ÚTIKRITIKA.HU / Kalifornia - vegyes / Death Valley

Kalifornia - vegyes / Death Valley

Kaliforniáról általában| Santa Barbara|Long Beach|Fresno| Fotóegyveleg

Kaliforniáról általában

At USA délnyugati részén, a Csendes-óceán partján elterülő, 411 ezer négyzetkilométer nagyságú állam. (Alaszka és Texas után a 3. legnagyobb USA-állam.) Kaliforniának kb. 39,5 millió lakója van (2017-es adat). Texast megelőzve a legnépesebb USA-állam.

2018 január elsején az orvosi marihuána, vagyis a cannabis legálissá vált Kaliforniában.

Fővárosa: Sacramento. Legnépesebb városa: Los Angeles. A legszebbről folyamatos a vita.

Legközkeletűbb beceneve: Golden State, azaz Arany állam. Aranyló naplementék, aranyszínű homok, aranyszínű híd, stb. Valójában az aranylázra és az ezzel érkező rengeteg aranybányászra utal eredetileg.

A spanyolok az arany utáni hajszában attól sem riadtak meg, hogy kaliforniát szigetként tüntessék fel. Állítólag. Bővebben ezen a linken.

Címer állata a medve. Ezért szinte minden városban van egy-két-öt medveszobor. A zászló közepén persze a medve és még sok más helyen is állandóan feltűnik.

Kiemelkedően jó és elérhető Kaliforniában a közoktatás. Nincs még egy másik olyan USA állam, ahol a saját , közfinanszírozott állami egyetemi hálózat ennyire magas színvonalon működne. Saját lakosainak Kalifornia megteremti az amerikai álmot, elérhető és színvonalas oktatással. A Berkeley Egyetem egyszerűbben az állami ivy league, egy ott szerzett diploma belépő egy magasan fizetett felső középosztálybeli élethez. Persze tanulni és teljesíteni ott is kell ehhez.

Mission-ök Kaliforniában : A spanyolok öszesen 21, általuk felépített mission-t (missziót, de valójában szinte teljes településeket) hagytak maguk után. 1769 és 1833 között épültek, döntően vályogból. A 21-ből egyet-kettőt érdemes meglátogatni, kicsi képzelődni, hogy évszázadokkal ezelőtt vajon hogyan tudtak a térítő szerzetesek ilyen léptékű templomokat építeni és valójában le a kalappal előttük. PL. ilyen a Mission San Juan Capistrano, San Diegotól északra.

Kalifornia bejárása elképzelhetetlen bérelt autó nélkül.

Santa Barbara

Kb. 92 ezres tengerparti város a Dél-Kaliforniának számító terület legészakibb részén, autópályán Los Angelestől 152 kilométerre északra. A Csendes-óceán partján fekvő várost nevezik a ,,Nyugat Riviérájának" is. Los Angeles térségéből sok belföldi turista látogat Santa Barbarába egy napra, vagy hétvégére.

Mikről nevezetes a város? Széles strandok, borászatok, rengeteg vásárlási és gasztronómiai lehetőség. A szigorúan egységesített építési szabályoknak köszönhetően a városnak nagyon hangulatos a karaktere. Ez elsősorban azt jelenti, hogy sok épület igazódik a spanyol koloniális időszak katolikus misszióinak jellegzetességeihez. Vörös cserepes tetők, hamis vályogtéglás üzlet blokkok.

Santa Barbara hozza azokat a klisséket, amiket a hetvenes évek amerikai TV sorozatai a nyugati partról mutattak: nagyon magas pálmafák, terebélyes strandok, lenyűgöző villák, menő autók. Úgy érezhetjük magunkat a városban, mintha e filmsorozatoknak a dekorációi között időznénk.

Kaliforniában az a közhit él, hogy Santa Barbarában főleg nagyon gazdagok élnek, de valójában az átlagjövedelem nem sokkal magasabb, mint a kaliforniai átlag.

A lakosság kb. kétharmada fehér, de a maradék nagy része latino. A latinok a város keleti részén laknak (Milpas street körül) és persze ott rengeteg a mexikói kajálda.

A város kereskedelmi központja a State Street.

,, A mediterrán hangulatú Santa Barbara csodaszép tengerpartjáról, festői hegyeiről, ünnepelt sztárjairól és barátságos lakosairól ismert. A Csendes-óceán és a hegyek közt megbúvó városka egyedien elragadó bája Amerika-szerte jól ismert. A saját környezeti állapotaiktól megcsömörlött, az állandó közlekedési dugók és fojtogató levegő elől menekülő los angeles-i lakosok egyik kedvenc oázisa. Amerika számos államából igyekeznek nyugdíjas éveikre idetelepülni jómódú polgárok – ám a lokálpatrióta környezet- és városvédők által kiharcolt szigorú helybéli építési kódok eddig sikeresen akadályozták meg, hogy Santa Barbara is Los Angeles sorsára jusson.

A spanyol hódítók által hátrahagyott szépséges építészeti emlékek, a missziók jellegzetes fehér falú, piros cseréptetős épületei, a harangtornyok és a mediterrán színek kavalkádja határozzák meg Santa Barbara alaphangulatát. A spanyol építészet mellett persze a természet is hozzájárul a város varázsához: az épületeket festői pálmafák ölelik körül és fügefák szegélyezik az utcákat. A tipikus álmos amerikai kisvárostól eltérően az egyetemi városként is híres Santa Barbara erősen kozmopolita és az Egyesült Államok különböző államaiból betelepült tehetős lakói kulturális igényeinek és pénztárcájának köszönhetően pezsgő szellemi – zene, film, irodalom, tudomány - élettel büszkélkedhet.

Az európai látogató számára igazi csemegének számító, hollywoodi filmekből ismert kaliforniai autós kultúra a helybéliek számára már korántsem oly vonzó. Los Angeles lakosai is például évente átlag három hetet ülnek közlekedési dugókban. Az autózásba belefáradt turistákra gondolva Santa Barbara városvezetése – a turisztikai szolgáltatókkal, s a civil szervezetekkel karöltve - tudatosan törekszik kihasználni az autómentesség nyújtotta vonzerőt.

Santa Barbarába bármely évszakban érdemes ellátogatni. Szeptember és október a legmelegebb hónapok és a Csendes-óceán vize egészen novemberig kellemesen meleg. Az európai tél elől menekülők pedig decembertől márciusig élvezhetik a napsütést, lágy szellőt, s 15-20 fok körüli hőmérsékleteket." forrás


,, Santa Barbara pont úgy néz ki mint a képeken, hosszú óceánparti sétány, pálmafákkal szegezve, homokos tengerpart. Csak, ami a képeken nincs rajta az a töménytelen hajléktalan, de ezt egy idő után meg lehet szokni. Öt napot voltam itt a Paradicsomban, minden nap órákat sétáltam a parton és a városban. Szombatonként a parti sétányon kézműves vásár volt. Talán eddig ez az egyetlen hely itt Amerikában, ahol én is el tudnék élni. Persze kizárólag csak akkor, ha van kocsim.:) Felfedeztem a turista mentes övezeteket, sétáltam a drága szállodaláncok part menti bungalói között, megnéztem egy óceánparti esküvőt. (2016)" forrás


Long Beach

40 kilométerre van Los Angelestől délre. E kikötővárosnak 462 ezres a lakossága.

Sokan úgy vélük, hogy a város lakosságának etnikai tarkasága miatt nem egy tipikusan kaliforniai város, hanem van némi keleti parti, vagy Midwest jellege. Vannak, akiknek tetszik, vannak, akiknek nem tetszik, hogy a nagyvárosnak nincs egységes képe. Vannak ipari övezetei, lepukkant negyedei, középosztálybeli kellemes részei, és gazdag környékei is.

Death Valley

A halál völgyéről egy külön aloldalon lehet olvasni - itt

Fresno

A közép-kaliforniai Fresno város a San Joaquin Valley (völgyben) fekszik. Kb. 530 ezres a lakossága. Az itteni lakosság közel fele nem latino fehér, és kb. ugyanennyi latino.

Ha Fresnoba megyünk, akkor feltétlenül kapcsoljuk össze a közeli Clovis város hangulatos centrumának meglátogatásával.  

San Louis Obispo

,, Körben nagy hegyek, a völgyben fekszik a város, amin átcsordogál egy patak. Ez egy művészparadicsom. Rengeteg a galéria, antikvárium, kávézó és kézműves söröző. Van saját művészeti és történelmi múzeumuk. A belvárosban 2 Starbucksot leszámítva nincsenek láncok, minden üzlet egyedi.

Emellett egy furcsa “látványosság” található itt, a Bubblegum Alley, azaz kb rágógumi köz. 🍬 Az 1900-as évek közepe óta nyomkodják ide az emberek a rágójukat. Baromi undorító és meglepő egy ilyen tiptop rendezett városka közepén. Több verzió is kering hogy hogyan kezdődött, a legvalószínübb hogy a helyi középiskola diákjai nyomták oda a rágójukat először. Két tisztítást túlélt a fal, a harmadik elmaradt, azóta is csak bővül és vonzza a darazsakat a több ezer rágógumi.(Travel with darlings, 2018)

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS