ÚTIKRITIKA.HU / Japán


hirdetes

útikritikák


Japán

Repülés | Szállásválasztás | Vízum és vám | Fotóegyveleg

.

Akihabara negyed, Tokió - Kriszta fotója

Repülés és repülőjegy


,, Japánba olcsón el lehet utazni, sokszor akciósan már 150 000 Ft-ért is
vehető oda-vissza repülőjegy sok városba. Finnairrel a legközelebb,
leggyorsabb; de kedvező árú az Emirates és a Qatar Airways is.
A QR Budapest-Dohán úgy 25%-os telítettség volt egy hete, míg az EK most
jelentette be, hogy 777-tel repül majd BUD-DXB között.

Szóval, aki a Közel-Kelet felé repül Japánba, arra számítson, hogy 5 óra
az Arab-öböl Pesttől, onnan további 10-11 óra Japán. Akiben felmerült az a
gondolat, hogy menjünk nyáron Dubaiba, felejtse el.
Május végén Katarban nappal 42 fok volt, ma is hasonló várható, a pilóta
ezt mesélte 8 órája, mikor bejelentkezett. Este 10-kor 36 fok volt.
Normális ember innen elmegy nyáron, nem ide utazik." (N.K. naplójából, 2017)

"Emirates forever. A legkényelmesebb és a legjobb service. Japán bizony nagyon messze van, a kényelem kicsit segít. Kata"

Szállásválasztás

Japánban a szállások általában kicsik és drágák. Sajnos ezen sokat nem tudunk segíteni. Az átlagos szállodai szoba méret 15-17 nm, két felnőttnek ok, egy kisbaba még befér, de egy nagyobb gyerekkel hármasban már elég kényelmetlen. Jó alternatíva lehet az airbnb.  De sajnos a japán lakások is kicsik, így az airbnbn bérbe adott japán lakások is kicsik. Az egy hálósak általában 20-28 nm körüliek, bár nagyon ügyesen berendezve. Ami pozitívum: legtöbb helyen külön van a wc és a fürdő. A felszerelésük minimális, de minden van. Mindenből kicsike.

"Érdekes élmény ennyire kicsi lakásban élni.  Három felnőttnek meg pláne az. Az ágy vége és fal között max. 50 cm van, vagy az egyikünk jut át vagy a másik. Minden nagyon kicsi és nagyon praktikus. Max. 22 nm az egész, négy egyszemélyes ágy van benne, mini konyha, mini hűtő, szárítós mosógép, étkezőasztalka két székkel és kész. Szekrény nincs, fogasok a falon és ennyi. Akkora, mint otthon a gyerekszoba, mégis elférünk. Kb. egy napba telt, mire mindent kipakoltunk és használni tudtunk. Nincsenek feleslegesen elöl hagyott tárgyak: ami nincs használatban, megy vissza a bőröndbe azonnal. Pakoltunk az ablakpárkányra, a csöpögtető tálcára, mindenhová. Mindenkinek jutott egy ágy, a negyediken lakott a három zárt bőrönd. Nulla mozgásigény is kell a mutatványhoz, városnézés után csak bezuhanunk a lakásba, fürdünk, alszunk. Apropó fürdő: a meleg viztet külön be/ki kell kapcsolni fürdéshez. Itt is minden nagyon pici, a mosdó, a kád, de nagyon kis praktikus. Ami kicsit problémás az az, hogy a mosdóhoz, wc-hez magasak vagyunk, főleg a fiúk. A legaranyosabb az, hogy a kitett törlőruha, tisztítószer is a fele az otthon megszokottnak. Nagyon szeretik az ikea jellegű termékeket, sokszor kell legózni a lakásban. Kívülről a házunk maximum 3 méter széles, 5 emelet magas. Egyik oldalon sincs hozzátapadva a szomszéd házhoz, sőt egyik oldalon még ablakai is vannak. Igaz, hogy a szomszéd irodába majdnem átérünk kézzel. Airbnb tanács: ha küldenek tájékoztatót, mindent ki kell még otthon nyomtatni vagy/és elmenteni a telefonra is. Wi-fi nélkül baromi nehéz lesz rekonstruálni. Kriszta 2018"

Szinte kötelező tanács: metró közelében kell lakni a nagyvárosokban. Drága a taxi, uber szinte nincs is.

"Sok japán szállásról délelőtt viszonylag korán ki kell csekkolni. Ez elég idegesítő. Az pedig még idegesítőbb, hogy ugyanezeken a helyeken viszont délután csak későn lehet becsekkolni. (2008)" forrás


,, A szállodai szobák tiszták. És egyedül utazóknak is kifejezetten ajánlott, ugyanis nem kétágyas szobaárat kell fizetni, igaz, a szobák is aprók. Már a három csillag is vállalható. Reggeli kevés helyen van az árban, de a reggelit itt ki lehet hagyni, két okból. Egy: az európai turista úgyis későn kel, kettő: a reggelijük szar. Kóstoltam sok mindent, moszatot, tengeri gazt, levest, büdösteát, halastésztát, de mégis, az egyszerű turista legjobban akkor jár, ha elmegy egy pékségbe. Az ebéd, vacsora kínálat már rendben." (N.K., 2017)


,, Japánban az Európában megszokottnál drágábbak a szállodák: egy négycsillagos hotelszoba a Ginza mellett például 17 500 jenbe kerül egy éjszakára. Egy jó minőségű, ha nem is központi, de jó fekvésű, három-négy csillagos hotelt viszont már 10 000 jen körül is megkaphatunk. Érdemes viszont felkészülni arra, hogy az átlagos szobaméret – a luxuskategóriát kivéve – lényegesen kisebb, mint ami az öreg kontinensen megszokott.
Ha Japánban úgy akarunk élni, ahogy a japánok éltek egykoron, feltétlenül érdemes felkeresnünk egy, a klasszikus japán szálláshelyet megtestesítő Ryokant, például a Homeikan csoporthoz tartozó, a tokiói egyetem mellett található, ezért különösen a fiatalok körében népszerű Morikawa Bekkant, ahol egy szoba, reggeli nélkül, 7000 jenbe kerül, hárman pedig 17 ezer jenért szállhatnak meg. A tradicionális szálláshelyen a hagyományoknak megfelelően a földre terített bambuszszőnyegre, a tatamira vetik meg az ágyat, a tisztálkodás pedig a közös illemhelyen, illetve a nemek szerint külön használt zuhanyozóban és fürdőben történik" forrás


,, Szerintem Japán nem tartozik azon helyek közé, ahol elengedhetetlen lenne a központi helyen található szállás, mert tényleg annyira hatékony és jó a tömegközlekedés, ráadásul nagyon jó a közbiztonság, este is nyugodt szívvel lehet mindenfele jönni-menni külvárosibb részeken is (nyilván mindig, mindenhol józan ésszel attól még). Ugyanakkor végül nagyon jó árakon találtam szállásokat két főre (egy barátommal utaztam ezúttal) Oszakában és Kiotóban is a főpályaudvar környékén, úgyhogy mi alapvetően központibb helyeken szálltunk meg, de ha tudsz spórolni egy kevésbé frekventált hellyel, akkor simán bevállalható.

Iszonyú jó volt amúgy mindkét szállásunk, úgyhogy ezeket név szerint is megemlíteném (booking.com-on találtam őket): Oszakában a The Rise nevű hotelben voltunk, Kiotóban a Sakura Terrace – The Atelier nevűben. Makulátlan tiszta helyiségek, szuperkedves személyzet mindkét helyen, na meg persze a világ más pontjaihoz viszonyítva, picurka szobák. De tényleg nagyon kedves kis hely volt mindkettő. (2020)" forrás

Ajánlott linkek a témában:

Varga Gábor fotója

Vízum és vám

Magyar állampolgár megfelelő anyagi fedezet felmutatása mellett legfeljebb három hónap időtartamra vízummentesen utazhat Japánba. Az útlevélnek a tervezett tartózkodást követően még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

A turizmus céljából magánútlevéllel beutazni kívánóknak az alábbi iratokat kell bemutatniuk:

 • az ország elhagyására hivatott érvényes menetjegyet, vagy az azt helyettesítő igazolást,
 • az ország elhagyásakor még legalább 6 hónapig érvényes útlevelet,
 • az országban való tartózkodás alatt felmerülő összes költség megtérítését bizonyítani képes hivatalos igazolást, bankkártyát vagy okiratot.

A vízummentesség nem vonatkozik munkavállalás, letelepedés, hasznot hajtó nyilvános szórakoztatás (beleértve a sportot is), tanulmányok folytatása vagy a foglalkozásának gyakorlása céljából, illetőleg a 90 napot meghaladó tartózkodásra érkező személyekre. Az ezekbe a kategóriákba tartozó személyeknek a japán konzuli hatóságoknál vízumért kell folyamodniuk. A vízum kiadásáért a konzuli hatóságok semmilyen díjat nem számolnak fel.

Vámjogszabályok

Japánba tilos bevinni:

 • kábítószereket, egyéb narkotikumokat, illetve a kábítószerek alkalmazásához használatos eszközöket (füstölők, pipák, stb.)
 • kézifegyvert vagy annak alkotóelemeit, lőszert
 • robbanóanyagokat
 • vegyi fegyverek prekurzor anyagait
 • hamisított pénzt, hitelkártyát, ideértve az érme és bankjegy imitációkat is
 • pornográf tartalmú könyvet, magazint, filmhordozót
 • nyers és feldolgozott húst tartalmazó élelmiszert

Engedéllyel lehet bevinni:

 • élő növények és állatok
 • személyes használathoz szükséges mennyiséget meghaladó gyógyszert és kozmetikumot
 • vadászfegyvert, sportlégfegyvert, kardot, tőrt

Vámmentesen (200.000 jen értékhatár alatt) lehet bevinni:

 • 3 üveg (egyenként max. 760 ml) alkoholos italt
 • 100 db szivart vagy 400 db cigarettát vagy 500 gr egyéb dohányárut

Értékhatár nélkül lehet bevinni és kivinni készpénzt, de az 1 millió jen feletti értékű pénzösszegről nyilatkozni kell.

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalonRepülőjegyek Tokióba Repülőjegyek Tokióba
Olcsó repülőjegyek Tokióba a Vistánál
Repülőjegyek Oszakába Repülőjegyek Oszakába
Olcsó repülőjegyek Oszakába a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS

hirdetes