ÚTIKRITIKA.HU / Korzika

Korzika

Korzika dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállásválasztás | Strand | Közlekedés | Vendéglátás | Közbiztonság | Egyéb hasznos tanácsok | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Korzika dióhéjban

 • A Franciaországhoz tartozó Korzika a Liguri-tengeren lévő sziget Szardínia szigetétől északra, az olasz partoktól nem messze. Mintegy 8700 négyzetkilométer nagyságú (kisebb, mint Szicília vagy Szardínia, sokkal nagyobb, mint Mallorca és picit nagyobb, mint Kréta). A sziget zömében hegyvidékes, főleg a keleti partvidékének vannak sík területek és ott találhatók a leglátogatottabb strandok is.
 • A kb. 325 ezres lakosságú sziget központi városa: a 63 ezres lakosságú Ajaccio, (korzikai nyelven: Aiacciu). Ajaccio helyes kiejtése olaszosan ájáccso (hangsúly az első á hangon) 
 • A családosok persze a nyári iskolai szünetben utaznak Korzikára. Ősszel is lehet strandolni a szigeten. Tavasszal, május elejéig, elég kihalt Korzika, igaz ez nem probléma azoknak, akik a hegyi kirándulások vagy a kulturális látnivalók miatt jönnek oda. Télen Korzika nem egy kellemes, barátságos hely. Sokak szerint májusban és júniusban a legkellemesebb Korzika, igaz májusban még igen hideg a tengervíz. A július és az augusztus egyértelműen a főszezon, ilyenkor nagy zsúfoltság uralkodik a szigeten. Persze főleg a turistás településeken, strandokon. Még a szeptember is kellemes a szigeten, de elég sok szolgáltatás akkortájt már bezár.
 • Lehet menni gyerekkel is, főleg, vannak finom-homokos strandok is, pl. Calvi-nál 5 kilométer hosszúságban. A tengervíz kristálytiszta.
 • Budapesttől a Livorno-i kompkikötőig a távolság alig több, mint ezer kilométer, non-stop közlekedést feltételezve ez közel 11 órás autózást jelent. Átlagban a kompolás 3 és fél órás. Utána persze még jön a szigeten való közlekedés, amelynek időtartama érkezéskor függ a célponttól.
 • A szigeten a tömegközlekedés hálózata gyenge, azaz nagy szükség van autóbérlésre.

Korzika időjárása

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szép sziget nagyon változatos, sok helyen nyers tájakkal, természetes öblökben való strandolásokkal, egyedi kultúrával
 2. A festői kis falvak, a meglepő alakzatú partvonalak
 3. Nincsenek magas házak, hotelek
 4. Jók a sznorkelezési lehetőségek
 5. Nyugis sziget egészséges, tiszta levegővel
 6. Jókat lehet enni, finom a korzikai Pietra sör (gesztenyét is főznek benne?)
 7. Kerékpározni hosszan forgalommentes utakon (na nem nyáron), dombra fel, dombról le
 8. Calanche vörös gránitsziklái naplementekor
 9. Autóban ülni a vezető melletti ülésen a Col du Bavella szerpentinjein, bámulva erdőket, folyókat és a tengert
 10. Hajókirándulás sznorkelezéssel a Lavezzi szigetekre

Nem tetszett

 1. Magas az árszint (részben a szállítási költségek miatt), drágább Olaszországnál
 2. A helyi tömegközlekedés kiszámíthatatlan, gyér, alig látni távolsági buszt
 3. A korzikaiak nem annyira barátságosak, sok a zord tekintet
 4. Júliusban és főleg augusztusban mindig tömegnyomor, főleg a Bonifacio környék strandokon
 5. Sok helyen átverik ezzel-azzal a turistát
 6. A tűkanyaros, veszélyes utak
 7. Az angollal nehéz boldogulni
 8. A kempingekben előfordulnak lopások
 9. Szeszélyes az időjárás, gyakran a kelleténél is erősebben fúj a szél
 10. Autó/bérelt autó nélkül nem lehet érdemben felfedezni a szigetet

Vélemények

"Miután Bastiából indulva körbeautóztad a szigetet, itt, Porto határában ismered el, hogy igaz a mondás: Korzika valójában hegy a tengerben! A tengerpart fölött állsz, a szerpentin meredek oldalán, lábaid alatt Scandola természeti rezervátum vörös sziklái, melyek úgy fulladnak a Ligur-tenger mélykék vizébe, mint önkéntes óriások, akik feláldozták magukat, hogy Korzika szigetét a vállaikon hordják az idők végéig. Tekinteteddel a tenger vizét kutatod, s nem kis meglepetésedre úgy találod, a mélyből visszaköszönő sziklatömbök éppoly rózsaszínűek, vörösek és bordók, mint a felszíniek.

A repülőgépről alápillantva még úgy gondoltad, a rendelkezésedre álló négy nap elég lesz Korzikára. Ám ahogy a távolság közted és a sziget között csökken, a sziklaszirtek, s a települések pirosas foltjai hegyekké és városokká tágulnak, nyilvánvalóvá válik, e francia tartomány megismeréséhez, felfedezéséhez hetekre, netán hónapokra lenne szükséged. Itt megtalálod mindazt, ami nekünk olyannyira hiányzik az élet kerekségéhez – a fövenyes tengerpartot, a kezelhető méretű hegyeket, a sziklákat ostromló hullámokat, s a szeleket, melyek hajóinkat kihajtják az óceánokra. S ráadásként megkapod azt a fajta latin kultúrát és történelmet, melyet ritkán tapinthatsz az ujjad bögyével oly’ magától értődően, mint e viharos múltat megért szigetvilágban.

Reggel másik világban ébredsz. A terasztól néhány lépésre a plázs, majd a tenger. Éppen annyi hely, hogy a magányosan kocogó férfi, a lóháton galoppozó nű elférjen rajta. Az éjjel esett az eső, a felhők nehezek, az ezüstszürke fény valószerűtlenné formálja a tájat, a város távolba vesző házait. A csinos pincérnő tálcán hozza a „kontinentális” reggelit, a kancsó hosszú kávét, a mini-bagettet, az édes illatú croissant-t, a vajat, a gesztenye- és ribizlilekvárt." forrás

Calvi partja

,,  Korzika teljesen érthetetlen módon, de nem elérhető fapadossal hazánkból, így elenyésző hazai turistával találkozunk a szigeten. A Földközi-tenger negyedik legnagyobb szigete elképesztő részekkel büszkélkedik, káprázatos öblök, Európa legjobb túraútvonalainak egyike, az eldugott hegyi falvak, és a fantasztikus növényzet.

Megközelítése se nem olcsó, se nem egyszerű, de megéri az utolsó ráköltött fillért is. Legalább másfél hetet szánjunk a szigetre, de ha hármunk van, azt is bőséggel el fogjuk tudni tölteni.

Korzikán minden, és így a benzin és az autóbérlés is többszöröse az olasz, vagy akár a szárd áraknak, úgyhogy saját autó, pár ezer km zötyögés, vagy Szardíniára fapadossal és onnan bérelt autó, ezek lehetnek ma a legolcsóbb verziók.

Azt egyébként, hogy Korzika drága, nem úgy kell érteni, hogy egyszerűen drága, hanem úgy, hogy pofátlanul, irgalmatlanul drága, jóval drágább, mint Párizs mondjuk. Úgyhogy ha nem akarjuk a világ összes pénzét a szigeten felejteni, érdemes gondosan tervezni az utat.

A távolságok kicsik, de csalókák, hagyjunk rá bőven az utazásra, az utak olyan keskenyek, hogy gyakran be kellett hajtani a visszapillantó tükröket, hogy átférjünk a kőhidakon.

Ami a strandokat illeti,. gyönyörű homokfövenyt, sziklát és kavicsot is lehet találni, kinek mi a kedvence, Korzikán van minden, és persze kristálytiszta víz hozzá.

Bonifacio: A házak szinte egybeépültek a tengerrel, olyan érzeted van, mintha csak a szentlélek tartaná. Az első fagylalttal a kezünkben (amiért majd tízszer annyit fizettünk, mint potom másfél órával ezelőtt Szardínia egy eldugottabb falucskájában) sétáljunk végig a kikötőn, kaptassunk fel a másfél évezredes utcákon, majd bogarásszuk végig a Tengerésztemető sírköveit.

Corte: Hatezer akosával már egész jelentős méretű városkának számít. A város levegője sosem forró, mindig jár a szél. A kellemes, hűvös utcákon, lépcsőkön kapaszkodjunk fel a fellegvárba, majd visszafele kacskaringózva könnyen bejárhatjuk az egész települést. Itt ettem először életemben nutellás calzonet.

Speloncato: Egészen apró, teljesen kihalt, gyönyörű városka. Ezeréves házak, pár kóborkutya és sok-sok helyen golyónyomok és franciaellenes feliratok. Egyedi, különleges atmoszférája van a helynek, ezekben a kis hegyi falvakban lehet igazán átérezni Korzika hangulát.

Porto: Nem a városról, hanem a szikláiról lett méltán híres. 0-900 méter között váltakozó vörös sziklák ezrei lepik el a tenger és a part ezen részét. Nyáron nagy dugók alakulnak ki a rengeteg félrehúzódó, fényképező autótól, nem véletlen. Európa egyik legszebb 'scenic drive' (nem tudom magyarul miért nincs neve:) ) autóútszakasza itt található.

Cap Corse: Korzika északi szeglete, egy félsziget a szigeten. Az egyik csücskében érdemes egy éjszakát tölteni, majd egy teljes napot rászánni Cap Corse végigautózására. Elhagyott azbesztbánya, apró, teljesen kihalt, kristálytiszta tengeröblök, pár házikós falvak, és lélegzetelállító kilátás, pazar.

Bastia: Nekem sokkal jobban tetszett, mint a jóval híresebb Ajaccio például, élő, nyüzsgő, forgalmas kikötő, sok-sok látnivalóval. (2017)" forrás

Szállásválasztás

Korzika szálláshelykínálatában szerencsére nem dominálnak a hatalmas hotelkomplexumok. Sokkal jellemzőbbek a kisebb apartmanházak, kempingek, a falusi panziók. Korzikán a szálláshelyek júniusra, júliusra, augusztusra gyorsan elkelnek. Kockázatos e főszezoni hónapokban helyben improvizálni a szálláshely megszerzését. Persze akadhatnak üres szobák, de egyáltalán nem biztos, hogy a fő szempontjainknak megfelelőek. Ha azonban valaki e három hónapon kívülre tudja időzíteni a korzikai utatását, olcsóbban tud szálláshelyet találni és nagy választékból. Sok szálláshelyen a szobák májusban fele annyiba kerülnek, mint a nyári hónapokban. 

Ajánlott szálláshelyek:

3 csillagos: Bungalows Cala di Sole (Algajola) , Üdülőközpont Sunelia Perla di Mare (Ghisonaccia),

Korzikai szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Strand

A szigetnek összesen 1047 kilométeres partszakasza van, azaz nagy a választék fürdésre alkalmas öblök és strandok között. Különösen szép strandokkal van megáldva az északi part, Calvitól Saint Florentig, valamint a délkeleti partvonal Cap Corse körüli térsége, Porti Vecchio és Bonifacio között. Még a nyári főszezonban is lehet mindig találni a zsúfolt strandokon kívül nyugis, gyakran néptelen öblöket. A korzikai strandok jó részénél a víz lassan mélyülő, azaz családos nyaralásra alkalmas.

Íme a legszebb strandokról kialakított listánk:

 • Calvi, a gyermekes családok körben nagyon népszerű, finomszemcsés homokos strand. Öt kilométer hosszú. Lehet napozóágyat és napernyőt bérelni és helyben van több étkezőhely is.

 • Saleccia strandjának homokja hófehér. A környezet lakatlan természet. A strandot a tenger felől is meg lehet közelíteni. Ile Rosse szigetről és Saint Florentből hajók közlekednek ide.
 • Santa Giulia szinte karibi feelinges strand. Nagyon finom a homok és a tenger vize tükör-tiszta. A sziget egyik legnépszerűbb strandja. Jókat lehet enni helyben, könnyű, tartalmasat egyaránt.
 • Palombaggia strandja is egyike a sziget legszebbjeinek. Az azonos nevű öblöt vörös sziklák övezik, és intenzíven zöld fenyőerdő. Fantasztikusak a színek. Nyugis a víz, azaz ide lehet jönni kisgyerekekkel is.

 • Pinarello a Porto vecchio régióban található strand. A Porto Vechio öböl északi részén található. Ez is jó kisgyerekes családoknak, de a sznorkelezőknek is.
 • Roccapina egy félholdformájú, festő homokos strand a sziget délnyugati partján, nem messze Bonifaciótól, Korzika legdélibb pontjától. A vad természeti környezetben ez a strand a türkizkék tengerrel szuper.
 • Cupabia strandja nagyon jellegzetes a nyugati partra a szikláival, a dűnékkel. Nagyon népszerű a strand a széllovasok körében. Sajnos a strandnál a parkolási kapacitás eléggé behatárolt.

 • Algajola a szörfösök másik kedvence. Szeles napokon itt baromi magasak a hullámok. A hosszú, durvaszemcsés homokkal fedett strandnál a víz gyorsan mélyül, azaz itt az úszni vágyók is jól járnak. A strand nyugati végénél jól lehet sznorkelezni. Van egy-két kisebb étkezőhely a strandon.
 • Nonza strandját kőlépcsőn keresztül lehet megközelíteni (több mint ezer fokról beszélünk). Ez egy hosszú strand, ami gyakran néptelen. Kicsi, szürke kövek is vannak a homokban. Jól lehet itt is fürödni.

 • Rondinara a délkeleti parton van Porto Vecchio és Bonifacio között. Keskeny úton lehet megközelíteni a fehér homokos strandot, amit sűrű fenyőerdő szegélyez. Van árnyék bőven, és ez jó a kisgyermekes családoknak. Egyetlen zavaró tényező az lehet, hogy szeretnek itt kikötni jachtok, vitorlások, motorcsónakok.
 • Saint Cyprien nagyon szép, széles, hosszú fehér homokos strand. Szélvédett és ezért jó strandolós hely családoknak.

 • Canella egy kis öbölben rejtőzködő homokos strand. A parti útról könnyen meg lehet közelíteni. Jó sznorkeles hely, sőt a mélyhorgászok is szívesen jönnek ide. Szép a vadnövényzet és a fenyőerdő.
 • Vannak jócskán kavicsos strandok is:

Közlekedés

Alapvetően bérelt vagy saját autóval. Nyáron felhős és/vagy esős napokon a városokban és környékeiken rettenetes forgalmi dugók alakulnak ki. Augusztusban akár 2 órán át is a jármű foglyaivá válhatunk. Felhős, ködös napokon ajánlaton kerülni a nagy településeket.

Vendéglátás

Ne reméljük azt, hogy a szigeten vendéglőkbe járva igazából megismerkedünk valamiféle korzikai konyhával. A turista többnyire olyan éttermekbe megy, ahol tipikus olasz vagy francia ételeket kínálnak. A pizza dominál. Jó hír, hogy ugyan a választék nemzetközi, a minőség elég jó. Amúgy a korzikai gasztronómiában előkelő helye van a gesztenyének. Sok éteknél és desszertnél szereplő a gesztenye.

A háziasított disznók nagy része a szigeten félig vadállatként él, már amennyiben nem gazda, hanem a szabad természet biztosítja számára az eledelt. Azt mondják, hogy ez a természetes táplálkozás érződik a korzikai disznóhúskészítmények fenséges ízében. A szigete sok olyan kis bolt van, ahol a termelők árulják saját készítményeiket. Érdemes ezekből kóstolgatni!

Közbiztonság

Korzika jellemzően nagyon biztonság hely a turista számára. A városokban, falvakban semmi veszélyt nem jelent éjszaka a közterületeken mászkálni. Ha udvariasak és tisztelettudóak vagyunk, nem provokáljuk feleslegesen a helyi embereket, akkor nincs gond. Na jó, Korzikán létezik szervezett bűnözés, de ez nem veszélyezteti a turisták biztonságát, sőt igazából a helyiekét sem.

A közbiztonság tág fogalmába rakhatók a testi épséget kockáztató tényezők is. Nos Korzikán nyáron a hegyekben a hirtelen viharok veszélyesek lehetnek a turázókra. A kis hegyi patakok gyorsan átváltozhatnak rohanó árrá. Ennek a veszélyére a völgyekben több helyen figyelmeztető táblák is utalnak. A hegyi utakon, amelyeken gyakran széltében csak egy autó tud elférni, józan módon kell megfelelő sebességet tartani. A helyiek vad közlekedési stílusát ne utánozzuk. Tudomásul kell venni, hogy az ő helyismeretük, rutinjuk előnyével mi nem rendelkezünk.

Korzika olyan hely, ahol az állatok nagy része szabadon él és mozog. Gyakran látni közutakon teheneket, bikákat, kecskéket, vaddisznókat. Ez így önmagában nem rossz hír, de az esti, éjszakai sötétben, ha autót vezetünk, veszélyesek lehet ha ezek az állatok hirtelen az utunkat keresztezik. A félig vad disznók nem tűnnek veszélyeseknek, azért ne menjünk mindenáron a közelükben, mert tévedésből ennivalónak hihetik valamelyik testrészünket. Ez a tévedés számunkra kevésbé bizonyulhat megbocsáthatónak.

Egyéb hasznos tanácsok

Érdemes tudni: Korzikán a hivatalos nyelv a francia, de létezik korzikai nyelv is. Ezt a korzikai nyelvet azonban legfeljebb a lakosság 10 százaléka beszélni anyanyelvként. A kozikaiak fele valamilyen szinten tud ezen a nyleven, inkább a hétköznapi beszélgetés egyszerűbb szintjén. A turistás településeken sokan tudnak olaszul is.

Látnivalók

Korzika főbb városai:

Ajaccio

Nyüzsgő város, napoleon emlékeivel.

Bonifacio

(francia kiejtés: bonifászio, korzikai nyelven: bunifáziu, szóval nem olaszosan bonifácsó, meg ilyesmi!)

Erőd veszi körül, sziklára épült, pici vároiska alig 3 ezer lakossal. 

Bastia

(francia kiejtés: básztyá)

Kb. 44 ezer lakosa van. Régi, patinás kikötőváros.

Corte

A régi főváros kb. 600 éves citadellával, kb. 7400 lakossal. 

Sarténe

(francia kiejtés: szártenn, korzikai nyelven szárté)

Hangulatos, szűk utcáival a leghitelesebben korzikai városkának tartják. Kb. 3400 lakosa van.

Programlehetőségek

"Több mint 1000 km-es partvonalával, kristálytiszta vízével, homokos tengerparti öbleivel, tengeri madarak által benépesített sziklafalaival Korzika a Földközi-tenger térségében egyedülállóan változatos tengeri tájat kínál. A legjobb ha tengeri kajakba pattanva lapátoljuk körbe a szigetet, felfedezve legszebb partvidéki részeit." forrás


"Ha azok közé tartozol, akiket az aktív nyaralás pörget fel, húzz túrabakancsot, és máris indulhat a felfedezőút! A mediterrán térség legzöldebb szigetén változatos a táj: lankás és meredek hegycsúcsok, üde tengerszemek és hosszan elnyúló fennsíkok váltakoznak. Összesen több mint 2000 kilométernyi túraútvonal vár rád. Legyél a könnyebb vagy a nehezebb kirándulás híve, biztosan találsz kedvedre valót.

Ha tényleg profi vagy, igazi kihívás lehet a kontinens legnehezebb magaslati útvonalaként ismert GR20 (Grande Randonnée 20), amely északról délre 200 kilométer hosszan szeli át Korzikát. Az út legnagyobb része a sziget nemzeti parkján vezet keresztül, így a lélegzetelállító tájak mellett a világon egyedül itt honos fákat és virágokat is megcsodálhatod. De nemcsak a látványban, az illatokban is fürdőzni fogsz. Talán ezért is mondta Napóleon, hogy Korzikát az orra után is felismerné. Ha néhány fokkal könnyebb kirándulásra vágysz, jó választás lehet a „Mare e Monti Nord” útvonal, amely Cargèse-től Calenzanáig húzódik, vagy a „Mare e monti Sud”, ami egész évben járható, és amin Porticciótól Proprianóig juthatsz el." forrás

Korzika, a kalandkeresők szigete 12 napos utazás Korzikán

Olvasmányos linkek

"A legszebb fekvésű város címére minden bizonnyal Bonifacio pályázhatna a legnagyobb eséllyel: a magas, fehér mészkősziklákra épült város látványa a tenger felől megközelítve lélegzetelállító. Lentről erődnek tűnik a vörösessárga, hatalmas falrendszer. Fent, a városban megtudjuk: a középkori várfal évszázadokon át védte sikerrel a várost a betolakodók elől. A sziget fővárosa Ajaccio, Bonaparte Napóleon szülőhelye. Egyedi hangulatú, vonzó kikötő, igazi nagyváros, a világ egyik legszebb öble mentén épült. A háttérben magas hegyek húzódnak, amelyek még májusban is hósipkás kulisszául szolgálnak. Az éghajlat enyhe, az ajacciói laza életforma pedig az első pillanattól fogva elbűvöli az idegent, ahogy megérkezik. Élénk, vibráló színek, a helyi piac elképesztő változatossága, az óváros szűk utcái és történelmi levegője, a középkori citadella tövében sütkérező nyaralók – a főváros mindenkinek azt nyújtja, amire vágyik." forrás


"Korzika területének több mint egyharmada természetvédelmi terület, a sziget belsejében 2000 méter fölé emelkedő hegyvidék húzódik. (A legmagasabb csúcs, a Monte Cinto 2706 méter magas.) A hegyek között vezet a GR 20, a világ egyik leghíresebb turistaösvénye. A 180 kilométeres útvonalat mintegy két hét alatt lehet bejárni, de egy-egy szakaszába akár csak pár nap erejéig is érdemes belekóstolni. A lusta napimádók a nyári főszezonban keressék fel Korzikát, akik azonban körutazást, netán túrázást terveznek, jobban járnak az elő-, illetve az utószezonnal. Májusban a magas hegyekben még vakítóan tündököl a hó, miközben a hegyoldalakon tenyésző örökzöld bozótból, a macchiából bódító virágillat árad. Szeptemberben, októberben elég meleg a tenger a fürdéshez, de sehol sincs tömeg és az árak is barátságosabbak."forrás


"Tovább autózunk a sziget közepe felé. Egész utunk során hol feltűnik, hol pedig eltűnik újra a szigetet átszelő, minket kísérő vasút vonala. Időnként kisebb-nagyobb viaduktos hidak tűnnek fel, de nincs lehetőség megállni, hogy lefotózhassak legalább egyet. Aztán jó 20 km-rel Corte előtt áthaladunk egy kis hídon, majd csodálatos rálátás nyílik a Ponte du Vecchio névre hallgató társára. Ez egy duplaviaduktos építmény. Alul folyik a csodálatosan smaragdzöld Vecchio folyó, felette egy félköríven nyugszik az autóút hídja, majd efelett, sokkal magasabban, kisebb viadukttal alátámasztva a vasút hídja. Lélegzetelállító látvány." forrás


"Porto Vecchio város Korzika középső, keleti részen tálalható, és innen kezdődnek a fehér homokos gyönyörű partszakaszok. Ki vagyunk éhezve a látványra, és amint felbukkan egy szép part már meg is akarunk állni, de kibírjuk, kicsit meg haladunk délnek. A türkizkék szín árnyalataiban csillog az öböl, fehér a part és még mindig süt a nap :)azt hiszem tényleg szép helyre jöttünk!

Telnek a napok, és én még mindig nem tudok betelni a tenger változatos kék színeivel. Szemüveg, pipa és a tenger kékjébe veszek, alulról lesem az enyhen fodrozódó vizet, és átadom magma a simogató víz örömének. Apró, ezüstösen csillogó halak társaságában úszom, nem zavarjak őket a jelenlétem, én meg teljesen kikapcsoltam, az én kis világom ismétlődő mindennapjaiból. A gyerekek is nagyon élvezik a vizet. Dávid az első nap szinte ki sem jön belőle, látszik is a fején mert tejfelszőke lett hirtelen. Rohangálnak, játszanak, építkeznek, úgy elvannak, hogy szinte észre sem vesznek minket.

Porto Vecchio: semmitmondónak tűnik a város elsőre, de amikor egy délután látogatásra indulunk, átalakul bennünk a kép. Pálmafákkal szegélyezett a járda, mozgalmas a kikötői rész, tele vannak az éttermek. Hatalmas privát jachtok, vagy inkább hajók vesztegelnek a kikötőben. Némelyik három szintes, és az általunk is látható nappalija is nagyobb egy kis magyar lakásnál.

Bavella: Tenger, városnézés, mi jöhet még? Hát természetesen a hegyek, amiből itt akad bőven. Észak-nyugatnak vesszük az irányt, letérve a parti főútról, már a völgy látványa felizgat minket. Gyönyörű tiszta víz folyik a hegyekből. Bavella tűsziklái felé igyekszünk. Az útikönyv említi a természeti szépséget, de arról a hegyi patak menti túraútvonalról nem mesél, amit mi akarunk felderíteni.

Bonifáció: Város a széltől kivájt, tépett mészkő sziklák tetején. Kivételes a látvány, a természet hihetetlen, szép, változatos vonalai a mélykék tengerből kiemelkedve. Kellemesen fúj a szél, tökéletes az időjárás a városlátogatásra. Bonifáció a Francia állam legdélibb városa. Középkori a hangulat a városrészben, szűk utcák, íves boltozatok, lehet bolyongani kedvünkre. A tengerre néző részek lenyűgözők, átlátni Szardíniára. Bagettet majszolunk az árnyékos templomtéren, és lessük a sokadalmat, közben elképzelem milyen lehetett itt az élet hajdanán.

Porto: Vörös hegyek emelkednek ki a tengerből, sziklás meredélyek mindenfelé, és ilyen vörösen tornyosuló tömbök közé vésett utakon tekergünk. Olyan tekintélyt parancsoló a táj, hangulata. „ elnézést de én ilyen lettem, csábító, de veszélyes, vigyázzon nagyon aki a medreimet, vagy fenséges csúcsaimat szeretné meghódítani” Porto kis, kedves, hangulatos város a hegyek köze szorítva. Sok látványosság nincs, ide a természeti szépségek, a hegyek, a búvárkodás, vonzza az embereket. Állítólag a mediterrán világ legszebb naplementéje az itt látható. " forrás

"Mivel nem vagyunk azok a "feküdjünk a tengerparton" típus, ezért a húsvét körüli időpont tökéletesnek ígérkezett. Igen ám, de minden útleírás azt hangsúlyozta, hogy Korzikát be kell járni északtól délig, de a helyi tömegközlekedés kicsit döcögős. Ekkor megfogalmazódott bennem, hogy az autót nem hagyhatjuk itthon. Tulajdonképpen csak 500-600 km és némi tenger választ el bennünket Korzikától, ez nyomába sem ér annak az 1200 km-nek, amit ahhoz kell megtennünk, hogy lakóhelyünkről szülővárosomba érjünk. Na, de most már tudom, hogy az a kis tenger okoz némi problémát. Tudat alatt mindig is viszolyogtam a komptól, de most olyan erősen akartam a saját autómmal bevenni a szigetet, hogy nem foglalkoztam ezzel az érzéssel. Kalandra fel!

Most, amikor már az élményeket írom, akkor úgy érzem, hogy most egy ideig nem akarok kompozni. A kompút 5 órát vett igénybe, mi Livornóból indultunk a reggeli órákban, így már előző este megérkeztünk, ebbe a tipikusan olasz kikötővárosba. A komp napsütésben futott ki, de 1 óra múlva már egy eső közepében találtuk magunkat. A hajótest csak ringatózott az én gyomrommal együtt, de a rosszullét el is illant, amint kikötöttünk Bastiában. A várost most figyelmen kívül hagytuk, egyből nekivágtunk a délre vezető útnak. Az út végig a tengerparton vezetett Bonifácioig, s egy idő után már nem bírtuk tovább, nemcsak szemünkkel, hanem összes érzékszervünkkel érezni akartuk a szigetet. Lehajtottam egy „Beach” táblánál és pillanatok alatt a parton teremtünk. Az első találkozás Korzikával itt történt meg." forrás

Fotóegyveleg

Calanchi di Piana

Bonifacio

A tehenek nem szoktak tengerparton időzni - de itt igen

Vissza az elejére


Kommentek

Judit, 2017. 06. 29. 11:22
Fantasztikus hely, mindenkinek ajánlom aki nem csak egy tengerparti heverészésre vágyik. Igazi arcát a hegyekben mutatja meg, de persze a strandolást sem szabad kihagyni. Egyetértek azzal, hogy akár több hétre is érdemes elutazni ide, viszont azt nem tartom helytálló információnak, hogy pofátlanul drága lenne. Autóbérlésről nem tudok mit mondani, mert sajáttal voltunk, de az üzemanyag (2017 június 95 benzin) átlagban 1,3 EUR, itthon jelenleg 335 Ft. Étkezés: főételek 13-20 EUR között, mi négyen voltunk, egy étkezés 3 Pastissal, egy üveg vagy két pichet borral, egy vagy kettő előétel négy főétel 110 EUR között megállt. Ez szerintem megfelel az egyéb franciaországi áraknak. De messze olcsóbb, mint például Izland, Dánia, Hollandia, Norvégia és még sorolhatnám.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon