ÚTIKRITIKA.HU / Nauru
Nauru

Nauru dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Hajós megközelítés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás | Vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Strandok | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Nauru - utazás

Nauru dióhéjban

 • Nauru egy óceániai szigetország, amely elsősorban korábbi jelentős foszfátkitermeléséről ismert. Mindössze 21 négyzetkilométer területű és kb. 13 ezren lakják.
 • Hogy mennyire pici az ország, azt szemlélteti, hogy a szigeten körbevezető út mindössze 19 kilométer.
 • Nincs is hivatalos fővárosa, a kormányzat (a parlament) székhelye a yaren nevezetű körzetben van. Nauru államformája a parlamenti köztársaság. A pici ország a (Brit) Nemzetközösség (Commonwealth) tagja.
 • Naurun a hivatalos nyelv a naurui, de a legtöbben (csaknem mindenki) tudnak angolul is. A lakosság 90 százaléka keresztény.
 • A magyar állampolgároknak kell vízum Nauru meglátogatásához. Ezt helyben is meg lehet kapni. Szükség van ehhez az útlevélen, és a visszaútra szóló repülőjegyen kívül egy hotelfoglalást bizonyító dokumentumra, avagy egy Naurun élő, lakó személy valamiféle kötelezettségvállaló nyilatkozatára, meghívójára. A turista vízum 30 napra szól és 100 ausztrál dollárba kerül.
 • Nem könnyű egy Nauru-utazás megszervezése, mert mind a repülőjegy foglalás, mind a szállás biztosítása meglehetősen körülményes, internet mindenhatósága ide-oda. Nauru a világ egyik turisták által legkevésbé látogatott országa. A kevés (évente max. 200) turista nagy részét éppen ez vonzza oda.
 • Baloldali a közlekedés.

Ott van, az Egyenlítő közvetlen közelében (kb. 60 km)

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Nauru elszegényedésének dacára az emberek nagy része életvidám
 2. Turistával nem lehet találkozni, csak Ausztrália által idetoloncolt menekültekkel, és itt dolgozó külföldiekkel (ausztrálok, új-zélandiak)
 3. Egészen elképesztően más, fényes, csillagos arrafelé az égbolt
 4. Az aranyos kis fatemplomok
 5. Hogy repülőgép landolásakor vagy felszállásakor lezárják a közutat
 6. A csodaszép homokos vagy koralltörmelékes strandok

Nem tetszett

 1. Az Ausztrália által Naurura kényszerített menekültek táborának szomorú látványa
 2. Látni Nauru elszegényedését, ami a foszfátüzlet elhervadása miatt következett be
 3. A túl sok kóbor kutya a partokon
 4. A sziget belseje holdbéli táj, plusz foszfátkitermelő helyek, vagy azok maradványai, szóval, nem annyira romantikus

Vélemények

Jön!

Naurun mindenki ilyen pocakos, vagy még inkább

Repülés

Egyedül az Our Airline légitársaság (az Air Nauru utódja) kínálkozik Nauru repülővel való megközelítésére.

Íme a reptér főépülete - Földvári András fotója

Hajós megközelítés

Nauru két kikötője nem alkalmas nagyobb hajók fogadására. A mégis ide közlekedő hajók a parttól távolabb horgonyoznak le, és onnan motorcsónakkal hozzák a partra az utazókat.

Szállás

Naurun tulajdonképpen csak két hotel közül választhatunk: van egy drágább, meg egy olcsóbb. Az sziget északi részén van egy szupermarket, ahol van néhány kiadó vendégszoba.

ez az olcsóbb

Egészség

Ne igyunk csapvizet, mert a tengervizet sótlanító üzemük eléggé korszerűtlen és az sem biztonságos, hogy a házak tetején elég vacak tartályokban gyűjtik az ugyancsak ivóvíznek szánt esővizet.  

A sziget elszigetelt elhelyzkedésének és kis méretének dacára eléggé elfogadható az egészségügyi ellátás. A szigeten két kórház is működik. Ha a turista komolyabban megbetegszik, vagy súlyosabb balesetet szenved akkor azért inkább Ausztráliába szállítják át. Megfelelő betegségbiztosítással kell rendelkeznünk, hogy a légszállításért ne kelljen egy vagyon pénzt kifizetnünk.

A trópusi betegségeket illletően Nauruban nincs veszély. Hepatiti B oltás azért ajánlott. Ajánlatos alaposan védekeznünk a szúnyogcsípések ellen, hogy ne kapjunk valami vacakabb betegséget.  

Közlekedés

Naurunak mindössze 41 kilométernyi közúti hálózata van. Ebből a 41 kilométerből csupán 29 kilométer aszfaltozott. Ebből a 29 kilométerből 17 kilométer a szigeten körbemenő parti, keskeny út.

Étkezés

A legtöbb élelmiszert Ausztráliából importálják. hajókon, repülőgépen 6-8 hetenként jönnek szállítmányok. A szigeten a turista talál nemzetközi étkeket, még gyakrabban kínai kaját. A helyi ételek meglehetősen egyszerűek. A legjobban a friss halakkal és tenger gyümölcvseivel járunk. Az éttermekben tálalnak sok ilyesmit. A többnyire dagi helyiek bezzeg a halnál is jobban szeretik a sonkákat. Nagy húsevők .

Az éttermekben nem szokás a borravalózás.

Pénzváltás

Az ausztrál dollárt használják. Bankkártyával való fizetések nagyon korlátozottask. 

Vásárlás

Nauruban egyáltalán nem szokás az alkudozás. 

Közbiztonság

Nauru békés sziget. rendkívül ritka a bűnözés és még ritkább, hogy turista legyen a szenvedő alany. A repülőtér közelében van a fő rendőrállomás. 

Egyéb hasznos információk

1. Nem csupán az éttermekben, hanem egyéb szolgáltatásoknál sem szokás a borravalózás.

Látnivalók és programlehetőségek

Buada lagúna

A sziget belsejének meglátogatása

Holdbéli a táj.

Strandok

Ronave Beach

Anibare Bay Beach

Földrajz és időjárás

 • A szigetet körülvevő korallzátonyok védik a tenger felőli veszélyektől (pl. cunami).
 • A sziget nemzeti jelképe a hajósmadár (fregatta aquila). A helyiek nagy becsben tartják őket.

Történelem

A 2. világháború alatt a szigetet megszállták a japánok.

Manapság

Nagyon szorosak a kapcsolatok Ausztráliával, ennek minden előnyével, de hátrányával is. Ausztrália erre a szigetre is deportál illegális bevándorlókat. Persze fizet Naurunak ezért az ,, őrző-tároló szolgáltatásért". 2017-ben 1132 embert (férfiakat, nőket és gyerekeket is) őriznek Naurun. Főleg afgánok, irániak és sri lankaiak. Korábban az amerikai bevándorlási hatóságok szemezgettek az itteni táborokból, de trump elnökké válása óta ezt beszüntették. 

A helyiekről

,, Nauru vezeti toronymagasan a WHO világ legkövérebb országai toplistáját: a felnőtt lakosok átlagtömege 100 kiló, a túlsúlyosak aránya a férfiak között 97, a nőknél 93 százalék. Az elhízottak aránya 71%, ez 30 feletti testtömegindexet jelent. A testtömegindexét ön is kiszámolhatja például itt, de hogy legyen mihez viszonyítani: 30-as BMI azt jelenti, hogy valaki 175 centis magasság mellett 92 kilót nyom. Na ennél kövérebb Nauru bő kétharmada. A járványszerű elhízás egyenes következménye, hogy a lakosság 40 százaléka cukorbeteg.

De hogyan alakulhatott ez ki egy igazi trópusi paradicsomban?

Naurun a bennszülöttek évezredekig pont úgy éltek, mint Polinézia többi szigetén: halásztak (vadászni nem vadásztak, mivel a szigeten egyetlen emlős állat sem honos), kókuszt és trópusi gyümölcsöket termesztettek, és kicsattanóan egészségesek voltak. Az idill egészen a 20. század közepéig tartott, amikor a 2. világháborúban a japánok elfoglalták a szigetet, az ausztrálok felszabadították, aztán a helyiek kikiáltották a függetlenséget, és eközben valaki észrevette, hogy a sziget nagy része azért lakhatatlan, mert a területének 90%-át több méteres foszfátréteg borítja. Ami egyébként teljes egészében tengeri madarak évszázadok alatt összegyűlt ürülékéből származik.

A hatvanas évektől a külszíni fejtéssel kitermelhető foszfát hatalmas pénzeket hozott az országnak, amit még tetézett, hogy az ország hamarosan adó- és pénzmosó paradicsommá is változott. Az adókat teljes egészében megszüntették magánemberek számára. Volt például időszak, amikor bárki alapíthatott hivatalosan elismert bankot Naurun, ehhez kizárólag 25 ezer dollárt kellett letennie, és semmi mást nem kértek tőle. A hetvenes években Naurun volt a világon a legmagasabb az egy főre jutó GDP. A hatalmas pénzekkel az állam különféle, improvizáltnak tűnő befektetésekbe fogott, például szállodaláncokat vett Ausztráliában, és nemzeti légitársaságot indított. Egy időben annyi Boeingjük volt, hogy az ország lakosságának 20%-át fel tudták volna ültetni rájuk.

A hirtelen jött gazdagsággal nem csak az állam nem tudott igazán mit kezdeni, de az állampolgárok sem. A nauruiak abbahagyták a munkát, mert nem volt szükségük rá a megélhetéshez. Ma az ország lakosságának 90%-a munkanélküli. Aki dogozik, annak 95%-át az állam foglalkoztatja. A helyiek felhagytak a halászattal és a gyümölcsök fogyasztásával, és rákaptak az Ausztráliából behozott ételekre, ijesztő mennyiségben kezdték el fogyasztani például a cukros üdítőitalokat. Mivel a kövérség hagyományosan a jólét, a megbecsültség, és a magas társadalmi rang jele volt, senki sem aggódott igazán, amikor a teljes lakosság elkezdett ijesztő ütemben hízni.

Mostanra a foszfátbányák nagyrészt kiürültek, a felhalmozott tartalékok elfogytak, a GDP fejenként 5000 dollárra zuhant vissza (ez Kongó és Szváziföld szintje, a magyar adat negyede). Az ország a csőd szélén áll, ausztrál segélyből tartja fenn magát. A sok kövér naurui meg csak néz egymásra, hogy ez az egész hogy történhetett. (2016)" forrás

Olvasmányos linkek

Jön!

Fotóegyveleg

Helyi templom közlése: A pokol létezik és itt van Nauru-n

Nauru - rendszám - nem nehéz megjegyezni

Vissza az elejére


Kommentek

Arora András, 2019. 12. 03. 12:15
https://www.hopefornauru.org/
https://www.facebook.com/hopefornauru/

Nauruba sok Ausztráliába illegálisan belépni próbálkozó migránst küldtek, a táborokban az állapotok katasztrofálisak. A fent linkelt oldalakon lehet adakozni a főleg afgán, srí lankai menekülteknek pólót, alsóneműt, pénzt, stb. (le van írva a honlapra, hogy mit).


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS
IMPRESSZUM

© Utikritika.hu. 2012.