ÚTIKRITIKA.HU / Szamoa

Szamoa

Szamoa dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Apia | Látnivalók | Strandok | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Szamoa - utazás

Szamoa dióhéjban

 • Az óceániai Szamoai Független Állam területe 2831 négyzetkilométer.
 • Korábban Nyugat-Szamoa volt az ország neve.
 • Közel kétszázezren lakják, többségében polinéziai eredetű népek.
 • Fővárosa, Apia 16 130 kilométerre van Budapesttől. A főváros az Upolu szigeten található.
 • Szamoa 9 szigetből áll, s ezek közül 5 lakatlan.
 • Szamoa Ausztráliától (pontosabban Sydneytől) keletre fekszik, 4320 kilométerre. A Fidzsi-szigetektől keletre található, 1141 kilométer távolságban. Szamoa Hawaiitól délnyugatra fekszik, 4161 kilométerre.
 • 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén magyar állampolgároknak nem kell vízum Szamoába.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Opulu főszigeten a vidéki egyszerű élet látványa kunyhókkal, falvakkal és azok szerény, de érdekes templomaival
 2. Opulu fősziget délkeleti partján az álomszép, paradicsomi Lalomanu strand
 3. Sok természet, népi kultúra, és főleg totál, szinte idilli nyugalom, sajátságos harmónia
 4. A helyiek természetes kedvessége, vendégszeretete, aranyos kíváncsiskodásai
 5. A To Sua lagúna hihetetlen zöld színű vizében lubickolni
 6. Az esőerdőkkel beborított hegyek misztikus látványa
 7. A szigetet átszelő Cross Island Road-on autózni és itt-ott megállni a teljes csend közegében
 8. Átmenni komppal a még nyugisabb Savai'i szigetre, ami könnyen bejárható

Nem tetszett

 1. Illúzióromboló a fővárosi boltokban a gagyi kínai gyártmányú árukat, szuveníreket látni
 2. Sunyi a napsugár arrafelé, baromira leégett a bőrünk , vigyázat!
 3. A bérelt autóval megküzdeni a baloldali kormányzással, és a közutakon keresztbe közlekedő haszonjószágokkal
 4. A helyi távolsági buszokon (mert azt is használtunk) fülsüketítően dübörögtetik a zenét

Vélemények

Jön!

Repülés

Szamoára többek között a Virgin Australia (Virgin Samoa) valamint az Air Pacific közlekedtet Ausztráliából és Új-Zélandból járatokat (bővebben: www.virginaustralia.com, www.airpacific.com). Az egyes szigetek között a szamoai légitársaság járatai biztosítanak összeköttetést (www.samoaair.ws).

Szállás

Jön!

Egészség

Jön!

Közlekedés

Baloldali a közlekedés (nemrég óta). A közutak meglepően jó állapotban vannak.

Étkezés

Jön!

Pénzváltás és vásárlás

Közgazdasági Nobel-díjat kap, akinek sikerül Szamoán magyar forintot talára beváltania.

Szamoán a hivatalos fizetőeszköz: tālā (tala).

Közbiztonság

Jön!

Egyéb hasznos információk

Jön!

Apia

Jön!

Látnivalók

Jön!

Strandok

Tanu Beach

Lano Beach

Földrajz és időjárás

Szamoa szeizmikusan aktív területen fekszik, szökőárak, földrengések, vulkánkitörések bármikor előfordulhatnak. Az ország a trópusi ciklonövezetben fekszik, novembertől áprilisig ezért különösen indokolt tájékozódni a várható időjárásról, illetve a trópusi viharok esetén szükséges teendőkről (bővebben: www.samoa.travel). Indulás előtt tanulmányozza a WHO honlapját (www.who.int/eng), valamint az ausztráliai meteorológiai szolgálat, illetve a szamoai turisztikai szolgálat honlapját (www.bom.gov.au, www.samoa.travel).

Történelem

Az első ide jövő európaiak a hollandok voltak, a 19. század első felében. A 19. század legvégén a területét amerikai és német övezetre osztották. A német övezet 1914-ben új-zélandi fennhatóság alá került, majd 1962-ben függetlenné vált, s ebből lett Szamoa. A szigetek másik, keleti fele USA-hoz tartozik, Amerikai Szamoa néven.

Manapság

Szamoának kicsi, de viszonylag jól működő gazdasága van. 2009-ben volt egy szökőár, ami sok kárt okozott, valamint egy átmeneti gazdasági válságot is átélt, de már ebből kilábalt. A gazdaság éltetője az, hogy a külföldön (főként Új-Zélandon, Ausztráliában és az USA-ban) dolgozó szamoaiak jelentős pénzeket utalnak haza a hozzátartozóiknak. Az utóbbi években növekedtek a turizmusból származó bevételek.

A helyiekről

Nyugodtaknak, kiegyensúlyozattaknak tűnnek a látogató számára. Ritkán látni veszekedő helyieket. Lazák, szeretik erős hangsúlyozással azt mondani, hogy nincs probléma (no problem). Sok nő hord a füle mögött virágot, szóval ez nem amolyan turista-show jellegű szokás.

Turista etikett

1. Meglepően konzervatívak a helyi népek. Nyilvános helyeken kerüljük a csókolózást, nagyon erotikus ölelkezéseket. Nemhogy a nudista fürdőzést, de még a toplesst is tiltják.

Olvasmányos linkek

" A szigetország éghajlata trópusi, ezért egész évben 20-30 fok közötti hőmérséklet uralkodik. Legmelegebb, egyúttal legpárásabb időszaka decembertől márciusig tart. Viszont esőzésre az év bármely szakaszában számítani kell. Okosan csomagoljon, aki ide látogat.

Gyönyörű homokos partjaival könnyen leveszi az embert a lábáról és szintén nagyon jól jön az utazóknak, hogy a főként turizmusból élő országban rengetegen beszélik az angolt.

Dátumugrás, avagy hogyan veszítettek el egy napot...:

A nemzetközi dátumválasztó vonal egy képzeletbeli vonal a Föld felszínén, ami a földrajzi keleti hosszúság 180°-a mentén halad észak-déli irányban, hogy a különböző dátumú területeket elválassza egymástól. Egy adott szigetcsoportnak joga volt eldönteni, melyik zónához tartozzon, így alakult ki egy szép cikkcakkos vonal, melytől keletre egy nappal korábbi dátum érvényes, mint a nyugati felén levők.

Érdekesség Szamoán, hogy 1892-ben a nyugati oldalról a keletibe lépett az ország, majd 2011-ben fordítva, ezáltal kimaradt a 2011. december 30-i nap, ugyanis december 29-én lépett új időzónába az ország és másnap 31-e következett. A váltással az Ausztráliával és Új-Zélanddal folytatott kereskedelmet szerették volna segíteni, amit az eddig érvényben levő időeltolódás megnehezített.

A kiesett pénteki napra az alkalmazottak megkapták a bérüket, míg a bankok kamatot nem számíthattak fel rá.

Még egy apróság, amiben eltér Amerikai Szamoától, ahol nem tértek át a másik időzónába.

Ha a szilveszteri kikapcsolódás helyszínéül Szamoát választjuk, a bolygón elsőként durranthatjuk a pezsgőket, 13 órával korábban, mint az itthon maradottak. :) (2016) " forrás


,, Az ország tíz szigeten helyezkedik el és úgy 190 ezren lakják. ennek a közösségnek kb. 1-5%-a fa’afafine. Így hívják azokat a férfiúi testben nevelkedett nőket, akik a fent említett harmadik nemet alkotják. Az elnevezésük is erre utal: a fa’afafine szó ugyanis „nőies”-et jelent. A fa’afafine-ok esetében általában már gyermekkorban észreveszi a környezet, hogy a kisfiúk bizonyos női tevékenységekre jobban fogékonyak, jobban érdeklődnek a lányos játékok iránt, otthonosabban mozognak a női szerepekben. Így elkezdik őket lánynak nevelni, pontosabban szólva engedik azt, hogy a kisfiúk feminin oldalukat szabadon megéljék. A számoa-i felnőttek ebben semmi betegeset, szégyenleteset nem látnak. Ahogy abban sem, hogy ezek a fiúk később, mivel nőként fogadják el őket, a lányokhoz hasonlóan a férfiakhoz vonzódnak. Ezeket a lányos fiúkat a fa’afafine-ok csoportjába sorolják, így egy elfogadott számoa-i társadalmi-kulturális kategóriát kapnak, és a probléma „le van tudva”. (2016)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon