ÚTIKRITIKA.HU / La Gomera

La Gomera

La Gomeráról dióhéjban|Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Időjárás| Szállás| Helyi közlekedés| Étkezés| Vásárlás| SzórakozásKözbiztonság&Kellemetlenségek| Egyéb hasznos információk| Strandok| Kilátók|Garajonay nemzeti park| Egyéb látnivalók| Aktív turizmus|Földrajz| Olvasmányos linkek|Fotóegyveleg

.

Tibor fotója

Ennek az aloldalnak a felépítése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

La Gomeráról dióhéjban

Közel 370 négyzetkilométeres a csaknem kör alakú területe. (A második legkisebb a hét kanári sziget közül.) A sziget bármely pontjáról egy másikra eljutás járművel maximum egy óra lehet. 

Teneriféről komppal lehet átmenni La Gomerára, aminek nincs nemzetközi repülőtere. A gyors komp (fast ferry) 40 perc alatt teszi meg az utat. 

Az ismertebb kanári szigetekhez képest la Gomera sokkal nyugisabb. Főleg gyalogtúrázást szeretőknek ajánljuk. Nagyon szépek a tájak.

A sziget déli része a látogatottabb. Ha csak a strandolás a célunk, akkor nem igazán érdemes La Gomerát választanunk. Bulizásra sem való. A természeti szépségek miatt érdemes választani. Kevés strandjuk homokos. 

Jóllehet nem egy nagy sziget, de megismeréséhez, felfedezéséhez szükség van legalább 3-4 napra.

A Garajonay nemzeti park (többezer éves babérlombú erdő) az UNESCO természeti világörökségének a része!

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A komppal érkezéskor szép a sziget látványa

2. Nincsenek turistahordák 

3. A Valle Gran Rey a sziget legszebb völgye

4. Az El Cedro misztikus hatású ködburka - örökzöld köderdő

5. Az egész sziget egy kicsi ökölógiai paradicsom!

6. A friss halétkek

Nem tetszett

1. Ahol a komp érkezik, San Sebastian eléggélehangoló ipari hely

2.

Vélemények

,, La Gomera régóta izgatta a fantáziámat. Fotókon sokkal izgalmasabbnak tűnt a többi szigetnél, nem is beszélve a filmről, amiben Alan Blair és a nagyponty-horgászat legendája, Kevin Nash a feneketlen víztározókban élő óriási pontyokat cserkészik be.

Gomerán teljesen más a növényzet, mint a többi szigeten. Ott ugyanis kialakult egy úgynevezett cloud forest (köderdő), amit ki sem lehet kerülni: Minden út a sziget közepén elterülő Garajonay Nemzeti Parkon vezet át. A vegetáció zseniális trükkje, hogy a fákra telepedő, zúzmószerű, szálas izé meg tudja fogni a felhők páráját. Ettől elképesztően néz ki , és ahogyan sejteni lehet, minden folyamatosan nedves és hideg.

La Gomerának nincs reptere, ipara, és úgy általában semmije a természeten kívül - ahogy egy helyi mondta, még zokniért is át kell hajózni Tenerifére. Ennek megfelelően tömeg sincs sehol, mi pedig direkt a sziget legtávolabbi csücskét céloztuk meg, Valle Gran Rey ideális bázisnak tűnt. Az odavezető éjszakai robogóutat viszont egy porcikám sem kívánja vissza: haldokolva vánszorgó robogóval, dermesztő hidegben, szitáló esőben és ködben a csikicsuki erdei szerpentineken araszoltunk - két óra után hulla fáradtan érkeztünk a szállásra. (2017)"  forrás


,, Áthajóztunk La Gomera szigetére, amelyet Kolumbus szigetének is hívnak. Ugyanis innen indult Kolumbus meghódítani Amerikát, miután a spanyol hódítók legyilkolták a Kanári-szigetek őslakosságának 90%-át.
Én csak panorámaszigetnek neveztem, mert ellentétben Tenerifével, itt 5 percenként fotóztam volna, ha a szűk szerpentinen lehetett volna. Igazi felüdülés volt ez a romantikus sziget, tetején a csodás, mohazöld esőerdővel. (k.é., 2019)

Tibor fotója

Odajutás

Két komptársaság - Naviera Armas és Fred Olsen - közlekedik menetrendszerűen Tenerife-i Los Cristianosból Gomerára.

Időjárás

A sziget klímája egész évben kellemes. Nagyon ritkán van igazi hőség. Januárban és februárban 21 fok körüli a nappali hőmérséklet. Tavasszal és összel 22 és 25 fok közötti, nyáron (július-szeptember) 28-29 fok a maximum. Az éjszakák egész évben hűvösek, de semikor sincs 15 foknál hidegebb.

November és február között van a legcsapadékosabb időszak. Ilyenkor átlagosan 7 esős nap van egy hónapon belül. Júliusban és augusztusban szinte soha sincs eső.

La Gomera klíma szempontjából nagyon eltérő északon és délen. Nyaralás tervezésekor tudni kell, hogy a sziget északi része szelesebb,valamivel hűvösebb és felhősebb, mint a déli. A sziget déli része védettebb, naposabb. Nem véletlen, hogy a nyaralók, turisták többsége Playa Santiago és a Valle Grand Rey térségében száll meg. Azért a déli résen is vannak hőmérsékleti különbségek annak függvényében, hogy milyen magasan vagyunk.

,, Január végén és február elején turistáskodtunk ott. A parton és tájékán napközben 21-24 fok meleg volt, éjszaka 17-18 fok. Amikor felmentünk a hegyekbe (800-1200 méter) túrázni, akkor kellett vinnünk dzsekit. (br, 2017)"   

Szállás

Valle Gran Rey térségében van a legnagyobb szállásválaszték.

Ajánlott szálláshelyek:

Finca Los Veroles

A szigeten tilos a vadkempingezés.

Helyi közlekedés

Tibor fotója

Autó

Elég drága Teneriféről komppal átvinni autót La Gomerára.

A sziget dimbes-dombos utjain többnyire nem lehet 50 km/óránál gyorsabban hajtani. A szigeten nincs autópálya, és jószerével nincs egyenes út.

Tibor fotói

Autóbérlés

Leginkább a Cicar, második lehetőségknt a PlusCar

Busz

A szigeten hét távolsági buszjárat működik, de ebből csak 4 jár rendszeresen.

Taxi

Étkezés

Vásárlás

Szórakozás

Közbiztonság&Kellemetlenségek

Egyéb hasznos információk

San Sebastian de la Gomera

Ez a sziget központi városa, délkeleten.

Playa Santiago

Valle Gran Rey

(magyarul: a Nagy király völgye)

Ezt a térséget szinte teljesen a német turisták és idetelepültek uralják. Szóval ha tudunk németül, akkor itt már nincs is szükség spanyol tudásra. Az olcsó apartmanbérlés miatt rengeteg német nyugdíjas tölti itt a telet novembertől márciusig. 

A térség legmozgalmasabb települése a la Playa. Itt húzódik egy fekete homokos strand.

Tibor fotói

Strandok

Playa de la Caleta

Playa Aloreja

Kilátók

Mirador Abrante

Mirador de La Laja

Garajonay Nemzeti Park

Egyéb látnivalók

Vallehermoso

Tibor fotója

Los Órganos

Hermigua

Benchijigua

Aktív turizmus

Hegyi kerékpározás

Földrajz

A sziget északi, nyugati részén, valamint a sziget belső részén sűrű a növényzet, örökzöld tájkép fogad minket. A délkeleti szigetrész tájképe viszont szikár, száraz. A sziget közepén emelkedik a legmagasabb hegy, ami 1487 méter magas (l’Alto de Garajonay). 

A szigeten vannak egész évben vízzel teli patakok.

A Valle Gran Rey-hez és onnan vezető út mentén húzódik a Barranco de Aure, ami La Gomera Grand Canyonja. Ez egy nagyon látványos, max. 580 méter mély szurdok.

A kanári szigetek közül La Gomerán van a legtöbb pálmafa. Sok méz készül belőle.  


Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Tibor fotói


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon