ÚTIKRITIKA.HU / Kiribati

Kiribati

Kiribati dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Strandolás | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Carolina atoll  - szó szerint káprázatos

Kiribati dióhéjban

 • Kiribati a Csendes-óceán középső részén található. 3 szigetcsoportjához 33 atoll tartozik.
 • A köztársaság államformájú ország fővárosa, Bairiki a Tarawa atollon van.
 • Kiribati 811 négyzetkilométer területű, és lakossága kb. 110 ezres. A lakosság többsége mikronéz eredetű.
 • Kiribati a Brit Nemzetközösség része.
 • Kiribati meglátogatásához a magyar állampolgároknak nem kell vízum.
 • Kiribatin az ausztrál dollár a fizetőeszköz.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Csodás landolás előtt a szigetek (atollok) látványa a bámulatos, pálmafás strandokkal
 2. Érdekes látvány az apály és a dagály váltakozása
 3. A helyi szegények természetes mosolygása

Nem tetszett

 1. Strandoláson kívül nem igazán lehet mit csinálni a szigeteken, mármint turistaként
 2. Nagyon nagy a szegénység (nyomorúságos viskók)
 3. Tarawa főszigeten apálykor több strandon, lagúnában a rengeteg felszínre kerülő szemét, hulladék - nagyon illuzióromboló 

Vélemények

Kiribati - lány - fotó by Elter

Repülés és repülőjegy

 • Kiribati nemzeti légitársasága az Air Kiribati (www.airkiribati.com.au), valamint az az Our Airlines közlekedtet járatokat ide.
 • Kiribati Ausztrália (Brisbane), Fiji, a Salamon-szigetek és Nauru felől is megközelíthető, illetve az óceánjáró hajók is kikötnek itt.

levegős

Bonriki reptér kifutópálya - fotó by Elter 

Szállás

Ajánljuk Bairikiben, a fővárosban a a Motel Fema Lodge-t, ami a repülőtértől csak 30 percre található. Tiszta hely. Van wifi, de fizetős. A közeli strand nem nagy szám.

Egészség

 • Kiribati-on időnként problémás az ivóvíz-ellátás biztosítása. Javasolt a palackozott és biztonságos helyről származó víz fogyasztását. Az országban a szúnyogok terjeszthetik a dengue-lázat, emiatt be kell szerzni rovarriasztót.
 • Mindenképpen kell utazási és egészségbiztosítás Kiribati meglátogatásához, mert helyben nem biztosítható kórházi ellátás és baleset, betegség esetén légi szállításra lehet szükség.

Ausztrál segélyporgram részeként felállított víztartályok

Közlekedés

Tarawán van távolsági buszközlekedés, mégpedig az atoll mentén.

Étkezés

Tarawwán van néhány étterem. Más szigeteken az étkezésnek elég szűkösek a keretei, mert kicsi az alapanyagok választéka. Hal és tenger gyümölcsei tutira vannak, bár sziget déli részén a rossz vízminőség miatt nem kockázatmentes a tenger gyümölcseinek fogyasztása. A vegetáriánusok választhatnak a rizsétkek és a kukorica étkek között. Kenyérféleségeket nyitott tűzön sütik.

A legelterjedett alkoholos ital a vízzel főzött pálmabor.

Pénzváltás

Tarawán van kb. három bankautomata, amelyből bankkártyával pénzt tudunk kisajtolni. A többi szigetre bizony készpénzt kell vinni.

Vásárlás

Nagyobb boltok csak Tarawán és a Karácsony-szigeten vannak. Máshol, a kisebb vegyesboltokban többnyire konzervételeket árulnak.

Közbiztonság

Nagy közbiztonsági veszély nincs a turista számára. Viszont a nagy szegénység és a magas munkanélküliségi arány miatt előfordulnak lopások, nagy ritkán rablások. Éjszakai programoknál javasolt, hogy a turista taxival menjen a szálláshelyére, a néptelen utcákon való gyaloglás helyett.

Bizony maga a turista is követhet el bűncselekményt, mármint a helyi törvények szerint. Kiribatin tilos a homoszexuális kapcsolat, a nudista fürdőzés, sőt meg a topless-t is büntethetik. 

Kiribatin a rendőrségnek a legtöbb dolga a családon belüli erőszakos cselekményekkel van

Egyéb hasznos információk

1. A Tarawa-szigeti Betio településen három olyan lokál van, ahol alkoholt szolgálnak fel. Máshol, a nagyon egyszerű Kava-Kava bárokban kava-kava itókát iszogatnak az emberek. A kava-kava gyökerekből erjesztik a piát esővizzel, ha jól értettük.  

Kiribati - jellegezetes lakóház

Strandolás

Bathing Lagoon (Kirimati atoll)

Betio (Tarawa)

Látnivalók

Kiribati legnagyobb temploma - fotó by Elter

Kiribati - South Tawara - látkép - fotó by Elter

Földrajz és időjárás

 • Kiribati 3 szigetcsoportból áll: Gilbert-, Phoenix és a Line-szigetek. Kiribati 33 szigete közül 21 lakatlan. Kiribati legmagasabb pontja mindössze 81 méterrel fekszik a tengerszint felett.
 • Kiribati ki van téve ciklonoknak, sőt cunamiknak is. Tanácsos az odautazás előtt megnézni az ausztrál és a fidzsi meteorológiai intézetek előrejelzéseit.
 • Gyakoriak az áradások.

Kiribati - South Tawara - mangróvés tengerpart - fotó by Elter

Történelem

Az európaiak a 17. században érkeztek ide. A 19. század végén került brit fennhatóság alá, és 1915-ben lett brit gyarmat. A második világháborúban Kiribati néhány szigete súlyos harcok színtere volt. 1979-ben a terület egy része Kiribati néven vált függetlenné. Kiribati szigeteinek egy része néhány évtizeden belül eltűnik az óceánban. Az atoll-szerkezet, a termőföld és a vízkészlet szűkössége jelentős gazdasági, életviteli hátrányokkal jár. A fő bevételi forrás a kókusztermesztés és a halászat, továbbá a halászati jogok bérbeadása. A korábbi foszfátbányák még a nyolcvanas évek végén kimerültek, de az abból származó bevételek egy részét egy alapban gyűjtötték a későbbi nemzedékek. Egyedülálló élővilága miatt jönnek turisták és ebből van némi bevétel, főleg a Kiritimati-szigetnek.

Manapság

Meglehetősen nagyok a vagyoni különségek a helyi társadalomban. Lényeges trend, hogy a hagyományos, nagy tekintélyű öreg törzsfőszerű vezetőket háttérbe szorítják fiatal üzletemberek. 

Kiribati parlamentjének épülete - fotó by Elter

A helyi lakosságot és a környezetvédelmi szakértőket aggasztja, hogy néhány évtized múlva Kiribati víz alá kerülhet a tengerszint folyamatos emelkedése miatt. Döbbenetes, de a sziget vezetői bátorítják a fiatal szakembereket, hogy vándoroljanak át az országból kevésbé veszélyeztettt helyekre, pl. Fidzsire.

Amúgy is van elég szociális probléma. Nagy a munkanélküliség és magas a csecsemőhalandóság. 

Kiribati súlyemelőjének táncos produkciója a riói olimpián

A helyiekről

Helyi férfi - fotó by Elter

Turista etikett

1. Sok közterületnek vélt hely magántulajdonban van. Előfordulhat, hogy akár egy starndszakasz is egy család tulajdonában van, és engedélyt kell kérnünk, hogy ott időzzünk.

Kiribati - férfi - fotó by Elter

Érdekességek

1. Kirimati szigeten van egy Poland (Lengyelország) nevű falu. Amúgy éppen ott van egy csodaszép strand. Ugyanezen a szigeten van London nevű falu is.

Vízművelés - tengeri moszatokat, algákat termesztenek, vagy mi?

Olvasmányos linkek

,, A Kiribati Köztársaság a Csendes-óceán középső részén található, az országot három szigetcsoport alkotja. Az alig több mint 100 ezer lakost számláló állam fővárosa Tarawa szigetén található, ami egyben a legnépesebb sziget is. A szigetország lakói a klímaváltozás által leginkább fenyegetett népek közé tartoznak, tudósok előrejelzései szerint a szigetek egy része – a felmelegedés miatti várható vízszint-emelkedés következtében – néhány évtizeden belül eltűnhet az óceánban. Ennek a fenyegetettségnek is betudható, hogy Kiribati nemzetközi színtéren is aktív szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben és az ENSZ által meghatározott fenntartható fejlődés céljainak hatékony végrehajtásában.
Kiribatin elsöprő többségükben mikronézek élnek, kókusztermesztésből és halászatból, illetve halászati jogok bérbeadásából. A termőföld és a vízkészlet szűkös, a korábbi foszfátbányák már 1979-ben kimerültek, de az abból származó bevételek egy részét külön pénzügyi alapban gyűjtötték össze a jövő nemzedékeinek. Az ország főleg az egyedülálló élővilágának köszönhetően jelentős bevételre tesz szert a turizmusból is. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

fotó by Elter

Kiribati - kislány - fotó by Elter

Helyi asszony - fotó by Elter

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon