majd másik kettő érkezett, a kért és elmutogatott villát kanalat is meghozta a kötelező pálcikák mellé, de a rendelés további részét hiába vártuk. Mikor rákérdeztünk végre, derült ki, hogy azt gondolta, öten csak 3 adag ételt rendeltünk, így szándékában sem volt többet hozni. De legalább a szake finom volt.  (2015)" forrás

Kriszta fotója

Dotonbori Konamon Museum

Ez a hely Oszaka egyik fő étespecialitásával, a konamono-val foglakozik.

Tempozan Market Place

A modern bevásárlóközpont amerikai gyorskajákal teli food court-jánál van egy ajtó, amin át a hatvanas évek kajálós utcáit idéző helyre jutunk el. Naniwa Kuishinbo Yokocho a neve (gasztrónomiai sikátor). Nagyon hangulatos, érdekes hely!

Hanamarukan, Namba, Hozenji ramen étkezőhelyek 

Vásárlás

Tenjinbashisuji

Ez egy 2,6 kilométeres árkádos vásárló negyed a Kita-ku várostészben. 4 vásárló utcából áll. Japánban ez a leghosszabb shopping arcade. Rengeteg ruha, élelmiszer- és édességbolt.

Hep Five

Oszaka Umeda nevű negyedében található ez a hatalmas bevásárlóközpont, ami elsősorban a divatruházat tekintetében méltó figyelemre.

Dotonbori

Ez egy vásárló negyed a város déli részén. Legjobban a Namba Stationről lehet megközelíteni. Onnan gyalogos távolságra van, érdemes alaposan körbesétálni.

Kriszta fotója

Nipponbashi Denden Town

Az elektromos cuccok vásárlásának negyede

Sennnichimae Doguyasuji Shopping Arcade


Don Quijote Umeda Store

Kuromon piac

Látnivalók

Az Oszaka-i kastély


JR Osaka Station (vasútállomás)

Umeda Skybuilding

A lakás és az élet múzeuma (The Osaka Museum of Housing and Living)


Oszaka folyami hajókázás – Aqualiner


Osaka Shochikuza (kabuki szinház)

Kamigata Ukiyoe Museum

Namba Yasaka Shrine (kegyhely)

Minato-machi (sétány a Donotburi folyó partján)

Tsutenkaku (kilátótorony)

Spa World

Oszaka jelentős, érdekes negyedei

Minami (déli negyed)

Északi negyed a főpályaudvar tájékán

American Village


Egyéb hasznos információk

Magyarország tiszteletbeli főkonzulja Oszakában: Kurita Hironori

Cím: Uguisuda 1-6-1, Kawanishi, Hyogo, Japan, 6660133

Előhívó: 0081 Telefon: 072-793-0864 - (külföldről hívás: 008172-793-0864) - Fax: 6-4799-6687

E-mail: 1026kuritahu@gmail.com

Nyitva tartás: 9:30-16:30 óra között, kivéve japán ünnepnapokon, valamint az augusztusi és az újévi szünet idején.

 

Olvasmányos linkek

,, Amerikamurán-ról már sokat hallottam, hogy ez Oszakában a helyi divatozó fiatalok kedvenc helye, amerikai stílusú ruhaüzletek, zeneüzletek stb. vannak itt. Sok fiatal extravagáns öltözékekben. Nem nagy szám ez a városrész, odahaza a Váci utcában vagy mittudomén, egy plázában is látni hasonló alakokat. Csak ugye ezek japánok.

Miután végigballagtam az Amerikamurán (ez amúgy szó szerint Amerika-falut jelent), Nambánál lyukadtam ki. Namba környékén a Hózendzsi-koiszan-dórin mentem végig, ez egy kis sikátorféleség, állítólag itt lehet meglátni, milyen volt az Edo-kori Oszaka. Kajáldák, izakaják vannak itt, és… jósok! Ki volt rakva kis táblára, hogy milyen jósokat lehet választan

Mindezek után a Dógujaszudzsin folytattam utamat. Ez szó szerint azt jelenti, hogy “eszközbolt-utca”, ezen az utcán csakis háztartási eszközöket árulnak. Tányérok, porcelán, edények, kanalak, pálcikák… minden, ami konyhai felszerelés! Volt olyan üzlet, ami műanyag kajákat árult, olyanokat, amelyek az éttermek kirakatában is vannak. Japánban szokás az, hogy az étterem a bejárata mellé a kirakatba kipakolja a választható kaják teljesen élethű műanyag másait, hogy a vendég odakint ki tudja választani, melyik étel tetszik neki a legjobban.

A Dógujaszudzsin végigmenve a Denden Townban találtam magam. A Denden Town Oszaka Akihabarája. Régebben a fő profilja az elektronikai cikkek, ezekkel kapcsolatos üzletek voltak, ma pedig Akihabarához hasonlóan, egy átalakulás figyelhető meg, az elektronikai cikkekről egyre inkább az animére, számítógépes játékokra, és ehhez a szubkultúrához köthető termékekre helyeződik át a hangsúly. Így hát a maradék elektronikai üzletek mellett egyre több az cosplay-kellékeket áruló üzlet, a dódzsinsiket áruló könyvesbolt, a maid-café (olyan kávézó, ahol szolgálólánynak beöltözve szolgálnak ki. Be is néztem pár hasonló üzletbe (nem a maid caféba, hanem a cosplayes-mangás üzletekbe). Hát nem tudom, lehet, hogy nem illene ilyet mondanom, mert lényegében magam ellen beszélek, hiszen én is az animék/mangák által ismerkedtem meg Japánnal, meg jelenleg is egy az animéket és mangákat fő profiljának tekintő magazinnak írok + mangákat lektorálok, de valahogy egyfajta diszkomfortérzet uralkodott el rajtam, amikor bementem egy-egy ilyen üzletbe. Valahogy az ilyen mértékű rajongás nem az én világom. Mondjuk bennem soha nem volt meg az olyan mértékű rajongói attitűd, hogy például beöltözzek a kedvenc szereplőmnek, vagy karaokeversenyen induljak, vagy visítozva ordibáljam a kedvenc mittudoménmit, támadást vagy szereplőnevet vagy ilyesmi…

Nem túl fiatal, mondhatni középkorú férfiak, illetve olyan fiatalok, akikről borzasztóan sugárzik a megszállottság… kicsit már-már ijesztő mértékben. Plusz körítésként a fiatal fangirlök… és eszméletlen mennyiségű fancucc, eszméletlen árakon. És elég bizarr merchök is előfordulnak. Singeki no kjodzsin jelmez, óriásnak lehet beöltözni egy pizsamaféleség segítségével. Animelányos “ölelőpárnák” – egy hosszú (majdhogynem ember magasságú) ovális párna, rányomtatva egy animelány… olyan egérpad, aminek melle van (animelányos nyomással)… egyszóval kicsit eszement világ. Meglátjuk, Akihabara milyen lesz, lehet, hogy még elvetemültebb dolgokat fogok látni, de egyszóval a lényeg, úgy éreztem, én nem ide tartozom. Én továbbra is olvasok mangákat, ha van egy érdekes anime, megnézem, de nekem már a magyarországi értelemben vett rajongói attitűd is sok volt (félreértés ne essék, no offense, ez személyes vélemény, aki rajongani akar, rajongjon nyugodtan), de ez a japán otakuság már nagyon túlzás.

És akkor jöjjön a bejegyzés 18+-os része:  A Denden Town animés témájával szorosan összekapcsolódnak az adult-témájú üzletek… mert ha árulunk mangákat, akkor miért ne árulhatnánk hentait (pornómangákat)? És ha már árulunk hentait, miért ne árulhatnánk erogame-eket? És ha már mindezeket áruljuk, miért ne áruljunk élőszereplős pornófilmeket? Valahogy ilyen logika mentén működhetnek ezek az üzletek. Én egy több emeletes mangás-game-es üzletbe mentem be. A szabály: minél följebb mész az emeleteken, annál nagyobb az esély, hogy egy adult-emeletre tévedsz. Ebben az üzletben a 6-7. szint volt az adult-zóna. A vásárlók pedig szépen nyugodtan nézegetik, mintha egy “normál” mangás emeleten lennének. Persze a normál mangás emeleten talán többen vannak fiatal lányok, itt meg csak középkorú férfiakat láttam.  Szóval ilyen üzletek is sorakoznak a Denden Townban… ez is a japán populáris kultúra egy része, az tény. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

Oszaka, Japán ,,Velencéje" 

Minami negyed

Trendi arcok

Kriszta fotói

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Tokióba Repülőjegyek Tokióba
Olcsó repülőjegyek Tokióba a Vistánál
Repülőjegyek Oszakába Repülőjegyek Oszakába
Olcsó repülőjegyek Oszakába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS