ÚTIKRITIKA.HU / Okinava


hirdetes

útikritikák


Okinava

Okinava dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Időjárás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Shuri kastély (királyi palota) | Naha | Tengerpart | Zamimi-sziget | Egyéb látnivalók | Földrajz | Amerikai katonai jelenlét | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Heart Rock Tine Beach (Kouri-sziget) - a.s. fotója

.

Okinava (Okinawa) dióhéjban

A tartomány lakossága (2024-ben): közel 1,5 millió

 • Okinava sziget Japán legdélebbi tartománya. 1206 négyzetkilométeres a területe. Okinava fővárosa, a 320 ezres Naha 9162 kilométerre van Budapesttől. Okinava valójában egy, 1300 kilométer hosszúságban kiterjedő szigetcsoport, Pontosabban: A szigetek délnyugat-északkeleti kiterjedése: 1200 km. Okinava 160 szigetből áll, de ezek közül csupán 50 a lakott.
 • Okinava olyasmi a japánoknak, mint az európaiaknak Mallorca, szóval egy mozgalmas nyaralóhely. A sziget turizmusa nincs igazán berendezkedve arra, hogy európai nyaralókhoz igazodjanak. Szépen megélnek a belföldi vakációzókból.
 • Okinava híres arról, hogy a világon a legidősebb emberek kb. 15 százaléka itt él. Ráadásul a sok 100 év feletti egészségben él, köszönhetően a nyugodt családi miliőnek, a tápanyagokban gazdag, kalóriaszegény, jó minőségű, természetes, friss étkeknek (sok friss hal, valóban bio-zöldségek). A hosszú életkor titkának része az, hogy nem zabálják tele magukat. Az a szabály, hogy éhségérzetüket csak hozzávetőleg 80 százalékban elégítik ki.
 • Okinava jelentése: nyílt tenger + kötél.
 • Okinava lakói igazából nem japánok, csak rokonnép. Nyelvük a ryūkyū, ami nem a japán nyelv egy dialektusa, hanem egy önálló nyelv. Okinava őshonos lakónak saját kultúrája van, ami eltér a japántól (közelebb áll az ősi Kína és a Fülöp-szigetek kulturális gyökereihez). A japánok előszeretettel degradálják az okinavaiak ősi nyelvét egyszerű nyelvjárásnak. Valójában a japánok alig értenek belőle valamit.

Fő látnivalók, programok:

 • Igazán nem a főszigeten érdemes időzni, hanem kimenni kis szigetekre.
 • Okinava térségében a búvárok körében nagy presztízsű merülőhelyek kínálkoznak.
 • Az UNESCO kulturális világörökségének része Okinaván: A Rjúkjú Királyság helyszínei

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A sziget érdekes különbözősége Japán többi részétől
 2. Repülőről a látvány: tenger varázslatos színorgiája az apró kerek szigetekkel
 3. Sokkal zöldebb a táj, mint máshol Japánban
 4. Mulatságos látni a nagy sebességre képes luxusautókat, miközben az Okinava-i utakon többnyire 50-80-nal mennek
 5. Jópofa látni a tarka, Hawaii-s, polinézes nyaralós holmikat a japánokon, hisz ez annyira más, mint máshol Japánban
 6. Ha jól tájékozódunk, akkor fel tudunk fedezni csodás strandokat, ahol nem sípolnak folyton az életmentők
 7. Naha belvárosában a "Kokusai (=nemzetközi) Street" (Tokióban is lehetne, ha nem lennének pálmafák is) a sok bolttal, kávézóval és a kimenőjüket élvező, laza amerikai bakákkal
 8. Nahában a „Tsuboya Pottery Street” nagyon hangulatos
 9. A Gyokusendo Cave (szuper barlang)
 10. Szép tájakkal övezett úton felmenni a sziget legészakibb részére, ahol van egy klassz világítótorony
 11. Zamami szigete csodás, nyugis kis halászfaluval

Nem tetszett

 1. Az amerikai katonák jelenléte geopolitikailag érthető, vizuálisan disszonáns (főleg Naha utcáin), s a hadihajók sem mutatnak jól a tengeren
 2. Az UNESCO kulturális világörökség részét képező Shuri kastély sajna, (illúziórombolóan?) nem eredeti (a 2. világháborúban elpusztult, a kilencvenes évek elején építették újra)
 3. Naha (és több más Okinava-i település) tele van ronda, vagy legalábbis jellegtelen betonépülettel (persze érthető, hogy a tájfunoknak ezek jobban ellenállnak)
 4. Vannak eléggé közepes strandok is (pl. Emerald Beach); a kijelölt fürdőzóna több helyen túl kicsi és sekély
 5. Túlzóan kastélynak, avagy várnak (castle) jeleznek romokat; a régi leomlott falakat rendbe szedték kicsit, de nem nevezném őket várnak vagy kastélynak.
 6. Érdekesek a 2. világháborús emlékhelyek (pl. a Battle of Okinawa), de szomorú is, hogy mennyi embernek kellett értelmetlenül meghalnia (Itt volt a 2. világháború egyik leghosszabb és legvéresebb csatája.)
 7. Meglepően sok, szaporának tűnő kóbor macska
 8. Nagyon gyér a távolsági busz hálózat, nehézkes autó nélkül turistáskodni
 9. A Kokusai Street-en a túl sok uniformizált szuvenírbolt
 10. Naha, a főváros tulajdonképpen nem egy kifejezetten érdekes város, s nem is igazán szép

Vélemények

"Ami legkevésbé turistás, az a 70 es út a Hedo Misaki világítótoronytól dél felé a keleti parton. Ott van egy-két iszonyú jó kilátással rendelkező kávézó, sőt még egy kis kávéültetvény is, ahol abból a kávéból ihatsz amit ott termelnek." (R.K., 2016)


"Mit nem szabad semmiképp sem kihagyni, ha eljutsz Okinawára? Minden nevezetességet képtelenség felsorolni, de íme néhány tipp. Az okinawai megyeszékhely, Naha rengeteg látnivalót tartogat, ezek közül a Shuri vár kötelező, valamint a Kokusaidōri (Nemzetközi utca) és a Makishi piac is megér egy kis kitérőt. Ugyan bérelt autó nélkül nehézkes az odajutás (Okinawán nincsenek vonatok, csak ritkán és drágán közlekedő régi buszok), mindenképp érdemes megnézni a fentebb említett Churaumi Akváriumot a fősziget északnyugati részén, valamint a hagyományos építészetet és a tradicionális kultúrát bemutató Ryūkyū Murát is.

A főszigeten is több strandolásra alkalmas partszakasz található, azonban megközelítésük kocsi nélkül elég nehéz és költséges, így érdemesebb lehet komppal átutazni egy közelebbi kis szigetre, ahol a lélegzetelállító táj megcsodálása mellett pihenhetünk a parton, vagy akár búvárkodhatunk is az égszínkék, tiszta vízben. Még több élményt nyújthatnak az Okinawa megyéhez tartozó délebbi szigetek is, azonban jelen sorok írójának oda még nem volt lehetősége eljutni... Mindenesetre az biztos, hogy aki eljut Okinawára, Japán egy teljesen más arcát ismeri meg, különleges, látványos és szórakoztató élményekben lehet része." forrás

Megközelítés

Tokióból repülővel kb. 3 órás az út Okinavára. A japán főszigetről a Jetstar nevű fapadossal lehet a legolcsóbban repülni Okinavára. Tajvan fővárosából Tajpejből csupán egy órányi repülés a távolság.

"Naritából vagy Hanedából indulnak közvetlen járatok Naha repterére, ahonnan monorail vasúttal juthatunk be a városba vagy busszal rögtön a sziget egyéb részei felé vehetjük az irányt. A külsőbb szigetek szintén repülővel vagy komppal érhetők el. A megrögzött tengerjárók pedig Tokióban is kompra szállhatnak, hogy röpke 44 óra után kikössenek Nahában." forrás

Időjárás

Okinavának szubtrópusi a klímája. Az évi közepes hőmérséklet 23 fok körüli. Januárban délen, Nahában 16 fok körüli a hőmérséklet, míg Okinava legészakibb részén ugyanakkor akár 15 fok is előfordulhat.

Tájfunok

Okinawán a tájfun szezon június és november között van. Okinawa éves csapadékmennyiségének egynegyedét a tájfunok produkálják. A tájfunok által leginkább veszélyeztetett hónapok: a július, az augusztus és a szeptember. Tévedés ne essék, a tájfunok többnyire nem jelentenek természeti katasztrófát. Persze vannak pusztító, hatalmas tájfunok is, de többnyire szelídebbek, mint az Atlanti-óceáni hurrikánok. Ha Okinaván tájfun jön ott-tartózkodásunk idején, akkor mindenképpen maradjunk épületen belül. Ugyanis a legtöbb sérülést, halált a tájfun által az utcákon röpített hulladékok, tárgymaradékok okozzák. Rádión lehet fogni angol nyelvű információkat a tájfunhelyzetről.

Okinawa - tájfun

Szállás

Okinawa - Guest house

Guest house

Okinawa - luxus szálloda

Okinawa - Ritz-Carlton

Ajánlott szállások:

 • Jön!

Okinavai szállások online foglalása itt - hotelscomibined magyarul

Közlekedés

Yui egysínű vasút

A Yui Rail egysínű vasút Okinava egyik legmenőbb módja, hogy eljuss egyik helyről a másikra a szigeten. Ez a vasútvonal összeköti Naha városát Shuri városával, és gyönyörű kilátást nyújt a tengerre és a sziget lankáira. Az egysínű rendszer jelentősége nem csak az egyszerűségében rejlik, hanem az üzemeltetők elkötelezettségében, hogy biztosítsák az utazók kényelmét és biztonságát is. Emellett a Yui Rail népszerű az emberek körében, mert barátságos és tiszta környezetet biztosít az utasoknak. Ez a vasút nem csak praktikus, hanem nagyon szórakoztató is, úgyhogy nem szabad kihagyni, ha Okinavában jársz.

Okinawa - monorail

Autóval

Az autóutakon sem lehet 80 km/óránál gyorsabban hajtani! Az országutak kitűnő állapotban vannak.

Okinawa - autópálya

Hajóközlekedés a kisebb szigetekre

Tájfunveszély miatt előfordulhat, hogy szüneteltetik a kompközlekedést.

Okinawa - hajókikötő

Komp, ami a Zamami-szigethez vitt

Étkezés

Ha szereted az ázsiai konyhát, akkor itt garantáltan jó helyen jársz, de ha inkább az európai ízekhez vagy szokva, akkor sem kell aggódnod. Az utóbbi években egyre több európai stílusú étterem nyílt a szigeten, úgyhogy bármilyen ízvilágot is kedvelsz, biztosan találsz majd kedvedre valót. A sziget híres a tengeri finomságokról, a halakról, rákokról és kagylókról, amelyeket mindenféle módon elkészítenek. De ha nem szereted a halat, akkor is találsz finom ételeket a húsok között, mint például a híres Okinavai sertésből készült ételek. A helyi ételek között találhatsz zöldségeket is, amelyeket szintén nagyon különleges módon készítenek el. Ha még sosem próbáltad a japán konyhát, akkor Okinava tökéletes hely arra, hogy kipróbáld. De ha inkább a nyugati konyhát részesíted előnyben, akkor is találsz sok lehetőséget, például pizzériákat, szendvicsezőket és kávézókat. Vannak nemzetközi éttermek is, mint például koreai, olasz vagy francia konyhát kínáló helyek.

f.a.

Okinawa - tengeri állatok

A legolcsóbb 1400 HUF, a legdrágább 7200 HUF

Vásárlás

Rengeteg üzlet és piac található a szigeten, ahol bőven lehet válogatni. A helyi kézművesek termékei különösen népszerűek, és számos helyen találhatsz olyan boltokat, ahol az ő munkáikat lehet megvásárolni. Ezek között találhatók fafaragott tárgyak, kerámiák, textíliák, ékszerek, dekorációk és még sok más. A legtöbb üzlet árul valamilyen formában tengeri élőlényeket, mint például kagylókat, korallt és különféle fajta halakat. Az élelmiszerboltokban rengeteg helyi terméket is találhatsz, mint például a híres Okinavai ananászt, a helyi teát és kávét, valamint a Shikuwasa gyümölcsöt. De ha inkább a nagyobb bevásárlóközpontokban szeretnél vásárolni, akkor sem kell aggódnod, mert Okinava tele van velük. A legnagyobbak között található a Ryubo bevásárlóközpont Naha városában, ahol számos nemzetközi márka is képviselteti magát, és ahol az élelmiszerek mellett ruházati cikkeket, kozmetikumokat, ékszereket és még sok minden mást is találsz.

Okinawa - Naha piac

Naha - piac

Közbiztonság és kellemetlenségek

 • Okinaván a közbiztonság nagyon jó. Ezt érzékelteti az, hogy a lakásajtókat többnyire be se zárják.
 • Konfliktusok fordulnak elő a kimenő során mulatozó amerikai katonák és a helyiek között.

Okinawa - rendőrkutya

Egyéb hasznos információk

Okinawa - wc

Okinava - női közvécé

Shuri kastély

Sajnos 2019. októberében a nagy része leégett.

Naha

A város tele van izgalmas látnivalókkal, mint például a Shuri vára, a Kokusai Street, a Tamaudun sírkamrák és még sok más. De Naha nem csak történelmi látnivalókban gazdag, hanem rengeteg lehetőséget nyújt a szórakozásra és az étkezésre is. Az éjszakai élet különösen élénk itt, így ha szereted a bulizást, akkor biztosan nem fogsz csalódni. Az Okinavai konyha a helyi tengeri ételekre fókuszál, és rengeteg étterem és kávézó található a városban, ahol meg lehet kóstolni az autentikus okinavai konyha remekeit. Az ételek általában egészségesek és könnyűek, és a helyi gyümölcsök, mint például a Shikuwasa gyümölcs, a helyi teák és a Kokuto cukor is fontos szerepet játszanak az ételek ízében. Ha pedig inkább a vásárlás a célod, akkor sem kell aggódnod, mert Naha tele van boltokkal és piacokkal, ahol mindenféle árut meg lehet vásárolni, a helyi kézműves termékektől a nagy márkákig.

Okinawa - Naha

Kokusai street

"Városnézéshez vegyünk egy egynapos bérletet a monorailre, amely csak 600 jen, így sokkal jobban megéri. Bérelj a reptértől egy ingyenes iPhone-t! Nagyon sokat segít, mert ha valakivel nem tudod megértetni magad, csak felhívod az ügyfélszolgál atukat és ők készségesen fordítanak neked!" forrás

Tengerpart

Meglepően sok a nagyobb strandokon az életmentő személyzet.

"A világ legkülönlegesebb strandjai közé sorolnak egy Okinawa-i homokos strandot: az Iriomote-szigeten lévő Hoshizuna no Hama-t, ami annyit jelent, hogy "Csillag Homokos Strand", ami egy igen találó név erre az okinawai tengerpartra, ugyanis minden homokszem úgy néz ki, mint egy csillag. Ez azért is lehetséges, mert tulajdonképpen nem is homokszemekről beszélünk, hanem apró, egysejtű élőlények meszes vázairól, melyek sokasága adja a tengerparti fövény anyagát. A vízi sportok kedvelői számára talán érdekes lehet, hogy a part menti sekély víz rendkívül alkalmas búvárkodásra is." forrás

Zamami-sziget

"Zamami szigete a japán Okinawa szigetcsoport fő turisztikai attrakciója. Türkizkék tengere, gazdag élővilággal rendelkező korallzátonyai messze földről csábítják a búvárokat és egyszerű strandolókat egyaránt. A sziget átmérője 24 kilométer. A strandszezon áprilistól októberig tart. Okinawán belül népszerű merülési helyszín. Az egyik legnépszerűbb starand a Furuzamami.Hosszúszárnyú bálnákat decembertől áprilisig lehet látni a sziget körül." forrás

Egyéb látnivalók

Makishi piac

A Makishi piac Okinava egyik legismertebb piaca, és az okinavai kulturális és gasztronómiai élmények központja. A piac különböző részeire oszlik, ahol lehet vásárolni helyi ételeket, friss halat, zöldségeket és gyümölcsöket, valamint különféle kézműves termékeket is. Az itt kapható ételek között megtalálhatók a hagyományos okinavai ételek, mint például a goya champuru, az okinavai tészta vagy a sata andagi sütemények. A piacot jellemzik a színes árusok, az élénk hangulat és a hagyományos okinavai épületek, amelyek az egész piacot uralják.


Churaumi Akvárium

A Churaumi Akvárium Okinava északi részén, Motobu városában található, és Japán egyik legnagyobb és legjobb akváriuma. Az akvárium legnépszerűbb attrakciója az óriás cápák medencéje, amelynek a partjáról nézve lehet megcsodálni a több mint három méter hosszú, lassú mozgású és különleges kinézetű cápákat. Az akvárium másik jelentős látványossága az 1,6 millió literes medence, amelyben a hatalmas mókusmajmok úszkálnak és játszanak. Az akváriumban különböző tengeri állatokat is meg lehet csodálni, mint például a tengeri teknősöket, delfineket, rájákat és teknősöket. A Churaumi Akvárium azért is érdekes, mert több mint 20.000 tengeri állat él itt

Földrajz

Okinava legmagyasabb hegye az 526 méter magas Omotodake (Ishigakijima)

Okinava megye fő tájai:

 • Okinawa fő sziget (Okinawa Hontó):
  • Dél-Okinawa (Naha, Itoman, Nanjo)
  • Közép- Okinawa (Ginowan, Chatan, Yomitan, Uruma, Okinawa város)
  • Észak-Okinawa (Onna, Nago, Motobu, Kunigami)
 • Yaeyama Islands (Ishigaki Island - Ishigakijima, Iriomote-jima)
 • Miyako Islands (Miyako-jima, Irabu-jima & Shimoji-jima
 • Kerama Islands (Kume-jima) és Tokashiki, Zamami , Aka és Geruma szigetek

"Okinawán, szubtrópusi éghajlatának köszönhetően a növény- és állatvilág is meglehetősen eltér a négy japán főszigeten megszokottól. Több kisebb szigeten, így például a Nahából kétórás kompúttal megközelíthető Kerama-szigeteken is turistacsalogató program a búvárkodás: az óceánban gyönyörű szép korallokat, teknősöket, és számos különleges, furcsa színekben pompázó halat láthatunk. Decemberben érkeznek a szigetek környékére a bálnák, így ilyenkor bálnanéző hajós programokon is részt vehetünk. De akinek hozzám hasonlóan nem volt lehetősége se búvárkodni, se bálnákat nézni (csupán az egyik sziget, Zamami hatalmas virágait és óriási pillangóit láttam élőben), az se csüggedjen: Okinawa szigetének északnyugati részén található a Churaumi Akvárium, Japán egyik legnagyobb, leglátványosabb akváriuma. Itt megismerkedhetünk az okinawai szigetvilág szinte összes tengeri élőlényével, a legnagyobb teremben látható hatalmas bálnák és ráják mellett a látogatók eltörpülnek...

A tengeri élővilág mellett a szárazföldön is élnek olyan teremtmények, melyekkel a főszigeteken nemigen találkozni. A pillangók, pókok, rovarok is jócskán nagyobbra nőttek, mint északabbra élő rokonaik, de számos mérgeskígyó-faj is él errefelé, melyeket összefoglaló néven habunak neveznek. Élőben nem szerencsés dolog beléjük botlani, de a szuvenírboltokban gyakran láthatjuk őket, mégpedig italos palackokban: híres okinawai különlegesség ugyanis a habushu, vagyis a habu-bor, amikor is az üvegbe az alkohol mellé egy kígyót is raknak.

A szigetek változatos növényvilágából külön érdemes kiemelnünk például a shiikwaasaát, amely egy Okinawán őshonos, zöldessárga színű citrusféle. Fanyar íze ellenére számos felhasználási módja létezik, jelen sorok írójának kedvence az okinawai üzletekben kapható, szénszavas shiikwaasaa üdítőital volt. Szintén nem mehetünk el szó nélkül a beniimo mellett sem, ami az okinawai lila színű édesburgonyát jelöli. Leginkább édességek készítésére használják, a belőle készült legismertebb finomsággal, a „beniimo taruto”-val lépten-nyomon találkozhatunk a szigetek üzleteiben. Érdekesség, hogy a beniimót, a rajta megtelepedő kártevők miatt, nyers állapotában tilos repülőgépen beszállítani a japán főszigetekre, a repülőtéren figyelmeztetések jelzik, hogy meg se próbáljunk hazavinni egy-két gyökér beniimót. Okinawán mindezek mellett az éghajlatnak köszönhetően jelentős ananásztermesztés is folyik." forrás

Amerikai katonai jelenlét

Okinawa 1.206 négyzetkilométernyi területéből 237,4 négyzetkilométer az amerikai támaszpontok területe. Ez Okinawa sziget területének 19,7 %-a! A sziget legértékesebb részeit foglalják el. A Japánban levő amerikai támaszpontok háromnegyede Okinawán van. A világháborút követően 27 éven át Okinava amerikai közigazgatási terület volt, a győztes jogán. Hozzávetőleg 20 ezer amerikai katona állomásozik Okinava szigetén. Az utcákon többnyire az eltávozáson, kimenőn, szabadságon lévő, civilbe öltözött amerikai srácokat lehet látni (20-22 év körüliek).

"Okinawa kérdését az USA és Japán sajátos egymásra utaltsága jellemzi, miután a bázisok mind Washington, mind pedig Tokió számára kiemelt jelentőséggel bírnak. Az Egyesült Államok Japánban állomásozó kontingenseit csak részlegesen, és csak nagy nehézségek árán tudná áthelyezni a régión belül, így az ország kelet-ázsiai katonai jelenléte szempontjából elengedhetetlen az okinawai támaszpontok megtartása.

Japán pedig, miután – alkotmánya 9. cikkelyének korlátozásai következtében – csak igen csekély állományú és hadműveleti képességű hadsereggel rendelkezik, továbbra is az Egyesült Államok védelmére szorul, különösképpen a kelet-ázsiai térség nagyhatalmainak egyre intenzívebb fegyverkezésének fényében.

Mindezek fényében az Okinawa kérdését övező, évtizedeken átívelő belpolitikai viták, illetve helyi szintű tiltakozási mozgalmak megmozdulásai ellenére a sziget katonai jelentőségéből kifolyólag a bázisok minden bizonnyal még hosszú ideig maradnak (2010)" forrás

Olvasmányos linkek

"A szigeten felkerestünk még háborús „romokat”. A partraszállásnál a japánok nem a partot védték, inkább beásták magukat, s a szárazföld belsejében harcoltak. Egy ilyen földbeásott rejtekhelyet látogattunk meg. Ma már csak kevés maradt fenn. A sziget a turizmusra van berendezkedve. Mindenhol szép virágok, kisebb erdőségek vannak. Egy ananász ültetvényre is elvittek minket. Az ottani boltban, minden étel ananászból készült. Csokik, sütik, italok, cukrok, fagylaltok és szörpök. (2015)" forrás


"Az okinawai japánokkal (ahogy ők nevezik magukat: uchinaanchū) kapcsolatosan számos hiedelem, sztereotípia él Japánban. Ilyen például az, hogy az okinawaiak meglehetősen ráérősek, nem sietnek sehová, vagy az, hogy szerények, szégyellősek. Bár egy ember tapasztalata természetesen nem szolgálhat megdönthetetlen bizonyítékként, én ez utóbbit csak megerősíteni tudom. Amikor a helyi buszon utaztam, meglepett, hogy a kétszemélyes üléseken mindenhol csak egy valaki ül, az új felszállók inkább kapaszkodva végigállják az utat. Egy Okinawán élő, nem okinawai származású japán ismerőst megkérdeztem erről a jelenségről, a magyarázat szerinte is az, hogy az okinawaiak túl szégyenlősek ahhoz, hogy egy idegen mellé leüljenek.

Emellett az Okinawán élők meglehetősen békeszeretők és háborúellenesek is. A II. világháború és azt követő időszak konfliktusai az amerikai katonákkal mély nyomot hagytak a lakosságban. Nemrég készült közvélemény-kutatások szerint az okinawaiak több mint 80%-a ellenzi az amerikai katonák jelenlétét a szigeten. Ez a markáns vélemény tükröződik a tavaly decemberi választási eredményeken is. Míg Japán legtöbb részén elsöprő győzelmet aratott a meglehetősen Amerika-barát, nem feltétlenül pacifista kormány, Okinawán egyetlen mandátumot sem szereztek, a kommunisták és a szocialisták viszont épp hogy csak Okinawán szereztek helyeket." forrás


"Okinawa a japán Hawaii, meleg trópusi éghajlattal, fehér homokos strandokkal és a trópusi szigetek langyos nyugalmával. A szigeteken számos lehetőség nyílik búvárkodásra, snorkellingezésre és egyéb vízi sportok űzésére. Okinawa egykor a Ryukyu királyság területe volt, amelyet Japán csak az 1600-as években foglalt el, így a terület kultúrája, szokásai és nyelvjárása jelentősen eltér az ország többi részétől. A múzeumok és a második világháború okinawai csatájának emlékhelye szintén a sziget gazdag történelméről tanúskodik. A külföldről érkezők számára Naha nem csupán ideális kiindulópont a régió bejárására, de önmagában is izgalmas úti cél. Mikor menjünk? A tavasz, vagyis március és április nyújtja a legmérsékeltebb időjárást, és április egyben a bálnales időszaka is! A tengerpart és a napfény szerelmeseinek a kellemesen meleg július a legideálisabb." forrás


"Az okinawai étrend elsősorban friss, szezonális, többségében nyersen fogyasztott és helyben termesztett ételeket tartalmaz, csökkentett energiatartalmú (vagyis kicsit kevesebbet esznek, mint amennyi szükséges lenne, ezt nevezik kalóriarestrikciónak), lassan esznek, megfelelő energiasűrűségű ételeket fogyasztanak (vagyis adott térfogatban, tömegben a lehető legtöbb tápanyagot tartalmazza a menüjük), és kerülik az alkoholt. Az ő példájuk bizonyítja, hogy az étrend és az életmód még a genetikai adottságoknál is jobban befolyásolja az élethosszt és az életminőséget. Sajnos, amikor amerikai katonák érkeztek a szigetre, és elterjesztették a saját, gyorséttermek kínálatával megspékelt étrendjüket, az okinawai lakosok (főleg a külső hatásokra fogékonyabb fiataloké) egészségi állapota drasztikusan leromlott, és nem egyszer előfordult, hogy az idős, hagyományos étkezéshez szokott szülők saját gyermekeiket is túlélték." forrás


A kompos kirándulások helyett a fősziget északabbi részére utaztuk. A kirándulásokat a veltra.com-on foglaltuk, mindkét nap a Rago Tours volt az út üzemeltetője. Pontosak voltak, rendben volt a busz. Az idegenvezető csak kevésbé tudott angolul, de ezen nem is lepődtünk meg különösebben. Az egyes megállók utáni indulási időket a félreértések elkerülése miatt mindig beállította egy műanyag órán, amit felmutatott a busz elejénél, amikor leszálltunk.

Az első megálló a Nago Ananász Park (Pineapple Park) volt, amely Nago külvárosi részén található. A szigeten már több, mint száz éve termesztenek ananászt, de a termesztők részben a turizmusba is bekapcsolódtak. Az ananászültetvényen kívül egy trópusi kert is van, ahol az ananász tágabb rokonságát, a broméliafélék családját mutatják be rengeteg növénnyel. A látogatás végén egy boltban vásárolhattunk ananászos termékeket. Nem volt olyan érzésem, hogy az összes többi része csak 'ürügy', hogy a végén a látogató a boltban kössön ki, hanem tényleges élményt kaptunk, a bolt pedig viselhető árakkal dolgozott. Kaptunk kóstolót és vásároltunk is ananászbort, ami csoda finom volt. A bárban ananászból készült finomságokat, mint parfét, friss ananászlét és ananászfagyit lehet enni. forrás


A National Geographic felmérése szerint ez a Dél-Japánban található Okinava sziget ad otthont a legtöbb 100 évnél idősebb embernek. Ami azonban még ennél is érdekesebb, az, hogy az okinavaiak láthatólag lassabban öregszenek, mint az átlagember a nemi hormonok magasabb szintjének köszönhetően. Egy hetvenéves férfit például a csontok és a hormonok alapján mindössze ötvennek saccoltak.

A helyiek nagyrészt alacsony kalóriatartalmú növényi étrendre támaszkodnak, több szóját és tofut fogyasztanak, mint bármely más közösség a Földön. Mindez kutatások szerint nagyban hozzájárul a daganatos megbetegedések, valamint a menopauzával kapcsolatos szövődmények kockázatának csökkentéséhez is. Az okinavaiak a hara hacsi bu elvet követik, azaz csupán addig esznek, amíg 80 százalékban el nem teltek. forrás

Fotóegyveleg


f.a.

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Repülőjegyek Tokióba Repülőjegyek Tokióba
Olcsó repülőjegyek Tokióba a Vistánál
Repülőjegyek Oszakába Repülőjegyek Oszakába
Olcsó repülőjegyek Oszakába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes