ÚTIKRITIKA.HU / Mikronéziai Szövetségi Államok

Mikronéziai Szövetségi Államok

Mikronézia dióhéjban | Vélemények | Repülés | Szállás | Egészség | Közlekedés | Étkezés | Közbiztonság | Egyéb hasznos információk | Látnivalók | Földrajz és időjárás | Történelem | Manapság | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Mikronézia - utazás

Mikronézia dióhéjban

  • Mikronézia egy szigetcsoport a Csendes-óceán nyugati részén, Óceánia északnyugati régiójában.
  • Az ország, avagy államszövetség hivatalos neve: Mikronézia Szövetséges Államok, ami egyébként az Amerikai Egyesült Államokkal szabadon társult köztársaság. Mikronézia négy szigetcsoportból, avagy tagállamól áll.
  • Mikronézia szigetei és atolljai egy 2,5 millió négyzetkilométeres tengeri területen osztódnak el, mégpedig az Egyenlítőtől északra.
  • Mikronézia fővárosa, Palikir csekély 12 801 kilométerre van Budapesttől.
  • A magyar állampolgároknak nem kell vízum Mikronéziába, amennyiben a szigeteken nem tartózkodnak 30 napnál tovább.
  • Az angol a hivatalos nyelv.
  • A hivatalos fizetőeszköz: az amerikai dollár (USD)
  • Minek odamenni (a kipipáláson kívül)? búvárkodás, hagyományos kultúra, fürdőzés. 
  • Nan Madol különleges, elhagyatott romvárosa a Pohnpei-szigetnél az UNESCO kulturális világörökségének a része

Vélemények

Jön!

Repülés

Európából legalább 22 órás repülést kell kibírni, ha Mikronéziába óhajtunk eljutni.

Szállás

Kockázatos oda előzetes szállodafoglalás nélkül megérkezni.

Egészség

Közelezően előírt oltás nincs.

Közlekedés

A szigeteken nincsenek menetrendszerint közlekedő buszjáratok.

Jó álllapotú közutak csak a nagyobb szigeteken vannak.

Étkezés

A nagyobb szigeteken vannak éttermek. A szállodai éttermekben jellemzően japán, kínai, amerikia és európai ételeket kínálnak. Tenger gyümölcseiből nagy a választék.

Közbiztonság

A sziegetken a közbiztonság teljese jó. Csupán a Chuuk szövetségi állam fővárosa, Weno vonatkozásában merül fel némi közbiztonsági aggály. Wenoban van bűnözés, igaz ez nem igazán érintheti a turistát. 

Egyéb hasznos információk

1. A beutazás engedélyezéséhez az útlevelünknek a szigetek elhagyásának napjától számított 6 hónapon belül még érvényesnek kell lenni.

2. A boltok hétköznap 8-tól délután 5-ig tartanak nyitva, néhány bolt szombaton déltől 5-ig. Milyen szuveníreket lehet vásárolni? mindenféle fafaragványokat (pénis formájút is), színpompás fűszoknyákat, lávákövekből készült ezt-azt.   

3. Sok hotelben rendeznek zenés-táncos folkklór műsorokat. De a nagyobb helyeken vannak diszkók is.

4. Az internetes fő szolgáltató: az FSM Telecom www.fm

Látnivalók

Yap sziget

Chuuk (Truk) sziget

Pohnpei (Ponape) sziget

Nan Madol különleges, elhagyatott romvárosa a Pohnpei-szigetnél az UNESCO kulturális világörökségének a része 2016 óta. A mesterséges szigetekből és csatornákból álló izgalmas labirintus a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is felkerült. A „Csendes-óceán Velencéjeként” is emlegetett Nan Madol 99 bazalt- és korallszigetből áll, amelyek 1200 és 1500 között felépített templomok és síremlékek maradványait őrzik. Ezek egykor a Saudeleur dinasztia ceremoniális központját alkották.

Kosrae (Kosaie) sziget

Földrajz és időjárás

Egész évben 27 fok körül mozog a nappali hőmérséklet.

Történelem

A feltételezések szerint a szigeteket az időszámítás előtt 4-5 ezer évvel ezelőtt maláj népcsoportok népesítették be. A Pohnpei államot 1440 táján egy önkényuralmi rendszert gyakorló királyi dinasztia uralta. A hajdani ragyogó város romjait ma is lehet látni.  Az eruópaiak megjelenése előtt más szigeteken is léteztek államszerű alakulatok uralkodókkal.

Az 1494-es Tordesillas-i szerződéssel a szigetek hivatalosan spanyol kézbe kerültek. Az első európaiaik - spanyolok és portugálok - azonban csak 1526-ban érkeztek ide. A spanyolok a Tordesillas-i szerződésre hivatkozva maguknak igényelték a Karolinák-szigeteket. Ez a helyzet maradt meg az 1899-es spanyol-amerikai háborúig, amikor is a spanyolok a szigeteket eladták Németországnak. 

1910-1911-ben történt az úgynevezett Sokeh-lázadás. A kiváltóok az volt, hogy egy német munkafelügyelő egy, a Sokeh-szigtről való munkást megvert. A Pohnpei sziget lakói bosszúból megüölték a munkafelügyelőt és beindult egy lázadás. A németek leverték a lázadást és a lázadók 17 vezetőjét kivégezték. Ezt követően Sokeh kb. 430 lakóját a szomszédos Paplau szigetcsoportjára deportálták. Pohnpei szigetát pedig, más szigetlakókkal teleppítették be. 

1914-ben a japánok vették birtoka a szigeteket, sőt 1920-ban a Népszövetségtől még mandátumot is kaptak a szigetek kormnyázására. A Chuuk-lagúnák a japán hadi erők fontos támaszpontjává vált. nem hiavatlosan ,, a csendes-óceán Gibraltárjának" nevezték. Az amerikaiak 1944 februárjában megtámadták a japán haditengerészeti támaszpontot és a kikötőben hozzávetőleh hatvan hadihajót elsüllyesztettek. Ezeknek a hajóknak a romjai még ma is ott hevernek.  

A 2. világháború után a gyöztes USA amerikai modell alapján megalapította a Mikronéziai Szövetségi Államok képződményt. Az amerikaiak az ENSZ-től felhatalmazást kaptak eme államképződmény kormányzására. 1964-ben még egy parlementet (kongresszus) is létrehoztak. A mai Kosrae állam a Pohnpei állam részévé vált. Aztán meggondolták magukat és 1977-ben otthagyták Pohnpeit és saját államot állítottak vissza.

1978-ban a Mikronéziai Szövetségi Államok, a Marshall-szigetek és Palau közös alkotmányt bocsátott ki. Azonban a marchall-szigetek és Palau elégedetlen volt az alkotmánnyal és szeparálódtak. A többi sziget alkotja ma a Mikronéziai Szövetségi Államokat, amely 1982-ben egy szabad szövetségbe lépett az USA-val. Ezt a szövetséget 15 évre tervezték. Az USA évi garantált pénzösszeg fejében kizárólagos jogot kapott a szigetek katonai célú használatára. Idővel az USA számára már elveszett a térség katonai stratégiai kulcsszerepe. 2004-ben a szövetségesi szerződés megújították más feltételekkel. REz a szerződés 2024-ig érvényes.  

Manapság

A mikornéziai szigetek földrajzilag meglehetősen elszigetelt elhelyezkedésűek ahhoz, hogy ipar vagy infrastruktúra fejlődjön ki. Leginkább a turizmus számára van erős potenciál, de e téren a fejlődés amerikai befektetések függvénye. Még ha majd be is indul a turiszmus, a látogatóknak sokáig lesz lehetősége néptelen szigeteket meglátogatni, hiszen választhatnak legalább 600-ból.  

A helyiekről

A lakosság 50 százaléka római katolikus, kb. 47 százalék protestáns. Kosrae lakóinak 95 százaléka szabad közösségekben él. Pihenőnapjuk a vasárnap.

Turista etikett

Yap szigetén nagyon erősek az európaiak érkezése előtti hagyományok. Nem is lehet oda látogatni előzetes engedély nélkül. Bizonyos strandokat, utakat is csak engedéllylel lehet használni. Fürdőruhában csak a strandokon lehet mutatkozni. 

Ha valakit le akarunk fotózni, akkor mindenképpen az illető engedélyét kell előre kérni. A kevésbé látogatott szigeteken a helyiek megalázónak érzik, ha előzetes engedély nélkül egy turista le akarja fotózni.  

Olvasmányos linkek

,, Nan Madol Mikronézia különleges, elhagyatott romvárosa a Pohnpei-szigetnél. A mesterséges szigetekből és csatornákból álló izgalmas labirintus nemcsak világörökségi helyszín státuszt kapott pénteken, hanem egyúttal a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is felkerült. A “Csendes-óceán Velencéjeként” is emlegetett Nan Madol 99 bazalt- és korallszigetből áll, amelyek 1200 és 1500 között felépített templomok és síremlékek maradványait őrzik, ezek egykor a Saudeleur dinasztia ceremoniális központját alkották." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon