ÚTIKRITIKA.HU / San Diego / Látnivalók

San Diego / Látnivalók

Óváros| Gázlámpás negyed|Balboa park| Seaworld| San Diego Zoo| Wild Animal Park| USS Midway Museum| Sea Port Village|Egyéb látnivalók|Érdekes negyedek| Coronado| La Jolla|San-Diego-i múzeumok|Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

La Jolla - Kriszta fotója

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van. Kérünk némi türelmet.

Óváros

Old Town San Diego State Historic Park 

1820 és 1870 közötti, döntően koloniális stílusú épületek köré összehordott mexikói típusú szórakoztató negyed. Rngeteg remek dolgot kiállítottak itt, a fő probléma az, hogy bizony nehéz élvezni ezeket. Egyrészt hatalmas a tömeg. Ok, nem kell a hét végén odamenni. De sajnos minden egyes eredeti épületre és kiállításra kb 5-8 szuvenírárus jut. Kapható itt minden, eléggé elrettentő pl. az amerikai focis jelképekkel díszített eredeti mexikói poncsóválaszték, a színes gitárok, a halálfejekre applikált amerikai focis sisakok és szerencsétlen társaik. Jópofa viszont az egész skanzen színessége, jól néznek ki a mexikói kaják, színes folklórműsorok és jópofa kállítások is találhatóak a területen. Simán félnapos program, gyerekekkel is élvezhető.  

Gázlámpás negyed (Gaslamp Quarter)

A történelmi városközpont 19. századi épületei több mint 100 üzletnek adnak otthont. Rengeteg étteremmel, bárral ez az éjszakai élet központja is. Hangulatos, forgatagos. Sok szép épület. Csak este érdemes idelátogatni, mert nappal csalódást kelthet, ugyebár eleve a gázlámpák fényei nélkül. Itt találhatóak a legjobb helyi éttermek. Hét végeken és ünnepnapokon előzetes foglalás nélkül reménytelen bejutni vacsorázni.

Balboa park

A hatalmas zöld terület, - Amerika legnagyobb városi parkja - ad otthont az állatkertnek, 15 múzeumnak, számtalan növénynek, díszes szökőkutaknak és színpompás díszkerteknek.
Impozáns, spanyol stílusban épült, mézszínű épületei előtt szabadon nő a papagájvirág és olyan mintha itt az égig érnének a pálmafák. Az egyik leghangulatosabb része a Spanish Village Art Center. Egy késő délutáni séta itt, még napnyugta előtt, feledhetetlen élmény!

Iskolás gyerekekel érdemes megpróbálni a múzeumokat, hátha egyik megragadja őket. A felnőttek sokszor sajnálják, milyen értékes dolgokat is hagytak ki. A Balboa Park önmagában is szép program egyébként, első sorban építészetének köszönhetően. (Nem képzavar. )

Ünnepekkor és sokszor a hétvégén is remek ingyenes kültéri programokat szerveznek ide, érdemes érdeklődni a látogatás előtt.

Balboa Park Múzeumai: Összesen 17 múzeum található itt. A teljesség igénye nélkül:

San Diego Natural History Museum, Veterans Museum at Balboa Park, San Diego Museum of Man, San Diego Museum of Art, Timken Museum of Art, San Diego History Center, Automotiv Museum, Air & Space Museum, Museum of Photografic Arts, Fleet Science Center és a Centro Cultural de la Raza. Van miből válogatni. Minden hónapban tartanak 4 resident free days-et, amikor a helyiek személyivel ingyen látogathatnak adott kiállításokat.

"A Balboa parkban záróra előtt fél órával érkeztünk Juci nagy kedvencébe a Természet Tudományi Múzeumba (Natural Historycal Museum)! Hát ez valami fantasztikus! Egyszerűen nem bírtam/tunk betelni vele. Egy ilyen kiállítást egyszer mindenkinek látnia kell! Igazából csak picit tudtunk körülnézni. Ki van állítva egy bálna állkapocs csontja/feje, ami gigászi! A bálna maga akkora, mint egy 10 emeletes ház, 30 méteresre megnő. És teszi mindezt úgy, hogy apró tengeri állatokkal, főleg két és fél, háromcentis rákokkal táplálkozik. 130 tonnányira is megnő ezen a táplálékon; igaz, a gyomra kétezer liternyit fogad be egyszerre. Döbbenetes! Aztán láttunk több dinoszaurusz csontvázat, teljes valós méretében kiállítva, egész közelről meg lehet nézni! Meg egy rakás fantasztikus dolgot lehet még látni, úgyhogy ide is még visszajövünk!"

Seaworld

Akik gyerekekkel nyaralnak Kaliforniában, azok számára San Diego kihagyhatatlan programokat kínál! A Mission Bay-ben található Sea World előtt már nyitáskor kígyóznak a sorok, hogy a családok egy feledhetetlen napot töltsenek együtt a tenger lakóinak társaságában. A teknősök, cápák mellett a legnagyobb vonzerőt a táncoló, rappernek öltöztetett fókák és rozmárok, a betanított delfinek - akiket meg is lehet simogatni - és Shamu, a kardszárnyú delfin (orka) jelentik. Utóbbi hírét már messze vitték a világban azok, akik valamelyik parkban már tanúi lehettek annak, hogy milyen kötődés és szeretet alakulhat ki egy gyilkos bálna és a gondozója között. A megható előadás mindig telt házas, így érdemes időben érkezni.

A bejáratnál kapott térképen célszerű már reggel kikeresni, hogy melyik medence hol található, mikor kezdődik ott a show és ez alapján összeállítani a napi programot, hogy semmiről se maradjunk le. A kutyák, macskák, papagájok produkciója is jópofa és a park közepén lévő, tengelye körül forgó kilátótoronyba is megéri felmenni. Hullámvasút és különböző vizes játékok teszik teljessé a szórakozást. Az étel nagyon drága bent és elég gyér a kínálat, így jó, ha pár szendviccsel felkészülünk a hosszú napra.

San Diego Zoo

Ha még mindig nem volt elég az állatokból, akkor irány a San Diego Zoo, a világ egyik legismertebb állatkertje. Persze a Balboa Parkban van, így könnyű más programokkal kombinálni.

Wild Animal Park

Aki szívesebben látja az állatokat a természetes környezetükben szabadon, az válassza inkább a Wild Animal Parkot, ahol egy vonaton ülve gyönyörködhet a zsiráfokban, zebrákban, elefántokban.


USS Midway Museum (Tengerészeti Múzeum)

A haditengerészeti repülés legnagyobb múzeuma stílusosan egy repülőgép-hordozó hajón található a Harbour Drive mentén. Szép időben érdemes meglátogatni, ugyanis fő látványossága az upper deck, a leszállópálya. Persze az egyszeri látogatónak előbb érdemes lemennie az alsóbb szintekre a kiszolgáló egységeket megnézni, de utána az igazi látványosság fent van. Lenyűgöző az, hogy egy ekkora területre le tud egyáltalán szálli egy repülő.  Isteni a kikötő, a város és a coronadói híd látványa is a fedélzetről. Arról már nem beszélve, hogy a repülőtér forgalma is premier plánban csodálható. Fiús családoknak tuti remek program. A belépőjegy 25 dollár, de adnak diák- és nyugdíjas kedvezményt.

Sea Port Village

Kávézásra, szuvenír vásárlásra, sétálgatásra nincs is kellemesebb hely a festői szépségű, színes, halászfalu hangulatát idéző, szabadtéri „plázánál”. A régi világítótorony árnyékában, egzotikus növényekkel körülvéve 50 üzlet és étterem kapott helyet. A látogatókat utcazenészek és mutatványosok szórakoztatják.www.seaportvillage.com. Kicsit ez is túl van töltve kereskedelmi tartalommal, de legalább az elképesztő gagyi hiányzik. Az éttermek fő erőssége a látvány a teraszról.

"San Diegoban első napunkat azzal kezdtük, hogy leadtuk a bérelt kocsit a reptér mellett. A reptér San Diegoban olyan közel van a belvároshoz és a parthoz, hogy a leszálló repülőket szinte súrolják a fejed búbját! Besétáltunk a városba, és rátaláltunk egy érdekes helyre, Seaport Village-re. Ez értelemszerűen, nem egy falu, hanem egy parkosított rész az óceán partján, a jacht kikötő mellett, ahol helyes épületek vannak kialakítva éttermeknek, boltoknak. Nagyon hangulatos!

Igazi “kincses” boltokat találsz itt, pl. van egy bolt, ami csak a sörről szól, mindenféle hasznos és mókás kiegészítővel, vagy ahogy már több helyen is láttuk Kaliforniában, itt is több helyen teljesen egyedi dolgokat árulnak, amit onnan tudsz, hogy a boltban az eladók ott csinálják előtted a termékeket, és közben kiszolgálnak. Seaport Village-ben a gyorséttermekben a legtöbb helyen az étlap nem csak kiírva és képekkel olvasható, hanem láthatod az ételek műanyagból készült, teljesen valósághű mását! Sokkal könnyebb így választani! A boltok, éttermek mellett kialakítottak egy szépen parkosított részt, ahol sokan a füvön piknikeznek.

Innen látszik Coronado, ami egy félig mesterséges, félig természetes sziget millió dollár feletti házakkal, hangulatos utcákkal, gyönyörű stranddal, illetve a sziget másik felén egy katonai bázissal.
Érdekes látni a röpködő katonai helikoptereket, időnként a vadászrepülőket."

Egyéb látnivalók

Mission Basilica San Diego de Alcala

A 21 mission közül a legidősebb, máig templomként funcionál. Gyönyörűen rendben tartott, fehérre festett, érdemes meglátogatni.

Point Loma-félsziget

Presidio of San Diego

Érdekes negyedek

Little Italy

Ne gondoljunk egy igazi negyedre. A little szó nagyon igaz, ugyanis lényegében csak egy utcáról van szó, amin azért rendesen sorakozik jó néhány olasz étterem és kávézó. Nem nagy szám a Little Italy, szóval nem kötelező a programba venni, kivéve ha éppen itt akarunk olasz kaját vagy olasz sütit enni, drágán. Viszont álatlában finomat. Nem mintha a városban máshol ne lenne csomó olasz étterem, sőt azok még olcsóbbak is. Az azért jó a helybe, hogy nem turistás, nincs nagy tömeg.

Szombaton déelőtt a negyedben termelói piacot (Farmers Market) tartanak. 

Core District

Az olasz negyedtől délre, délkeletre található ez a negyed. Itt van több állami intézmény, a városháza és több színház, koncertterem. Nagy a választék kellemes éttermekből. Több nagy, tekintélyes hotel is ezen a környéken található. Egyfajta közlekedési csomópont is, szóval nagy a forgalom. 

Marina District

E negyed lényege a kikötő. Itt van a Midway múzeum egy kiszolgált csatahajóval. Itt van a mozgalmas Seaport Village sok étteremmel, kellemes nézni a kisebb halászhajók kikötőjét, a jachtkikötőt, és sétálni a környék vízparti parkjaiban.

Sok e negyedben a kisebb, nagyobb lakóház, nyugis a légkör

East Village

A belváros legnagyobb területű negyede. Hajdan egy raktár negyed volt, mára sok fejlesztés eredményét lehet látni: sok művészeti galéria, hotel és étterem található itt. Ugyanakkor feltűnően sok itt az utcákon a hajléktalan.

La Mesa

Valójában külön város San Diego vonzáskörzetében.

Pacific Beach

Hillcrest

A Balboa Park meglátogatásával lehet kombinálni. Ez vegyesen lakó- és üzleti negyed. San Diegoban a melegek negyedének is tekintik. Bohém negyed, némi kisvárosi jelleggel is. Tele van használt ruha boltokkal, kávézókkal, bárokkal, etnikai éttermekkel. Itt is sok a hajléktalan. Nem kell tőlük tartani.

Szombatonként (vagy vasárnaponként) termelői piacot tartanak dominánsan organikus termékek kÍnálatával.

Mission Bay Park

Adams Avenue District

Del Mar

Oceanside

North Park

South Park

Coronado

A félszigetet legegyszerűbben a Coronado-hídon keresztül lehet megközelíteni, de át is hajókázhatunk. Akit érdekelnek az építészeti csodák, akár ötször is végigmehet a hídon, nagyon príma élmény. Coronado San Diego Malibuja. Gyönyörű, méregdrága házakkal szegélyezett utcái vidéki hangulatot árasztanak. Hosszú homokos strandja és a Hotel del Coronado a két fő vonzereje.

Utóbbi az Egyesült Államok legnagyobb fából készült épülete. Itt forgatták a „Van, aki forrón szereti” című, Marilyn Monroe-filmet. A filmen kívül egy első osztályú homokos strand mögé épült  hotel, ami közstran, ingyen bármikor látogatható. Félnapos kikapcsolódásra nagyon ajánlott. A Centennial Parkból képeslapra kívánkozó a város látképe. Maga a városközpont kicsi és kicsit giccses, cserébe nagyon drága. De nagyon kellemeset lehet ott sétálni és fürdőzni. 2017 telén korcsolyapályát építettek a strandra, príma látvány volt a pálmafák alatt a naplementében korizó gyerekek és szüleik látványa. Nap közben ugyanezek a gyerekek simán megfürödtek a strandon.

La Jolla

Aki San Diegoba látogat, annak nem szabad kihagyni La Jolla-t (ejtsd: la hoja), mely az egyik legkáprázatosabb partszakasza Dél-Kaliforniának!

Kriszta fotója


A La Jolla Cove táblát kell követni ahhoz, hogy lejussunk a strandra, ahol egy kristálytiszta öbölben fürdőzhetünk vagy sétálgathatunk a magas szirten elterülő parkban, ahonnan lenyűgöző látványban lehet részünk.
Itt szembesülhetünk igazán az óceán erejével, ahogy a hatalmas hullámok a szikláknak csapódnak. A színes vadvirágok, a karcsú pálmák és a távolban felbukkanó delfinek még varázslatosabbá teszik ezt a helyet.

UC San Diego 
Szintén La jolla látványossága. Egy hatalmas állami campus, amit az 1960-as években húztak fel akkor még az erdő közepére. Az egyetemek rangsorában a 20. hely környékén taláható, nem rossz egyetem. Érdekessége, hogy a főépülete (könyvtár) akár a Csillagok háborújából is leszállhatott volna ide. Érdemes meglátogatni azoknak, akik már eljátszottak a gondolattal, hogy csemetéiket esetleg amerikai egyetemre küldenék.

UFO-s egyetemi könyvtár - Kriszta fotója

San Diego-i múzeumok

A Balboa Parkban vannak a legismertebbek és legjobbak. Érdemes előre érdeklődni a belépőjegyekről, eventekről, látnivalókról, mert csak úgy, az utcáról beesve félő, hogy lemaradunk több olyan kiállításról, ami esetleg érdekelt volna.  Gyerekes program, van özlekedési, természettudományos és több mvészeti kiállítás is.

Olvasmányos linkek

"A két Los Angeles-i nap közé tervezett San Diego-i út sikeres volt, bár San Diegora sajnos nagyon kevés időnk jutott. Időben indultunk, de a tervektől eltérve letértünk az útról egy kis városba, San Juan del Capistrano-ba. Még San Diego rovására is kár lett volna kihagyni! Itt egy nagyon szép misszió van, az utunk alatt mi 6-ot néztünk meg végül (San Juan del Capistrano, San Diego, Santa Barbara, San Luis Obispo, Carmel, San Francisco) Kaliforniában 21 misszió van, egy út köti össze őket, aminek El Camino Real a neve, magyarul a Király útja. Mindegyik misszió a maga módján különleges volt, de ez nekünk nagyon tetszett... Itt született például a kaliforniai szőlőtermesztés, borászat.

Útközben San Diego felé La Jolla-nál alig tudtunk parkolni, annyi ember volt. Aztán csak nem adtuk fel, nagyon cuki kikötői fókákat láttunk. Mire San Diegoba értünk sajnos elromlott az idő, piszkos szürke volt minden és nagyon hideg lett. Megnéztük a missziot, ami az első volt Californiában, aztán a downtown-t ami olyan, mint egy skanzen. A vásári jelleg ellenére érdekes volt. Sikerült átmennünk a Coronado szigetre, szép hely lehet, ha süt a nap :-) és sètáltunk egy kicsit a Fisherman's warfban. Sajnálom nagyon, hogy a Balboa parkban nem tudtunk sétálni, de az az igazság, hogy nem volt rá időnk. Azzal vigasztalom magam, hogy hideg volt nagyon... viszont este ott maradtunk a gázlámpás negyedben vacsorázni, hangulatos valóban." (O. Éva, a Vista Mammut-os Gerda, az USA-úti kritikus által szervezett útjáról)

Fotóegyveleg

La Jolla sziklái - Kriszta fotója

Mission Beach


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS