ÚTIKRITIKA.HU / Palau

Palau

Palau dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Strandolás | Földrajz | Időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Palau - Utazás

Palau fellélegezhet a jövőbeli kilátásait tekintve, mivel 2017. szeptemberében hazánk felvette vele a diplomáciai kapcsolatokat. A magyar gazdaság számára pedig, kitörési pont lehet a Palauba irányuló Túró Rudi-export beindítása. 

Palau dióhéjban

 • Palau egy Csendes-óceáni ország, a Fülöp-szigetektől keletre, Indonéziától északkeletre. A köztársaság államformájú szigetcsoport az Egyesült Államok társult állama. Mindössze 458 négyzetkilométer a területe, lakosság kb. 23 ezer.
 • Palau fővárosa Ngerulmud, ami a világ legkisebb lélekszámú fővárosa: 390 fő. Ngerelmud a Melekeok szigeten fekszik, 11 247 kilométerre Budapesttől.
 • Az angol és a palaui a hivatalos nyelv. A lakosság nagy része mikronéz, melanéz és ausztronéz eredetű, de sokan vannak a japán, a kínai, a koreai és fülöp-szigeteki ősökkel rendelkezők. A lakosok vallása: keresztény és egy helyi hitvilág, a modekngei.
 • Palauban az amerikai dollár a hivatalos fizetőeszköz.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum Palauba, amennyiben tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot.
 • Palau elsősorban búvárkodás szempontjából érdekes. Sima strandolásért nem érdemes odautazni.

fotó by Elter

Palauban a déli lagúna sziklaszigetei az UNESCO természeti és kulturális világörökségének a részét képezik.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Jellyfish Lake (tó) csodás színei
 2. A kajak túrák
 3. A Long Beach

Nem tetszett

 1. Aggódnuk kellett a sós vízben élő krokodilok miatt (aztán a találkozás kölcsönös érdeklődés hiányában elmaradt)
 2. Februárban voltunk és többszőr elmosta a programunkat a zivatar
 3. Sok szép partrész csak csónakkal érhető el

Vélemények

,, Palaun jártunk 2017. januárjában. A Jellyfish Lake-ben az összes medúza elpusztult! Kb 11 millió példány! A tó vize annyira savas, hogy a bőrt megmarja! Állitólag 4-5 éven belül regenerálódik. Szóval, ha valaki ezt szeretne megnézni, ne menjen!(Csányi László, 2017. február)

Repülés

Palau nemzeti légitársasága, a Palau Airways Taivan fővárosába, Taipei-be közlekedtet rendszeresen járatokat.

,, A United Airlines annak érdekében, hogy spóroljon a repülőkön, a Hawaii – Guam járatot ’belföldi’ járatnak keresztelte át, mivel hogy USA területen belül repülsz, így a majdnem 8 órás úton kapsz egy zacskó ropit, meg kétszer innivalót. Gratula United… De persze ha meg drágábbak lennének a jegyek akkor meg az miatt nyünnyögnék :)

Mivel ők az egyetlenek akik ezekhez a szigetekhez szállítanak, így sok lehetőséged nincs. Max, ha Japánon keresztül próbálsz meg repülni, hogy ’nemzetközinek’ számítson a járat, de kinek van kedve extra 3 órát repülni két nyámnyila szendóért, amit egyébként meg tudsz venni $20-ért. (2017)" forrás

Szállás

,, Az első tanács bárkinek, aki ide utazik, hogy akármi történik, csak és kizárólag a ’Koror’ térségben keressen szállást. (személyes ajánlásom a The Penthouse Hotel). Lényegében itt van élet, itt vannak a boltok, itt van az összes turista szolgáltatás. Majdnem az összes hotel itt található, az éttermek és a kikötő is és az éjszakai élet is ide összpontosul.

Mivel az utazást rohanva kellett megszerveznem (4 nappal indulás előtt), csúcs-szezonban ráadásul, nem nagyon volt lehetőségem választani a szállások közül. Az egyetlen hotel, aminek még kifizethető volt az ára, az az Airai hotel volt. Ez bár gyönyörű, a semmi közepén van, és ha AKÁRMIT akar az ember csinálni akkor 20 perc vezetés minimum. Taxi nincsen, szóval inni és bulizni elég nehézségesen szervezhető, és egyetlen turista szolgáltató sem jön ki érted (amit pl. megtesznek, ha akármelyik Koror hotelben laksz és befizetsz valami túrára).

Van egy étterem és egy vízi park ami kb. 30 perc szórakozást biztosít és egy bár, aztán csókolom. (2017)" forrás

Egészség

Hepatitis A oltás jól jöhet, mert Palaun a vízivás vagy éelmiszerfogyasztás révén fertőzés következhet be.

Közlekedés

Palaun nincsenek nyilvános tömegközlekedés (busz vonat stb.). Néhány szálloda üzemeltet ingajárati buszokat (shuttle bus) A és B pont között.  Néhány wellness szolgáltató transzfert biztosít vendégeinek. Vannak heliyek akik svarcban taxiznak. Egy-egy bárnak akadhat megbízható irivát söfőrje, aki taxi jellegű szolgáltatást nyújt. A viteldíjak elfogadhatóak. 

Palau - Koror-Babeldaob-híd

Étkezés

Gyümölcsevő denevér húsával készült helyi specialitás

A bizalomgerjesztés céljából: ugyanez a leves közelebbről

Vásárlás

Közbiztonság

 • Palau elég jó közbiztonságú ország. Koror belvárosában akár éjszaka sem kockázatos járkálni az utcákon. Persze azért a mindenhol szokásos alapvető elővigyázatosságokat be kell tartani Palaun is.
 • Palaun az alkotmány tiltja a fegyverviselést. Még a lőszer birtoklását is büntetik.
 • A turista biztonságát tán az veszélyezteti leginkább, hogy az utcákon nincsenek járdák, még Koror belvárosában is sok helyen így van.

Nyugi, nem eszik meg őket a végén

Egyéb hasznos információk

Látnivalók

Palau - közösségi ház - fotó by Elter

Ngardmau-vízesés - fotó by Elter

Palau - Koror - Mindszenty gimnázium! - fotó by Elter

Strandok

Jön!

Földrajz

Palau - trópusi táj - fotó by Elter

Időjárás és éghajlat

Jön!

Történelem

Európaiak először a a 18. században érkeztek oda. 1885-ben spanyol, 1899-ben német fennhatóság alá került. Az I. világháborúban Japán, a II. világháború végén az Egyesület Államok szállta meg. 1947-ben a csendes-óceáni gyámsági terület része lett. A függetlenséget 1994-ben nyerte el, de 2044-ig szóló társulási szerződés köti az Egyesült Államokhoz.

Palau - 2. világháborús légvédelmi ágyú maradványai - fotó by Elter

Manapság

A térség országaihoz képest Palauban magas az életszínvonal. Fő bevételi forrása a turizmus. A turisták többsége Japánból, Tajvanból, Dél-Koreából és az USA-ból érkezik. A társulási szerződés alapján közvetlen pénzügyi támogatást kap az Egyesült Államoktól. E forrásokat a költségvetési kiadások finanszírozására és az infrastrukturális beruházásokra használják fel. A tonhalra épülő halászat a lakosság élelmezése szempontjából is meghatározó jelentőségű.

Palau parlamentje - fotó by Elter

A helyiekről

Palau lakóira hagyományosan jellemző a vendégszeretet. A helyiek példás toleranciával viszonyulnak ahhoz, hogy a turisták más kultúrához, hagyományokhoz szoktak.

,, A palauiak egy nagyon kemény nép. Önfejűek, öntudatosak és nagyon zárkózottak. Fontos számukra a tisztelet és ’státusz’. " forrás

Palau-i kislány - fotó by Elter

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Ez már majdnem giccs

Palau-i diák - fotó by Elter

Palau-i kislány - fotó by Elter

Palau - egy közösségi ház belseje

Vissza az elejére


Kommentek

Bátki Zsolt, 2017. 10. 12. 22:21
Miért Mindszenty az utolsó magyar hercegprímás a középiskola névadója?


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon