ÚTIKRITIKA.HU / Kalifornia - vegyes / Death Valley

Kalifornia - vegyes / Death Valley

Kaliforniáról általában| Santa Barbara|Long Beach| Death Valley | Sivatagi tájakon

Kaliforniáról általában

At USA délnyugati részén, a Csendes-óceán partján elterülő, 411 ezer négyzetkilométer nagyságú állam. (Alaszka és Texas után a 3. legnagyobb USA-állam.) Kaliforniának kb. 39,5 millió lakója van (2017-es adat). Texast megelőzve a legnépesebb USA-állam.

2018 január elsején az orvosi marihuána, vagyis a kannabisz legálissá vált Kaliforniában. 

Fővárosa: Sacramento. Legnépesebb városa: Los Angeles.A legszebbről folyamatos a vita.

Legközkeletűbb beceneve: Golden State, azaz Arany állam. Aranyló naplementék, aranyszínű homok, aranyszínű híd, stb. Valójában az aranylázra és az ezzel érkező rengeteg aranybányászra utal eredetileg.

A spanyolok az arany utáni hajszában attól sem riadtak meg, hogy kaliforniát szigetként tüntessék fel. Állítólag. Bővebben ezen a linken.

Címer állata a medve. Ezért szinte minden városban van egy-két-öt medveszobor. A zászló közepén persze a medve és még sok más helyen is állandóan feltűnik.

Kiemelkedően jó és elérhető Kaliforniában a közoktatás. Nincs még egy másik olyan USA állam, ahol a saját , közfinanszírozott állami egyetemi hálózat ennyire magas színvonalon működne. Saját lakosainak Kalifornia megteremti az amerikai álmot, elérhető és színvonalas oktatással. A Berkeley Egyetem egyszerűbben az állami ivy league, egy ott szerzett diploma belépő egy magasan fizetett felső középosztálybeli élethez. Persze tanulni és teljesíteni ott is kell ehhez.

Mission-ök Kaliforniában : A spanyolok öszesen 21, általuk felépített mission-t (missziót, de valójában szinte teljes településeket) hagytak maguk után. 1769 és 1833 között épültek, döntően vályogból. A 21-ből egyet-kettőt érdemes meglátogatni, kicsi képzelődni, hogy évszázadokkal ezelőtt vajon hogyan tudtak a térítő szerzetesek ilyen léptékű templomokat építeni és valójában le a kalappal előttük. PL. ilyen a Mission San Juan Capistrano, San Diegotól északra.

Kalifornia bejárása elképzelhetetlen bérelt autó nélkül.

Santa Barbara

Kb. 92 ezres tengerparti város a Dél-Kaliforniának számító terület legészakibb részén, autópályán Los Angelestől 152 kilométerre északra. A Csendes-óceán partján fekvő várost nevezik a ,,Nyugat Riviérájának" is. Los Angeles térségéből sok belföldi turista látogat Santa Barbarába egy napra, vagy hétvégére.  

Mikről nevezetes a város? Széles strandok, borászatok, rengeteg vásárlási és gasztronómiai lehetőség. A szigorúan egységesített építési szabályoknak köszönhetően a városnak nagyon hangulatos a karaktere. Ez elsősorban azt jelenti, hogy sok épület igazódik a spanyol koloniális időszak katolikus misszióinak jellegzetességeihez. Vörös cserepes tetők, hamis vályogtéglás üzlet blokkok.

Santa Barbara hozza azokat a klisséket, amiket a hetvenes évek amerikai TV sorozatai a nyugati partról mutattak: nagyon magas pálmafák, terebélyes strandok, lenyűgöző villák, menő autók. Úgy érezhetjük magunkat a városban, mintha e filmsorozatoknak a dekorációi között időznénk.     

Kaliforniában az a közhit él, hogy Santa Barbarában főleg nagyon gazdagok élnek, de valójában az átlagjövedelem nem sokkal magasabb, mint a kaliforniai átlag.  

A lakosság kb. kétharmada fehér, de a maradék nagy része latino. A latinok a város keleti részén laknak (Milpas street körül) és persze ott rengeteg a mexikói kajálda. 

A város kereskedelmi központja a State Street.

,, A mediterrán hangulatú Santa Barbara csodaszép tengerpartjáról, festői hegyeiről, ünnepelt sztárjairól és barátságos lakosairól ismert. A Csendes-óceán és a hegyek közt megbúvó városka egyedien elragadó bája Amerika-szerte jól ismert. A saját környezeti állapotaiktól megcsömörlött, az állandó közlekedési dugók és fojtogató levegő elől menekülő los angeles-i lakosok egyik kedvenc oázisa. Amerika számos államából igyekeznek nyugdíjas éveikre idetelepülni jómódú polgárok – ám a lokálpatrióta környezet- és városvédők által kiharcolt szigorú helybéli építési kódok eddig sikeresen akadályozták meg, hogy Santa Barbara is Los Angeles sorsára jusson.

A spanyol hódítók által hátrahagyott szépséges építészeti emlékek, a missziók jellegzetes fehér falú, piros cseréptetős épületei, a harangtornyok és a mediterrán színek kavalkádja határozzák meg Santa Barbara alaphangulatát. A spanyol építészet mellett persze a természet is hozzájárul a város varázsához: az épületeket festői pálmafák ölelik körül és fügefák szegélyezik az utcákat. A tipikus álmos amerikai kisvárostól eltérően az egyetemi városként is híres Santa Barbara erősen kozmopolita és az Egyesült Államok különböző államaiból betelepült tehetős lakói kulturális igényeinek és pénztárcájának köszönhetően pezsgő szellemi – zene, film, irodalom, tudomány - élettel büszkélkedhet.

Az európai látogató számára igazi csemegének számító, hollywoodi filmekből ismert kaliforniai autós kultúra a helybéliek számára már korántsem oly vonzó. Los Angeles lakosai is például évente átlag három hetet ülnek közlekedési dugókban. Az autózásba belefáradt turistákra gondolva Santa Barbara városvezetése – a turisztikai szolgáltatókkal, s a civil szervezetekkel karöltve - tudatosan törekszik kihasználni az autómentesség nyújtotta vonzerőt.

Santa Barbarába bármely évszakban érdemes ellátogatni. Szeptember és október a legmelegebb hónapok és a Csendes-óceán vize egészen novemberig kellemesen meleg. Az európai tél elől menekülők pedig decembertől márciusig élvezhetik a napsütést, lágy szellőt, s 15-20 fok körüli hőmérsékleteket." forrás


,, Santa Barbara pont úgy néz ki mint a képeken, hosszú óceánparti sétány, pálmafákkal szegezve, homokos tengerpart. Csak, ami a képeken nincs rajta az a töménytelen hajléktalan, de ezt egy idő után meg lehet szokni. Öt napot voltam itt a Paradicsomban, minden nap órákat sétáltam a parton és a városban. Szombatonként a parti sétányon kézműves vásár volt. Talán eddig ez az egyetlen hely itt Amerikában, ahol én is el tudnék élni. Persze kizárólag csak akkor, ha van kocsim.:) Felfedeztem a turista mentes övezeteket, sétáltam a drága szállodaláncok part menti bungalói között, megnéztem egy óceánparti esküvőt. (2016)" forrás

Long Beach

40 kilométerre van Los Angelestől délre. E kikötővárosnak 462 ezres a lakossága.

Sokan úgy vélük, hogy a város lakosságának etnikai tarkasága miatt nem egy tipikusan kaliforniai város, hanem van némi keleti parti, vagy Midwest jellege. Vannak, akiknek tetsztik, vannak, akiknek nem tetszik, hogy a nagyvárosnak nincs egységes képe. Vannak ipari övezetei, lepukkant negyedei, középosztálybeli kellemes részei, és gazdag környékei is. 

Death Valley

,,  A HALÁL VÖLGYE
Ez a völgy Földünk egyik legszebb, legkülönlegesebb helyszíne. Úgyhogy ne csak arról jegyezzük meg, hogy eszméletlen meleg van - mert az van, hanem arról is, hogy ha egyszer a sors Las Vegas környékére vet minket, akkor eszünkbe se jusson a merevrészeg turisták között, a világ egyik leggagyobb városában bóklászni, hanem béreljünk egy kocsit, tegyünk bele pár gallon vizet és két óra autózás után már nem lesz más dolgunk, csak inni, inni, és gyönyörködni a csodában.

Az USA legnagyobb nemzeti parkja (14000 km2!!!) és a Föld egyik legszárazabb, legforróbb területe. Évi 50mm az átlag csapadék, ehhez nem volt szerencsénk, 47C volt árnyékban reggel 8h-kor, mikor odaértünk. De a látvány kárpótol mindenért.

A völgyet azért hívják egyébként a Halál Völgyének, mert anno a kaliforniai aranyásók egy része itt próbált meg eljutni Sacramentoba. A szekérnyomok egy része még ma is kivehető a parkban - a hely történetét bemutató kis (klímázott!!!:) ) kiállítás szerint.

Ez nem azt jelenti persze, hogy hétköznapi utazónak bármitől kellene tartania, de fejenként 2 gallon vizet megittunk azért a nap folyamán. A hőség ellenére tölts itt egy napot, mert a változó fények (a naplemente, atyaég) folyamatosan festik át a sziklákat, nem érdemes pár óra után hidegebb környékre távozni.

A Badwater medence az Államok legmélyebb része, egy parlamentnyivel tengerszint alatt húzódik. Ottjártunkkor alig volt víz benne, de elvileg a benne levő források miatt ki nem szárad. A medencétől nem messze a legszebb kilátás a Dante's Peakről van, állítólag akár 100 km-re is el lehet látni, nem mértük. :)

A Badwater-en és a Dante's Peak-en kívűl lesz részünk olyan homokdűnékben, mintha a Szaharában lennénk, megnézhetjük az Ördög Golfpályáját és kukoricását (itt mindent az ördögről neveztek el, nem túl eredeti), előbbi sima göröngyös talajnak néz ki, de közelről látszik, hogy az a göröngy bizony só.

Ha végeztünk a kaktuszokkal (elnézést a növényértőktől a pongyola megfogalmazásért), a Badwaterrel, a Dante's Peak-kel és a "golfpályát" is végigbóklásztuk, akkor üljünk kocsiba és autózzunk végig a Golden Canyon-on (néha ellenőrizzük azért a hűtővizet), egy élő szimulátorban lesz részünk.

Az egyetlen hely a világon, ahol igaz a mondás, járt utat járatlanért... (2017)" forrás


,, A Death Valley nem egyszerűen egy sivatag, több annál: a völgyben egy sivatag terül el, melyet változatos formájú és színű hegyek vesznek körbe. Először a Badwater-hez, a legnagyobb látványossághoz mentünk. Ahogy közeledtünk felé, egy óriási befagyott tónak nézett ki egy hatalmas völgyben, valójában pedig sós terület. Gyönyörűen sütött a nap, az ablakon keresztül túlságosan is, kint 17 fok volt a hőmérséklet. De jó, hogy nem nyáron vagyunk itt, amikor 4o-5o fok is szokott lenni! Érdekes, hogy tegnap 18oo méter magasan voltunk, ma pedig a tengerszint alatt 86 méterre, ahol a Badwater található. (2017)" forrás

Sivatagi tájakon

Ancsáék videója : Úton sivatagi tájakon (vegyes anyagok a Joshua Tree felé vezető útról, Mojave-sivatag és a Grand Canyon felé Johnny Cash zenéjére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS