ÚTIKRITIKA.HU / Afrika

Afrika

Időjárás | Földrajz | Történelem | Manapság | A helyiekről | Turista etikett | Gasztronómia | Fotóegyveleg

Időjárás és éghajlat

Jön!

Földrajz

A legnagyobb területű afrikai országok rangsora:

 1. Algéria - 2 381 740 négyzetkilométer
 2. Kongói Demokratikus Köztársaság (néhai Zaire) - 2 345 410 négyzetkilométer
 3. Szudán (Dél-Szudán leválása után) - 1 861 484 négyzetkilométer

A legnépesebb afrikai országok rangsora:

 1. Nigéria- 179 millió
 2. Etiópia - 101 millió
 3. Egyiptom - 84,6 millió

Történelem

"Afrika a latin terra africa kifejezésből kapta a nevét. Az ókori rómaiak hívták így a kontinens északi partvidékén létesített provinciát. Az africa a napfényes szóból eredhet, de lehetséges eredete lehet a görög phriké szó is, amely azt jelenti, nem hideg. Egy másik elmélet szerint az itt élők után kapta nevét, őket aferoknak hívták. De lehet, hogy a föníciai afar, por névből ered. A lényeg, hogy a rómaiak miatt hívjuk Afrikának a kontinenst." forrás

Manapság

Az egy főre jutó nemzeti össztermék tekintetében ez a leggazdagabb afrikai országok rangsora (nem feltétlenül jelent jelzést az életszínvonalról):

 1. Nigéria
 2. Egyiptom
 3. Dél-afrikai Köztársaság

Afrika legszegényebb országai az egy főre jutó nemzeti össztermék alapján:

 1. Malawi - 226 USD
 2. Burundi - 267 USD
 3. Közép-afrikai Köztársaság - 333 USD

A tábla szövege: Az asszony a barátod. Ne verjed őt. Szeresd, viseld gondját és óvjad

figyelem (el)terelő

A helyiekről

"Felelősségtudat hiánya. Gyereket simán ott hagynak másra, minden előzetes értesítés nélkül pár napra. Értesítéssel pár évre is. A fehér ember a kutyájáról is jobban gondoskodik, esetleg odakészít vizet és kaját.
Afrikában azt gondolják (tényleg rossz ez a szó), azt hiszik, hogy a gyereknevelés el van intézve azzal, ha nem felejtett el enni és inni adni porontyának. A gyerekek meghalnak az unalomtól, mert semmi játékuk sincsen, hiszen sok pénzbe kerül. Természetesen a szülőknek fodrászra, mobilra, taxira akadhat pénz. Eszükbe sem jut, hogy maguk készítsenek játékot. Kivétel falun a pet palackból készült autócska. Mondhatnánk hogy önző társadalom, melyben mindenki magára gondol, de igazából hagyományosan ez nem így van. Itt a tesóm gyereke az enyém is, a nője… hm, nem tudom, ezt nem kötik az orromra.

A Nő. – az Afrikában nem más, mint vagina. Bocsánat, nem: vagina és cseléd. Ja, és verni is lehet, és nem is szégyen. Még soha nem élvezték a szexet, de a gyerek jön. Kettő, három. Idejük van. Ha addig együtt maradnak. Alig van olyan család, ahol van papa is a gyerek mellé, hamar eltűnnek a pasik. Nincs semmi felelősségtudat. Semmi. Viszont a hímnek (elnézést, hogy így jellemzem őket), mindenképpen van több nője. Itt persze tovább él a tradíció! Attól nagy ember valaki, hogy sok felesége van. Igaz, ma már nem felesége, mert azt már nem tudja megfizetni, mert ugye az pénzbe kerül, s itt inkább látszanak pénzesnek, de nem azok. De egy éjszakára azért futja. Meg italra és pár szép szóra, amíg tele van vérrel.

Mivel a feleség teher, no meg fizetni is kell érte, így már inkább csak szeretőik vannak, s az ugye nem számít, ha utána megszül pár gyereket, mert nem érdekli. Lényeg, hogy még egy rovátka lehet a listán, míg esetleg a nő dögrováson. Mert hogy mennyi szenvedést hagy maga mögött, azt leszarja. Mit eszik majd az a szerencsétlen kölök, nem számít, mert addigra már éppen másfelé vadászik. Vagy ugyebár másét vadássza. A nő meg úgyis arra fordul ahonnan remény van egy kis figyelemre, létbiztonságra, pénzre. Persze aztán rádöbben, hogy újra csak megdugták, s ha pechje van, jön egy (még egy) csemete és esetleg a vész: az Aids. S mire eszmél, már a pasi tűnt is tova, gyereke is a nyakán, s járhat orvoshoz is. No de miből? No de a nő is szívbaj nélkül árvaházba teszi, jobb esetben nagyira ruházza a kölköt, mert valószínűleg ilyen előzmények után nem is érzi a sajátjának. S így a 11 milliós Zimbabwének van 600 ezer árvaházi lakója! Közülük minden harmadik HIV-pozitív. Fényes jövő. (2014)" forrás

Turista etikett

Jön!

Gasztronómia

Jön!

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon