ÚTIKRITIKA.HU / Kiribati
Kiribati

Kiribati dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandolás | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

Földvári András fotója

Kiribati dióhéjban

 • Kiribati a Csendes-óceán középső részén található. 3 szigetcsoportjához 33 atoll tartozik. Földrajzi értelemben a világ egyik legelszigeteltebb országa
 • A köztársaság államformájú ország fővárosa, Bairiki a Tarawa atollon van.
 • Kiribati 811 négyzetkilométer területű, és lakossága kb. 118 ezres (2020-as becslés). A lakosság többsége mikronéz eredetű.
 • Kiribati a Brit Nemzetközösség része, 1979-ig Gilbert-szigetek néven brit gyarmat volt.
 • Kiribati meglátogatásához a magyar állampolgároknak nem kell vízum.
 • Novembertől áprilisig tart az esős évszak
 • Kiribatin az ausztrál dollár a fizetőeszköz.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Ioane

Földvári András fotója

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Csodás landolás előtt a szigetek (atollok) látványa a bámulatos, pálmafás strandokkal
 2. Érdekes látvány az apály és a dagály váltakozása
 3. A helyi szegények természetes mosolygása

Nem tetszett

 1. Strandoláson kívül nem igazán lehet mit csinálni a szigeteken, mármint turistaként
 2. Nagyon nagy a szegénység (nyomorúságos viskók)
 3. Tarawa főszigeten - főleg délen - apálykor több strandon, lagúnában a rengeteg felszínre kerülő szemét, hulladék - nagyon illuzióromboló 
 4. Csekély a vendéglátóhelyek ás a szállások választéka
 5. Drága eljutni oda s ahhoz képest nem túlságosan érdekes hely a tengeri természeti szépségeken túlmenően
 6. Szomorú megtudni, hogy feltehetően a századunk végére az óceán szintjének emelkedése miatt az ország egyszerűen el fog tünni
 7. A legtöbb helyen feltűnően sok a szemét

Vélemények

,, Csak az látogassa meg turistaként Kiribatit-t, aki a meglátogatott országok listájának gyarapítására hajt, mondjuk ha már a 160.-170.--nél tart. Az Óceánia térségében felfedezhető országok, szigetek többsége Kiribatinál érdemesebb a meglátogatásra."  (aji)

Kiribati - lány - fotó by Elter

Repülés és repülőjegy

 • Kiribati nemzeti légitársasága az Air Kiribati (www.airkiribati.com.au), valamint az az Our Airlines közlekedtet járatokat ide.
 • Kiribati Ausztrália (Brisbane), Fiji, a Salamon-szigetek és Nauru felől is megközelíthető, illetve az óceánjáró hajók is kikötnek itt.

Földvári András fotója

levegős

Bonriki reptér kifutópálya - fotó by Elter 

Szállás

Ajánljuk Bairikiben, a fővárosban a a Motel Fema Lodge-t, ami a repülőtértől csak 30 percre található. Tiszta hely. Van wifi, de fizetős. A közeli strand nem nagy szám.

Egészség

 • Kiribati-on időnként problémás az ivóvíz-ellátás biztosítása. Javasolt a palackozott és biztonságos helyről származó víz fogyasztását. Az országban a szúnyogok terjeszthetik a dengue-lázat, emiatt be kell szerzni rovarriasztót.
 • Mindenképpen kell utazási és egészségbiztosítás Kiribati meglátogatásához, mert helyben nem biztosítható kórházi ellátás és baleset, betegség esetén légi szállításra lehet szükség.

Ausztrál segélyporgram részeként felállított víztartályok

Közlekedés

Baloldali a közlekedés.A településeken 40 km/óra, az ,,országutakon" 60 km/óra a megengedett max. sebesség.

Tarawán van távolsági buszközlekedés, mégpedig az atoll mentén.

Étkezés

Tarawwán van néhány étterem. Más szigeteken az étkezésnek elég szűkösek a keretei, mert kicsi az alapanyagok választéka. Hal és tenger gyümölcsei tutira vannak, bár sziget déli részén a rossz vízminőség miatt nem kockázatmentes a tenger gyümölcseinek fogyasztása. A vegetáriánusok választhatnak a rizsétkek és a kukorica étkek között. Kenyérféleségeket nyitott tűzön sütik.

A legelterjedett alkoholos ital a vízzel főzött pálmabor.

Pénzváltás

Tarawán van kb. három bankautomata, amelyből bankkártyával pénzt tudunk kisajtolni. A többi szigetre bizony készpénzt kell vinni.

Vásárlás

Nagyobb boltok csak Tarawán és a Karácsony-szigeten vannak. Máshol, a kisebb vegyesboltokban többnyire konzervételeket árulnak.

Közbiztonság

Nagy közbiztonsági veszély nincs a turista számára. Viszont a nagy szegénység és a magas munkanélküliségi arány miatt előfordulnak lopások, nagy ritkán rablások. Éjszakai programoknál javasolt, hogy a turista taxival menjen a szálláshelyére, a néptelen utcákon való gyaloglás helyett.

Bizony maga a turista is követhet el bűncselekményt, mármint a helyi törvények szerint. Kiribatin tilos a homoszexuális kapcsolat, a nudista fürdőzés, sőt meg a topless-t is büntethetik. 

Kiribatin a rendőrségnek a legtöbb dolga a családon belüli erőszakos cselekményekkel van

Egyéb hasznos információk

1. A Tarawa-szigeti Betio településen három olyan lokál van, ahol alkoholt szolgálnak fel. Máshol, a nagyon egyszerű Kava-Kava bárokban kava-kava itókát iszogatnak az emberek. A kava-kava gyökerekből erjesztik a piát esővizzel, ha jól értettük.  

Kiribati - jellegezetes lakóház

Strandolás

Bathing Lagoon (Kirimati atoll)

Betio (Tarawa)

Látnivalók

Kiribati legnagyobb temploma - fotó by Elter

Kiribati - South Tawara - látkép - fotó by Elter

Földvári András fotója

Földrajz és időjárás

 • Kiribati 3 szigetcsoportból áll: Gilbert-, Phoenix és a Line-szigetek. Kiribati 33 szigete közül 21 lakatlan. Kiribati legmagasabb pontja mindössze 81 méterrel fekszik a tengerszint felett.
 • Kiribati ki van téve ciklonoknak, sőt cunamiknak is. Tanácsos az odautazás előtt megnézni az ausztrál és a fidzsi meteorológiai intézetek előrejelzéseit.
 • Gyakoriak az áradások.

Kiribati - South Tawara - mangróvés tengerpart - fotó by Elter

Történelem

Az európaiak a 17. században érkeztek ide. A 19. század végén került brit fennhatóság alá, és 1915-ben lett brit gyarmat. A második világháborúban Kiribati néhány szigete súlyos harcok színtere volt. 1979-ben a terület egy része Kiribati néven vált függetlenné. Kiribati szigeteinek egy része néhány évtizeden belül eltűnik az óceánban. Az atoll-szerkezet, a termőföld és a vízkészlet szűkössége jelentős gazdasági, életviteli hátrányokkal jár. A fő bevételi forrás a kókusztermesztés és a halászat, továbbá a halászati jogok bérbeadása. A korábbi foszfátbányák még a nyolcvanas évek végén kimerültek, de az abból származó bevételek egy részét egy alapban gyűjtötték a későbbi nemzedékek. Egyedülálló élővilága miatt jönnek turisták és ebből van némi bevétel, főleg a Kiritimati-szigetnek.

Manapság

Meglehetősen nagyok a vagyoni különségek a helyi társadalomban. Lényeges trend, hogy a hagyományos, nagy tekintélyű öreg törzsfőszerű vezetőket háttérbe szorítják fiatal üzletemberek. 

Kiribati parlamentjének épülete - fotó by Elter

A helyi lakosságot és a környezetvédelmi szakértőket aggasztja, hogy néhány évtized múlva Kiribati víz alá kerülhet a tengerszint folyamatos emelkedése miatt. Döbbenetes, de a sziget vezetői bátorítják a fiatal szakembereket, hogy vándoroljanak át az országból kevésbé veszélyeztettt helyekre, pl. Fidzsire.

Amúgy is van elég szociális probléma. Nagy a munkanélküliség és magas a csecsemőhalandóság. 

Kiribati súlyemelőjének táncos produkciója a riói olimpián

A helyiekről

Helyi férfi - fotó by Elter

Turista etikett

1. Sok közterületnek vélt hely magántulajdonban van. Előfordulhat, hogy akár egy strandszakasz is egy család tulajdonában van, és engedélyt kell kérnünk, hogy ott időzzünk.

Kiribati - férfi - fotó by Elter

Érdekességek

1. Kirimati szigeten van egy Poland (Lengyelország) nevű falu. Amúgy éppen ott van egy csodaszép strand. Ugyanezen a szigeten van London nevű falu is.

Vízművelés - tengeri moszatokat, algákat termesztenek, vagy mi?

Olvasmányos linkek

,, A Kiribati Köztársaság a Csendes-óceán középső részén található, az országot három szigetcsoport alkotja. Az alig több mint 100 ezer lakost számláló állam fővárosa Tarawa szigetén található, ami egyben a legnépesebb sziget is. A szigetország lakói a klímaváltozás által leginkább fenyegetett népek közé tartoznak, tudósok előrejelzései szerint a szigetek egy része – a felmelegedés miatti várható vízszint-emelkedés következtében – néhány évtizeden belül eltűnhet az óceánban. Ennek a fenyegetettségnek is betudható, hogy Kiribati nemzetközi színtéren is aktív szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben és az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődés céljainak hatékony végrehajtásában.
Kiribatin elsöprő többségükben mikronézek élnek, kókusztermesztésből és halászatból, illetve halászati jogok bérbeadásából. A termőföld és a vízkészlet szűkös, a korábbi foszfátbányák már 1979-ben kimerültek, de az abból származó bevételek egy részét külön pénzügyi alapban gyűjtötték össze a jövő nemzedékeinek. Az ország főleg az egyedülálló élővilágának köszönhetően jelentős bevételre tesz szert a turizmusból is. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Kiribati - kislány - fotó by Elter

Helyi asszony - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS
IMPRESSZUM

© Utikritika.hu. 2012.