ÚTIKRITIKA.HU / Lanzarote


Lanzarote

Lanzarote dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Programlehetőségek | Látnivalók | Strandok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Lanzarote - Utazás és nyaralás

Lanzarote dióhéjban

2018. március 21- után a Wizzair megszünteti a Budapest-Lanzarote járatot.

Szerencsére ettől még el lehet jutni repülővel Lanzarote szigetére, csak át kell szállni valahol út közben.

Lanzarote a Kanári-szigetek közül a legkeletebbre fekvő sziget. Van értelme felfedezni, mert kellően különbözik az ismertebb Tenerifétől és Gran Canariától. Ami a turizmus illeti, Lanzarote próbálja magát - némi sikerrel - menőbb, elitebb nyaraló célpontnak pozicionálni, mint a két másik. Ezt a célt azonban nem azzal próbálják elérni, hogy csili-vili épületeket emelnek, luxus szolgáltatásokat alakítanak ki, hanem inkább olyan nyitott, ínyenc utazókra számítanak, akik szeretik a környezetbarát dolgokat, szívesebben időznek kulturáltabb, nem duhajkodó, részegeskedő nyaralótársakkal, és méltányolják az aktív turizmus egyszerű, de mégis nagyszerű formáit, pl. bicajozás, vitorlázás, sétálós kirándulások, helyi borok ízlelgetése. Lanzarote-n többségben vannak a nyugat-európai középkorú párok, a családok, kisebb, visszafogottabb stílusú baráti társaságok. Lanzarote egyedibb választás. Lanzarotén az árszint némileg magasabb, mint Grand Canarián és Tenerifén.

Összefoglalva a lényeget: Lanzarote nem akar tömegturizmust, túlhajtott beruházásokat, tömegnyomort. Nincs is.

A sziget 846 négyzetkilométer nagyságú. A Kanári-szigetek közül Lanzarote a legkevésbé csapadékos, igaz ez meg is látszik a természeti képén. Fontos előre tudni, hogy Lanzarote egy szikár, vulkáni eredetű táj-jellegzetességekben viszont gazdag sziget. Ne képzeljünk el sok pálmafát, virágos réteket. A zöld szín jószerével hiányzik Lanzarote képi világából (az északi rész legalább zöldes). Kilométereken keresztül Földön kívüli bolygók tájain képzelheti magát az ember. Természet iránt erősebben érdeklődők bizonyosan ínyenc helynek tekinthetik. Ne tessék megijedni, Lanzarote-től elrettenni. Érdekesek, vadromantikusak a tájak és vannak strandok, igaz többnyire kisebbek.

 • Lanzarote fővárosa: Arrecife.
 • Aki volt már Gran Canarián, annak annyit mondhatunk, hogy Lanzarotén nincsenek olyan kőrengetegek és nincsenek tömegben hangoskodó, részeg brit suhancok. Lanzarote szigete gondozott, természetességében ugyanakkor jól megőrzött.
 • A legnépszerűbb nyaraló települések a sziget dél-keleti oldalán vannak. Puerto del carmen az a hely, ahová a bulizni vágyó fiatalok mennek, míg a Playa Blanca inkább a nyugalomra vágyó párokat, de ugyanakkor a családokat is vonzza.
 • Lanzarote szigetén a közbiztonság még jobb, mint Gran Canarián vagy Tenerifén, persze ez összefügg azzal is, hogy kevésbé nyüzsgő, felkapott sziget. Azért néha előfordulnak lopások, az apartmanokba való betörések.

"Lanzarote a Kanári-szigetek misztikus vulkáni szigete. A hosszú aranyhomokos tengerpartok, fekete homokos kis öblök, az óceánba omló, vulkáni szirtek, a kristálytiszta kék óceán lélegzetelállító kontrasztja a vulkánkitörések által formált sziget füstölgő krátereivel és lávafolyamival mindenkit lenyűgöznek. Érdemes felfedezni e vulkáni sziget különleges látnivalóit, akár hátizsákos turistaként, akár szervezett autóbuszos fakultatív programként. Sétáljanak a Tűzhegy „Montanas del Fuego” holdbéli táján, tekintsék meg a smaragdzöld vizű „El Golfo” – kráter lagúnáját vagy a lávafolyam által képződött víz alatti „Jamoes del Aqua” barlangot. A sziget képét gondosan ápolt virágoskertek, pálmasorok teszik teljessé, még hangulatosabbá."

,, Mivel Lanzarote az Atlanti-óceánban fekszik, a nyílt vízen, nem szabad olyan hőmérsékletre számítani, mint például a Mediterrán-tenger öbleiben. 25 fok körüli szinte sosem lesz, most augusztusban is csak 22 fok körül van a sekélyebb partszakaszoknál a víz. Persze minden attól függ, kinek, mi a hideg.. :) (2016)"

Évente hozzávetőleg 3 millió turista látogat Lanzarotéra.

Amennyiben a honlapunk Lanzarote fejezetében valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazás tervezésénél (repülés, szállás, programok stb.) az ajánlatokhoz összehasonlítási alapot keres, akkor kifejezetten érdemes Lanzarote-szakértőhöz fordulni: utikritika@utikritika.hu

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A holdbéli tájak, a fortyogó talaj, a tűzhegyek és a tevegelés a Timanfaya Nemzeti Parkban, szóval egyfajta öko úticél
 2. A Cueva de los Verdes és a Jameos del Aqua barlangok
 3. Látni a távolban a marokkói partokat
 4. A Papagayo strandok és a El Cotillo strad és lagunák, Playa de Cofete (Morro del Jable)
 5. Könnyen áttekinthető, felfedezhető a sziget bérelt autóval, jól vannak kitáblázva az információk
 6. Viszonylag nagy a szállásválaszték
 7. Szebb, tisztább, gondozottabb, mint Fuerteventura
 8. Az El Golfo nevű zöld lagúna, egy süllyedt vulkánkatlan része
 9. Nincs tömegnyomor
 10. Puerto del Carmen
 11. Nincsenek hatalmaas reklámtáblák, nincsenek túl magas épületek

Nem tetszett

 1. A gyakori szeles idő (igaz melegben ennek van előnye is), a strandokon mindig fúj a szél kisebb-nagyobb erővel
 2. Gran Canariához és Teneriféhez képest Lanzarote hátránya, hogy alig van zöld szín
 3. Ha vásárlós kedvünkben vagyunk, akkor Lanzarote-n nem elégülünk ki
 4. Túl sok látnivaló azért nincsen, főleg kulturális téren
 5. Nehéz megbarátkozni a tengerparti homok sötét (lényegében fekete) színével
 6. Kisgyerekkel, de tizenéves kamasszal is elég unalmas lehet
 7. Azok a partrészek, ahol sok a szemét

Vélemények

"Tetszett:

 • a kopár tájjal kapcsolatos számításaink ellenére, mindig találni zöld növényzetet

 • a megszilárdult lávából keletkező vulkanikus kőzetek lenyűgöző látványa

 • image reklámja szerint ő a ”különleges sziget”, mely különbözik társaitól… és ez valóban így igaz.

 • Cesar Manrique rendkívüli befolyása az egész sziget életének alakulására

 • hiába a vulkanikus talaj, megterem itt burgonya, zöldség és gyümölcs és még szőlőültetvények is vannak

 • a fenntartható turizmus mintaképe

 • a látványosságokhoz kombinált bérleteket lehet váltani, 3, 4 vagy 6 turistaközpontot látogathatunk velük egyszerre

 • a reptér kifutópályája melletti hosszú homokos strand és sétaút, ahol mellettünk vagy éppen a fejünk felett landolnak a gépek

 • a csodálatos tengerpart mentén végigvezető biciklis út a fővárosból kiindulva

 • a kötelező lanzarotei sült burgonya: las papas arrugadas con mojo rojo y mojo verde

 • az aloe növény a sziget jelképe és minden szuvenír bolt jellegzetessége (külön e célra hoztak létre aloe múzeumokat)

 • mindig találnak valami ünnepelni valót

 • hibátlan, autópálya minőségű aszfalt utak vannak

Nem tetszett:

 • nehezen és sok pénzért lehet csak átjutni a szomszédos szigetekre

 • a buszjáratok és útvonalaik teljes káosza

 • nem elég egy helyitől megkérdezni a helyes irányt, ha éppen eltévedtünk, mert akkor is útbaigazít, ha fogalma sincs merre van az arra, ezért érdemes minimum 3 embertől segítséget kérni, de még akkor se biztos, hogy odatalálunk.

 • sok a szegény ember és ez sokszor szembetűnő az utcákon is, főleg a nem turistás helyeken

 • hihetetlen erős napsugárzás, ami észrevétlen marad az állandóan fújó erős hideg szél miatt

 • autóbérlés nélkül elképzelhetetlen a sziget bejárása, több látványosság csak autóval közelíthető meg (leszámítva a szervezett turistabuszokat)

 • állandó vendége La Calima, mely rendszeresen beborítja homokfelhővel az egész szigetet

(L. O., 2016)

,, Lanzarote vagy Furteventura?

Jó, hogy megírtad, hogy milyen "fajta" turisták vagytok, mert így egyből azt tudom mondani, hogy: Lanzarote! :)
Igazából mindkét sziget a maga gyönyörű természeti adottságaiból él, és ezt is tartják a fő vonzerőnek, Fuerteventura még le van maradva egy kicsit a látnivalók szervezettsége és a kiépítettség tekintetében. Oda inkább a tengerpartjai miatt mennek strandolni és pihenni.

Lanzarotén sok a látnivaló, annak ellenére, hogy egy kietlen tájakkal tagolt vulkanikus sziget.
Az autóbérlés alap. De nem kell megijedni tőle, én imádtam ott vezetni, tökéletesek az utak és nagyon jól ki is vannak táblázva, eltévedni is nehéz...
A tömegközlekedés felejtős, szinte még a helyiek se nagyon tudják merre megy a busz :) Nah jó, nem ennyire vészes a dolog, de ha valaki nem beszéli a nyelvet, akkor bajban lehet. A főbb tengerparti településeket elég jól összekötik a buszok, bár attól függ a sziget melyik részét választjátok. Az autóbérlést pár napra ajánlom, a szigetet kb két nap alatt fel lehet fedezni, természetesen ha csak a kötelező látnivalókat vesszük.

A főbb látnivalóknál ilyen kombó jegyeket lehet venni, szerintem nagyon megéri, sokféle kombináció van, van olyan, ami 2 nevezetességet (centro turístico), ami 3-at, 4-et, stb.
Az utikritika.hu oldalon elég sok látnivaló fel van sorolva, de ha nem sikerülne kiigazodni, akkor szólj és megnézzük együtt.

Autóbérlésnél több opció közül lehet választani, én a reptéri felvételt ajánlanám, ott sorakoznak egymás mellett az érkezési terminálon. A kisebb helyi cégeknél nincs kaukció és biztosítást se szoktak rátukmálni az emberre. Ha jól emlékszem, akkor én a Cabrera Medina-nál és a Cigar-nál is béreltem, nem volt probléma velük.

Én Lanzarotén éltem és megmondom őszintén Fuerteventurát nem ismerem annyira, de a helyi barátaim is Lanzarote pártiak turistáskodás szempontjából.
Amúgy egynapos kirándulás keretében Playa Blanca-ról át tudtok kompozni Fuerteventurára, hogy mégse maradjon ki teljes egészében a nyaralásból. ;) (orsi)


" Lanzarote-n nem találunk képeslapszerű tengerpartokat, nincsenek bedőlő pálmafák, de a barna-fekete vulkanikus talaj, a különleges barlangok és tavak, meg az egységes stílusú, világítóan fehér házak rendkívüli atmoszférát teremtenek. Lanzarote az ínyenc utazók kedvelt célpontja.

Lanzarotén kifejezetten az igényesebb, ínyencebb utazókat célozzák meg.
Nincsenek hatalmas luxusszállodák, de a hostelek sem jellemzőek, és nincs zajos éjszakai élet sem. Részeg fiatalokat egyáltalán nem láttam. Van viszont sok bicajos és túrázó, kedvelt program a borkóstolás, és a vad hullámoknak köszönhetően rendkívül népszerűek a vízi sportok.

Úgy tűnik, Lanzarote nem igényli a tömegturizmust, és szerencsére nincs is tömeg. Nekem mindenesetre belopta magát a szívembe egyszerű házaival, feketehomokos tengerpartjaival, vad hullámaival és a tél közepén is kellemes, késő tavaszi klímájával.

(2016)" forrás

tipikus ottani táj

,, A közbiztonság nem rossz, átlagos spanyolországi biztonságra kell számítani, óvatosnak kell lenni, kerülni a sötét helyeket és alakokat és akkor nem lesz baj. Bátran lehet a nagyobb utcákon egyedül is sétálgatni estefelé. Elég sok helyet találni, ahol az ember el tud vonulni, de azért a nagyon kietlen részeket sehol nem javaslom.

Vannak szép strandok, nagyobbak és kisebbek is, zsúfoltak is és csendesebben is. Tapasztalatom szerint hogy kinek milyen a víz hőmérséklete az nagyon változó, mi is különbözőek vagyunk, Nekem augusztusban is hideg volt :) de az a jellemző, hogy az óceán lassabban melegszik fel és lassabban is hűl le, tehát november eleje még jó lehet, nem az a nagyon-nagyon hideg, de nyilvánvalóan minden szezonban sokkal hidegebb, mint a Mediterrán-tenger.

Ha Arrecifében szeretnél megszállni, akkor javaslom, hogy Puerto del Carmen felé vedd az irányt tengerpart ügyben. Én legtöbbször biciklivel tettem meg az utat, szerintem sokkal izgibb és csodás út mentén halad végig a biciklis út. Végig a tengerparton a repülőtér mellett. Az út során Playa Honda és Los Pocillos környékén találsz hosszú homokos tengerpartokat, amiket szinte csak a helyiek használnak, és a hétvége kivételével nagyon kevesen vannak átlagban.

Puerto del Carmennek gyönyörű sötét homokos partja van, érdemes azért elnézni odáig. Ha mégsem vagy olyan sportos, akkor természetesen busszal is simán el lehet oda jutni kb 20 perc alatt. Arrecife városi strandja (Playa de Reducto) végén található az Intercambiador de Guaguas (buszpályaudvar), innen indulnak szinte fél óránként.

Nagyon jó kikapcsolódás lehet a szűk utcákon elbolyongani a Charcohoz, ami egy tó szerű természetes medence, ami az apály-dagály váltakozásával telítődik meg vízzel a napszakoknak megfelelően. Késő délután vagy estefelé mindenképpen tegyél egy kört a tó körül, lenyűgöző látvány a fényeivel.

Még észak felé indulva Costa Teguise-t is megnézheted, de nem annyira színvonalas és sokan is vannak általában.
A leghíresebb strand már ha a csodás partszakaszokról van szó, akkor az a Playa Papagayo (Costa Blancanal), de ezt csak autóval lehet megközelíteni.

Ha Arrecife mellett döntesz és nem engedheted meg magadnak a Gran Hotelt, akkor én a Hotel Diamart vagy a Hotel Lancelotot javasolnám, mindkettő a Playa Reductora néz, jó elhelyezkedéssel, gyönyörű naplementével. (orsi, 2017)


,, A sziget két legtávolabbi pontja közötti távolságot autóval egy óra alatt meg lehet tenni, és közben egyetlen rendőrlámpa sincs. Eleve közlekedési lámpát csak a fővárosban láttunk, amikor korábban ott jártunk. Lanzarote vulkanikus eredetű, ráadásul nagyon aktív. Ezért érdemes megnézni a szigetnek azt a részét, ahol ezt közelebbről is szemügyre lehet venni, és még nagyon érdekes előadásokon is részt lehet venni. Van például egy olyan, hogy leásnak 10 centit a földbe, majd beletesznek a lyukba egy száraz fűcsomót, ami azonnal meggyullad. Ezzel is szemléltetik, hogy mennyire aktív még a vulkán. Remek a klíma és gyönyörű tengerparti szakaszok vannak (2018). forrás

Repülés

Ezen a linken érdemes repülőjegyet keresni. Az út  csak átszállssal valósítható meg.

,, A sziget repülőtere Arrecife nevű (ACE) repülőterén nincs sok szo9lgáltatás. Van egy kávézó, vámmentes bolt 8nem igazán jutányos), több ruhabolt és ennivalós ez-az. Az árak igen magasak. (Burger King hamburger 10 euró). A várakozóhelyek modernek, világosak, s szerencsére van elég sok ülőhely. Érkezéskor nem nehéz taxit találni.  20 eurót fizettünk a Costa Tequise-ben lévő hotelünkig tartó útra. (B.A., 2016)

fotó by László Orsi, Vista

Szállás

Főszezoni időszakorra nagyon tanácsos jó előre foglalni, mert Lanzarote szálláshelyei gyorsan elkelnek az európai piacon. A sziget jó közbiztonsága miatt ugyanis sokan Lanzarote mellett döntenek a veszélyesnek vélt néhány más mediterrán desztináció helyett.

Azok, akik a szálláshely kiválasztásában nem csak árérzékenyek, hanem az ár-érték arány, a legfőbb elvárásaik, szempontjaik alapján szeretnének dönteni, forduljanak a Vista utazási tanácsadóihoz (www.vista.hu), mert rendkívül hasznos hotelértékelésekkel szolgálják ki az ügyfeleiket. Ez nem reklám, hanem igazán jó tanács! Tényleg megmondják az igazat, az előnyöket és a hátrányokat, akárcsak ez a honlap. Ezért vagyunk jóban egymással.

,, A szállás választás tekintetében igazából azt kell mérlegelni, hogy Önnek mik a fontos tényezők. Megnéztem hova esnek ezek a szállodák, amiket felsorolt, illetve hogy a hozzájuk közel eső partszakasz mozgáskorlátozottak számára mennyire elérhető.
Costa Teguise-n a Playa Las Cucharas strand az ami leginkább megfelel ennek.
Playa del Carmenen a két szálloda, amit megadott, az eléggé messze esik a parttól, de igazából nem is az a baj, hanem hogy ott azért meredek emelkedők vannak, ezért én nem annyira javasolnám egyiket sem. (orsi, 2016)"

Ajánlott hotelek (a kék színű hotelnevekre rákattintva konkrét ajánlat olvasható):

 • 2 csillagos:
  • La Avenida (Playa Blanca de Yaiza)
 • 3 csillagos:
  • Bungalows & Apartements Playamar (Puerto del Carmen)
  • Bungalows Coloradamar (Playa Blanca de Yaiza)
 • 4 csillagos:
  • Costa Calero (Puerto Calero)
  • Barcelo Lanzarote Resort (Costa Teguise)
 • 5 csillagos:
  • Hotel The Volcán Lanzarote (Playa Blanca de Yaiza)

xxx

Apartmanhotelek: El Guarapo Apartments

Közlekedés

A településeket el lehet érni a menetrend szerint közlekedő távolsági buszokkal, de a nevezetességeket nem. Azokhoz vagy bérelt autó kell, vagy szervezett túra.

,, Általában a taxitársaságoknál nem lehet előre foglalni. Erre vannak kimondottan a transzferes cégek, akiknek a szolgáltatásait az utazási irodák is foglalják. Természetesen ennek plusz költsége van, de nem jelenti feltétlenül azt, hogy drágább, mint ha helyben előre foglalás nélkül vennénk igénybe transzfer szolgáltatást. (L. G., 2016)"

Kiváló közutak még a vulkánok között is - fotó by László Orsi, Vista

Útban észak felé - fotó by László Orsi, Vista

Autóbérlés

A szigeten nem túl drága az autóbérlés, de főszezonban érdemes előre foglalni. 

Buszozás

,, Kis sziget, kis távolságok; rögtön a reptér mellett ott van Arrecife, a főváros, a maga 56 ezer lakosával. Ha már a távolságokról van szó: el is felejtettem, mennyire máshogy gondolkoznak a szigetlakók a méterekről! Nevetve vettem észre, hogy akárcsak Gran Canarián, itt is lényegében egy zsebkendőnyi területen vagyunk, nincsenek beláthatatlan terek, itt az van és nem több, mint amit látunk, no meg a végtelen óceán. Ha buszra ül az ember, hogy átmenjen a sziget másik felére, 10 perc utazás után zavartan nézi, hogy jó buszra szállt-e, mert elvileg át kell szelni a szigetet, és egy órát fog utazni, de gyakorlatilag 10 perc után még látja a háta mögött az óceánt, és már az orra előtt is feltűnt a nagy kékség! És ugye, ami már nem lepett meg: ha helyieket kérdez az ember, elmondják, hogy itt csak kocsival lehet közlekedni, mert a buszok ritkán járnak, és gyalogolni… annyit nem lehet! Ilyenkor aztán elindul az ember, és rájön, hogy márpedig lehet, igenis át lehet sétálni akár az egyik városkából a másikba. (2013)"  forrás

Étkezés

"Rengeteg halat ettünk, jobbnál jobbakat és gyümölcsöket elképesztő mennyiségben. A dinnye és a narancs édes volt s lédús, a banán pedig nagyon különleges. Mini banánnak hívják, mézédes, kicsit sárgadinnye illatú. A trópusokon, ahol őshonos, csak ez a minőség jár az embereknek. A nagyobbakat, amit mi ismerünk itthon, állati takarmánynak használják fel." forrás

Kedvelt helyi előétel - fotó by László Orsi, Vista

Polipot is szívesen esznek - fotó by László Orsi, Vista

,, Rengeteg halat ettünk, jobbnál jobbakat és gyümölcsöket elképesztő mennyiségben. A dinnye és a narancs édes volt s lédús, a banán pedig nagyon különleges. Mini banánnak hívják, mézédes, kicsit sárgadinnye illatú. A trópusokon, ahol őshonos, csak ez a minőség jár az embereknek. A nagyobbakat, amit mi ismerünk itthon, állati takarmánynak használják fel." forrás

Vulkán grill - fotó by László Orsi, Vista

Programlehetőségek

A Timanfaya nemzeti parkban az El Diablo (Az ördög) nevű étteremben meg lehet nézni, hogy miként főznek, sütnek vulkáni hasadásból keletkező tűzön.

El Golfo - fotó by László Orsi, Vista

Tevegelés - pihenő

Látnivalók

Léteznek belépőjegyes kombinációka, amik vagy 3 vagy 4 vagy 6 látványosságra szólnak, így picit olcsóbban jön ki, mintha mindegyiknél a teljes árú jegyet vennék meg. Ezt bármelyik látványosságnál a pénztárnál meg lehet venni, amit először meglátogatnak, a többinél pedig csak kezelni fogják a jegyet. Ezért érdemes vigyázni rá és nem otthon hagyni. :)

Az angol (vagy spanyol) nyelvű információs oldal:
http://www.turismolanzarote. com/en/centres-of-art-- culture-and-tourism-of- lanzarote

A sziget fővárosa: Arrecife

,, Építészete gyarmati stílusú, nagyrészt egy-kétemeletes házakkal, amik szinte egytől-egyig fehérre vannak meszelve, és kék vagy zöld ablakkeretek teszik őket bájossá. Szűk utcácskák kanyarognak, keskeny járdákkal az útszélen, amin egy ember alig fér el. Nappal, ha süt a nap, a párás levegőben óriási a hőség, éget a nap, bár trükkös, szinte mindig enyhíti valamilyen szél. Egyes részein omladozik a házak oldalán a fehér vakolat, míg a központban gyönyörűen rendben van tartva minden házikó." forrás

fotó by László Orsi, Vista

Puerto del Carmen

Az egykori halászfalu mára Lanzarote legnyüzsgőbb üdülővárosává fejlődött. A város finom homokos strandja Playa Matagorda, Playa Los Pocillos és Playa Blanca, ahol számos sportolási lehetőség közül választhat az utazó. A több kilométer hosszú sétányon üzleteket, hangulatos bárokat és éttermeket találnak a vendégek. Puerto del Carmen központjában diszkók és koktél-bárok gondoskodnak a kellemes éjszakai szórakozásról. Az óváros szívében – közvetlenül a kikötőnél – tradicionális ízvilágú, friss halakból és tenger gyümölcseiből készült fogásokkal várják az ínyenceket az éttermek.

Playa Blanca

A sziget legdélibb részén fekvő, egykori halászfalunak sikerült eredeti arculatát és nyugalmát megőriznie úgy, hogy az utóbbi években a nyugalomra vágyó vendégek egyik kedvelt településsé fejlődött. Finom homokos strand és két mesterségesen kialakított öböl, a parti sétányon pedig sok bár, étterem és kávézó várja a vendégeket. Érdemes ellátogatni a közelben fekvő és méltán híres „Papagayo” strandokra. Ha egy igazán különleges tengerparti élményre vágyunk érdemes felkeresni a szomszédos Fuerteventura gyönyörű türkizkék színű tengerét Jandia partjainál. Playa Blanca kikötőjéből kb. 45 perces kompúttal juthatunk át Fuerteventura északi kikötőjébe és néhány órás autókázás után érkezünk meg a sziget déli részén fekvő Jandia legszebb tengerpartjára „Sotavento”-ra.

Timanfaya nemzeti park

Ezernyi színben pompázó kisebb-nagyobb kráterek, megkövült lávafolyamok, a háttérben pedig az óceán kékje: az 52 négyzetkilométeren elterülő vulkánpark nem csak a vulkánok szerelmeseit nyűgözi le. A látszólag kietlen, holdbéli táj mintegy 200 növényfajnak is otthont ad. A központi kráter pedig még mindig mutat aktivitást, a tetejére épített grill étteremben (El Diablo) a tűzhányó hőjét használják grillezéshez. forrás

Timanfaya nemzeti park - fotó by László Orsi, Vista

"Igaz nem egy kulturális turisztikai sziget, de azért ha valakit valóban érdekel a sziget kialakulása, történelme és természeti környezete, akkor az sok érdekes ismeretterjesztő kiállítással és múzeummal gazdagodhat. Ilyen például:

 • Museo de la Historia de Arrecife – a főváros történelmét bemutató ingyenes kiállítás, a tetején kilátóval.

 • Centro de Visitantes (e Interpretación de Mancha Blanca) – a nemzeti parkot és a sziget kialakulását bemutató interaktív múzeum és kiállítás, filmvetítéssel.

 • Virtuális utazás az arrecifei La Marina kikötő 6D-s mozijában

 • Museo de Aloe Vera – aloe vera szuvenírboltok, kb kilométerenként bárhol találunk egyet

 • Museo Internacional de Arte Contemporáneo (Arrecife, Castillo de San José) – Kortárs művészeti kiállítás a San José várban, étteremmel és gyönyörű kilátással a tengerpartra.

 • Természetesen az ismertebbek mellett, mint Fundación César Manrique (Tahíche), A Casa José Saramago (Tías), Museo Jameos del Agua, stb.

(L. O., 2016)


,, César Manrique egykori otthona Tahíchén

A sziget híres szülötte, a képzőművész és építész César Manrique több alkotással is rátette névjegyét Lanzarottéra. Öt vulkáni „buborékba” épített bioházába olyannyira beengedte a természetet, hogy a látogató alig érzékeli, mikor jár a házban, s mikor a tájban…

Mirador del Río

Nemcsak Lanzarotte, de a világ egyik legszebb kilátója is, ahonnan festői panoráma tárul a Chinijo-szigetvilág három piciny földdarabjára, köztük a La Graciosa-szigetre. A természetbe szervesen illeszkedő építmény César Manrique tervei alapján épült egy kőszirt tetején. Nemcsak teraszairól, de panorámaüveges kávézójából is gyönyörködhetünk a fenséges látványban.

Jameos del Agua

Vulkáni barlang, földalatti tó csak itt található albínó rákocskákkal, pálmakert, mesterséges tóval, valamint koncertterem és múzeum találhatók a sziget egyik legizgalmasabb attrakciójában.

Playa del Papagayo

Lanzarote egyik legszebb és legérintetlenebb strandja, melynek selymes homokját vulkanikus sziklaalakzatok szegélyezik, s a látványt az óceánban feltűnő közeli Lobos és Fuerteventura teszi még varázslatosabbá.

El Grifo bormúzeumában megismerhetjük a sziget egyre népszerűbb borait – főként a fehéreket – s a sajátos fekete vulkáni talajból adódó különleges szőlőművelési eljárásukat."

forrás

Fakultatív kirándulások

Lanzarique (Egész napos buszos szigetkörút, ahol az utasok felfedezik a sziget északi részét. A sziget leghíresebb művésze Cesar Manrique. Érdemes megtekinteni egy egykori lakóházat (Fundacion), amit a föld felszíne alatt 5 lávabuborékban alakítottak ki, egy sziklaházzal és koncertteremmel. A déli területeken a vulkánok és kráterek vonzásában, ahol az utazás az egykori mindent elsöprő erejű és az óceánban zúduló lávafolyamok nyomában, Los Hervideros vagy Salinen de Janubio fekete lávastrandjaihoz vezet tovább.

Fuerteventura Plus (Egész napos program, komppal és busszal. Különleges élményt nyújt a sziget porcukorszerű homokos strandjai, háttérben a Coralejo Nemzeti Park homokdűnéivel. A sziget belsejében található, La Oliva és a Casa de los Coronelest. Megismerkedhet a történelmi fővárossal, Betancurita-val, amely egy különös oázis a sziget szívében, illetve a magas szintű tradicionális kézművesség remekeinek megtekintése, egy hangulatos sajt – és borkóstoló mellett. Végezetül egy lélegzetelállító látvány-show mutatja be a sziget sokszínűségét.

"Lagomar: Nazaret, Teguise – többfunkciós különlegesség. Az egyik leghangulatosabb étterem, bár és múzeum is egyben, ahol akár apartmant is bérelhetünk. Még a története is különlegesen alakult: az eredetileg César Manrique elképzelése és Jesús Soto tervei alapján elindult projekt egy brit fejlesztőnek készült, amit a mitológiai Ezeregyéjszaka arab stílusa ihletett. Amikor itt forgatott Omar Sharif színész a stábjával, teljesen beleszeretett és azon nyomban meg is vette. A brit San Banady tudván, hogy Sharif szenvedélyes kártyajátékos, kihívta egy bridge partira, melyet Sharif elfogadott, viszont pechére nem volt tisztában azzal, hogy ellenfele egy bridge bajnok. A tét a Lagomar volt…

1989-ben két építész vette meg a házat és végül ők fejezték be teljes egészében a Lagomart, melyet a népi építészet, a természeti elemek és a sziget szeszélyes földrajza inspirált. A sziklákba vájt barlangokban ülőhelyeket és asztalokat alakítottak ki, melyeket mesterséges lagúnamedencék, gyönyörű virágok és növények fognak közre. A művészeti galériában tehetséges helyi művészek alkotásai kapnak helyet. Miután a múzeum bezár, az esti élőzenés program veszi kezdetét, meseszép kivilágításba burkolózva. Lagomar egy igazi kulturális és természeti oázis a vulkanikus kősziklák között." (L. O., 2016)


Mirador del Rio


Cueva de los Verdes - fotó by László Orsi, Vista

La Isla Graciosa, a kistestvér - fotó by László Orsi, Vista

Strandok

Lanzarote homokos strandjainak többsége világos homokos, de van jónéhány strand amelynek a fövenye tipikus sötét láva homokos. Fekete homokos strandok kizárólag a sziget délnyugati partvonalán vannak.

Puerto del Carmen strandjai 

Puerto del Carmen strandjainak homokfövenye nem fehér, de legalább világos színárnyalatú.

Puerto del Carmen strandjai közül a Playa Blanca (más néven Playa Grande) a legszebb és a legtisztább strand. (Playa Blanca strandot kéretik nem összetéveszteni egy ugyanilyen nevű településsel, ami a sziget déli részén található.) A Playa Blanca egyik végén van a Los Fariones hoteltől északi irányba  húzódik el hosszan az Avenida de las Playas-ig. A partvonalnak vannak sziklás szakaszai, köztük több kis homokos öböl bújuk meg. A Playa Blanca átlagos szélessége 150 méteres. Vécék, átöltözőkabinok, zuhanyozók rendelkezésre állnak. A strand őrzött, felügyelt és kisgyermekes családoknak is megfelelő.

,, Az első nap Playa Blanca partjain bicikliztünk. Mikor megérkeztünk a falu még csendes volt, egy-egy ember mocorgott az utcákon. A bárok és éttermek zárva voltak. A kávézók teraszán elvétve ücsörögtek. Az egyik helyiségből halk fütyürészés hallatszott, a takarítónő vidám sepregetését jelezve. Ránk nézett, mosolygott és azt mondta „hola”. Alig egy órával később szinte nyüzsögtek az emberek az utcákon és a parton. Rengeteg gyerek mindenütt. A zsivaj keveredett a hullámok zajával és a levegőben áradt a frissen sült hal illata. A nap perzselni kezdett, átjárva a bőrömet és a lelkemet…megérkeztünk!" forrás

Playa Blanca


Playa Blanca (szó szerint fehér strand, ami ennyire fehér)

Puerto del Carmen második strandja az Antonio hoteltől a Jameos Playa komplexumig terjedő Playa de los Pocillos. Ez Puerto del Carmen leghoszabb és legszélesebb strandja. A parti főút másik oldalán vanvan a RIU holtellánc nagy szállodái. A Playa de los Pocillos elég szeles strand, és a nagy hullámok, víz alatti áramlatok miatt a fürdés ott nem mindig veszélytelen.

Puerto del Carmen harmadik strandja a Playa Matagorda. Ez a legkisebb és a település központjától legmesszebbre eső strand. Nem olyan széles, mint a másik kettő. Kellemes viszont, hogy a parti főútról kitiltották az autóforgalmat és egy szép gyalogos promenádot alakítottak ki. Playa Matagorda Puerto del Carmen szörf centruma, a település végén található is egy szörfiskola. 

                                                                    Jajj, itt hagyott a pasim homokozni

Playa del Mujeres (a sziget déli részén)

Playa de Famara (a sziget északnyugati részén)

,, Szinte minden partot bejártunk, mégis ahol a legtöbbet tartózkodtunk az Famara volt. Hullámai hol magasabbra emelkedtek, hol lágyan elterültek a homokos parton. Mindenütt szörföztek. A gyerekek a habokban, a kezdők a partmentén a profik pedig már a belső nagyobb hullámokat szelték. 25 fok volt a nap perzselt, de nem volt halálos. A víz hideg, csak az elvetemültek tolták neopren nélkül. Béreltünk a helyi klubban két deszkát és már eveztünk is befelé. Nem vagyunk gyakorlott szörfösök, de élveztük a hullámokat. Mikor sikerült a deszkán felállni és siklani a vízen, leírhatatlan érzés volt.

Egy kocsmaféle volt a törzshely. Piros műanyag székek és asztalok voltak kirakva a homokban, ami mellett söröztek és beszélgettek az emberek. Nagy üdvözlések, kacajok és mutogatások kíséretében, mezítláb. Valami bundában sült halat ettem salátával, isteni volt. Bár a canari krumpli egy idő után a könyökömön jött ki, annyira íztelen rizst tálaltak, hogy nem nagyon volt más választás. " forrás


Playa de Famara - a szörfösök felségterülete - fotó by László Orsi, Vista

Playa Papagayo

,, Ez a kis sziget rengeteg csodaszép parttal van szegélyezve, melynek egyike a Papagayo Beach. Áldom azt, aki a navigációt feltalálta, hiszen egy top secret helyen elhelyezkedő homokos partról beszélünk. Hosszú földes út vezetett oda, már azt hittem eltévedtünk, mikor elénk tárult az a látvány, amiért az úti kalauzok oly nagy becsben emlegetik ezt az eldugott kis helyet.

Öt óra volt, egy órával a naplemente előtt. A távolban aranyló és lassan a végtelenségbe bukó nap még egy utolsó fényes hidat képezve köszönt el tőlünk. Magával vitte erejét, melyet váltott, az enyhén hűvös esti szél.
A partot sziklafal szegélyezi, tetején egy hangulatos kis étteremmel. Halat ettünk, canari krumplival és az ehhez tálalt spéci szósszal. Hozzá egy üveg helyi roset választottunk, amit el is szürcsöltünk. " forrás


,, Nincsenek rossz kilátások wc ügyileg Lanzarote strandjain. A legtöbb nagyobb playa-n van nyilvános wc, és több helyen még ingyenes is.

Néhány vegyes példa:

Costa Teguise - több strandja van, nem tudom biztosan mindegyikről, de pl. Playa Bastián-on van,
Puerto del Carmen - szintén több strand van, El Barranquillo-n van,
Famara - asszem nincs,
La Garita - Arrieta melletti strandon van
Playa de el Reducto - a főváros strandja, itt van, de nem tudom fizetős-e
Playa Papagayo - nincs
Playa Honda - nincs
Playa Blanca (Playa Grande) - van
Playa Mujeres - nincs
Los Pocillos (Matagorda) - van

Ahol persze nincs és nem eldugott helyen van, ott van élet körülötte és bármelyik étterembe, bárba vagy kávézóba be lehet térni. A kisebb kieső helyen lévőknél marad a természet..." (L. O., 2016)


,, Sznorkelezni lehet a sziget egyes partvonalainál, jóllehet olyan színpompás életű korallszirtek nincsenek, mint a Vörös-tengernél. Charcho del Palo-nál a sziget északi részén, valamint a Playa Papagayo-n a legjobbak a sznorkelezési terepek."

Olvasmányos linkek

"Lanzarote egy vulkáni sziget, az Atlanti óceánban húzódó törésvonal mentén az évmilliókkal ezelőtti kitörések következményeként jött létre. Ami legjobban vonzott benne, az pedig a Montanas del Fuego vagyis a tűzhegyek. Sokat olvastam róla, a vulkán utolsó pusztítása 1824-ben volt. Nagyon felcsigázta az érdeklődésemet, milyen is lehet egy hegy gyomrában jelenleg is izzó, fortyogó, bármikor aktivizálódó lávatömeg fölött lépkedni?

Van itt egy csodálatos természetvédelmi terület, a Timanfya National Park, mely csak vezetett túrával, autóbusszal látogatható. A bejáratnál jegyet váltottunk az autóra (9 Euro), majd ünnepnap (május 1) lévén, 1 km-t 20 perc alatt araszolva tettünk meg a déli kánikulában. Szóval, sokan voltak, érdemes korábban odaérni. A parkolóban már elénk tárult a bíbor és fekete sivatag a vulkáni kúpokkal! Több autóbusz is indul a turistákkal, fél órás körbevezetés alatt spanyol, angol és német nyelven ismertetik a kitörések rövid történetét, melyet egy helyi pap feljegyzéseiből ismerhetünk meg. Elképesztő ez a hely! A természet megint megmutatta, hogy a semmiből milyen csodát gyúrt össze barna, vörös, fekete és sárga színekben, csupán homokból. De van még jó-néhány, több napra való látnivaló, így a mi 6 napunkból csak 1 maradt a strandolásra! Annyira nem bántuk, azon az egyen is sikerült jól leégni!

A nemzeti parkból a part mellett autózva megtaláltuk a gyönyörű zöld színű El Golfo-t.  Fentről káprázatos látvány a fekete homok, azúrkék tenger és vörös sziklákkal körbevett zöld tavacska. Tábla jelzi ugyan, hogy nem lehet lemenni, de a turisták felfedező vágyának nem lehet határt szabni. Akinek volt mersze, leereszkedett a meredek lejtőn az öbölbe.Természetesen mi is megtettük, nem volt vészes, hanem a visszaút nehéz kardió-edzés volt. Az El Grifo bormúzeumban finom vörösbort kóstoltunk, bár később a piacon egy idős bortermelőtől megtudtuk, hogy Lanzarotén a fehérborukra büszkék a termelők.

A másik büszkeség a lávakő, mely mindenhol megtalálható a szigeten. Csodaszép ékszereket készítenek belőle, vagy a szemfüles útszéli árusok csak úgy magában, (természetesen olív féldrágakőként) eladják a turistáknak. Gyógyító hatása nagyon magas ásványi anyag tartalmánál fogva már ősidők óta bizonyított. Hasznos építőanyag, ahogy a szőlőtermelésnél, úgy a házépítésnél is felhasználják. Keresztülautóztunk a szigeten a nyugati partra, La Santa-ig. Itt nagyon erősen hullámzik az óceán, ez a hullámlovasok paradicsoma.

Déltájban értünk oda és jól elbámészkodtunk, mert épp egy csapat szörfös próbálkozott több-kevesebb sikerrel a hatalmas hullámokon felülkerekedni. Másnap Playa Blanca kikötőjében a Marina Rubicon-on sétálgattunk. Szerdán és szombaton szép nagy piac van, vásároltunk aloe verás kencéket, hűtőmágnest és itt kóstoltuk meg a fehérbort. Valóban nagyon finom! És jó erős! A kikötőben még egy kicsit nézelődtünk, halakat etettünk. Olvastam, hogy itt a helyiek többsége halászatból él, mert ezen a részen az óceán nagyon bőkezű! A napsugár már jó erősen tűzött, felkerestük a Papagayo Beach-et. 3 euro a parkolás díja és két érintetlen öböl közül választhattunk, jobbra és balra. Mindkettő megközelítése igényelt némi hegymászó technikát, de megérte a látvány.

Utolsó napunkat strandolással töltöttük Puerto del Carmenban. A nap forrón tűzött, a homok elviselhetetlenül égetett. Ezért aztán mindenki nagyon kapkodta a lábait! Az óceán viszont hűvös volt, alig 19 fokos. Kellett is, hogy lehűtse a talpainkat! A napágyakért napernyővel együtt 12 eurót kértek. Borsos ár érte, de nincs mese, itt muszáj! A strandok szériatartozékai még a thai masszást kínáló lányok és a jégkrémet áruló vendégmunkás fiúk. Érdekes, az ő talpuk bírja a forró homokot! Nagyon élveztük a strandolást, többször beszaladtunk a jéghideg óceánba, majd újra felhevítettük magunkat a tűző napon. Ez olyan volt a bőrünknek, mint a szauna után a hűtőfürdő. Vérpezsdítő!" forrás

Los Hervideros, fotó by László Orsi, Vista

"Lanzarote szigetén holdbéli táj fogadja a látogatót, az öntözött pálmafasorokon és virágágyásokon kívül minden más vörös, sárga, fekete szikla és homok. A Timanfaya Nemzeti Park észveszejtő sziklái között kizárólag a helyszínen induló túrákon nézelődhet az utazó, hiszen aktív vulkanikus terület (de a közelben azért tevegelni is lehet). A sziget belsejében Teguise városa a gyarmatosítás korabeli házakkal megér egy ebédet, aztán innen a part felé autózva, a fekete talajon kövekkel ívben körülbástyázott szőlőtőkék látványa varázsolja el az utazót. Az utazók legtöbbje a keleti parton, Puerto del Carmenben, vagy délen, Playa Blancában száll meg, amelyek kellemes tengerparti sétányán panorámás éttermek és bárok sorakoznak. A strandok többnyire fekete homokkal borítottak, ám a sziget déli csücskében, a Papagayo-öblökben klasszikus, sárgásfehér partokat találunk. Érdekes figurája volt a szigetnek egy fura képzőművész, César Manrique: leginkább Salvador Dalihoz hasonlítható a tevékenysége, ám épületeket is alkotott. Saját egykori háza ma múzeum, részben a lávamező alá vájt „szobák” füzérével, szintén földalatti úszómedencével, ha a szigeten járunk, ezt is tekintsük meg. (2014)" forrás


"Lanzarotét 1993-ban az UNESCO Bioszféra Rezervátumnak nevezte ki. Ez olyan életteret jelent, amiben a természet és az ember harmonizáló kapcsolatban él. Ezt az elvet támogatta a sziget szülötte, César Manrique, szobrász, aki építészeti alkotásaival próbálta a természetes környezetet és az ember lakóhelyét olybá formálni, hogy a sziget ne veszítsen eredetiségéből. Így 1992 óta Manriqe elvei szerint kell építkezni a szigeten, azaz nem építhetők magasra kinyúló épületek, az épületeknek követniük kell a sziget eredeti építészeti stílusát, azaz ezek alacsony, fehérre meszelt épületek, a tipikus zöld, barna és kék ajtókkal, ablakokkal." forrás


"Egy nagyon kedves ismerősünk (thx Anikó!) hívta fel Lanzarote-re - mint a Kanári szigetcsoport legkülönlegesebb szigetére - a figyelmünket. Azonnal rágugliztam, ahogy ilyenkor szoktam és elkezdtem jobban utánajárni a szigetnek. Hamarosan felismertük, hogy tényleg elég nagy az egyetértés emberek és útikönyvek között arról, hogy ez a hely valóban semmi máshoz nem hasonlítható és talán a legszebb sziget az összes közül. Nagyon különleges a vulkanikus, fekete, néhol vörös talajával, a szinte kopáran domboruló hegyeivel, különleges bioszférájával, selymes türkizkék tengervizével és aranylóan csillogó homokos partjaival, amiket drámai sziklás partok szeletelnek fel a szigeten körbe-körbe. Tényleg, mintha más bolygón járna időnként az ember. Sosem tapasztalt természet alkotta geográfiai mesterművek…Tavaly nem fért bele, de idén azzal indítottuk az évet, hogy ellátogattunk erre, az egész évben kellemes klímával rendelkező szigetre. Elöljáróban annyit: MEGÉRTE! (2010)" forrás


"A 300 tűzhányó egyikére épült az El Diablo étterem 1970-ben. Természetesen a vulkánból nem folyik láva. Az Ördög éttermében a mélyről feltörő hőt használják fel, az ételeket a vulkáni kövek fölött grillezik." forrás


,, Noha az egész Kanári-szigetcsoporton nyomot hagyott a vulkáni tevékenység, és óriási kalderákat láthatunk La Palmán vagy Tenerifén is, igazán Lanzarotén érezhetjük, milyen az, amikor fortyog a föld a talpunk alatt.

Az elmúlt évszázadokban több alkalommal okozott katasztrófát a kitörés, volt, hogy a sziget hosszú időre el is néptelenedett. Az egész hely arculatát meghatározza, hogy nagy részét máig terméketlen, megszilárdult láva borítja, és a tengerpartokon gyakran nem fehér vagy sárga homok várja a strandolókat, hanem fekete.

Ai turistának nincs nagyon van más dolga, mint autót bérelni, és körbejárni a nem túl nagy szigetet: megnézni Jameos del Agua vulkanikus barlangjait, a szomszédos Graciosa szigetre pazar kilátást nyújtó Mirador del Riót vagy a jól ismert La Cueva de Los Verdest (Zöld-barlang) és a Timanfaya Nemzeti Parkot.

A Timanfaya Nemzeti Park és a Montañas del Fuego (a Tűz Hegyei) kötelező program. Ennél közelebb aktív vulkánhoz nem nagyon lehet kerülni. Mindenhol leírják, és tényleg igaz, olyan intenzív a mélyben a tevékenység, hogy még
a látogatóközpont előtt heverő kavicsok is felmelegednek. Olyannyira, hogy égetik az ember kezét.

A parkőrök azzal szórakoztatják a nagyérdeműt, hogy vizet öntenek egy lyukba, majd a pillanatok alatt forráspontig hevülő víz gőzpára formájában, gejzírként csap ki a mélyből. Egy üregbe pedig rőzsét dobnak, amely hamarosan magától meggyullad.

A központtól indulnak azok a buszok, amelyekkel körbeviszik a látogatókat a legkietlenebb részeken. Egyénileg túrázni, autózni tilos és életveszélyes, ezt érdemes komolyan venni. A buszon több nyelven tájékoztatnak a fontosabb információkról.

A rövid körút után érdemes beülni a látogatóközpont éttermébe, már csak a látványos kemence miatt is. A mélybe vájt, kúthoz hasonló építmény tetején grillrácson sülnek a friss húsok, halak. Ehhez hasonló tűzhely nem sok létezhet a világon, és jelentem, az ízek is teljesen rendben vannak.

Akik kritikával illetik Lanzarotét, pont azt nehezményezik, hogy túlságosan előre eltervezettek, kiszámítottak ezek a programok, és ha ezeket végigjártuk, nem sok látnivaló marad az alig 800 négyzetkilométeres szigeten.
A városokban tényleg nincs sok néznivaló, legyen szó akár Arreciféről, akár a kisebb turistaközpontokról.

Az éghajlat ugyan egész évben kellemes, ritkák az esős napok, viszont az óceán igazán soha nem melegszik fel, no meg kevés a tényleg szép strand. Ám akad azért pár lehetőség, hogy tartalmasan töltsük az időnket.

A sziget északnyugati része a szörfösök paradicsoma. Ahogy a szigetcsoport más tagjain, úgy itt is az északi oldalon jobbak a hullámok. A szörfösök apró, egyáltalán nem a tömegturizmusra épülő kis falvakban szoktak megszállni.

Aki ide jön, nem talál hatalmas resortokat, éjszakai bárokat, aquaparkokat,viszont van pár biciklikölcsönző azoknak, akik aktív kikapcsolódásra vágynak. Még egy búvárközpont is akad, márpedig a merülés itt is jó program, ugyanis Graciosa a Chinijo Archipelago Tengeri Nemzeti Park területén van. Ez az egyik legnagyobb „európai” tengeri védett övezet, bár földrajzilag Afrikához tartozik.

Az árak nem elrugaszkodottak Mivel Lanzarote és Fuerteventura csak egy ugrásra van egymástól, utóbbit akár egynapi kiruccanásra is be lehet iktatni. Az is jó ötlet, ha egy hosszabb, mondjuk tíznapos nyaralást oszt meg az ember a két sziget között.

Hogy oldható ez meg? Egy kompjegy Gran Canaria és Fuerteventura között nagyjából 40-50 euró (12 400-15 500 Ft), Fuerteventura és Lanzarote között 25-30 euró (7760-9300 Ft) a Fred Olsen vagy a Naviera Armas járatain.

Meglepő, de a repülés például a Binter Canarias társasággal sem sokkal drágább. Ha jókor vásárolunk,
egy retúrjegy Gran Canaria és Lanzarote között 100 euróból (31 000 Ft) kijön.
(Ne lepődjünk meg, ha sokkal olcsóbb árat is találunk, de annyiért csak a helyiek vehetnek repülő- vagy kompjegyet.)

Gran Canarián vagy Tenerifén persze változatosabb élményeket szerezhetünk, de azért Lanzarote mindenképpen megér egy látogatást. Belefeledkezni a holdbéli tájba, talpunk alatt érezni a fortyogó vulkánt vagy a tengerparti fekete homokot – mindez olyasmi, amit még évek múlva is emlegetni fogunk. (2016)" forrás


,, Teguise: Vasárnap, mint mindenhol, itt is a helyi piac került a főszerepbe. Érdekes hippi hangulat uralkodott. A helyi ember öltözéke, lazasága és a marihuana illata is ezt tükrözi, de nekem tetszik. Rengeteg a fiatal és az angol, német turista. Köztük sokan itt is élnek. Sehol nem éreztük a nagyvárosi zsongást, itt meg aztán pláne nem. Általában olyan nyugalom van, mint nálunk a legkisebb faluban, de ez most egy nagy esemény, hiszen piac van. Artisták és előadóművészek szerepelnek minden sarkon.

Megállunk és bámészkodunk, így tesz mindenki. A portékák szinte ugyan azok, mint nálunk egy piacon, csak egy-egy helyi érdekesség található. Ilyen az aloe vera árus, a helyi festőművész Lanzarote tájképeivel, és az ékszerész, a furcsán tekergő ezüstjeivel. A hangulat, ami az egész szigetre jellemző, az olyan egyedi. Még a levegő is nyugodt és vidám.

Vásároltunk egy kis ajándékot, amit hazavittünk, jólesett a pihenés. Miután visszamentünk az addigra kiürített, feltakarított teret találtuk, ahol a piacnak már nyoma sem volt. Viszont a helyi bárok megteltek. Itt nincs disco és az éjszakai élet sem éjfélkor kezdődik. A fiatalok sörrel, borral a kezükben, spanyol élőzenére táncoltak.

Arra lettünk figyelmesek, hogy egy szamár a csikkeket eszegette, míg gazdája, aki egy elég öreg vékonyka spanyol bácsi volt, két nő előtt térdelve énekelt. Elnevettük magunkat és nagyot kortyoltunk a kezünkben tartott borból. " forrás


,, Lanzarote turisztikai szlogenje: ,,La isla diferente”, azaz  „A másmilyen sziget”. Lanzarote mind tájakban, mind színekben az ellentétek szigete – bioszféra-rezervátum –, ahol partmenti sétányok, álomszép öblök – például a Papagayo strand –, vulkanikus területek és egységesen fehérre festett, zöld vagy barna ablakokkal díszített házak láthatók.

A sziget vulkanikus eredetű, az 1730-as években és az 1824-ben kitört vulkán formálta mai képére.

A szervezett szigettúrákon a turistákat olyan helyekre viszik el, mint a ma is működő sólepárló telep, egy barlangszerű sziklaképződmény, ahol megfigyelhető a tenger pusztító ereje vagy a Timanfaya Nemzeti Park, amely különösen nagy attrakciónak számít, hiszen a föld hőmérséklete egyes területein olyan magas, hogy ha egy mélyedésbe vizet öntenek, az gejzírként tör fel a magasba, az eldobált száraz gallyak pedig mintha maguktól gyulladnának meg.

Lanzarotén fontos a sportturizmus, sőt, a sziget célja, hogy európai sportcentrummá váljanak. A különböző sportrendezvények és aktív kikapcsolódási formák mellett természetesen a búvárkodás is népszerű itt, sőt még vízalatti múzeum is van – elsüllyesztett szobrokkal –, amely akár a felszíni búvárok számára is megcsodálható.

A sziget fehérborai sokak által elismertek, népszerűségük miatt még exportálják is azokat."


Fotóegyveleg

Costa Teguise

Szabványos testtartás a szörfdeszkán

Famara, az aszfalt nélküli város - fotó by László Orsi, Vista

Jameos del Agua - fotó by László Orsi, Vista

Playa de Quemada, a sziget délkeleti részén

Vissza az elejére


Kommentek

B.K. Zsóka, 2018. 11. 03. 18:41
Sziasztok, érdeklődöm, hogy január 20-án van-e vízi közlekedés Playa Blancáról Corralejora? Köszönöm :)Nem találtam erre vonatkozó információt.


Kovács Márta, 2017. 05. 30. 11:11
Lanzarote utikönyvet keresek. Tudna valaki segíteni, hol kaphatnék?
Köszönettel Márti


Molnár György, 2016. 08. 01. 09:50
Kedves Fruzsi!
Ha érdekel benneteket az út a 30/9589751 telefonon jelezzetek vissza!
üdv.M Gy


Molnár György, 2016. 07. 31. 16:38
Kedves Fruzsina!
Nem korosztályra gondoltam, én 66 éves vagyok,társam 55 éves.


Barna Fruzsina, 2016. 07. 10. 17:56
Kedves György,

Milyen korosztályra gondolt ? :) 30 feletti pár vagyunk, nem voltunk még itt, most tervezzük.


Molnár György, 2016. 07. 09. 15:41
Szép igényes bemutatása a szigetnek. Én már többször voltam, az olcsó repjegy újra vonzóvá tette. Keresnék angolul, vagy spanyolul beszélő útitárs házaspárt.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon