ÚTIKRITIKA.HU / Fuerteventura / Időjárás hónaponként


Fuerteventura / Időjárás hónaponként

Ennek az oldalnak a tartalma szerkesztés folyamatában van. Ha bármely olvasónk nem talál az adott hónapra még információt, akkor kérjen azt nyugodtan a kommentben.

Fuerteventura időjárása novemberben

Novemberben már közeledik a szigeten a tél. Az erős szelek mellett azért jó adag napsütést is élvezhetünk. A napi átlag hőmérséklet 21 fok körül mozog. Előfordul 24 fok is, és a levegő lehülhet 17 fpkra is. A tengervíz hőmérséklete egész kellemes, kb. 22 fok körüli.

Novemberben eléggé kigenylítettek a hőmérsékleti viszonyok, nincs szeszélyesség e téren. A napos órák átlagos száma: kilenc. Felfős ég előfordul, de nagyon ritkán esik az eső, leggeljebb az egész hónap folyamán három olyan nap lehet, amikor van csapadék.

A Fuerteventurára jellemző szelesség novemberben is tapasztalható, még hozzá az északi és a déli részen egyaránt. A déli szeleket sirokkónak nevezik. Ennek kisérő jelensége a calma nevőű homokvihar. Novemberben nem ritka jelenség. Főleg Fuertebventura déli strandjain zavarhatja kissé a nyaralók kényelrmérzetét. A homokvihar valójában nem vad, inkább kellemetlen.  

Amúgy a november nem számít turisztikai főszezonnak, s nincs sok látogató.

Fuerteventura időjárása decemberben


December már téli hónapnak számít Fuerteventurán. Az átlaghőmérséklet ebben a hónapban 19 fok, a napközbeni átlagos hőmérséklet 22 fok körüli, éjszaka 16 fok körül mozog a hőmérséklet. A napközbeni jeleztt átlag hőmérséklet a december folyamán jelentősen nem ingadozik. Az első két hétben picit (de csak egy-két fokkal) melegebb szokott lenni.

25 fok fölötti melegről ne ábrándozzunk, de attól se kell félni, hogy éjszaka hidegebb lesz 13-14 foknál. 

Napsugárból van elegendő decemberben is. Napi hat napsugaras órára számíthatunk, de kalkulálni kell az ég részleges felhősségére is. 

Fuerteventura szigetén egész évben ritka az eső, és ez így igaz a december hónapra is. Ha can csapadék, az is inkább szemerkélős, szitálós.

A levegő párataralma ne magas, azaz ez nem az igazi Afrika. Decemberben különösen száraz a levegő. Szélből viszont sok van. Fuerteventura jellegzetessége, hogy szeles sziget. A statisztikák szerint decemberben 83 százalék az esélye a szeles időnek.

A tengervíz hőmérséklete decemberben 20 fok körüli. Kell hozzá némi bátorság. Utánozni kell a német nyaralókat....

Fuerteventura időjárása januárban

Fuerteventura időjárása februárban

2017. februárjának második felében például a nappali hőmérséklet egyes napokon 19 fok körül mozgott, de volt 27 fokos nap is.  Eső csak három napon volt.

2017 februárjában Costa Calma strandjainál volt, hogy 21 fokos volt a tenger hőmérséklete, s ez már egy magyar számára is elfogadható a fürdéshez. (Balatonon is jócskán vannak olyanok, akik 21 fokos vízbe nyugodtan bemennek.)

,, Február 19-26. között voltunk kint, úgyhogy nagyon friss az élmény. A hőmérséklet 21-28 fok közötti volt, a szél szinte mindenhol fújt, de abszolút nem volt zavaró. Az első 3 napban esett némi csapadék, rövid ideig 5-10 percekre. A sekélyebb helyeken kellemes volt a víz hőmérséklete is (pl. El Cotillo és Costa Calma - megjegyzem a két település közötti hőmérséklet-különbség 5-6 fok volt, a délebbi Costa Calma javára." (Zsóka, 2017)


,, Idén februárban voltunk ott. A szél jéghideg volt. beszéltünk németekkel, akik hosszú évek óta jönnek ide télen nyaralni, és azt mondták, hogy évről évre egyre hidegebb van januárban és februárban. A hotelben folyton huzat volt. Érdemes olyan hotelt választani, ahol temperált a medenc evize. " (Vigh, 2017) 

Fuerteventura időjárása márciusban

Márciusban a szigeten 20-22 fok a nappali maximum hőmérséklet (előfirdul a 24, 25 is), és kellő dózisban kaphat napsütést az a turista, ai ilyenkor jön. Sajnos a vízhőmérséklet még nem elég meleg ahhoz, hogy tengeri fürdőzésben reménykedhessünk. 

Éjszaka 15-17 fok közötti a hőmérséklet.

Március inkább a sziget felfedezését célzó kirándulásokról szólhat. Fuerteventurán bizonyosan jó jön a dzseki, pulóver a csaknem folytonos széljárás miatt.

Fuerteventura időjárása áprilisban

Fuerteventura időjárása májusban

Fuerteventura időjárása júniusban

Fuerteventura időjárása júliusban

Fuerteventura időjárása augusztusban

Júliushoz és szeptemberhez hasonlóan az augusztus a sziget viszonylatában igazán meleg hónapnak számít a 25-28 fok közötti nappali hőmérséklettel.

A friss szelek valamennyire még kellemesebbé is teszik az időjárást. Az igazsághoz tartozik azonban, hogy az év keresztmetszetében július után épppen az augusztus az a hónap, amikor a szél ereje a legnagyobb. (A tél viszonylag kevésbé szeles.). Nagyon vegyesek azonban a nyaralók tapasztalatai.. Vannak, akik szerint kintlétük alatt legfeljebb 2-3 olyan nap volt, amikor a szél elereje miatt inkább nem strandoltak, hanem kirándultak. Mások arról számoltak be, hogy a szél ereje miatt alig volt olyan nap, amikor fürödni tudtak a tengerben, ráadásul a vízben veszélyes áramlatok is veszélyessé tették a fürdést. Sokan hangsúlyozzák ennek kapcsán, hogy Feurteventura nem igazán szelesebb, mint a Kanári-szigetek többi része.  

Nehéz megmondani, hogy augusztusban a sziget melyik része a szelesebb. Ez minden évben ilyenkor teljesen más lehet. Az azért jelez valamit, hogy nyáron hol rendeznek meg egy jelentős széllovas versenyt: Costa Calma partjainál. Eszerint arra lehetne következtetni, hogy a délkeleti rész szelesebb, mint az északi rész. Hangsúlyozzuk az augusztusi melegben a széljárás inkább hűsítő, mint kellemetlen. Persze legyen rajtunk napszemüveg, mert a szél a parton a szemünkbe fújhatja a homokot.

Az augusztus eleje tán szelesebb, mint a vége. Bármi lehet. Ha szelesebb az idő, akkor a strandon foghatjuk a napernyőt, hogy ki ne döljön. Ha szerencsések vagyunk, akkor még kisgyerekkel is jókat fürdözhetünk. 

Ami jó hír viszont, hogy a tengervíz a téli hónapok 18-19 fokos hőmérsékletéhez képest, nyáron, azaz augusztusban is, 22-23 fokos, ami azért egész tűrhető. Igaz augusztusban is előfordulhat, hogy a nagy hullámok miatt nem lehet nyugalmasan fürödni. De az is megtürténhet, hogy éppen kifogunk augusztusban nyugalmasabb tengeri álllapotokat.  

Az átlaghőmérséklet (tehát az éjszakát is beleszámolva): 22 és 27 fok (az utóbbi 5 év statisztikai adatai alapján). Nagyon kicsi az esélye annak, hogy essen az eső ebben a hónapban (persze nem teljesen kizárt). 

Időjárási szélsőségességek vannak. Volt már a szigeten augusztusban nappal 20 fok alatti hőmérséklet, de volt már 38 fok is.  

Fuerteventura időjárása szeptemberben

Fuerteventura időjárása októberben


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon