ÚTIKRITIKA.HU / Madeira / Funchal


Madeira / Funchal

Madeira / Funchal dióhéjban | Vélemények | Hol? |Időjárás| Szállások | Közlekedés | Strandok | Programok | Sziget-túrák | Vendéglátás | Praktikus | Érdekességek | Fotóegyveleg

Madeira / Funchal dióhéjban

Madeira a nyugalmas, konszolidált pihenés, a könnyed kirándulások, sétálgatások szigete. 7-8 napot tartalmasan el lehet tölteni a szigeten, ennél több időt csak akkor érdemes maradnunk, ha a fennmaradó napokon teljesen passzív pihenésre is vágyunk. Jó tudni, hogy a tengeri fürdőzés többnyire nem válik a Madeira-i utazásunk meghatározó élményévé.

Az úti kritikus őszinte: vannak, akik picit csalódva térnek vissza Madeiráról. Ők jellemzően a kb. 35 éven alattiak, a szülőkkel utazó tizenévesek, akiknek Madeira nem elég lüktető, bulis, fiatalos hely. Tény és való, hogy Madeira külföldi látogatói között többségben vannak a középkorúak és a nyugdíjasok. Madeira azért a fiatalabbaknak is tetszhet - leginkább a kettesben utazó, romantikus nyaralást kedvelő pároknak.

Akik pálmafás, fehér-homokos tengerparti beach nyaralást képzeltek el – nos, ők csalódni fognak. Bár a strandok tiszták és gondozottak, de sem a föveny, sem a tengervíz, sem a vízhőmérséklet nem ideális. Egyszerűen Madeira nem egy tengeri nyaralós célállomás, a fő élményt nem a tengeri fürdőzés fogja jelenti a nyaralásunk alatt. Nem olyan, mint Mallorca, Tenerife vagy valamelyik karibi sziget. Akik mégis hosszú, aranyhomokos tengerpartra vágynak, azoknak érdemes átkompozni (kb. 2 és fél óra) a közeli Porto Santo szigetre, ahol tényleg szép strandok vannak! Megfontolandó, hogy 1-2 éjszakát ott töltsünk.

A Madeira-i utazás legfontosabb hozadéka az, hogy egy különleges, nagyon egyedi hangulatú világa van a szigetnek. Ráadásul olyan hely, ahol csaknem garantált a jó közérzet. Ebben segít az, hogy a sziget nagyon rendezett, gusztusos, virágos és színvonalas, nagy választékú a vendéglátás. Kitűnő a közbiztonság, a helyiek roppant nyugis emberek.

Kortól függetlenül mindazoknak való Madeira, akik tudják értékelni az egyszerű, harmonikus természeti szépségeket. Különleges élményt jelent, hogy a természetvilága nagyon egyedi, s hogy a városi élet is rohanástól és stressztől mentes, már-már idilli. A legnagyobb város, Funchal központjában, a parkokban, testközelben vannak mangó-, papaya- és banánfák.

A hölgyek és a kertkedvelők könnyen beleszeretnek a szigetbe. Tavasszal Funchal jacarandafái virágba borulnak és ettől az egész város csodaszép lila színbe öltözködik. Madeira jelképe az estrelica, avagy a papagájvirág, amely hatalmas bokrokon virít mindenütt, lényegében egész évben. Madeirát az Atlanti-óceán virágoskertjének is szokták nevezni. Madeira vonatkozásában különösen fontos a klimatikus viszonyok pontosítása. Tapasztalataink szerint ugyanis gyakran félreértések vannak abból, hogy mennyire meleg és nyaralós jellegében különböző-e például a Kanári-szigetektől.

Madeira 400 kilométerrel van északabbra a Kanári-szigetek-i Tenerifétől, és ez a különbség lényegesen érződik a szubtropikus klímájában. Az év egyetlen hónapjában sincs nagy hőség és hideg sem. A leghidegebb hónap a február, de akkor sincs nappal 15-16 foknál hűvösebb. Viszont a legmelegebb két hónapban, augusztusban és szeptemberben sincs 23 foknál sokkal melegebb. Ritka az eső, a legnedvesebb évszak novembertől február végig tart. A tenger vize legfeljebb nyáron élvezhető mindenkinek (22-23 fok), míg télen csak az önsanyargatók, meg tán a németek, mennek be a tengerbe (16-17 fok). Bár Madeira nem nagy sziget, de a területén belül is vannak időjárási különbségek. Naná, hogy a déli szigetrésznek van kellemesebb klímája, hisz odatelepedett a turizmus. Napközben is szeszélyesen változhat az időjárás. A helyiek szeretik mondogatni, hogy náluk egy napon belül is át lehet élni négy időjárásszezont.

A turisták nagy többsége Funchal körzetében lévő szállodát választ, és ez érthető is. A turisták számára fontos szolgáltatások, városi időtöltések itt összpontosulnak. A hotelek többsége Funchal városon kívül egy hosszú, parthoz közeli üdülőövezetben van. Itt helyiek nem laknak, csak nyaralók. A hotel zónából busszal, taxival, vagy gyalogosan lehet bejutni a városközpontba. A buszközlekedés nagyon kulturált. A taxizás három fő esetén már olcsóbbra jön ki, mint a buszozás. A hotelzóna városközponthoz közelebb eső szállodáiból kellemesen be lehet sétálni Funchal központjába. A belváros rendkívül csinos, gondozott, tiszta, jó állapotú. Az emberek kedvesek, nyugodtak, s tisztes jómódban élnek. Portugáliában a főváros után itt a legmagasabb az életszínvonal. A belváros telis-tele van éttermekkel, kávézókkal. Imádni való a hely! A látnivalókról, programlehetőségekről külön fejezetben adunk részletes információkat.

Mérete alapján a sziget lényeges elszórt látnivalóinak megnézése nem igazán fáradtságos feladat. Jellemzően 30 és 70 kilométer közöttiek összesen a megteendő távolságok az egynapos kirándulások folyamán. A szigeten az egymástól legtávolabb fekvő pont közötti távolság 160 kilométer. Jellemzően két vagy három külön csoportos buszos vagy egyénileg szervezett típuskirándulással fedezik fel a szigetet. A belső területek hegyes domborzata, a kacskaringós, keskeny utak miatt a távolságokhoz képest időigényes az utazás. Pedig az utak jó állapotban vannak.

A jellemző kirándulási forgatókönyvekről külön adunk részletes információt.

"Aki napozásra, fürdésre vágyik, a Golden Beachre ajánlatos mennie, ahol kilenc kilométer hosszú tengerpart várja a nyaralókat. A hegyi gyaloglás kedvelői szintén jól járnak Madeirával: a magasabb pontokat és a hegyi falvakat számos gyalogtúra-útvonal köti össze, egyetlen szabályt kell betartani: sohase induljunk el egyedül az ösvényeken! Ahogy a tengerparttól felfelé haladunk, érdemes megfigyelni a növényvilág változását is. A pálmafákat leváltják az eukaliptuszok és a mirtillbokrok, majd fenyvesek következnek." forrás - vista.hu: mesesziget az óceánban

Portugáliai, madeirai útjának megszervezéséhez igazán hasznos segítség lehet, ha olyan kitűnő szakértőhöz fordul, mint Kovács Maya: maya.kovacs@vista.hu.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A sziget nyugalmassága, rendezettsége, biztonságossága

2. A csodálatos, színpompás virágok

3. A Funchal-i piac

4. Olcsók és finomak a borok

5. A szobában hallgatni a tenger megnyugtató zajait

Nem tetszett

1. A sok meredek közútnak nem felelt meg a gyenge motorú bérautónk - voltak túráztatások, erölködések

2. A halétkek között a kardhal dominanciája (mert nekem annak az íze nem annyira jön be)

3. Tudtuk előre, hogy ez nem egy tengerparti strandolós sziget, de azért hiányzott a finomhomokos strand

4. Meglepően drágák a sütemények

Vélemények

"Mik tetszettek a legjobban, fő kedvencek?

 • Elképesztő az emberek nyugalma, hogy nem sietnek soha sehova, és kevésbé tűnik stresszesnek az élet, holott szemmel láthatóan nincs óriási gazdagság az átlagemberek között.

 • Az építészet igazán megkapó, mind a templomok, és a nagyobb látnivalók, mind az egészen egyszerű kis lakóépületek. Bármelyiket elfogadnám azonnal.

 • Csodálatosak a levadák, a túraútvonalak, a nyugalom ami az erdőkből árad, és a friss levegő.

 • Imádtam nézni az óceánt, hogy mekkora erő, és mennyire eltörpülünk mellette, és közben merengeni, hogy a nagy felfedezők a kicsi hajójukkal vajon hogyan élték túl a kalandjaikat.

 • Nagyon jó kaland csak úgy felülni egy buszra, majd valahol leszállni és onnan visszasétálni.

 • A szikla-beachek varázsa könnyen kárpótolja a homokos strandra vágyókat.

Mik nem tetszettek?

 • Nagyon magas éttermi árak. 20-30 euró a legegyszerűbb étteremben egy menüs vacsora egy pohár üdítővel, és innen határ a csillagos ég.

Kiknek ajánlod Madeirát?

Madeira nem kifejezetten nevezhető az Atlanti óceán Ibizájának, itt minden lassan zajlik, óriási a nyugalom. Ha nem kikötés az óriási éjszakai élet és a bulizás, Madeira minden korosztály számára nagyon jó választás. Lehet itt óriásiakat enni, finomak a borok, rengeteg a túraútvonal, gyönyörűek a strandok, magával ragadó a fauna. Nem véletlenül találkozhatunk itt gazdag, idős angol párokkal, kisgyerekes családokkal és hátizsákos fiatalokkal. Meg kell ragadni a szigetnek azon oldalát, amit keresünk egy utazásban és abból kihozni a legtöbbet. Szállásfoglalás tekintetében szintén minden megtalálható, az apró kis belvárosi panziótól az óriási ötcsillagos wellness resortig." (Cz. Kata, Vista 2013)


"Kis üde paradicsom ez a sziget. Kellemes hőmérséklet, napfény és színpompás virágok. Vadon nő a hortenzia, kála (feltűnő mocsári növény) és rengeteg számomra ismeretlen kis csodás virág, gyümölcs. A sziget belső tájain a hegyekben eukaliptuszerdők láthatók, máshol meg babérerdők. Csodás helyszín nászútra." (2012)


"Madeiráról való Cristiano Ronaldo, és úgy látom, hogy a helyiek szinte feltétel nélkül rajonganak érte. A focista képességeit kár lenne vitatni, a nagyképűségével kapcsolatos véleményemet meg jobbnak láttam udvariasan magamban tartani.” (2011)„Madeira különleges. Érdekes inkább. Tetszett, de hogy beleszerettem volna, abban nem vagyok biztos." (2012)


"Nászúton voltunk Madeirán és nagyon jól éreztük magunkat. Sokat kirándultunk és jókat ettünk. A szállodában még ajándék bort is kaptunk a szobába! Én mindenkinek ajánlom, aki szereti a természetet és szeret kirándulni."


"A tengerparttal nem voltam megelégedve, de szerencsére előre szóltak az utazási irodában, hogy itt inkább sziklás a part. Ezért foglaltunk 2 éjszakát a közeli Porto Santo szigetén, ahol tudtunk fürdőzni."


"Áprilisban pont a virágfesztivál ideje alatt voltunk Madeirán. Lélegzetelállító látvány volt a virággal díszített kocsik felvonulása."


"A sziget gyönyörű, látnivaló, kirándulási lehetőség van. Nincs tele idióta nyomulós turistákkal, kellemes angol, jellemzően idősebb párok pihenőhelye. Ettől függetlenül intellektuális fiataloknak is nagyszerű kikapcsolódás, csodálatos tájak, változatos természeti képződmények, növények és nyugodt vidékek. A hegyvidéktől a tengerparton át, az erdők és fennsíkok isteni harmóniája. Minden nagyon tetszett, csak tudni kell értékelni a természetes szépséget. Itt szerencsére még nem sikerült mindent letarolnia a globális szórakoztatóipar egysíkú turista-hülyítő hologram-világ buldózerének. Csodás, életünk egyik legnyugodtabb és legharmonikusabb kikapcsolódása volt." (2013)

Hol?

Madeira Budapesttől 3436 kilométerre van. A tiszta repülési idő összesen közel 5 és fél órát tesz ki. Budapestről átszállással lehet csak oda repülni. Az átszállás többnyire Lisszabonban van. Budapest és Lisszabon között átlagosan 3 óra 45 perc a repülési idő, míg a portugál fővárosból Madeira másfél órás repüléssel érhető el. Érdemes emiatt megállni oda vagy visszafelé egy-két napra Lisszabonban.

"Már az érkezés is érdekes, a reptér kifutópályája a szűk hely miatt belóg a tengerbe. Kicsit olyan, mintha a vízen szállnánk le. A kifutópályához a helyet nem szokványosan, tengerfeltöltéssel szerezték meg, hanem a víz felett oszlopokra építették, olyan mint egyfajta híd. A 180, egyenként 70 méter magas oszlopokból álló szerkezet önmagában egy építészeti remekmű." forrás

Madeira picivel közelebb van Afrikához (800 kilométer), mint Európához (850 kilométer). Repül az Austrian heti egyszer, nyáron talán többször Bécsből, nagyon jó csatlakozással (reggeli indulás – esti érkezés), és világosban láthatjuk a szigetet le és felszállásnál, óriási élmény.

Időjárás

,, Januárban voltunk Madeirán nyaralni. A tenger nagyon szép, a levegő az eddigi a legjobb, a hegyek csodásak, és a mindenhol jelenlévő banánkertektől el voltam ájulva. Mindenképp vissza szeretnénk még menni és túrázni egyet. Az egyetlen negatívum az időjárás. 5-30 percenként változik minden lehetséges nap-szél-eső kombinációt felvonultatva. Vagyis a fele ruhatáramat magammal kellett hurcolni és állandóan öltöztem-vetkőztem. Az időjárás előrejelzés ehhez mérten fabatkát sem ér, nem szabad rá hagyatkozni. " forrás


,, Úgy tartják, Madeira az örök tavasz szigete, ennek minden vonzatával együtt :) Már a repülőtéren figyelmeztetett minket az autóbérlő cég képviselője, hogy a kocsiban mindig legyen esőkabát, mert bármikor eleredhet az eső, napsütésből teljesen hirtelen válthat nedvesre az idő, és igaza is lett. Néhányszor mi is eláztunk, de ami ennél még erősebb élmény volt számunkra, az a sziget megosztottsága volt időjárási szempontból. Faialban pihentünk, ez a kis település a sziget északi partján található. Mi ezt az oldalt elneveztük haragos oldalnak:) A vulkáni eredetű sziget közepén húzódik a sziget domborzatát meghatározó hegylánc – ez gyakorlatilag kettévágta a sziget időjárását is: a déli parton az egy hét alatt szinte csak napsütést láttunk egyetlen futó záporral, az északi part ezzel szemben esős, szeles és némileg hűvösebb is volt (értsd: csak 20 fok volt, nem 21 :) ).

Ennek számunkra több folyománya is lett: először is szerencsésnek éreztük magunkat, hogy a szigetnek nem csak a mindig a napos, nyaralós, happy oldalát látjuk, hanem megismerhetjük azt az arcát is, amelyik egy kicsit vadabb, kicsit tombolósabb – konkrétan volt olyan szél, hogy azt hittem, felborít minket a Fiat Puntóval, így igazán természetközeli, elemi élményekben is részünk lehetett. A híres Porto Moniz-i starndot lezárták, mert olyan erős és magas hullámok voltak, hogy életveszélyes lett volna a kialakított fürdőhelyet használni. " forrás

Szállások

A sziget fővárosának egyik legkedveltebb szállodája az 5 csillagos Cliff Bay. A luxus kedvelői az 5 csillagos Reid’s Palacet is szeretni fogják. A 4 csillagosok közül az egyik legszínvonalasabb a Porto Mare, az apartmanos (teakonyhás stúdiók) műfajban a pompás elhelyezkedésű, 4 csillagos Pestana Village Garden Resort Aparthotel javasolható. Akik all inclusive ellátást szeretnének, azoknak a Pestana Bay lehet jó választás. Vannak apartmanszállodák is, ahol a szobák konyhasarokkal rendelkeznek, mint például a Dorisol komplexum. Akik Porto Santora látogatnak, azoknak a következő szállodákat ajánlom: Pestana Porto Santo 5*, Hotel Porto Santo 4*, Praia Dourada 3*.

Ezeket a szállodákat ajánljuk jó szívvel:

"Jó választás lehet azoknak, akik a belvároshoz közel szeretnének lenni Hotel Porto Santa Maria a tengerparti sétány végén található, néhány méterre a libegőtől, a piactól, buszmegállóktól, valamint a központ is egy 15 perces sétával elérhető. Fontos tudni, hogy jelenleg munkák folynak szinte a teljes városi partszakaszon, így az sok helyen kordonnal el van választva, hogy ne látszódjon a sok daru és a koszos víz. Óriási hullámfogók készülnek majd és rendezettebb lesz az egész szakasz. Ez jelenleg néhány szállodát érint, de ők igyekeznek kompenzálni a vendégeket különféle módokon (pl. 10-20 euró éttermi voucher, stb..) Hátizsákosoknak, de nem feltétlenül csak nekik, érdemes megnézni a Residencial Funchalt, kilátással a piacra, 5-10 perces sétára szinte mindentől (éttermek, központ, bevásárlóközpont, libegő, buszpályaudvar, parti sétány). A piac közelségéből adódóan rengeteg zaj szűrődik be az ablakon, de ezt ez füldugóval kiválóan ki lehet iktatni." (Cz. K., 2013)

Közlekedés

Autóbérlés

A madeirai utazás előtt minél korábban kell autót foglalni. Helyben foglalni egyáltalán nem olcsóbb, és kevésbé ad lehetőséget a kívánt árfekvés, modell biztosítására. Ezen a linken talál egy optimális nemzetközi autóbérlés foglalási rendszert. Biztonságos, megbízható, sokat használt, sok autókölcsönző cég ajánlatából választja ki a legolcsóbbat és a legmegfelelőbbet: Vista - Rental Cars

,, Madeira útjai nem kezdőknek, nem ideggyengéknek és nem tériszonyosoknak való. Ha egyik sem vagy, még talán élvezheted is az autós közlekedést a szigeten :) Madeira 20km széles és 50km hosszú – ezen a területen emelkedik tengerszintről 1800 méterre a legmagasabb csúcsa, egy vulkánról beszélünk, így nem meglepő, hogy rendkívül meredek útjai vannak. A szigetlakók őrületes munkával rengeteg alagutat és némi autópályát is kiépítettek, ezek a szerencsésebb szakaszok, de abban a pillanatban, ahogy a sziget belseje felé veszed az irányt, lehet felkötni a gatyát. Szűk, meredeken kanyargó szerpentinek, az egyik oldaladon sziklafal, a másikon szakadék, és bár a kilátás valóban pompás az óceánra, azért szorul a babszem, mikor jön szembe egy busz… Viszont, pont emiatt, szinte nem volt olyan út, ahol ne lett volna közvilágítás. A legnagyobb vihar alkalmával inkább megkerültem volna az egész szigetet, hogy visszaérjünk a szállásunkra, mert féltem az esőben, szélben, sötétben átautózni Mordoron, de óriási meglepetés volt, hogy még a hegyen is volt világítás, így óvatosan, hússzal, de végül biztonságosan értünk haza.

Nem érdemes 6 sebességes autóval menni – a 2-es, 3-as fokozatnál feljebb nem jutottam, a 4-es ünnepnap volt, az 5-ös csak az autópályán… A városokban sem jobb a helyzet, a szűk utcák miatt a madeirai sofőrök úgy tudnak a falhoz parkolni, hogy kb. egy papírlapnyi hely nem marad a kocsi és a fal között. Ennek köszönhetően szinte minden autón található kisebb-nagyobb törések, karcolások, nyomódások. Inkább kisebb, városi autókkal közlekednek.

Kétségtelenül stresszt okozott nekem a madeirai autóközlekedés, ennek ellenére mégis javaslom annak, aki idetéved, hogy béreljen autót, mert a tömegközlekedés – bár jól kiépített és sok buszt láttunk -, sokszor elkerüli a túraútvonalak kiindulópontjait, így elég körülményes eljutni sok szép helyre. (2017)" forrás

Kis autót érdemes bérelni

Strandok

Ha valaki homokos tengerparton szeretne fürdeni, akkor át kell hajóznia Porto Santo szigetére, ugyanis Madeirán nincsen homokos strand. Reggel 8 körül indul hajó Funchalból és este 6 körül indul vissza Porto Santoról. A jegyár 50 – 60 euró körül van. Porto Santo elég kopár és nincs sok látnivaló, de 1 napra strandolni pont megfelelő. Porto Santo-ra belső repülőjárattal is el lehet jutni, a menetidő mindössze 30 perc. Funchal egyik remek szállodája a CS Madeira, saját tengeri lejáróval. De fürdeni itt is csak akkor lehet, ha nyugodt a víz, mert egy meredek lépcsőn kell bemenni a vízbe.

,, Ha arra készülsz, hogy egész nap pálmafák alatt süttesd magad a homokon az óceán partján, nem Madeira lesz nálad a befutó :) A vulkáni jelleg miatt a starndok túlnyomó részét vulkáni kavics borítja, néhány helyen azért kialakítottak homokos beachet is.

Az egyetlen original homokos strand Prainha – nagy szerelem lett a számunkra. Szezonon kívül egy-két lézengőn kívül nem volt senki, így volt szerencsénk két napnyugtát is itt tulajdonképpen kettesben végigcsodálnunk, a második alkalommal már fürödtünk is , vagyis inkább dobáltattuk magunkat a hullámokkal, néha olyan erővel csaptak ki bennünket a partra, hogy utána csak feküdtünk a homokon :)" forrás

Programok

Nagyon jó program a szuper-modern libegővel felmenni a Monte hegyre. Nagyon érdekes fentről nagy közelségben rálátni a kertes házakra, és menetközben is, meg fentről is csodás a kilátás Funchal-i öbölre, ahol szinte mindig tartózkodik néhány hatalmas luxushajó. Mindenképpen nézzük meg gyönyörű botanikus kertet, majd sétáljunk el a katedrálishoz. Itt temették el IV. Károly utolsó magyar királyt - érdekes látni ilyen messze Magyarországtól a koszorúkat. A katedrális elől indul a tobogánozás, ami az egyik legközkedveltebb turistaprogram Funchalban.

A tobogánozás az, amikor egy vesszőből font, kosár jellegű szánkóba ülnek a vállalkozó szellemű turisták és lecsúsznak a hegyről a városba oly módon, hogy egy-egy szánkót két szalmakalapos helyi fickó (carreiros) lengeti, irányítja, tolja a jó csúszósra lecsiszolódott, tekergős utcákon. Izgalmas élmény, teljesen biztonságos és nagyon mulatságos, mivel a kosárirányító fiúk végig mókáznak az izgalommal teli utasokkal.

Régen a tobogánozás persze nem a helyiek öncélú szórakozása volt, hanem mindenféle árut szállítottak ezekben a kosarakban - megkönnyítve a hegyről a városba való lejutást a meredek utcákon. Szóval egyszer érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon jópofa. Indulásnál nagy sor van, de elég olajozottan megy a beültetés, viszonylag hamar sorra lehet kerülni. A félősebbek autóbusszal vagy akár gyalog is lejuthatnak a városközpontba.

"Madeira rengeteg lehetőséget tartogat szinte minden korosztály számára. Érdemes kipróbálni a különböző nehézségű levadákat, de egyéni felfedezőknek nagyon alapos utánajárás javasolt, és még így is érdemes az első túrát szervezetten megcsinálni, ha valaki esetleg kevésbé tapasztalt túrázó. A Funchalban lévő irodák nagyon szívesen adnak tanácsot, még akkor is, ha egyénileg szeretnénk bejárni a levadákat, fontos nekik, nyugodtan be lehet menni és érdeklődni a kiszemelt útvonalakról, még térképeket is adnak. A sziget keleti része könnyebben felfedezhető egyénileg, mivel az egyik nagy busztársaság (Horarios) ide indítja a buszait. Elmehetünk így pl. Camacha városába, Santanaba, St. Cruzba, de a helyi közlekedést is le lehet velük bonyolítani, valamint van jó pár levada és gyalogtúra útvonal, aminek kezdő és végpontja busszal is teljesíthető.

Egyéni félnapos program kimenni a Szent Lőrinc fokra/félszigetre akár busszal, oda egy kellemes túra kisétálni és a látvány páratlan. A sziklák tövében a bátrabbak meg is mártózhatnak, de van egy kiépített fekete köves partrész is. Autóval is könnyen megközelíthető, a túraútvonal elején egy parkoló található. Hazafele könnyű pihenőként iktassuk be Machico városát, melyet óriási hegyek szegélyeznek. Sétálhatunk egyet a köves és a mellette található homokos strandok és a városban, nagyon hangulatos és csendes kisváros, kevés turistával és sok helyivel. Szintén egyénileg teljesíthető túra a Nuns Valley (Curral das Freiras). Busszal fel lehet menni az azonos nevű megállóig, majd gyalog vissza Funchalba.

Felfedező szelleműeknek jó kaland lehet elmenni a sziget nyugati részére bárhova busszal, szigorúan a normál járattal, nem az expresszel, elképesztő érzés és látvány a kanyargós szerpentineken száguldozni a recsegős buszokkal, igazi adrenalinbomba, valamint jól bele lehet élni magunkat a helyiek mindennapjaiba, valamint ezeket a 'lassú' buszokat kevésbé használják a turisták. A szörfözni vágyók is találnak maguknak jó helyeket ezen oldalán a szigetnek." (Cz. Kata, 2013)

Kihagyhatatlan program a helyi hal-, virág-, gyümölcspiac. Funchal-ban a halpiacon érdemes megnézni a hosszú testű espada nevű halat (fekete kardhal), amelynek fajtája csakis a sziget környéki vizekben él, kétezer méter mélységben. Feldolgozatlan állapotában nem egy szépséges hal. Az espada Maderián olyan, mint az anyaországban a tőkehal, mindenhol lehet kapni. Sokféle elkészítési módja van és nagyon finom. Ízletes fehér húsát sült banános körítéssel valamelyik helyi étteremben illik megízlelni.

Figyeljünk nagyon a halpiacon, hogy ne hagyjuk ott minden pénzünket, és merjünk határozottan nemet mondani, főként a felső emeleten, a nyomulós árusok megkóstoltatják velünk az összes különleges gyümölcsöt, majd ha kicsit határozatlanok vagyunk, már csomagolják is a 10-15 euros, néhány gyümölcsöt tartalmazó csomagunkat.

"Funchalban több botanikus kert is található. A két legnagyobb a Jardim Botanico és a Jardim Tropical Monte Palace. Az utóbbiban jelentős az ázsiai hatás, elképesztő, hogy egy séta alatt mennyi különböző helyen találjuk magunkat. A kert szépen felöleli és elmeséli a sziget és a portugálok történelmét. A kertből csodás a kilátás a városra és a kikötőre, a jegy mellé pedig kapunk egy mini borkóstolót (a mini itt tényleg mini, fél dl). Lefelé több izgalmas útvonalon lehet menni, vezet le egy levada (háromszor meg kell nézni, hogy tuti a jó-e az útvonal, mert könnyen rátérhetünk a Bom Sucesso nevű levadára, ami nem egy könnyű menet), választható lefelé a helyi busz, vagy libegővel a Jardim Botanicoig, majd onnan szintén busz, vagy gyalog, vagy rögtön a libegővel Funchalba. Ha még mindig lenne üresjárat, be lehet fizetni delfinlesre, búvárkodásra, és hajózhatunk Kolombusz Kristóf Santa Maria-jának az élethű másával is." (Cz. Kata, 2013)


"Csuri szeretett volna vágott virágot is hazahozni, de végül is sikerült józan belátásra bírnom. A felelősség az enyém, viszem a balhét, hogy hülyeségnek tituláltam 4 ezer kilométerről virágot hozni, kétszer átszállni vele különböző reptereken, hogy aztán két nap múlva kidobjuk őket. Mea cupla, mea maxima culpa." forrás


"A helyi különlegesség természetesen a kilométeres mélységben horgászott fekete abroncshal. Angolnaszerű hosszú teste lelóg az asztalokról, nagy kiálló fogai és hatalmas szeme miatt mással nem téveszthető össze. Erős vízsugár alatt drótgombolyaggal dörzsölik le róla fekete bőrét. A fehér halfilé sütve, banán vagy maracuja körettel espada néven az itteni gasztronómia híres eleme." forrás

Sziget-túrák

Aki szeret kirándulni, annak javasoljuk, hogy túrázzon a levadák mentén. Hogy mik a levadák? Korbéli öntözőcsatornák, amiket még a középkorban kezdtek kialakítani, hogy a szárazabb területeken is tudjanak öntözni. Elég látványos helyek vannak, néhol vízesésekkel. Két vagy 3 típustúra van. Keleti, nyugati és középső szigetrész.

Keleti sziget-túra

A sziget keleti felén könnyebben lehet autóval közlekedni, ide érdemes autót bérelni, hogy ott és akkor állhassunk meg nézelődni, ahol kedvünk tartja. Útközben is lehet túrázni, a keleti útvonalon van egy pisztráng nevelde, ahol frissen fogott pisztrángból készült ételeket is tudunk enni. A sziget túloldalán van Santana, ahol a képekről ismert, jellegzetes madeirai házak vannak. A környéken van egy szuper étterem, Cantinho da Serra. Finom ételek jó alapanyagokból és viszonylag nagy adagok.

Nyugati sziget-túra

Ez az út a tengerparton megy végig és elég kanyargós, csak gyakorlott vezetőknek ajánljuk vagy befizethetünk egy 1 napos csoportos buszos túrára. Cámara de Lobos egy helyes kis halászfalu színes csónakokkal, érdemes megállni egy pihenőre! A település mellett van a Cabo Girao, a Föld második legmagasabb tengerbe szakadó sziklafala. A tetejéről csodás a kilátás. Itt tudjuk megkóstolni a jellegzetes madeirai italkülönlegességet, a ponchát. Egyesek szerint borzalmas az íze, émelyítő, és szörnyű az utóíz – ezt ne vegye senki elriasztásnak, tényleg érdemes megkóstolni! Szintén itt található egy remek halétterem, a Vila do Peixe.

Az étterembe érkezve a jégágyra kitett napi fogás választékából mi választhatjuk ki a halat, hogy melyiket szeretnénk enni. A sziget észak-nyugati csücskében levő Porto Monizt se hagyjuk ki, ugyanis itt vannak a tengerparti lávamedencék, ahol fürödni is lehet. Az óceánpart monumentális sziklái mély benyomást tesznek a látogatókra.

Középső szigettúra

A sziget belsejében az aktív pihenés hívei hegyi túrákra vállalkozhatnak. Szebbnél-szebb kiránduló útvonalak vannak errefelé. Különleges látványosság a babérfa erdő, ami az UNESCO természeti világörökség része. Egy kihalt vulkán kráterében épült Curral das Freiras. Itt található a 16. századi Santa Clara zárda, ahova az apácák menekültek a kalózok támadásai elől.

Az 1862 m-es Pico Ruivo megmászásához már erőnlét és tapasztalat szükséges, de az elénk tárulkozó látvány miatt megéri a fáradtságot:

A sziget belsejébe kevés út vezet és azok is nagyon keskenyek és kanyargósak. Jobb, ha ide szervezett kirándulás formában jön az utazó.

"Általában ugyanazokra a helyekre viszik a turistákat, mert a sziget nem nagy, így ez megfelelő. A kinti magyar idegenvezető is tájékozott és kedves. Viszont az általa (illetve magyar utazási iroda által) ajánlott utak sokkal drágábbak, mintha azt helyi irodánál fizetném be. Kb. kétszer annyiba kerül. Az ilyenkor elfogyasztott ebéd sem minőségi, de ez általános. Már meg sem kérdezem az ottani idegenvezetőt melyik éttermet ajánlja, hiszen általában muszáj nekik ajánlani, de eddig soha nem a legjobbat ajánlották. Az a tapasztalat, hogy egyedül kell rájönnie az embernek, hol érdemes olcsóbban, mert egyébként nagyon-nagyon drága a sziget, lehúzós.." (2015)

Vendéglátás

A halevőknek Madeira csúcs hely, mert hatalmas a választék, s nagyon ízletesek a halak. A helyi, nyílt tűzön sült marhát, az espetada-t is érdemes megkóstolni. A sziget szubtrópusi klímájának köszönhetően nagy a kínálat a helyi egzotikus gyümölcsökből, mindenképpen kóstoljunk belőle – a szállodákban általában bőséges választék van a reggelinél. És amit semmiképpen se hagyjunk ki a kóstolásból: a világhírű Madeira bort.

"Életem egyik legjobb kínai gyorsétterem is itt található, nem messze a piactól. Nagyon finom, össze sem hasonlítható a Budapesten találhatóakkal." (2011),, Sosem tudtam, hogy a nálunk szobanövényként tartott könnyezőpálmának ennyire finom gyümölcse van :) Maracuja (másik nevén passion fruit, magyarul passiógyümölcs) minden mennyiségben és típusban elérhető: paradicsom maracuja, banán maracuja, ananász maracuja, citrom maracuja. Tomi maracuját evett maracujával. Maracujakrém. Maracuja üdítőital. Maracujaital (Briza) sörrel. És persze megtanultuk helyesen kiejteni a nevét is: MÁRÁKÚZSA :D Nagyon megszerettük az annóná-t is." forrásPraktikus

A hotelzónából a városközpontba nagyon jó buszok viszik a szállóvendégeket. Érdemes pár napra autót bérelni, hogy felfedezhessük vele Funchal környékét és a sziget keleti felét. Ha 2-3 ember együtt taxizik, már olcsóbban kijönnek, mintha buszjegyet vennének.

 • Pedro Franca Ferreira személyében van Madeirán hazánknak egy tiszteletbeli konzulja.
 • Címe: Consulado Honorário da Hungria, Rua Pimenta Aguiar - C2/D2, 9000-026 Funchal
 • Telefon: (előhívó: 351) 291 098 087
 • Fax: 291 228 427
 • E-mail: geral@huconsfnc.com, consul@huconsfnc.com

"Hasznos infók: A SAM busztársaság nagyon kényelmes és modern buszokat üzemeltet a reptérről Funchalba, egészen a szállodaövezet végéig. A single jegy ára: 5 EUR, return jegy: 8 EUR, és a sofőrök beszélnek angolul, ami ritkaság. Érdemes gyűjtőjegyet venni a Horarios urban járataira, mivel úgy jobban kijön árban, mintha mindig a buszon vennénk. Tanuljunk meg néhány szót portugálul, mint mindenhol, itt is jó szívvel veszik majd, egyébként sem beszélnek sokan angolul. A piac bejáratától nem messze van egy pici plázaszerű üzletközpont, aminek az aljában van egy jó nagy szupermarket, itt jóval alacsonyabbak az árak, mint a kisboltokban, és jó nagy a kínálat is. Étteremválasztás és sétálgatás szempontjából egy nagyon jó választás a Rua de Santa Maria (nem messze a libegőtől), szűk kis macskaköves utca, rengeteg étteremmel, ráadásul éppen az összes ajtó le van festve, egy igazi kis kiállítótér ezáltal az utca. Kihagyhatatlan." (Cz. Kata, 2013)

Érdekességek

 • Madeira portugál jelentése: fa. A sziget tehát nagy erdőiről és sűrű növényzetéről kapta nevét.
 • Winston Churchill a Reid’s Palace szállodában írta háborús visszaemlékezéseit.
 • Amerika alapítói a Függetlenségi Nyilatkozat aláírása után Madeira borral koccintottak.
 • A Madeira bort az első 3 hónapban állandó 45 Celsius fokon tartják, fahordóban, ezért őrzi meg zamatát akár 150 évig is.
 • Áprilisban rendezik meg minden évben a virágfesztivált.
 • A Tobogan sebessége elérheti a 48 km/órát is.

"Az utakról az üzemanyag-fogyasztás is igen szemléletes képet ad: az 1200 köbcentis bérelt Clio száz kilométeren lazán elfogyasztotta a 11 liter benzint – ez a kanyargós, gyakran 10-15 százalékos lejtőknek tulajdonítható. Előfordult, hogy a 3 méter széles hegyi úton egyszer csak szembe jött egy másik gépkocsi – csak semmi pánik, a szakadék széléig még több, mint 4 centi volt, és rükvercben is csak hatszáz métert kellett megtenni a legközelebbi olyan helyig, ahol az ellenfél elfért mellettünk. Kezdő sofőröknek, szívbetegeknek és kultúrkörnyezetben szocializálódott úrvezetőknek nem ajánlom, aki viszont jött már le Vályogosról Resicabányáig csúsztatott kuplunggal és kézifékkel egy tizenhat éves, gazolinnal feltöltött, 1300-as Daciában hatodmagával, az komoly túlélési esélyekkel indul." forrás

Olvasmányos linkek

,, Az egész város stresszmentes, nyugis, napos hangulatának befogadásán kívül (olyan mintha egész héten vasárnap lett volna) azért konkrét látnivalók is akadnak. Ha nem templomokban és múzeumokban utazunk, akkor az egyik top látványosság, ami a helyiek életébe is kellő betekintést enged a piac (Mercado dos Lavradosres).

Ide érdemes minél korábban lenézni, mert délig rendesen megcsupaszítják a standokat. Virágokból és gyümölcsökből nagyon durva a felhozatal, ha látottak több mint felét be tudjuk azonosítani, akkor már jók vagyunk. A csúcspont pedig a halcsarnok, ahol a tengerről hajnalban befutott halászok terítik ki portékájukat: színes hal, pöttyös hal, óriásfogú hal, rákok, polipok és legnépszerűbb, amit mindenképpen meg kel majd kóstolni: a vörös húsú tonhal, melynek hossza a 3 méter is elérheti, és bármelyik funchali étterem étlapján megtaláljuk a második legnépszerűbb kardhal társaságában." forrás


,, A madeirai emberek nagyon kedvesek, mosolygósak és vendégszeretőek. Az egyik legnagyobb bevételi forrásuk mára az idegenforgalom lett (természetesen a méltán híres bor, csipke, kosár és a banán export mellett), ezért megbecsülik a vendéget. Egyetlen emberrel találkoztunk, aki nem beszélt angolul – meglepő módon egy banki alkalmazott-, de még a madieirai csöves is angolul kért tőlünk coint a megélhetésre és nem csak betanult szöveg volt, mert beszélgetni is tudtunk vele :) De ugyanúgy beszél a többség németül és az étlapon franciául is fel vannak tüntetve az ételek. (2017)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Zeke Éva, 2017. 02. 24. 16:51
Nagyon köszönöm ezt a részletes beszámolót, a sok tanácsot és információt. Remélem hamarosan mi is átélhetünk hasonló szépségeket.


Horváth Zsuzsanna, 2017. 01. 20. 11:41
Ezt sehol se írják, de aki Budapestről szeretne menni Madeirára, annak érdemes Londonból nézni átszállást, mert jóval olcsóbb, mintha Lisszabonba repülnénk!


Benedikt Georg, 2016. 09. 03. 16:54
Kisrepülőgéppel milyen ugrásokkal lehet eljutni Európából Madeira szigetére ?


Kazsimér Alice, 2016. 01. 22. 08:26
Köszönöm ,köszönöm ezt a tájékoztatást,soha sehol nem találkoztam ilyen :részletes , igaz,reális,csábító,értelmes,tájékoztatást,vagy inkább úti cél választó felhívást !!!!


Cs.Á., 2015. 06. 03. 18:44
2015. májusában jártam tizedik alkalommal Madeira csodálatos szigetén. Nem lehet megunni! 2014.-ben több új utat és kilátót is átadtak az Apácák völgyétől északi irányban, különleges hasadékvölgyekben, melyeket eddig csak a birkapásztorok láttak. Santanában a Quinta do Furao étterem kiváló hely panorámás ebédre.A Reid's hotel ötórai teája is kuriózum. Ajánlom.


Bálint, 2014. 02. 17. 20:02
Barátommal egy hetet töltöttünk Madeirán. Nekem személy szerint nagyon tetszett a sziget. Korábban jártam Tenerifén, Fuerteventurán, de ezekhez a szigetekhez képest sokkal zöldebb volt Madeira. Ugyan fürdeni nem tudtunk a hideg víz miatt, kárpótolt a rengeteg szebbnél szebb táj a sziget belsejében. Ugyan csak le és fel lehet közlekedni, egyenes út aligha van a szigeten. A busszal amivel bejártuk a szigetet sokszor kis kanyargós hegyi utakon ment ami nem igazán tetszett. Sokat sütött a nap, mindenhol gyönyörű virágokat láttunk és szabadon termett a banán annak ellenére hogy februárban voltunk. Mindenkinek ajánlani tudom akiknek nem a tenger fürdőzés az elsődleges és beérik a tenger látványával is. Én 2 átszállással jutottam el a szigetre és bizton állíthatom megérte a hosszú utat a célig. :)


Szabóistván, 2013. 10. 20. 14:34
Csodálatos hely volt - életem egyik legszebb helye! Sokat túráztunk és bejártuk a szigetet bérelt autóval. Különleges!


Varga Gyula dr., 2013. 02. 08. 07:34
MSC hajóúton mindössze egy szűk napunk
jutott Funchalra - ennyi idő alatt a hangulatos város bejárható és nagyon élvezhető volt. Fontos tudnivaló, hogy a csodálatos portugál és spanyol templomok
délelőtt látogathatók, délben bezárnak!
Ezt előző nap Santa Cruz de Tenerifén
csalódással tudtuk meg, amikor a délelőttöt a régi fővárosban, a hegyi
La Lagunában felfedezésével töltöttük el.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon