ÚTIKRITIKA.HU / Yosemite nemzeti park

Yosemite nemzeti park

A Yosemite nemzeti parkról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények|Időjárás| Odajutás| Környékbeli szálláshelyek| Közlekedés| Étkezés| Egyéb hasznos tanácsok| Tervezés|A Völgy| El Capitan&Yosemite-vizesés|Half Dome gránitszikla|Más látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg 

p.b.

Ennek az aloldalnak a szerkesztése folyamatban van, főleg, hogy úti kritikusok közelednek személyesen e célponthoz friss, megosztani való élményeket gyűjtve.

A Yosemite nemzeti parkról dióhéjban

Helyes amerikai angol kiejtés: joszemiti (hangsúly az utolsó 3 szótagon)

A park egész évben nyitva tart. Június és szeptember között van a főszezon. Június, július, augusztus és szeptember a legmegfelelőbb időszak a park meglátogatására, mert ilyenkor minden területe nyitott, az odavezetű utakat beleértv. Májusban és októberben már vannak korlátozások, lezásárások, de még jó lyenkor is. Ápriilis és május az a két hónap, amikor a vízesések a legbőségesebb állapotban vannak. A téli hónapokban a park számos része autóval megközelíthetetlen.

Évente 4-5 millió látogatója van.

Az UNESCO természeti világörökség része.

25 USD az egyszeri belépőjegy autónként.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A látványos mamutfenyők

2.

Nem tetszett

1. Sajnos októberi látogatásunk folyamán nem láttunk látványos őszi színeket (fall colors), mert az ottani fák többsége örökzöld (azért szépek a nagy levelű juharfák, a fekete tölgyek és a somfák)

2. Ősszel a Yosemite-vízesés vízben szegényes, kiszáradt

Vélemények

,, Már a völgy bejáratánál pazar látvány fogad: a tájat gigantikus, jég formálta gránithegyek uralják. Fantasztikus színorgia, sziklák, völgyek és meredélyek! Ha igazán magunkénak akarjuk tudni a vidéket, akkor komoly túrákra kell felkészülnünk. Ami viszont valóban bátorságot feltételez, mindenekelőtt a kíváncsi medvék és az ugyancsak éber pumák miatt.

A park jó néhány pontján táblák figyelmeztetnek arra, hogy mit kell tennünk, ha medvével találkozunk. A tubusos macis méz itt kevés! Csörömpölnünk kell, kiabálnunk, mindenképpen zajt csapnunk, önmagunknál nagyobbnak látszani (nem csekély feladat e nehéz időkben), hogy elriasszuk hívatlan vendégeinket. Évről évre több száz medvetámadást regisztrálnak, igaz, ezek legtöbbje abban merül ki, hogy brummogó barátaink kifosztják az őrizetlenül hagyott sátrakat. A beeresztő pontoknál figyelmeztetnek is, hogy ne vigyünk magunkkal ennivalót, ám ki tudna ellenállni egy bánatos szemű mackó kunyizásának. Persze nem ők az egyedüli erdőlakók, csöndesen haladva, lépéseinket vigyázva szarvasokkal, hiúzzal, rókával, nyesttel, vastagszarvú vadjuhval, mormotával és kígyóval, de sólymokkal, baglyokkal, a későn fekvők pedig denevérekkel is szót válthatnak. " forrás


,, Kétség sem fér hozzá, hogy ez tényleg a világ egyik legszebb hegyvidéke. Szinte az egész helyet bejártuk, tíz helyen leszálltunk a parkon keresztül vezető buszról, hogy közelről is szemügyre vehessük a magas sziklákat, a 40-50 méteres fákat, a vízeséseket, a völgyeket, a tavakat és a természet többi szépségét. Meglepett engem, hogy az amerikaiak mennyire kedvelik a természetet, több százan bicikliztek és sétálgattak a park területén." forrás

Időjárás

Tavasszal: a klíma rapszodikus, vannak napos, meleg napok, de előfordulhatnak havas esők és hóviharok. 4 és 21 fok között minden lehet.

Nyár: alkalmanként eső, többnyire rövid délutáni záporok. 10 és 31 fok között bármi lehet.

Ősszel (október, november): nagyon változó a klíma, lehet sok napsütés, meleg, de eső, sőt kis havazás is.

Odajutás

San Francisco - Yosemite autóval: 308 kilométer, kb. 5 óra

San Jose - Yosemite autóval: 305 kilométer, kb. 4 óra 50 perc

Los Angeles - Yosemite autóval: 500 kilométer, közel 7 óra

A nemzeti parknak 4 vagy 5 bejárata van. A 120-as országút nyugat és kelet felöl is jön a parkhoz, nyugaton a 140-es autópálya felöl van bejárat, délen a 41-es autópálya felöl.

Környékbeli szálláshelyek

A legtöbbet akkor töltünk szállásra, ha a nemzeti park völgyében (Yosemite Valley) éjszakázunk.

Big Trees Lodge

Közlekedés

Autóval

Ingajárati busszal (shuttel bus)

2 ilyen van: The Valley shuttle és a Mariposa Grove shuttle

Étkezés

Ételt és italt csak a völgyben árusítanak, a túraútvonalak mentén egyáltalán nem.

Egyéb hasznos tanácsok

1. A medvéktől nem kell félni. Nagyon, nagyon ritka, hogy embert támadnak meg. Leginkább a kempingezőknek kell vigyázni, mert a macik érdeklődésének középpontjában a turisták elemózsiája áll.

Tervezés

A Völgy

El Capitan&Yosemite-vízesés

El Capitan

p.b.

Half Dome grántszikla

Félkupola)

Veszélyes a szikla szélén kalandorkodni. 2018-ban egy turista lezuhant onnan és bizony nem élte túl. (Ez a figyelmeztetés a Nikon D3400 fényképezőgép tulajdonosaira különösen vonatkozik. Egy jó fotó nem ér ennyit.)

Más látnivalók

Tunnel View

Glacier Point

Innen nyílik a legszebb kilátás a Völgyre és a Half Dome-ra.

Bridaveil Falls (vízesés)

Mariposa

Groveland

Sentinel Dome&Taft Point

Érdekességek

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS