ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Dugi Otok


Dalmácia szigetei / Dugi Otok

Dugi Otok sziget dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Odajutás | Szállás | Közlekedés | Étkezés | Vásárlás | Szórakozás | Egyéb hasznos információk | Strandok | Božava | Látnivalók és programok | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Tartalomépítés folyamatában!

Dugi Otok sziget dióhéjban

 • Dugi Otok szigetet hosszú szigetnek is nevezik (45 kilométer hosszúságú). Ez Közép-Dalmácia legnagyobb területű szigete. Zadartól és Biogradtól nyugatra fekszik.
 • A szigetre komppal lehet eljutni. A kb. 3 ezres lakosságú sziget központi települése: Sali, aminek kb. 800 lakója van. A sziget többi települése még kisebb. Dugi Otok 43 kilométer hosszú. A sziget nyugati partvidékét szinte megközelíthetetlen, meredek sziklaszirtek szegélyezik.
 • A szálláshelyek többsége Bozava, Veli Rat, Sali és Luka településeken van.
 • A sziget homokos strandjai: Solišcica, Pantera és Telasčica. Ezek a sziget keleti partján vannak. A déli parton a strandok kavicsosak. A sziget nyugati és középső területei bükkfaerdősek.
 • Olyanoknak ajánljuk ezt a szigetet, akik a strandolás mellett akarnak valamennyit kirándulni is. A sziget déli részén található a Telasčica nemzeti park.

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. A Saharun strand hófehér homokos fövenye és a lassan mélyülő víz, ami jó volt a gyerekeknek
 2. A drámai parti sziklaszirtek
 3. A szigeten keresztül vezető, kb. 52 kilométeres főútról az egészen elképesztően szép panorámák (ehhez foghatót sehol nem láttunk Horvátországban), s ez kerékpározva is nagy élmény.

Nem tetszett

 1. A sziget településein este halovány mozgalmasságú, álmos az utcai élet, érdekességet legfeljebb az idős helyi urak társasági életének hangulatossága jelent
 2. A Telašćica-i strand a szamarakkal nagyon felkapott, de fürdeni nem ott érdemes, mert túl sok a turista és vannak nem nagy távolságra tisztább strandok
 3. Van néhány strand, ahol nem helyeznek kellő hangsúlyt a szemét eltakarítására

Vélemények

Odajutás

Budapesttől Dugi Otokig az az autózás távja 677 kilométer, amiből 625 kilométeren autópályán vezethetünk. Megállás nélküli autózást kalkulálva az időtartam kb. 7 óra 45 perc. Nagykanizsán és Zágrábon keresztül vezet az út. 

Szállás

Szállodák Saliban, Lukában és Bozavában vannak, a többi 9 településen csak apartmanok, fizetővendégszolgálatos szobák vannak a száláskínálatban.   

Ajánlott szállások:

 • 3 csillagos: 
 • 4 csillagos: 

Más helyi szálláshely online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul 

Közlekedés

A szigeten csupán egy benzinkút található, mégpedig a Zaglav nevű településen.

Étkezés

Tengeri sűn jégdarabkákon szervírozva - ez bizony helyi csemege

Vásárlás

A szigeten az élelmiszerek drágák, mert az árban benne vannak a Zadarból való szállítás költségei. 

Szórakozás

A szigeten nincsenek diszkók, bárok.

Egyéb hasznos információk

Jön!

Strandok

Solišcica

Pantera

Telasčica


Saharun strand

Ez a szigeten lényegében az egyetlen homokos strand. 

Vízminőség - varázslatos

Božava

Látnivalók és programok

Telascica nemzeti park

,, Telascica Nemzeti Parkba (pontosabban Natúrparkba) fog elvinni, ami szintén nagyon szép. De azért jobb előre tisztázni, hova is fogunk kiruccanni. Ha egy sós tavat emlegetnek, akkor az a Telascica Nemzeti Park területén lévő Mir tó, ami rögtön egyértelművé teszi az úti célt.

Mi Biogradból indultunk egy viszonylag nagyobb hajóval, fejenként 190 kunát (durván 8550 Ft) perkáltunk érte, de ebben egyszeri étkezés és italozás is benne volt. Mondjuk ez szerény személyem számára inkább kolonc volt az odafelé utat végigkísérő borzasztó erős (és számomra elviselhetetlen) olajban sütött halszag miatt. Menet közben végig nézelődtünk, rengeteg kis szigetet lehetett látni: némelyik felszíne szinte kopár volt, másikakat pedig foltokban fenyvesek borítottak. Ahogy a videóban is látszik, rengeteg hajó tartott a szigetre, egy szembe jövő vitorlás utasainak hosszasan integettünk is. Ebből már sejtettük, hogy mekkora tömeg lesz a nap hátralevő részében.

Durván 4 óránk volt a környék bejárására, ebbe egy gyors sziklamászás, egy fürdőzés a sóstóban és a tengerben is belefért, holott eleinte elég szűkösnek tűnt az időkeret. A Dugi Otok sziget nyílt tenger felőli oldalán magasodnak a Stene sziklák, legmagasabb ponton 160 méterrel az Adria hullámai fölé. Ez egy kitűnő hely fotózkodásra, sziklamászásra azonban csak kellő fizikai erőnlét és megfelelő lábbeli (értsd: nem flipp-flopp papucs) mellett vállalkozzunk. A kőtömbök tetejéről érdemes lepillantani a mélykék tengerre, de még ha nem is vagyunk tériszonyosak, az insta-szelfik készítése közben ügyeljünk a több mint száz méteres zuhanás elkerülésére. Lefelé én ugyan futottam, de én elég gyakorlott vagyok ebben a műfajban. Pont ezért másnak nem ajánlom. Tudják: Kérjük kedves nézőinket, hogy a műsorban látottakat ne próbálják ki otthon!

A rövid, de annál keményebb és gyönyörűbb túrázás után a sós tóhoz vettük az irányt. A Mir tó vízében élőlények nem igazán fordulnak elő, mert sótartalma az Adria többszörösére rúg. Egyes útleírások szerint a tavacska délkeleti részében gyógyhatású iszap található, de ebbe a pár órácskába nekünk a gyógyulás már nem fért bele. Ehelyett beúsztam a tó kétharmadáig (HOSSZÁBAN!), majd vissza. A közepén természetesen lőttem pár képet minden irányba. A víz méregzöld, még a Balatonnál is kevesebbet látsz benne, búvárkodni gyakorlatilag fölösleges. Eléggé meleg a tó vize, kb 29 Celsius fokos volt, de ez az érték egy-egy forró nyári napon akár a 33 fokot is elérheti.

Még volt időnk csobbanni egyet a Telascica-öböl tengervízében is, de a sétaúttól (később ösvénytől) való lejutás a tengerhez eléggé nehézkes a meredek partszakaszok miatt. Viszont mindenképp megéri a kristálytiszta víz miatt, amivel szinte csak a Vir-szigeteki vagy a karlobagi vette fel nyaralásunk során a versenyt. Bár eléggé fáradtak voltunk, én azért saját magamhoz híven hosszú perceken át üldöztem egy turista-hajót gyorsúszásban - a kiránduló népség örömittas biztatására. (2018)" forrás

Szveti Pelegrin

A sziget legrégebbi temploma

Sós tó

Olvasmányos linkek

A Fotóegyveleg alatt hasznos és érdekes kommentek olvashatóak!

Fotóegyveleg

Brbišćica

Vissza az elejére


Kommentek

Kriszti, 2017. 08. 21. 14:34
Sziasztok! Mi most jöttünk haza Dugi Otokról. Csodaszép!!! Az autószállító komp köt ki Brbinj-ben, a személyszállító pedig Sali-ban. Mi Sali-ban laktunk, nagyon nyugis kisváros (az Apartman Viktor-ban laktunk, közvetlenül a tengerparton van, szuper). Kisgyerekeseknek a Sakarun strand ideális. Lassan mélyülő, fehér homokos, kristálytiszta víz. Nem muszáj a fizetős parkolóba menni, ha Sali felől megy valaki, a előtte az út mellett is van egy teljesen ingyenes parkoló rész (időben kell menni, reggel 9 körül még nincs ott senki). A strandon van kavicsos rész, ahol tűz a nap, így érdemes napernyőt vinni (a bérlés nagyon drága, 70kn/nap), de a strand hátsó részén van egy fenyőerdő, ahol árnyék van, közel a vízhez. WC nem nagyon (pár TOytoy), van egy büfé, de érdemes inkább vinni). A Veli Rat világítótorony csodaszép, főleg naplementekor! Fejenként 20kn a belépő a toronyba, de naplemente előtt kicsivel (akkor bezár) simán felengedtek jegy nélkül is. Nagyon szép a szigeten a Telascica nemzeti park (nagy melegben kicsit kemény az a 3-4 km Saliból gyalog, de cuki csacsikkal lehet barátkozni út közben. A nemzeti parkban van egy szép sós vízű tó, de vinni kell vízicipőt, mert élesek a kövek az alján, és érdemes korán menni, mert ha megjönnek a személyhajók, brutál a tömeg. Amúgy az egész sziget partja csodás (vízicipővel mindenhol lehet fürödni kb, kristálytiszta gyönyörű a víz), a táj hegyes-völgyes. A snorkelezés hatalmas élmény volt, a gyalogtúra nagy melegben szerintem nem nekünk való (mi skandinávok vagyunk hozzájuk képest...;) ). Van egy cseppkőbarlang is valahol, illetve egy tengeralattjáró-bunker, ezekre már nem jutott időnk. 1db benzinkút van a szigeten Zaglav-ban, jó drága is, így érdemes a szárazföldön megtankolni. A csapvíz ihatatlan (elég sós), vinni kell ásványvizet. Bolt Sali-ban a kikötőben van (Tommy), ott vannak éttermek, fagyizó stb. is. Az autós komp naponta 3x jár Zadarból, 1,5 óra az út, csodaszép. Budapestről 10 óra volt az út háztól házig, autópályán, "kütyüvel" (ez utóbbit érdemes szerezni, sokkal gyorsabban át lehet jutni az autópálya-kapukon...) Szuper, nyugalmas nyaralóhely, imádtuk... :)


Balázs, 2016. 09. 13. 13:59
Már a szállásunk lefoglalása is vicces volt. Emailban értekeztem a szállásadó hölggyel, kérdésemre hogy írja meg az
apartman címét azt a választ kaptam hogy nincs cím és ne izguljak mert 10-kor kint fog állni a ház előtt :)
Augusztus 20.-án indultunk a Dugira. 10 óra után érkeztünk meg Saliba és ahogy a hölgy ígérte kint állt a ház előtt
amiről addig csak sejtettük hogy merre van. A szállás kissé leharcolt volt nyikorgós ággyal de tiszta úgyhogy a
célnak megfelelt, bár 50 juró/éjért sokat nem kell várni.
A szigeten a közlekedés elég nyugodt. Túl gyorsan haladni nem lehet a kanyargós úton de nem is érdemes mert
elképesztő a kilátás.
Sali egy nyugodt kis halászfalu 5-6 étteremmel és alkalmanként esti koncertekkel. Inkább hangulatosnak mondanám mint szépnek. Napi bevásárlás szempontjából a sziget legjobb helye mert itt található a legnagyobb bolt(nem túl kedves eladókkal) és reggelente jó áron lehet friss halat kapni a helyi halászoktól.
A bolt árai egyébként cáfolják a fentebb olvasott állítást miszerint a boltok drágák. Saliban érdemes beszerezni némi oliva olajat ami ugyan nem egy Spanyol minőség de horvátországhoz képest meglepően szokatlan csípős, füves,
kesernyés igazi zöldensajtolt olaj.

Sali környékén egyértelmű hogy a Mir tavat és a sziklaszirteket érdemes megnézni, ahol célszerű a bejárattól
távolabb sétálni a parton annak aki kevésbé kedveli a nagy tömeget. A tó tényleg néhány fokkal melegebb mint a
tenger. Ajánlott még a tó végére a kőrakásokhoz elsétálni ahol tök jó kis balesetveszélyes helyekről lehet ugrálni a tengerbe. Aki ennél is tovább merészkedik az a domb után a Lojisce öbölbe jut ami a google maps szerint egy szép fehérhomokos strand.
A csacsikkal nagy bánatunkra találkoztunk.
A nemzeti park területére a bekötőútnál jegyet kell vásárolni amit aztán nem kérnek sehol :) Aki autóval érkezik
célszerű a kis golfkocsival 10kn-ért le és felmenni, kivéve ha szeretne 45 percet sétálni le és még többet vissza.
Délen a Sali előtt található bekötőútról olajfaligetekkel, fügefákkal és füves pampaszerű pusztákkal tarkított murvás úton lehet eljutni a Cuscica öbölig. Az öböl köves, védett, szélcsendes és nagyon szép a kilátás a Kornati szigetekre. Az öböl melletti dombot megmászva egészen elképesztő a szigetek látványa.
Az igazán jó strandok a sziget északi részén találhatóak ezért célszerűbb ott szállást foglalni hogy ne kelljen
annyit autózni.
A világítótorony környéke nagyon szép de a toronyba sajnos nem lehet felmenni. A mellette levő strandokon viszont érdemes időzni és gyalog vagy biciklivel bejárni az legészakibb részeket.
A Sakarun tényleg gyönyörű viszont relatív sokan vannak. Azért el lehet férni, nem egy Makarskai riviéra
főszezonban.
A legjobb ami nálam mindent vitt az a Veli Zal nevű strand. Horvátországi kalandozásaim eddig legszebb
partszakasza. Ez a Sakaruntól délre található. A part fehérkavicsos (sajnos árnyékmentes) a vízbe érve viszont
elképesztően gyönyörű fehérhomok fogad ahonnan kimenni sem akar az ember. Búvárkodásra a legjobb hely. Tele van
mindenféle halakkal, találkoztam óriási polippal, közepes méretű rájával, lepényhalakkal. Kagylót keveset találtam
de annál szebbeket.

Természeti szépségeit tekintve a Dugi nálam eddig az első helyen áll Horvátországban. Ajánlott azoknak akik
szeretik a nyugodt nem túlzsúfolt helyeket. Akik a városi pezsgést keresik és a történelmi látnivalókat azoknak nem ajánlom.


Balázs, 2016. 08. 11. 07:35
Hamarosan megyünk. Kár hogy nem teljes a leírás. Nagyon érdekelt volna.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon