ÚTIKRITIKA.HU / Francia Riviéra / Nizza

Francia Riviéra / Nizza

Nizza dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás és piacok | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Óváros | Promenade des Anglais | Quai des Etats-Unis rakpart és a kikötő | Múzeumok | Egyéb látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Nizza dióhéjban

 • Nizza a 345 ezres lakosságával az 5. legnépesebb francia város. Évente 4 millió turista látogat ide. Nagyvilági, elegáns, menő hely.
 • Nizza látnivalói eléggé szétszóródva helyezkednek el, azaz gyalog időigényes ezeket végigjárni, szükség lehet buszos városnézésre. Igaz, a parti rész, a kikötő környéke gyalog is könnyen, gyorsan (fél óra) bejárható. Bérelt autóval nehézkes a városban közlekedni.  
 • Nizza 1258 kilométerre van Budapesttől.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A várdomb tetejéről a tengeri panoráma
 2. Már a repülőtérről a városközpontba vezető út is kellemesen ráhangolt Nizzára (a sok kocogó, sétáló, bicajozó ember, s mind láthatóan jól érzi magát)
 3. A tenger bűvöletes kékes-zöldes színe
 4. Az óvárosban a híres Fenocchio fagyizó
 5. A socca, ami egy csicseriborsós crepe (palacsinta)
 6. A tengerparti sétány az esti kivilágításban a sok aktívan és passzívan pihenő nyaralóval (senki nem idegeskedik) 
 7. A Virágpiacon nem csak virágot lehet venni, sőt minden nap más karaktert ölt, pl. hétfőn antik tárgyakat árusítanak, valamint mindennap délutántól jójat lehet enni
 8. A modern szabadtéri szobrok (pl. a kockafejű ember)
 9. A Cimiez nevű, dombon lévő negyed menő, nagypolgári házai (némelyikük inkább palota)  
 10. A MAMAC modern művészeti múzeum nagyon szórakoztató

Nem tetszett

 1. Kavicsosak a strandok és ez nem jó a talpra magyarnak
 2. A sétányhoz közeli szupermarketek árszintje egyértelműen magasabb, mint a város tengerparttól távolabbi részein
 3. A Francia Riviéra kisebb városai azért hangulatosabbak
 4. A városnéző busz megálló pontjai és közlekedési iránya nem tűnt ésszerűnek
 5. Tilos fotózni a Matisse-múzeumban
 6. Ha nem áldozunk pénzt valamelyik magánstrandra, akkor a közstrandok kényelmetlenségeit el kell viselni

Nizza - strand - augusztus

Vélemények

"Nizzában a legjobb a parton, a Promende des Anglais-n sétálgatni a kocogó sportemberek között és élvezni a mediterrán napsütést. A város teljes pompájában az óvárost a kikötőtől elválasztó domb tetejéről csodálható meg. Az árnyas parkba, ahol egy látványos vízesés is található, lifttel is fel lehet jutni. A felvonó a Hotel Suisse mellett van, egy aluljáróban. A parti sétányról árkádok alatt lehet bejutni a piactérre, ahol hangulatos éttermek vannak.(Többen menüt is kínálnak, erre érdemes odafigyelni.) A nyüzsgő tér kitűnő hely egy vacsorához vagy egy ebédhez, melyet az óváros utcáit róva rögtön le is lehet sétálni." (Müller Gerda, Vista, 2013)

Odajutás

A Wizzair direkt járatával lehet eljutni Budapestről Nizzába. Átlagos repülési idő: 1 óra 50 perc. 

Szállás

Meglepő, hogy a híres Nizzai- sétánytól gyalogtávolságra, jó helyeken viszonylag olcsó szálláshelyeket lehet találni, no nem augusztusban.

Ajánlott hotelek

 • 2 csillagos: Hotel Ibis Nice Centre Gare, Esatitude. Villa Rivoli
 • 3 csillagos: le Petit Palais, Hotel de Suede, Hotel de la Fontaine
 • 4 csillagos: Hotel Apologia Nice, NH Nice, Hotel Masséna

Közlekedés

,, Reptérről a városba: Gépünk 19 óra 30 perckor indult Budapestről, a B2-es terminálról, illetve 21 óra 20 perckor landolt Nizza repülőterén, a 2-es terminálon (beszálló kártyánkról ez utóbbi információ sajnos hiányzott). A 2 terminál között egy ingyenes busz – a Navette – biztosítja a közlekedést. Ennek egyébként több megállója is van, erről a T1 és T2 között a különböző számozású parkolóknál lehet leszállni, mivel a reptér hatalmas méretű területet biztosít autók részére.

A Navette körülbelül 5 perc alatt ért át a T1-re. Ahol a reptérbusz megáll, ugyanazon megállóból indulnak a 98-os és 99-es reptér Expressz buszok a városközpontba. Én mindenki számára javaslom, hogy messze kerülje el ezeket a buszokat, ugyanis röhejesen drágán viszik az utasokat: 1 jegy 6 euró. Kivéve, aki 30 kg-os bőrönddel utazik, ugyanis az egyetlen előnye az Expressz busznak, hogy ki vannak alakítva rajta olyasféle helyek a nagy méretű csomagok számára, mint a budapesti 200E buszon.

Nem egészen 1 perc sétára fekszik a T1-től a helyi buszok megállója (Aéroport/Promenade), ahonnan 1,5 euróért utazhatunk be Nizzába (alább látható a térkép). Érdemes aprópénzzel készülni, ugyanis a sofőrtől vehetjük meg a jegyet, aki nagyobb címletekből nem tud visszaadni. Az Aéroport/Promenade megállóból több busz is közlekedik, az 52-es, 59-es és 70-es, melyekkel mind a város központi részéig utazhatunk. Aki az esti WizzAir járattal jön, már csak a 70-es buszt éri el, ez menetrend szerint 21:57-kor érkezik a megállóban. A valóságban azonban úgy tűnik, hogy nem jár pontosan, mi 22:20-ig vártunk rá, bár ez nem meglepő, ugyanis elég messziről érkezik (az említett buszok helyközi járatok, más város felől jönnek). Körülbelül 20 perc alatt értünk be Nizzába, egészen pontosan a Cathédrale - Vieille Ville megállónál szálltunk le. (2016)" forrás

Villamos


Autó

Egyáltalán enm ajálnjuk, hogy autót vezetve próbálja felfedezni a város.t

Taxi

Ha nagyon nem szükséges, akkor ne taxizzunk Nizzában, mert nagyon drága.

Liliputi vasút

8 euróért kisebb vársnézésre visz el. Az első benyomás kialakítására éppen megfelelhet.

Kerékpárbérlés

Velo Bleu

Étkezés

Vásárlás és piacok

Cours Saleya (virágpiac)

Rue de France (sétáló utca)

Szórakozás

Egyéb hasznos információk

 1. French Riviera Pass
 2. Nice le Grand Tour” városnéző busz mellett van Empfehlen kann ich auch eine Hop-on/Hop városnéző busz, amire két napos érvényességgel, 22 euróért lehet jegyet venni. Nizza 14 nevezetességénél lehet le. és felszállni.
 3. Ha nem találunk nyilvános vécét, akkor a kávézókban használhatjuk az ottanit, de legalább egy kávét rendelni ell cserébe.

Strandok

Ekkorák a kavicsok

Le Castel

Beau Rivage

(bo rivázs)

La Hi-Beach

La Reserve

Óváros (Vieux Nice)

Sainte-Réparate-katedrális

Barokk templom, szóval nagyon cizellált. Három orgonája van és 10 kápolnája. Ékes oltárát érdemes megcsodálni.

Promenade des Anglais

(kiejtés: promnád déz anglé)

Quai des Etats-Unis (rakpart) és a kikötő

(kiejtés ké dezetázüni)

Múzeumok

Matisse múzeum

Kedden zárva, 10 euró.

Chagall múzeum

9 euró a belépőjegy.

MAMAC (Musée d'Art Moderne et d'Art Contemporain)

Van két Andy Warholjuk is.

Musée des Beaux Arts

(müzé de bozár)

Egyéb látnivalók

Vár dombja (Colline du Château)

(kolin dü sáto)

Csak dombot találunk, várat nem, mert ez utóbbi a 18. század eleje óta már nem létezik. felfelé az út háromnegyed részét megtehetjük lifttel is.

Saint-Nicolas ortodox orosz katedrális

Place Masséna

Rothschild villa

Programlehetőségek

Jön!

Olvasmányos linkek

"Ha Nizzának mása sem lenne, mint a Promenade des Anglais, már akkor tökéletes nyaraló helyszín lenne. Az emberek lelki és testi egészsége érdekében minden településnek receptre kellene felírni egy ilyen tengerre néző, pálmafákkal és sirályokkal felszerelt sétányt. Ebben a környezetben az illetékes francia földrajzi szakbizottságnak nem is nagyon volt más választása, mint hogy Angyalok Öblének (Baie des Anges) nevezze el a promenád által is érintett tengeri szakaszt.

Ez a két látnivaló, a sétány és az öböl rögtön az érkezés után teljes erővel mozgósítja az utazó boldogsághormonjait. Ami ugyanis nálunk a Ferihegyi gyorsforgalmi, az a Cote d'Azur fővárosában a promenád: a repülőtérről ezen keresztül lehet bejutni a városba. Így minden esély megvan arra, hogy a csomagkiadó futószalag monoton kattogásában megfáradt ember minden átmenet nélkül elragadtassa magát, és időről időre felkiáltson: Nézd, pálmafa! Sirály! Tenger!

Már azon sincs mit csodálkozni, hogy a francia művészek Chagalltól Matisse-ig miért itt keresték az ihletet, már jóval az előtt, hogy Brigitte Bardot és az ő bikinije nagyon menővé tette a Riviérát. Szóval Nizza vonzerejének nehéz ellenállni. Ez a hely arra kényszerít, hogy maximális fordulatszámon járassuk az érzékszerveinket, nincs üresjárat, mindig van mit nézni, szagolni, tapintani, ízlelni.

A hegy vagy tenger dilemmával küzdőknek tökéletes hely a francia Riviéra, a szerencsés földrajzi adottságoknak köszönhetően ugyanis itt egyszerre van jelen mind a kettő, ráadásul olykor egészen drámai elrendezésben. Ezt leginkább egy kis helyközi utazással lehet megtapasztalni. A Nizza és Menton között, Monaco érintésével közlekedő 100-as járat panorámabusznak is beillene, ahol az 1,50 (azaz másfél!) eurós vonaljegyet kifizető utas az egyik ablakon kinézve a tengert és a már-már giccsesen szép kikötőket látja maga alatt, sokszor megdöbbentő mélységben, a másik ablakon pedig a tekintélyesen magasodó hegyeket. Mindezt egy kanyargó, szerpentinszerű úton, ahol nyilván egy Ferrari kabrióval lehet igazán tudatmódosító érzés végigmenni, de azért busszal is mély nyomot hagy az emberben, aki a látványon ámulva hajlamos megfeledkezni róla, hogy úti cél is van, nemcsak út. Erről azonban kicsit később.

A tömegközlekedésről azt még meg kell jegyezni, hogy a Riviéra BKV-ja, a Lignes Azur budapesti viszonyokhoz képest meghökkentően pénztárcabarát megoldásokat kínál, ami különösen a helyközi utazásoknál szembetűnő. A másfél eurós vonaljegy ugyanis nemcsak a Nizzán belüli, hanem a Nizza környéki járatokra is érvényes, vagyis ezért az összegért eljuthatunk a húsz kilométerre lévő Monacóba, a harminc kilométerre lévő Cannes-ba, vagy épp a negyven kilométerre lévő Grasse-ba is. Itt jegyeznénk meg, hogy már-már Tour de France-szerű volt a kerékpárosok sűrűsége a Nizza és Monaco közötti úton, vagyis a busz és a Ferrari mellett akadnak más lehetőségek is a helyváltoztatásra.

Nizzában az étkezéssel nagyot nem lehet kockáztatni. A lényeg, hogy lehetőleg igazi francia helyre üljünk be, így szinte lehetetlen, hogy ehetetlen ételt tegyenek elénk. Ha nem futamodunk meg a döntési helyzetektől, akkor a legjobb, ha felkeressük a helyet, ahová legalább egyszer minden turistának el kell látogatnia: a Cours Saleyát. A tengerparttól mindössze pár utcányira lévő téren nappal piac működik, estére viszont az egész egy hatalmas terasszá alakul, ahol a standok helyét asztalok és székek veszik át, közöttük pedig szüntelenül hömpölyög az éhes tömeg. Esténként tényleg nagy a zsúfoltság, de ez valahogy nem zavaró, szinte észrevétlenül adja meg a hely hangulatát.

Az árérzékeny vendégek is megtalálhatják itt a számításaikat. Szinte mindegyik helyen van fix áras menü, és már 15-16 euróért lehet nagyon meggyőző, háromfogásos vacsorát kapni. Az ennél olcsóbb menüre, illetve a globalizált ízvilág kiszámíthatóságára vágyók természetesen találhatnak McDonald'st is Nizzában, de ezzel már a szentségtörés irányába indultunk, úgyhogy kanyarodjunk is vissza. (2013)" forrás

Fotóegyeleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon