ÚTIKRITIKA.HU / Salamon-szigetek
Salamon-szigetek

A Salamon-szigetek dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Pénzváltás és vásárlás | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Földvári András fotója

A Salamon-szigetek dióhéjban

 • A Salamon-szigetek a Csendes-óceánon fekszik, mintegy kétezer kilométerre Ausztrália észak-keleti partjaitól, Szamoa és Francia-Polinézia között. 922 szigetből áll.
 • A főváros, Honiara a legnagyobb szigeten: Guadalcanalon található. Honiara csekély 14 433 kilométer távolságban van Budapesttől.
 • Az államfő az angol királynő, akit a főkormányzó képvisel.
 • Az 590 ezres lakosság nagy része melanéz eredetű. Többségükben keresztények.
 • Hivatalos nyelvek: salamon-szigeteki pidzsin, angol (és körülbelül nyolcvan helyi nyelv).
 • Baloldali a közlekedés.
 • Magyar állampolgároknak nem kell vízum a Salamon-szigetek meglátogatásához.
 • Leggyakoribb vezetéknév: Mae

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A vulkánok meglátogatása
 2. A delfinekkel úszás, egy delfines sziget meglátogatása
 3. Szinte mindenhol az érintetlen természet

Nem tetszett

 1. A főváros Honiara nem szép hely, nincsenek régi épületek, sok a kosz, a szemét, és még a közbiztonság is rossz

Vélemények

Repülés

A Salamon-szigetek és a külvilág között repül a nemzeti légitársaságuk, a Solomon Airlines (flysolomons.com), de több más légitársaság is üzemeltet járatokat ide, pl: Air Pacific, Air Niugini, Our Airline, Pacific Blue.

Szállás

Jön!

Egészség

Olyan utazási és egészségbiztosítás megkötése javasolt, ami fedezi az esetleges légi úton történő kórházba szállítás költségeit is, mivel az ellátás komolyabb esetekben helyben nem biztosítható. Az orvosi ellátás a fővároson kívül még inkább korlátozott. A szigetek fekvése miatt a ciklonoknak, valamint a cunamiknak egyaránt ki van téve, ezért kérjük utazás előtt tanulmányozza az ausztrál vagy a fiji meteorológiai szolgálat honlapját

Közlekedés

A Salamon-szigeteken baloldali közlekedés van. A fővároson, Honiarán kívül a közutak állapota vacak. Külön balesetveszélyt okoz a helyi autósok, motorosok felelőtlen, kiszámíthatatlan vezetési viselkedése.

A hajós közlekedés rizikós, mert a hajók nincsenek jó álllapotban, és a biztonsági intézkedések hiányoznak. 

A strandokon figyelembe kell venni, hogy a vizi sport eszközei többnyire nincsenek jó álllapotban.

Étkezés

Pénzváltás és vásárlás

A Salamon-szigeteki dollár a hivatalos fizetőeszköz.

Közbiztonság

Lopások és fegyveres rablások bizony előfordulnak, főképpen a Guadalcanal szigeten (és ott is leginkább Honiarában) valamint a Malaita szigeten. Alapaszabály, hogy ne legyenek rajtunk láthatóan nagy értékű órák, ékszerek stb. Sok pénz se legyen nálunk, ha utcára megyünk. Éjszaka ne sétáljon, autókázzunk elhyagyatottab helyeken. Túrázásoknál tanácsos helyi kisérővel menni. Honiarából keletre az Alligator Creeken keresztül és nyugatra pl. a a White River tájékára taxival, busszal inkább nem menjünk. A helyiek körében népszerű Boneghi strand látogatása sem kockázatmentes helyi idegenvezető nélkül. 

Meglepően gyakran vannak etnikai jellegű konfliktusok a szigetlakók között. Kerüljük a konfliktusok járulékos részeit, az utcai zavargásokat.

Egyéb hasznos információk

 1. Természetesen a Salamon-szigeteken nincs semmiféle magyar külképviselet. A legközelebbi illetékes magyar külképviselet az ausztráli fővárosban, Canberrában van. Ha a magyar állampolgár helyben bajban van, akkor azért fordulhat Honiarában a brit konzulátushoz, vagy még inkább az Európai Unió képviseletéhez.
 2. Európában a Salamon-szigeteknek Brüsszelben van egy képviselete, ami jól jöhet előzetes tájékozódásnál. Címe: Embassy of Solomon Islands in Brussels, Avenue Edouard Lacomble, 17 1040 Brussels Belgium, telefon: (32) 2732 7085).

Látnivalók és programlehetőségek

Földrajz és időjárás

A szigetek fekvése miatt a ciklonoknak, valamint a cunamiknak egyaránt ki van téve, ezért fontos az odautazás előtt tájékozódni az ausztrál vagy a fiji meteorológiai szolgálat honlapján.

Sorra tűnnek el a csendes-óceáni Salamon-szigetek a tengerszint-emelkedés miatt

Történelem

A szigetcsoport több 10 ezer éve lakott. Egy spanyol expedíció a 16. század közepén fedezte fel Európa számára. Csak a 19. század végén gyarmatosították, a 20. század elejére teljesen brit fennhatóság alá került. 1942-ben Japán megszállta. A második világháború későbbi éveiben súlyos harcok folytak a szigetek ellenőrzéséért. 1976-ban önkormányzatot kapott Nagy-Britanniától. A teljes függetlenséget 1978-ban nyerte el. 1998-ban etnikai zavargások robbantak ki Guadalcanal szigetén, melyek csak 4 év után csendesedtek el.

Manapság

A Salamon-szigetek gazdasága nem igazán stabil. A lakosság többsége földművelésből él. Fokozódó jelentősége van a turizmusnak és az aranybányászatnak.

Földvári András fotója

A helyiekről

Zene - érdekes videó

Turista etikett

1. A magánterületekre lépés kockázatos, mert a tulajok túlságosan is óvják földjeiket.

2. Kerüljük a túl lenge öltözetet, és ez főleg a nőkre vonatkozik. A szigetek lakói meglehetősen konzervatívok.

3. Annyira prűdek, hogy a káromkodást még egy külföldi turista esetében sem tűrik meg. 

4. A homoszexualitást börtönnel büntetik. A meleg, leszbikus turistákat is megbüntethetik, ha nyilvános helyen mutatják ki a saját nemük iránti vonzódásukat. 

Olvasmányos linkek

,, Bár a gyenge politikai irányításnak nem igazán sikerült összekovácsolni ezt a tarka nemzetet, a különféle egyházak sokat tettek az itteni emberekért. A sokszínűség itt kéz a kézben jár a toleranciával, így az összefogások révén iskolák, kórházak, templomok létesültek. A sok sziget sokféle népét nyelvileg a pidgin English tartja össze, azaz egy egyszerűbb változata az angol nyelvnek, mely szókincsében és kiejtésében már csak kevéssé hasonlít a standard angolhoz. Ezt a változatot nem tanítják az iskolákban, de a hétköznapi életben ez az összekötő kapocs a szigetek lakói között. A közös nyelv, a történelem, a hasonló, befogadó világlátás egy sajátságos bajtársiasságot hozott magával. Neve is van ennek: wantok-izmus, mely a „one talk” szóból ered. Magyarul talán az „egy nyelvet beszélünk” kifejezéssel lehetne a legjobban körülírni azt az összetartásra alapuló szemléletet, mely főként a melanéziai népekre jellemző, a Salamon-szigetektől Pápua Új-Guineáig.

A Salamon-szigeteki Történelmi Enciklopédia szerint ennek értelmében a „hasonszőrűek” összetartása egyfajta kulturálisan alapértelmezett szociális védőháló. A rászoruló wantok-nak, kötelesség ételt, szállást, menedéket adni, de ez a kapocs a szomszédi viszonyokban, a hétvégi közös elfoglaltságok, vagy közös kertészkedések esetén is. Nyilván ennek a fajta egymással törődésnek is megvannak a józan ész szabta határai. Hiszen ha a nagyobb rokonság visszaél ezzel, vagy rátelepszik egy család életére, összekuszálva azzal például a család anyagi helyzetét, akkor abból nyilvánvalóan konfliktusok is származnak.

Ebből az összetartásból következik, hogy a nagy család mindennél fontosabb az itteni népek számára. Mivel a kis család is annak része, ezért az magától értetődik, hogy a közvetlen hozzátartozókkal törődik az ember, de ugyanez az erős kötelék tartja össze a nagyobb közösséget is. Fekete bárány az, aki semmilyen közösséghez nem tartozik, és a nagy család tanító, gondozó közegének hiánya a legnagyobb számkivetettséget jelenti.

Ennek jegyében a gyermekek az első leckét rögtön a születésükkor abszolválják. Ekkor adódik át az első üzenet vagy tanítás, nevezetesen, hogy biztonságos, meleg családi környezetbe érkezett meg az újszülött. A gyerekek már kora gyermekkorban érzékelik, hogy egy nagy család részesei, ahol a szülők, a testvérek sokkal többen vannak, mint a kis család tagjai. A szülők elsődleges feladata a legkisebbek gondozása, melyben a közelebbi rokonok is besegítenek. Fontos, hogy a kisgyerekek lehetőség szerint kevés időt töltsenek idegenek társaságában. Csak amikor már tudnak beszélni és önállóan gondolkodni, akkor hagyják őket magukra.

Miközben a mai világ vívmányai a mindennapi életet és az oktatást is modernizálták, és szükség van az írás-olvasás ismeretére, a gyerekek nagyon sokat tanulnak otthon a szüleiktől is. Arra nevelik őket, hogy figyeljenek jól és csak akkor szóljanak, ha kérdezték őket. A kislányok akkor jók, ha úgy viselkednek mint az anyukájuk, a kisfiúk pedig mint az apukájuk. Ha a gyerek valami rosszat tesz, a szülőket éri a szégyen, jó cselekedetek esetén pedig a szülők kapják az első dicséretet.

Ebben a hagyományokra épülő társadalomban a női és férfi szerepek, és az erre való nevelés nagyon hangsúlyos. A háztartás vezetése és a kert művelése a nők feladata, a férfiak pedig a fakivágással, kenu építéssel, halászattal és vadászattal foglalkoznak. Mindazonáltal a nyugati életmód begyűrűzésével és az iskolázottság növekedésével valamelyes elmosódtak ezek az éles határvonalak. Egy fiút akkor tartanak érettnek, ha tud építeni egy házat, egy kenut és egy kertet. Egy lányt pedig akkor, ha meg tudja művelni a kertet, ki tud vágni egy fát, tud vizet hozni és akkor is el tudja látni a családot, ha az anya nincs jelen.

A tradicionális szerepek és a modern társadalmi berendezkedés érdekes elegye található meg ezeken a szigeteken. A szülői örökségek rendezése erre egy jó példa. A Salamon-szigeteken a jogalkotás leköveti az apai, vagy anyai ágon való öröklést. Egyes szigeteken az apa, másikakon az anya jogán örökölnek az utódok. Az örökség alatt nem csak a tárgyi dolgokat értik, hanem a tudást, bölcsességet, de még varázserőt is. Az apa kenut, fejszét, szigonyt és a szükséges ismereteket örökítik a fiaikra. Az anyák ékszereket, kertészeti és halászati ismereteket, varázsigéket adnak át lányaiknak. Fejlettebb városokban az örökség a nyugati mintához hasonlóan pénzt, házat autót stb. jelent és a jog is a nyugati világ (elsősorban brit) mintájára jár el.

A hagyományos szerepekre épülő képet árnyalja az a tény, hogy a nőkkel és kislányokkal szembeni diszkriminációban sajnos élen jár az itteni társadalom. A gyengébbik nemnek az alárendelt szerep jut. Az egyébként sem kötelező iskolába kevés leánygyermek jár, a középiskolákban pedig egyenesen ritkaság számba mennek a lány diákok. Mondani sem kell, hogy az iskolázottság hiánya sok egészségügyi és társadalmi problémát hoz magával, mint például a szegénység, gyermekmunka és –bántalmazás, fiatal kori terhesség és házasság, nemi betegségek, alkohol és drog fogyasztás stb.  (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Földvári András fotója

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS
IMPRESSZUM

© Utikritika.hu. 2012.