Utah

Utah dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Repülés és megközelítés | Szállás | Vegyes hasznos információk és tanácsok | Salt Lake City | Zion National Park | Bryce Canyon National Park | Park City | Ogden | Moab | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Utah - Utazás

Utah dióhéjban

 • Utah az USA dél-nyugati állama. Több mint kétszer akkora Magyarországnál (219,887 négyzetkilométer). Fővárosa: Salt Lake City.
 • Tavasszal és összel a legkellemesebb Utah államot meglátogatni. Nyáron akár 40 fokos hőség is lehet, télen pedig hideg van. 
 • A Utah név a Ute nevű öslakó indián törzs nevéből ered. Az ute annyit jelent: a hegyek népe.
 • Utahnak 5 nemzeti parkja van:  Zion, Bryce, Arches, Canyonlands, és a Capitol Reef.
 • Az USA-ban Utah államban a legmagasabb az irástudók aránya.
 • 2002-ben Salt Lake City-ben rendezték meg a Téli olimpiai játékokat.
 • Utah állam lakosságának 58 százaléka mormon vallású.
 • Utah államban az étkezésben világátlag feletti a zselatin desszert fogyasztása. 

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Bryce Canyonnál szebb nemzeti parkot még az életemben nem láttam, s külön nagy élmény volt a The Queens Garden
 2. A Zion nemzeti parkban a The Narrows

Nem tetszett

 1. Jön!

Vélemények

Jön!

Repülés és megközelítés

Jön!

Szállás

Vegyes hasznos információk és tanácsok

Jön!

Salt Lake City

(kiejtés: szolt léjk szidi)

Utah szövetségi állam fővárosa kb. 1300 km magasságban fekszik. Nagyon büszkék a helyiek arra, hogy itt rendezték meg 2002-ben a téli olimpiai játékokat. A The Gateway nevű bevásárló övezetben, a város központjában az aranyérmeseknek emléket állítottak. Salt Lake City belvárosában vegyesen vannak régi és modern épületek. A szövetségi állam parlamentjének, a Capitolnak az épülete egy dombmagaslaton ékeskedik. Az épület mögött feljebb jutva szuper kilátóhelyekre lehet eljutni. Ezekről a szemeink elé tárul a hegyektől gyönyörűen övezett városkép. Salt Lake City meglátogatásának ideális időzítése: a nyár.

SALT LAKE CITY (UTAH) - TISZTELETBELI KONZULÁTUS

 • Cím: 7641 Mary Esther Circle, Cottonwood Heights, Utah 84093 USA
 • Telefon: +1-801-733-0282
 • Fax: +1-801-944-3569
 • E-mail: hungaryconsul.utah@comcast.net
 • Tiszteletbeli konzul: Simon György (George Simon)

,, Salt Lake City nem az a hely, amely a magyar turistának először eszébe jut, ha az Egyesült Államokba utazik. Nem olyan nyüzsgő, mint New York, nem olyan napfényes, mint Florida vagy Los Angeles, és a Fehér Ház helyett itt egy fallal körülvett templom a legnagyobb látnivaló. De ha valaki az igazi amerikai városra kíváncsi, ahol hatalmas terepjárók döngetnek a városszéli bevásárlóközpontba, ahol két sarok félórás séta, és ahol a lakók munka után elugranak síelni a környékbeli hegyekbe, az jó helyen jár.

Utah állam fővárosa nem a gasztronómia fellegvára, de ettől még okozhat kellemes meglepetéseket. A helyi éttermek kínálata ugyan kimerül a burrito-hamburger-cukrozott limonádé szentháromságban, de aki alaposan felkészül, tudhatja, hogy bármilyen meglepő, de Salt Lake City híres a helyi sörfőzdékről. A belvárosban több étterem is tucatnyi saját készítésű sört kínál, amellyel akár bivalyhúst is leöblíthetünk, miközben helyi bandák játszanak.

Aki sétálni akar a mindössze 190 ezres városban, az jó, ha tudja, nem lesz egyszerű dolga. Autó nélkül ugyanis – mint minden amerikai nagyvárosban – itt is nehézkes a közlekedés. A távolságok érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy amikor felkerestünk egy két sarokra lévő mosodát, fél órát sétáltunk, mire odaértünk. Viszont akinek nincs autója, használhatja a három villamosvonal valamelyikét, a belvároson belül ráadásul ingyen.

Míg más város templomai, bazilikái nyílt tereken állnak, az 1893-ban felavatott templomnak messziről csak a tornyai látszódnak ki a köré emelt építmény mögül. A térre természetesen mindenkinek ingyenes a belépés,
csakúgy, mint a két látogatóközpont valamelyikébe. Ehhez csak az idegenvezetőkön kell túljutni, akik nemcsak segítenek a turistáknak, hanem hittérítőként is tevékenykednek. Ez nem meglepő, hiszen a vallás amúgy is minden hívének előírja a külföldi missziót.

A mormonok nemcsak a város építészetén, hanem a lelkületén is nyomot hagytak. A vallás követői ugyanis azon kívül, hogy családszerető emberek, rendkívül befogadók, és a világ dolgai iránt is érdeklődnek. Az utóbbi nem véletlen, a mormon fiatalok többsége ugyanis családalapítás előtt másfél-két évet egy idegen országban tölt misszionáriusként. Nem kis dolog ez abban az országban, ahol a lakosok mindössze 46 százalékának volt útlevele 2014-ben. A mormonok többsége nem kérdezi meg, hol van Magyarország, mert pontosan tudja.

Salt Lake City nemcsak a bevásárlóközpontok és a mormonok miatt érdekes, hanem a várost övező számtalan havas hegycsúcs miatt is, ahova a helyiek síelni járnak, ha az idő engedi. Sokan felkeresik a 2002-es téli olimpia helyszíneit is,az egykori síugrótoronyban például olimpiai kiállítás van. De aki még messzebb merészkedik, egészen az Antilop-szigeten elterülő nemzeti parkig (Antelope Island State Park), garantáltan nem fogja megbánni. (2016)" forrás

Zion National Park

(ejtsd: zájn nesönel párk)

A parkon belül a látogató központból induló buszokon lehet közlekedni, s ez kényelmes megoldás. Sokan vállalkoznak arra, hogy a Virgin folyó sekély medrében túráznak. Ehhez lehet gumicsizmát bérelni a parkban. Sokak szerint a parkban ez kirándulás az egyik legnagyobb lehetséges élmény.

"Egy rövid időre érintettük Arizonát majd beléptünk Utah államba és St.George után lefordultunk a 9-es útra, ami bevitt minket a Zion National Parkba. Nagyon hangulatos kis falukon mentünk keresztül Utah-ban. Talán azt is ki merem jelenteni, hogy ilyen ápolt falukat még nem is láttam Amerikában. A parkba beérve a vörös minden árnyalatába tárultak elénk sziklák. Leírhatatlan látvány volt a kacskaringós úton felfelé haladni. Egy váltakozó irányú forgalmi alagút után gyalog másztunk fel egy kilátóhoz. A sziklákba vésett ösvény 1.6 kilométer hosszú volt.

Ez a környék tökéletes lenne hosszabb idő eltöltésére és bringatúrákra, mert nagyon szép faluk és Lodge-ok vannak a környéken és páratlan a természet szépsége. A Zion Park-ból kiérve észak felé fordultunk a 89-es úton, majd keletnek a 12-es úton. Pont naplemente körül haladtunk át a Red Canyon-on. Meseszerű vörös színű volt. Sötétedés előtt érkeztünk meg a Koa Campingbe Cannonville-be. Ujra nagyon szép campinget választottunk, szép kilátással a sziklás dombokra. Nagyon finom steaket meg oldalast készítettünk a tűz felett. Kicsit füstösek lettünk, de jó volt egyszer saját vacsorát csinálni. Utah-ban elvileg egy órával előrébb kellett volna állítsuk az órákat, de úgy döntöttünk hogy egy Zion Park: Az egész csapat! Estére nem állunk át és maradunk a nyugati parti időn." (Jetta, Vista Főiroda, 2014)


,, A többi híres környékbeli kanyontól abban is eltér, hogy a látogatónak nem kell nyaktörő, meredek leereszkedéseken a canyon belsejébe jutni. Tágas bejárata hívogatóan invitál, a központi tengelye széles jól kiépített úton elérhető. .A Zion kanyonba nem kell lemenni, elég csupán a tágas kezdeti szakaszon bemenni. Az oldalágak és a mélyebb belső részek már bővelkednek meredek letörésekben, vízmosásokban, sziklagörgeteges, vad turistaösvényekben, a klasszikus kanyonromantika minden eleme itt is jelen van." forrás


"A Zion kanyon területe szövetségi kezelésben levő nemzeti park és ennek megfelelően az autóforgalmat szigorúan korlátozzák. A kirándulók speciális, alacsony károsanyag-kibocsátású autóbuszokon juthatnak el a kanyon különböző pontjaira, és onnan indulhatnak hosszabb-rövidebb gyalogtúrára, illetve sziklamászásra. A rövidebb, néhány órás túrák útvonala ki van jelölve, így ezek végigjárásához nincs szükség a terepen való tájékozódáshoz szükséges ismeretekre vagy felszerelésre. A Zion kanyont a Virgin folyó vágta a fennsíkba mintegy harmincmillió év alatt. Ez a kis folyó nem olyan impozáns, mint a Nagy Kanyonban kanyargó Colorado, de nem sokkal kisebb munkát végzett amannál. A kanyon fontosabb pontjai kultikus neveket viselnek, úgy, mint Pátriárkák Völgye vagy Sinawawa Temploma. A meghökkentően nyakatekert alakú sziklaképződmények pedig az Oltár, a Szószék, sőt némelyek bibliai személyiségekről, Mózesről, Izsákról, Jákobról vannak elnevezve." forrás


"A Zion Nemzeti Park-ban mint minden más parkban többféle fokozatú túrák vannak. A kocsit a park bejáratánál kell hagyni és egy busz viszi a túrázókat tovább. Van az un. Narrows túra, ami 13 mérföld hosszú. Ennek az a lényege, hogy az első kb 1 mérföld lapos kikövezett út után elérkezel a Virgin folyóhoz. A túra ezután folytatódik 12 mérföldön keresztül - a folyóban. Mi természetesen nem mentünk 13 mérföldet :-) Besétáltunk a folyóig, majd picivel később indultunk vissza. 41 C fok volt... nem épp túrázó idő. (2013)" forrás


Bryce Canyon National Park

(kiejtés: brájsz kényen)

Autónként 25 dollár belépődíjat kell fizetni, de a látványért érdemes ezt a kiadást vállalni. Sokak szerint a Bryce Canyon nagyobb szám, mint a Grand Canyon. Rengeteg csodás kilátóhely van, ahol a sokszínű, orgonasípos jellegű sziklaformációk látványához hozzáadódik a csodás tágabb környezet élvezete is. Az a jó, hogy napközben naplementekor, napkeltekor, mindig szépek a kilátások. Minden kilátóhely más fajta szépséget, élményt nyújt. A Sunset Point a legnépszerűbb kilátóhely. Varázslatos hely!

Az autóból mindig láthatók szép madarak, szarvasok, préri kutyák. Veszélyes állatok nincsenek. Több mint 2500 méter magasságban van a park, öltözékben ehhez tanácsos alkalmazkodni. Éjszaka hűvös van. Tavasszal május elejéig még hideg van. Kb. 4 órás program, egy úton kell végigmenni és ugyanott visszafelé. Príma, hogy könnyen, kényelmesen, gyorsan bejárható nemzeti park. Sokan nem csupán átautóznak a parkon, hanem kirándulnak is. Nem teljesen veszélytelen, pl. a csörgőkígyók miatt. A park alaposabb bejárásához ott kell aludni (csak egy szálláshely van), azaz két napot szükséges rászánni. Érdemes korán délelőtt érkezni, mert akkor nincs még olyan sok látogató.

"A Bryce Canyon-t két kilátóból is megnéztük és utána egy közel 5 kilométeres kirándulást tettünk a Canyonba. A sziklák formája és színe mesébe illő. Olyan volt, mintha egy csoda országban sétálgatnánk, amit valamelyikünk éjszaka megálmodott. A sziklák oszlopokban tornyosultak körülöttünk különböző vastagságban és színekben.

Az egészet az elvétve megélő fenyőfák zöld színe és az ég kék színe tette még fantasztikusabbá. Már el is felejtek beszámolni a természetes tényről, hogy megint tökéletes időjárás volt. Pólóban illetve időnként pulcsiban mászkáltunk a feltámadó szél miatt 2000-2500 méteres magasságban, ahol májusban még akár hó is eshetne. A Bryce Canyon-ban készült fényképekből egy egész albumot lehetne csinálni!

Itt megint Nagypapámat szeretném idézni: "7000 és 9000 láb között haladunk és sorba látogatjuk a kilátó pontokat. A látvány újból csak csodálatos. Sajnos nincsen, vagy általam nem ismeretesek változatos jelzők, melyekkel valóban ki lehetne fejezni ezeket az élményszerű, mesébe illő látottakat. Mert ez valóban mesevilág. A sziklák tűszerűek. Olyannak tűnnek, mintha valaha az itt élő óriások gyermekei a tenger homokjából csúcsokat formáltak volna, melyek idővel megkövesedtek." (J. J., 2014)

Park City

Ogden

Moab

Arches nemzeti park

Olvasmányos linkek

,, A következő napon az Utah állambeli Arches Nemzeti Parkba (angolul Arches National Park) látogattunk el. Délben érkeztünk meg és csak este hétkor hagytuk el ezt a meseszép természetvédelmi területet. Az arches angol kőhidat jelent és a park azért viseli ezt a nevet, mert kétezernél is több ilyen természetes homokkőhidat és érdekes természeti formát rejtegetnek a hegyek. Délután elindultunk a Double Arch kettős kőhídhoz vezető úton, de a túra során olyan meredek utak is voltak, ahol csak (egy fára és sziklára) felkapaszkodva lehetett feljutni. Igaz én felmásztam és fél órát sétálgattam ott, ahol még a halál sem jár, de ennek ellenére a végcélig nem mentem el ebben a 33 Celsius-fokos kánikulában. Egyébként semmihez sem fogható, felemelő érzés volt olyan magasságban túrázni úgy, hogy a felhők alattam voltak. Amerre csak néztem ott fent mindenhol a félsivatag kopár növényeit, száradt farönköket, homokot és köveket láttam, amikor pedig lepillantottam, akkor az egész vidéket beláttam onnan. Még szerencse, hogy nincs tériszonyom." forrás

Fotóegyveleg

Ogden

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a Vistánál
SZÁLLÁSFOGLALÁS