ÚTIKRITIKA.HU / San Diego

San Diego

San Diego dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Megközelítés | Látnivalók | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

San Diego - Utazás és látnivalók

San Diego dióhéjban

Annak ellenére, hogy az USA 8. legnagyobb városa, az egyik legkellemesebb és leginkább emberi léptékű települése is egyben. Barátságos atmoszférájával, tiszta levegőjével, 100 km hosszú, homokos tengerpartjával, modern felhőkarcolóival és hangulatos belvárosával valamint számtalan attrakciójával tömegével vonzza a látogatókat. A mexikói határ mindössze 20 km innen, úgyhogy az itt lakók/nyaralók gyakran ruccannak át Tijuánába vásárolni, szórakozni.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. San Diego belvárosa, amikor éppen nem kihalt, gyalog könnyen bejárható a város érdemleges része, tiszta a város
 2. Nagyon sok jó kajálda van, szuper mexikói éttermek
 3. Egész évben számítani lehet a jó időre
 4. A nagy beach élet, vidámak az emberek, szép parkok
 5. Változatos természeti környezet: strandok, hegyek, sivatagok
 6. Kisgyerekkel a San Diego Zoo
 7. La Jolla, a nagy kedvencünk!!! hosszú beach idilli világ

Nem tetszett

 1. A hétköznap kora délelőtti és késő délutáni (16 órától kezdve) csúcsforgalomba belekeveredni a bérautóval, nyáron mindig csúcsforgalom van a nagy turizmus miatt
 2. Kifejezetten kulturális nevezetességekben nem gazdag (eltekintve a koloniális épületektől)
 3. A belvárosban minden nagyon drága
 4. Nincs fergeteges éjszakai élet
 5. GPS nélkül eligazódni az országutak kuszának tűnő kavalkádjában

Vélemények

,, San Diegoban Márai nyomát kutattuk, s egy másik méltán híres magyarra bukkantunk: Haraszthy Ágostonra. Vele pedig az Old Town nevezetű múzeumvárosban találkoztunk, ahol is egy külön szobában ki van állítva életnagyságú makettje. Ő volt San Diego egyik első sheriffje, s e mellett ő honosította meg elsőként a szőlőt a vidéken. A kaliforniai bortermelés egyik atyjaként tartják számon a Tokaj környékéről származó úriembert. Ennek ellenére nem adtak ingyen kóstolót nekünk.. Na de sebaj.

A Balboa parkban pedig a sok gyönyörű növény mellett megtaláltuk a magyar házat is, ahol ki van állíva egy emlékplakett Márai Sándor számára. (2014)" forrás

Megközelítés

"San Diegoba bérelt kocsival mentünk át, amit a LAX-on ( L.A. fő reptere) vettünk fel. Középkategóriás autót béreltünk, pillanatok alatt elintéztük a papír munkát, megmutatták, hol vannak a középkategóriás autók, azt választottuk, amelyiket akartuk! Gábor kinézette egy gyönyörű, amerikai, nagy autót! Az egyik alkalmazott azonban szólt, hogy szép meg minden, de ha nem vagyunk hozzászokva az amerikai kocsikhoz, akkor nem biztos, hogy jó választás! Mondta, hogy „ringatózik”, mint egy hajó! És igaz, ami igaz, Gábor benézett a vezető oldalra és sehol sem látott váltót!! Se kormányváltó, se manuális, se automata! Valami biztos volt, de ez elsőre nem derült ki! Úgyhogy maradtunk egy gyönyörű, 2010-es Honda Civicnél!

Már le is adtuk ma reggel, ezt most csak egy napra béreltük, de jó választás volt, nagyon kényelmes volt! Szerencse, hogy az előző autónk otthon automata váltós volt, mert még azt is tanulhattuk volna meg itt vezetni! Amerikában amúgy pont fordítva van az arány, mint otthon, itt az autók döntő többsége automata váltós, alig választ valaki manuálisat, azt is inkább a sport kocsikhoz! A kocsit full biztosítással és teli tankkal béreltük (nem kellett újra tölteni) még otthonról az interneten! Mindezt kb. 8-10.000 Ft-ért! A teli tank többe kerül, mint az egész ára! GPS-t nem kértünk, mert hoztunk magunkkal, és Gábor már otthon rátöltött egy Kalifornia térképet! A gond ott adódott, hogy nem működik! Nem talál GPS-jelet a kütyü..., szóval csak térképként tudtuk használni. Így is hasznos volt. Eddig is izgultunk kicsit, hogy az óriási reptérről hogy találjuk meg a helyes utat, ezután meg végképp érdekesnek találtuk a helyzetet!

Komolyan mondom, roppant kellemes meglepetés ért minket! Nagyon könnyű tájékozódni kocsival (is)! Egyszerűen, világosan van felépítve az úthálózat, és ami hatalmas segítség – nem értjük miért nem csinálják mindenhol így – MINDEN kereszteződés közepén látható a keresztbe futó utca neve! Már messziről látod, hogy melyik út jön, és el tudod időben dönteni, hogy rá akarsz-e kanyarodni! Illetve nagy segítség még, hogy a part menti városoknál a parttól, a beljebb lévőknél a város egy bizonyos pontjától az utcákat számozzák, első, második, harmadik… Ez is roppant mód megkönnyíti a tájékozódást. Szóval simán eljutottunk San Diego-ba. Sőt út közben megálltunk egy-két előre eltervezett helyen is. Gyönyörű partszakaszok vannak mindenfelé. San Diego előtt kb 20 km-rel van La Jolla (ejtsd: “Lá Hojja”) ahol a fókák kijönnek a partra pihenni. Nem félnek az emberektől. 5-10 méterre tőlünk pihentek. Hihetetlen volt. Eddig fókát csak állatkertben láttunk. Most meg itt voltak a szemünk előtt a természetes élőhelyükön." forrás

Szállásválasztás

Ajánlott hotelek

 • 2 csillagos: Super8 San Diego Hotel Circle 
 • 3 csillagos: Best Western Plus Island Palms Hotel, Best Western Hotel Seven Seas
 • 4 csillagos: Hotel Manchaster Grand Hyatt, Hard Rock Hotel San Diego

Közlekedés

San Diegon belül és térségében a tömegközlekedés használata nem igazán célszerű. Azért a villamost nem nehéz igénybe venni. Mindenképpen praktikusabb bérautóval közlekedni! 

Közbiztonság

San Diego-t Kalifornia egyik legbiztonságosabb városának tekintik. Persze vannak bűnesetek, de egyre kevesebb ezek közül az olyan erőszakos tett, ami jellemzően a turistákat veszélyeztetheti. Nyilván a lakásokba, házakba betörés nem érinti a turistát.

A strandokon ne hagyjuk őrizetlenül az értékeinket.

Persze az utazások során betartandó szokványos óvatosságra itt is szükség van. Tanácsos kerülni a gyaloglást a város délkeleti részén, a Barrio Logan tájékán, a Coronado-híd alatti parti részeken. Kerüljük a sikátorokat, megvilágítatlan mellékutcákat. leginkább azok a turisták kerülnek bajba, akik drogot vásárolnak, vagy prostituáltak szolgáltatásai veszik igénybe. Olyan bandák, mint amilyenek Los Angeles egyes részein vannak, San Diegoban nincsenek.

Hasznos tudnivalók

1. San Diego strandjain, parkjaiban, közterületein tilos az alkoholfogasztás!

Látnivalók

Seaworld / Zoo /Wild Animal Park

Akik gyerekekkel nyaralnak Kaliforniában, azok számára San Diego kihagyhatatlan programokat kínál! A Mission Bay-ben található Sea World előtt már nyitáskor kígyóznak a sorok, hogy a családok egy feledhetetlen napot töltsenek együtt a tenger lakóinak társaságában. A teknősök, cápák mellett a legnagyobb vonzerőt a táncoló, rappernek öltöztetett fókák és rozmárok, a betanított delfinek - akiket meg is lehet simogatni - és Shamu, a kardszárnyú delfin (orka) jelentik. Utóbbi hírét már messze vitték a világban azok, akik valamelyik parkban már tanúi lehettek annak, hogy milyen kötődés és szeretet alakulhat ki egy gyilkos bálna és a gondozója között. A megható előadás mindig telt házas, így érdemes időben érkezni.

A bejáratnál kapott térképen célszerű már reggel kikeresni, hogy melyik medence hol található, mikor kezdődik ott a show és ez alapján összeállítani a napi programot, hogy semmiről se maradjunk le. A kutyák, macskák, papagájok produkciója is jópofa és a park közepén lévő, tengelye körül forgó kilátótoronyba is megéri felmenni. Hullámvasút és különböző vizes játékok teszik teljessé a szórakozást. Az étel nagyon drága bent és elég gyér a kínálat, így jó, ha pár szendviccsel felkészülünk a hosszú napra. Ha még mindig nem volt elég az állatokból, akkor irány a San Diego Zoo, a világ egyik legismertebb állatkertje. Aki szívesebben látja az állatokat a természetes környezetükben szabadon, az válassza inkább a Wild Animal Parkot, ahol egy vonaton ülve gyönyörködhet a zsiráfokban, zebrákban, elefántokban.

USS Midway Museum (Tengerészeti Múzeum)

A haditengerészeti repülés legnagyobb múzeuma stílusosan egy repülőgép-hordozó hajón található a Harbour Drive mentén.

Sea Port Village

Kávézásra, szuvenír vásárlásra, sétálgatásra nincs is kellemesebb hely a festői szépségű, színes, halászfalu hangulatát idéző, szabadtéri „plázánál”. A régi világítótorony árnyékában, egzotikus növényekkel körülvéve 50 üzlet és étterem kapott helyet. A látogatókat utcazenészek és mutatványosok szórakoztatják.www.seaportvillage.com

"San Diegoban első napunkat azzal kezdtük, hogy leadtuk a bérelt kocsit a reptér mellett. A reptér San Diegoban olyan közel van a belvároshoz és a parthoz, hogy a leszálló repülőket szinte súrolják a fejed búbját! Besétáltunk a városba, és rátaláltunk egy érdekes helyre, Seaport Village-re. Ez értelemszerűen, nem egy falu, hanem egy parkosított rész az óceán partján, a jacht kikötő mellett, ahol helyes épületek vannak kialakítva éttermeknek, boltoknak. Nagyon hangulatos!

Igazi “kincses” boltokat találsz itt, pl. van egy bolt, ami csak a sörről szól, mindenféle hasznos és mókás kiegészítővel, vagy ahogy már több helyen is láttuk Kaliforniában, itt is több helyen teljesen egyedi dolgokat árulnak, amit onnan tudsz, hogy a boltban az eladók ott csinálják előtted a termékeket, és közben kiszolgálnak. Seaport Village-ben a gyorséttermekben a legtöbb helyen az étlap nem csak kiírva és képekkel olvasható, hanem láthatod az ételek műanyagból készült, teljesen valósághű mását! Sokkal könnyebb így választani! A boltok, éttermek mellett kialakítottak egy szépen parkosított részt, ahol sokan a füvön piknikeznek.

Innen látszik Coronado, ami egy félig mesterséges, félig természetes sziget millió dollár feletti házakkal, hangulatos utcákkal, gyönyörű stranddal, illetve a sziget másik felén egy katonai bázissal.
Érdekes látni a röpködő katonai helikoptereket, időnként a vadászrepülőket." forrás

Coronado

A félszigetet legegyszerűbben a Coronado-hídon keresztül lehet megközelíteni, de át is hajókázhatunk. Ez San Diego Malibuja. Gyönyörű, méregdrága házakkal szegélyezett utcái vidéki hangulatot árasztanak. Hosszú homokos strandja és a Hotel del Coronado a két fő vonzereje. Utóbbi az Egyesült Államok legnagyobb fából készült épülete. Itt forgatták a „Van, aki forrón szereti” című, Marilyn Monroe-filmet. A Centennial Parkból képeslapra kívánkozó a város látképe.

Gázlámpás negyed

A történelmi városközpont 19. századi épületei több mint 100 üzletnek adnak otthont. Hangulatos éttermeinek, szórakozóhelyeinek köszönhetően ez az éjszakai élet központja is.

Balboa Park

A hatalmas zöld terület, - Amerika legnagyobb városi parkja - ad otthont az állatkertnek, 15 múzeumnak, számtalan növénynek, díszes szökőkutaknak és színpompás díszkerteknek.
Impozáns, spanyol stílusban épült, mézszínű épületei előtt szabadon nő a papagájvirág és olyan mintha itt az égig érnének a pálmafák. Az egyik leghangulatosabb része a Spanish Village Art Center. Egy késő délutáni séta itt, még napnyugta előtt, feledhetetlen élmény!www.balboapark.org

"A Balboa parkban záróra előtt fél órával érkeztünk Juci nagy kedvencébe a Természet Tudományi Múzeumba (Natural Historycal Museum)! Hát ez valami fantasztikus! Egyszerűen nem bírtam/tunk betelni vele. Egy ilyen kiállítást egyszer mindenkinek látnia kell! Igazából csak picit tudtunk körülnézni. Ki van állítva egy bálna állkapocs csontja/feje, ami gigászi! A bálna maga akkora, mint egy 10 emeletes ház, 30 méteresre megnő. És teszi mindezt úgy, hogy apró tengeri állatokkal, főleg két és fél, háromcentis rákokkal táplálkozik. 130 tonnányira is megnő ezen a táplálékon; igaz, a gyomra kétezer liternyit fogad be egyszerre. Döbbenetes! Aztán láttunk több dinoszaurusz csontvázat, teljes valós méretében kiállítva, egész közelről meg lehet nézni! Meg egy rakás fantasztikus dolgot lehet még látni, úgyhogy ide is még visszajövünk!" forrás

Kirándulás - La Jolla

Aki San Diegoba látogat, annak nem szabad kihagyni La Jolla-t (ejtsd: la hoja), mely az egyik legkáprázatosabb partszakasza Dél-Kaliforniának!
A La Jolla Cove táblát kell követni ahhoz, hogy lejussunk a strandra, ahol egy kristálytiszta öbölben fürdőzhetünk vagy sétálgathatunk a magas szirten elterülő parkban, ahonnan lenyűgöző látványban lehet részünk. Itt szembesülhetünk igazán az óceán erejével, ahogy a hatalmas hullámok a szikláknak csapódnak. A színes vadvirágok, a karcsú pálmák és a távolban felbukkanó delfinek még varázslatosabbá teszik ezt a helyet.

"A két Los Angeles-i nap közé tervezett San Diego-i út sikeres volt, bár San Diegora sajnos nagyon kevés időnk jutott. Időben indultunk, de a tervektől eltérve letértünk az útról egy kis városba, San Juan del Capistrano-ba. Még San Diego rovására is kár lett volna kihagyni! Itt egy nagyon szép misszió van, az utunk alatt mi 6-ot néztünk meg végül (San Juan del Capistrano, San Diego, Santa Barbara, San Luis Obispo, Carmel, San Francisco) Californiában 21 misszió van, egy út köti össze őket, aminek El Camino Real a neve, magyarul a Király útja. Mindegyik misszió a maga módján különleges volt, de ez nekünk nagyon tetszett... Itt született például a californiai szőlőtermesztés, borászat.

Útközben San Diego felé La Jolla-nál alig tudtunk parkolni, annyi ember volt. Aztán csak nem adtuk fel, nagyon cuki kikötői fókákat láttunk. Mire San Diegoba értünk sajnos elromlott az idő, piszkos szürke volt minden és nagyon hideg lett. Megnéztük a missziot, ami az első volt Californiában, aztán a downtown-t ami olyan, mint egy skanzen. A vásári jelleg ellenére érdekes volt. Sikerült átmennünk a Coronado szigetre, szép hely lehet, ha süt a nap :-) és sètáltunk egy kicsit a Fisherman's warfban. Sajnálom nagyon, hogy a Balboa parkban nem tudtunk sétálni, de az az igazság, hogy nem volt rá időnk. Azzal vigasztalom magam, hogy hideg volt nagyon... viszont este ott maradtunk a gázlámpás negyedben vacsorázni, hangulatos valóban." (O. Éva, a Vista Mammut-os Gerda, az USA-úti kritikus által szervezett útjáról)

Olvasmányos linkek

"Úgy döntöttünk, lemegyünk előbb a partra, méghozzá La Jolla Cove-nál. A homokos tengerpartot egy dolog tudta még érdekesebbé tenni: fókák tömkelege pihengetett a parton. A kicsik folyamatosan játszani akartak a vízben, a fóka mamák alig győztek utánuk kúszni, és visszalökdösni őket a part felé. A körülöttük lebzselő sirályok sem voltak semmik, nem átallották megcsipkedni a bébifókákat. Csak akkor hagyták abba ezt a nem túl kedves tevékenységüket, amikor néhány vaskosabb mamafóka rájuk nem röfögött. Innen a Belmont parkba mentünk át, ahol Amerika egyik épen maradt fahullámvasútja található a kettőből. Nagyon sokan hevertek a fűben, vagy éppen a parton. Gondolom, nem véletlenül, végre 24 fok volt és sütött a napocska. Ma több célpontot is kitűztünk. Először az Old Town városrészbe mentünk el, szerencsére ez nem volt túl messze a szállásunktól. San Diegónak ez a része skanzen jellegű, nagyon szépen felújított, de ódon hangulatú épületekben mutatják be, milyen lehetett itt az élet az 1800-as években. Láttunk postakocsit, kovácsot, kerámia műhelyt, persze sok-sok mexikói étteremmel. Minden tele volt virágokkal, színes díszekkel.

Innen a Seaport Village-be gurultunk át. A kikötőben sorakoztak a hadihajók és tengeralattjárók, néhány régi kereskedelmi vitorlás hajó, de ez akár el is várható egy tengerészeti hadi bázis várostól. Úgy gondoltuk, hogy itt tényleg valós lehet az, hogy friss tengeri herkentyűket árulnak az éttermek, úgy hogy beneveztünk egy-egy tál fish & chips-szerűségre. Maradjunk annyiban, volt mit lesétálnunk. Éppen ezért következett a gázlámpás negyedbe, ami a régi és új hotelek, valamint a hangulatos kis boltocskáknak a negyede. Néhány saroknyi kóválygás után a Coronado szigetre ruccantunk át. Bár maga San Diego is tetszetős, mediterrán hangulatú város, Coronado valahogy még ezen is túl tesz. Rendezett házak, hatalmas kikötők, homokos tengerpart, parti sétányok, és az USA egyetlen fából készült, a mai napig álló olyan hotele, amelyben elnökök és hírességek is megfordultak. Kipróbáltuk a híres fagyijukat is (köszi a tippért!)." forrás


"A tegnapi napot San Diego-i városnézésre szántuk. Mivel eleve tudtuk, hogy kevés időnk van, ezért befizettünk egy városnéző buszra, ami a nevezetes helyeknél megáll, leszállhatunk, és kedvünk tartja megyünk tovább (fél óránként jár a busz). A túrát a szállásunkhoz közel fekvő Old Town-ban kezdtük. A következő megálló a kikötő volt, ahol régi vitorlások, tengeralattjárók mellett ott pihent a már leszerelt USS Midway repülőgép hordozó anyahajó is, aki (she ) jelenleg múzeumként üzemel, fedélzetén leszerelt repülőgépekkel és helikopterekkel. A kikötő egy másik részén parkol a jelenleg is szolgálatban lévő USS Carl Vinson anyahajó (na ő nem látogatható).

A parton tovább sétálva a Seaport Village-hez értünk, ami egy pálmafás, parkosított éttermes tengerparti környék. Teccetős! A következő megállónk a belvárosban, a Gázlámpás negyedben volt. Itt széles szellős utcák között szépen megférnek egymás közt a felhőkarcolók, és a pálmafák. A további megállóhelyeken nem volt időnk leszállni, így csak a buszról gyönyörködtünk Coronado-ban, ami egy sziget (a fenti nagy híd oda vezet), a Balboa Park-ban, és a Kis Olaszország nevű olasz negyedben." forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Ildikó, 2016. 09. 11. 15:12
Nagy kedvencem ez a város:)! Aki arra jár, ne hagyja ki Point Lomát, azaz Sunset Cliffs Natural Parkot!


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS