ÚTIKRITIKA.HU / Nyugat-Virginia

Nyugat-Virginia

Nyugat-Virginiáról dióhéjban| Tetszett&Nem tetszett| Vélemények| Odajutás| Hasznos információk| Harpers Ferry National Historic Park| Berkeley Springs| Monongahela National Forest|Charlestown| Más látnivalók| Érdekességek| Olvasmányos linkek| Fotóegyveleg

.

Ennek az aloldalnak a tartalommal való feltöltése előkészületben van. Kérünk némi türelmet.

Nyugat-Virginiáról dióhéjban

Angol neve: West Virginia (ejtsd: veszt vördzsinja). Az USA keleti részén fekvő állam beceneve: The Mountain State, a Hegyes állam. Fővárosa: Charlestown.

Colorado állam után a raftingolási lehetőségek tekintetében legszuperebb állam.

Tetszett&Nem tetszett

Tetszett

1. A John Brown múzeum (A János bácsi a csatában-os nóta főhőse) 

Vélemények

,, Itt igen jellemzőek a lankás dombok és hegyek, melyek az Appalache-hegység hírnökei az államban, s melynek köszönhetően Nyugat-Virginia gyakorlatilag egy hatalmas erdős park.

Nekünk és mindenkinek, akik imádják a természetet ez egy igazi paradicsom. Rengeteg a kirándulási és túrázási lehetőség, gyönyörű, érintetlen erdőségek terítik be a tájat, melyeket néha megszakítanak a dombok és hegyek között megbújó apró városok és falvak.

Igaz ugyan, hogy ez az állam az egyik legnagyobb szénkitermelő vidék, de egyre több helyen próbálnak üzembe helyezni szélturbinákat is.

Ami tetszik: a hatalmas erdőségek, dombok, hegyek; a maguk módján kedves emberek valamint a zöld energia térnyerése.

Nem tetszik: továbbra is rengeteg szenet pöfékelnek el és használnak erőművek üzemben tartására; nem igazán értékelik, hogy milyen szép helyen laknak; a szelektív hulladékgyűjtés totális hiánya; a mértéktelen pazarlás stb.." forrás

Odajutás

Közlekedés

,, Ha megfelelő távolságokra mennénk egyes buszjáratokkal, akkor azokon ülve nyugodtan elővehetjük a Háború és békét, már amennyiben tudunk olvasni miközben a) pattogunk az ülésen vagy b) kidőlünk az ülésünkből az állandó kanyargástól.

Ami jó dolog, hogy a buszok relatíve kulturáltak, a sofőrök barátságosak illetve a busz bárhol megáll, ahol jelzünk, nemcsak a kijelölt buszmegállókban. Ehhez hasonlóan bárhol le is inthetjük.

Aki nem buszozik, az autóval jár. Mindig és mindenhova. Ez az állam számomra a platós kisteherautók és terepjárók hazája, mert az emberek igen nagy százaléka ezekkel jár. Mondjuk egy olyan helyen nem meglepő, ahol igen sokan a természet közelében laknak, illetve a járműveknek bírniuk kell a hullámvasútra emlékeztető utakat (igen ritka az egyenes és sík terepen szaladó aszfaltcsík).

Ha nem busszal és nem is autóval, akkor a PRT-val (Personal Rapid Transit), amely már 1975-től üzemel teljes gőzzel (pontosabban árammal). Ez egy teljesen automatizált rendszer és a diákokat hivatott szállítani az egyetemi területek (campus) között." forrás

Hasznos információk

Harpers Ferry National Historic Park

Azt a különlegességet nyújtja, hogy 30 perc leforgása alatt három állam földjére is léphetünk: Nyugat-Virgina, Maryland és Virgina.

Berkeley Springs park

Ez egy kicsi park, nem nagy durranás, igaz a belföldi turisták köráben nagyon népszerű a termál fürdés miatt. 

Monongahela National Forest

Itt a természet szó elé helyezett érintetlen jelző igazán nem túlzás, persze eltekintve a kempingtől.

Charlestown

48 ezres város.

Más látnivalók

Érdekességek

1. ,, Az állam alapvetően a szénből és annak bányászatából él(t). Rengeteg bánya zárt be (kb. 40-50%-kal esett vissza a széntermelés az utóbbi években) és emiatt sokan lettek munkanélküliek vagy álltak tovább egy másik államba. Nyugat-Virginia lakossága az utóbbi években egyre fogyatkozik és ez az USA egyetlen olyan tagállama, ahol a halálozások száma meghaladja az élveszületések számát.

Az adózott átlagkereset így nagyjából 1000-1200 dollár körül van. Jól hangzik? Ugye nem igazán? Ebből lejönnek a kötelező havi dolgok: lakás (500-700 dollár egy szoba konyha), étel, számlák, benzin és az egészségbiztosítás. Már ha van.

Hogy és miből élnek meg az emberek, főleg a városokon kívül? Nem tudom, de az a legmókásabb, hogy amikor megkérdezem az itteni amerikai embereket, akkor ők is csak a vállukat vonogatják.

Azért néhány elszomorító dolgot nem árt tudni Nyugat-Virginiáról: egy háztartás havi bevétele a negyedik legalacsonyabb az Egyesült Államokban, míg a személyes bevételnövekedés (pl. 2013-ban) ebben az államban volt a legalacsonyabb az USÁ-n belül.

Hja, hogy ez azóta javulhatott? Az utóbbi 30 évben az összes bevételi növekedés Nyugat-Virginiában a nemzetinek csupán az egyharmada! Az összes államot tartalmazó "gazdagsági listán" Nyugat-Virginia a 48., azaz nem sok állam szegényebb. (2017)" forrás

2. Egy 2015-ös felmérés szerint az USA álllamai közül Nyugat-Virginiában él arányaiban a legtöbb lusta ember. A lustaságot úgy mérték, hogy megállapították, melyik államban mennyi időt töltenek az emberek kanapén dögléssel, tévézéssel úgy, hogy mindehhez ráaadásul mikrózott gyorskaját fogyasztanak. (Mögötte: Alabama és Arkansas).

Olvasmányos linkek

Fotóegyveleg

Cass és a Whittaker Station között közlekedő turistás gőzmozdony


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon


Olcsó USA Repülőjegyek Olcsó USA Repülőjegyek
Olcsó repülőjegyek az USA városaiba a VistánálSZÁLLÁSFOGLALÁS