ÚTIKRITIKA.HU / Los Angeles / Los Angeles látnivalók

Los Angeles / Los Angeles látnivalók

Universal Studios | Disneyland Resort | Griffith Park és a Csillagvizsgáló | Rodeo Drive | Sunset Strip | Hollywood és a Walk of Fame | The Getty Museum | Természettörténeti múzeum | La Brea Tar Pits and Museum | California Science Center | The Broad | The Original Farmers Market | Union Station |Egyéb látnivalók| Érdekes negyedek | Fotóegyveleg

Los Angeles - Universal Studios élménypark

Universal Studios

"A legdrágább program (100 dollár/fő) nem vitás, de számomra egyben az egyik legnagyobb élmény is volt a hollywood-i Universal Stúdió. Egy egész napos programról beszélünk, de annyira, hogy a parkot komoly előre tervezéssel tudjuk csak a nyitvatartási időn belül meglátogatni. Ennek egyik oka természetesen a hatalmas tömeg, másfelől pedig a rengeteg szórakozási lehetőség. Azt javasolnám, hogy miután bejutottunk a bejáraton, tempós sétával induljunk el a park másik végébe, így, ha szerencsénk van, az első 2-3 hullámvasutat sorbanállás nélkül próbálhatjuk ki. Mi is így tettünk, így a Jurassic Park, A Múmia és a Transformers filmek ihlette szimulációval összekötött hullámvasutakat komolyabb várakozások nélkül évezhettük.

De van még a parkon belül Simpsons család, Gru, Harry Potter, Shrek, Walking Dead témájú gépek is. Ezeken kívül még van egy kihagyhatatlan show-műsor is: a Water World című film akció jeleneteit nézhetjük meg élőszereplős kivitelben. Szó szerint nem maradunk szárazon a show végére! Továbbá találkozhatunk pár állat-színésszel is, akik egy röpke műsor keretein belül mutatják meg tehetségüket. Azonban az egész park egyik fénypontja a stúdió túra. A kb. 1 órás túra alatt rengeteg helyre bevisznek, és filmes trükkökkel is megismerkedhetünk. Tényleg csak akkor tudunk kipróbálni egyszer mindent, ha szerencsénk van és ügyesek vagyunk, a park lassan már inkább két napos programnak vehető be. (2017)" forrás

belépőjegy

Disneyland Resort

Jön!

Griffith Park és a csillagvizsgáló

Jön!

Rodeo Drive

Jön!

Sunset Strip

Jön!

Hollywood és a Walk of Fame

Jön!

The Getty Museum

2018-ban mutatják be nálunk az "All the Money in The World" című filmet, ami a az egyik Getty unoka elrablását, megcsonkítását és kiszabadulását dolgozza fel. A filmben feltűnő műkincsek ma ebben a múzeumban vannak kiállítva. A világ összes pénze lesz a magyar címe.

Természettörténeti múzeum

Jön!

La Brea Tar Pits and Museum

Jön!

California Science Center

Jön!

The Broad és Los Angeles Downtown

Avagy a Modern Művészetek Múzeuma Los Angerelesben és a Belváros újjáélesztése. Los Angeles belvárosát 1780-ben alapították. Folyamatosan fejlődött egészen az 1920-as évekig, amikor a csúcsra ért. Minden itt összpontosult, kereskedelem, közlekedés, hotelek. De a II. világháború után megfordult a divat, az emberek a külvárosokba költöztek, sztrádák épültek, a belváros pedig a business district szerepét kapta. Sorra épültek a felhőkarcolók, hétköznapokon nappal nyüzsgő élet volt a cityben, este és a hét végaken pedig kongott az ürességtől. Nyomasztó hely lett a downtown. Ezt elégelték meg a városatyák és 1999-ben tervet fogadtak el a belváros ujjáélesztésére. Mivel a megfelelő pénzeket is mellé tették, 15 év alatt a helyzet gyökeresen megváltozott. Színházak és koncerttermek nyíltak, mára nyüzsgő kultúrális élet van a cityben. Kötöttpályás tömegközlekedéssel elérhető, ez is sokat segít a fejlődésben. 1999-ben megnyít a Staples center, ezt  követte a Microsoft Theatre, majd a Grammy Museum. A környék központja a Grand Avenue, itt található a The Board is, amelyik ingyenes belépőjegyeivel valóban tömegeket tud modern kiállításokra bevonzani. Sikerült elérni azt, hogy Los Angelesben egy-egy fotókiállítás miatt tömegek állnak sorban az utcán bejutásra várva.

A másik nagy attrakció a Walt Disney Concert Hall, a bilbaói Guggenheim Museum kisöccse. Valóban a kisöccse, ugyanis ugyanaz a Frank Gehry tervezte, mint a Guggenheim Museumot. Csak pár évvel később. És az öcsi kicsit nagyobb és szebb lett talán. Az eredmény egy pont annyira lenyűgöző épület, mint a bilbaói, egyszerűen gyönyörű. Nem csupán épületeket, parkokat és közterületeket is felújítottak a programnak köszönhetően, aminek még nincs vége. Ide tartozik a Brockman Building rehabilitálása és a The Block Los Angeles.

Ma már nagyon jó program a downtown meglátogatása, nyüzsgő élet, remek éttermek és igazán sokszínű kultúrális kínálat várja az érdeklődőt. És a Pershing Square-en karácsonykor jégpálya is van.

QUE Skyspace: A US Bank Tower kilátója. 2016-ban nyitotta meg a kapuit. A 633 West Fifth Street alatt található az irodaépület teteján. A kilátó maga remek mulatság, 360 fokban megcsodálható teljes Los Angeles. Igazás híressé a 70. emeletről a 69.-re vezető üvegcsúszda tette. (Skyslide) Nagyon jó a marketingje, de valójában egy rövid üvegcsőben való csúszást jelentett. Nincs idő arra, hogy a delikvens lenézzen vagy megijedjen közben. Szóval csalódás volt. A belépőjegy 25 dollár, csak a kilátóba és 33 a kombó, kilátó plusz csúszás.

The Original Farmers Market

Kb. minden negyedben van hetente farmers market. És mindenki a saját piacát tartja az eredetinek. De mindegy, bármelyikre is látogatunk ki, várhatóan jó élmény lesz.

Union Station

,, A Union Station központi pályaudvart az „Utolsó Nagy Pályaudvar”-nak is nevezték évtizedekkel ezelőtt, mivel a tömeges gépkocsi használat elterjedésé előtt ez volt az egyik legjelentősebb pályaudvar, ami nemcsak fontos közlekedési csomópontként szolgált, de jelentős szerepet játszott a távolabbi városok közötti forgalom lebonyolításában.Bár mára valamennyire csökkent a szerepe, az art deco stílusban az 1930-as években épített pályaudvaron még most is több mint 100 000 utas fordul meg naponta.

Akárcsak a mi Nyugati Pályaudvarunknak, ennek az épületnek is különleges varázsa és hangulata van. Az eredeti induló csarnok, aminek a pénztárai nem rendelkeznek a mai előírások szerinti golyóálló üvegablakkal, nem használható már, de az impozáns csarnok filmesek és program szervező cégek kedvenc helyszíne. Nemrég Katie Perry tartott itt VIP bulit, és számos filmen fedezhetjük fel az épületet. (2017)" forrás

Egyéb látnivalók

LA Coliseum:

,, Eredetileg az első los angelesi olimpiára építették 1932-ben, a régi fotókon gyakorlatilag csak a feliratok mások. Szép art deco részletei vannak. Itt játszották az első Super Bowlt 1967-ben, ez az amerikai foci olimpiai döntője, amit manapság évente 100 millióan simán megnéznek a tvben.  1984-ben természetesen ismét olimpiai helyszín volt és a helyiek reményei szerint 2028-ban is az lesz újra. Ma a LA Rams amerikai focicsapatának a stadionja. Kicsit már lepukkant, de változatlanul belefér úgy 90000 néző és elképesztően hangulatos meccseket tartanak itt. (K.K., 2018)"

Katedrális (Cathedral of Our Lady of Angels)

,, A maga módján egy modern katedrális is lenyűgöző lehet. Legalábbis a monumentális katolikus székesegyház - Cathedral of Our Lady of Angels – rám így hatott, amikor először megláttam.

A katedrális építéséhez – közvetve – hozzájárult az 1994-es földrengés , amely erősen megrongálta a Szent Vibiana székesegyházat, a Los Angeles-i katolikus közösség fő templomát. Akkor határozta el az egyház vezetősége, hogy egy új templomot emelnek.

A posztmodern épület tervei természetesen nagy vitákat váltottak ki, nem beszélve arról, hogy a műemléki jellegű Szent Vibiana temlom helyreállítása mellett kardoskodók nem igazán díjazták sem az új, közel 3000 főt befogadó templom terveit, de még inkább költségeit.

Végül 2002-ben adták át a katedrálist, a régi templom pedig különböző kulturális, és közösségi programok helyszíne ma. Egyes feltételezések szerint a régi ikonosztáznak az új székesegyházba költöztetésére azért volt szükség, mert nem igazán „erkölcsös” programoknak ad helyet a régi templom épülete.

A székesegyház magyar vonatkozású érdekessége, hogy a falra festett szentek között felfedeztük Árpádházi Szent Erzsébetet. A mauzóleumban pedig a mozirajongók Gregory Peck és felesége sirját látogathatják meg. (2017)" forrás

Érdekes negyedek

Jön!

Fotóegyveleg

Jön!

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS