ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Vis

Dalmácia szigetei / Vis

Vis sziget dióhéjban | Vélemények | Szálláslehetőségek | Strandok | Vendéglátás | Közlekedés | Látnivalók | Programlehetőségek | Fotóegyveleg

Vis sziget - Utazás és nyaralás

Vis sziget dióhéjban

  • Vis kicsi sziget, kb. 8 km széles és 17 km. hosszú. 60 kilométer távolságban van a szárazföldtől, Splitből jön ide komp.
  • A legtöbben az ugyancsak Vis-nek nevezett városban vagy a kb. ugyanakkorra másik városkában, Komizában nyaralnak. Sokan kis mopedekkel vagy kerékpárokkal járják be a szigetet, felfedezve a kis öblöket, ahol a tenger vize kristálytiszta, a szigeten kb. 3500-as helyi lakosság él; nyugis, természetes légkörű sziget, nem a bulizósoknak való.
  • A szigetnek van egy kompkikötője, szupermarketje, halpiaca, bankja, postája.
  • A környéken sok kirándulási lehetőség kínálkozik az érintetlen természetben, vannak magányos és forgalmas strandjai, öblei.
  • A sziget egy jól ellátott, autentikus városkája, a Komiza, ahol van több tradicionális vendéglő (konoba), pizzériák, fagyizók, vásárlási lehetőségek, a postán pénzváltás, két bankautomata.
  • A szigetnek van egy 587 méter magas hegye, a Hum, a sziget két lapos végén található a két nagyobb település (Vis és Komiza).
  • Búvárok körében népszerű a sziget, mert vannak itt (2. világháborús) hajóroncsok és a tenger élővilága izgalmas.
  • A sziget egyik legszebb része a Stiniva-öböl.

2016-ban a  „European Best Destinations” honlap olvasóinak szavazatai alapján a Vis-szigeti Stiniva lett a legszebb európai strand.

Az évente megrendezésre kerülő értékelés a portál szakmai zsűrije által összeállított 300-as listáról történik. Idén tehát erre a horvát strandra voksoltak a legtöbben, s ezzel a horvát plázs Európa 15 legszebb strandjának listáján tört az élre.

Vélemények

"Ez a sziget annyira természetes, eredeti. Autót nem tudtunk bérelni, így kölcsönöztünk bicajokat és azzal jártuk be a kis szigetet. Minden nap egy másik öblöt fedeztünk fel magunknak. Baromira élveztük ezt az egészet! Vis strandjai még így a júliusi főszezonban sem voltak túlzsúfoltak. A sziget táj szempontból nagyon szép, sok a zöld, szóval az egész olyan megnyerő. A heliyek kedvesek." (Klau, 2014)


"Idén a legnyugatibb horvát sziget, az útikönyv szerint az Adria Máltájának nevezett Vis volt a célpont. Komppal Splittől két és fél óra, de ha valaki nem autóval érkezik, akkor katamaránnal egy óra alatt is megteheti a távot (az is Splitből közlekedik). Párocskáknak Vis tökéletes hely, mert egy csomó csodás, apró, eldugott öble van (nálunk a top 3: Srebrna, Stoncica és Stiniva), amelyeken ráadásul május elején legfeljebb egy-két emberrel kell osztozni.

Nem csak a partja lenyűgöző, a sziget vegetációjának is örül a szem. Pálmaköztársaság – ez volt az első gondolatom, amikor a kompról megpillantottam a szintén Vis névre hallgató fővárosát, ahol a kikötőben óriás pálmákból álló liget fogadja az ideérkezőt. A hegyoldalakat teraszosan művelik, messziről mintha japán teaültetvényeket telepítettek volna a sziklákba. Ám itt nem teacserje, hanem szőlő nő. Fő szőlőfajtái a plavac és az opol, testes vörösbort készítenek belőlük. Szinte az egész sziget felülete magaslat, a hegyoldalakban vadon nőnek az agavék és a kaktuszok.

A turistáknak ajánlott egyik fő látványosság a közeli Bisevo-sziget víz alatti barlangja, amelynek egy része a vízfelszín felett van, és ha besüt a déli nap, a barlang falai kékre színeződnek, ezért is nevezik Kék-barlangnak. A turistákat naponta több kirándulóhajó szállítja a barlanghoz, de szezon előtt még könnyű kis motorcsónakot is bérelni, igaz, ez nem legális. " forrás


"Na mi gondoltunk egyet és kinéztünk Vis szigetét, ami már eléggé délen van, hogy ne "kibetonozott" tengerparton legyünk és eléggé távol van a szárazföldtől, hogy ne legyen tömegnyomor. Ez a horvát sziget van a legmesszebb a szárazföldtől (két és fél órás komp út), területe is kicsi, mindössze 90 km2, legmagasabb pontja 587 méter. Visen csupán kettő kis település található, Komiza és Vis, mi az utóbbiban foglaltunk apartmant. Mint említettem itt nincs sok turista, nem egy felkapott sziget, talán azért is, mert turisták csak 1989-től jöhetnek a szigetre, addig ugyanis katonai bázisként szolgált, a II. világháborúban Tito-nak volt itt főhadiszállása.

A táj egyébként csodaszép, szinte érintetlen...rengeteg kis öböllel, kristály tiszta vízzel, amik autóval meg se közelíthetők, csak gyalog kis ösvényeken. Itt nincsenek szórakozóhelyek és hatalmas hotelek, a pihenésé a főszerep...és nekem most pont erre van szükségem...na meg a helyiek által készített borra és tengeri herkentyűkre, mivel nagy szőlő termelés folyik, illetve fő megélhetési forma a halászat. Tehát ha valaki a teljes nyugalmat keresi kis öblökkel, kevés turistával és igazi horvát élettel, az keresse meg Vis szigetét :)" forrás


,, Kompra szálltunk és célba vettük Vis szigetét. Itt már komolyabb menetidővel kell számolni, több mint 2 órán át tart az utazás amelyt 3-4 alkalommal tesz meg egy nap alatt a komp; a jegy ára 54/45 Kn. A mi általunk kiválasztott Stiniva Beach elég messze esett tőlünk, szóval a kikötés után transzfert kerestünk, melynek ára nem fix, vagyis sokat kell kérdezősködni és érdeklődni, hogy a legkevesebbet hagyjátok a sofőröknél. Csak egy tipp: a kikötő környékén több bolt és szupermarket fekszik, ott vásároljatok italokat és rágcsálnivalókat, ne a jóval drágább parton. Egyébként vízitaxit is igénybe lehet venni, ha nem a szárazföldön szeretnétek megközelíteni Európa legjobb tengerpartját. Egy rövid, 20-30 perces út után a strandhoz legközelebbi ponton áll meg a kocsi, ahonnan csakis Isten segedelmével fogtok lejutni. A zergebaszta, sziklás ösvényre csakis normális cipőben lépjetek, papucsot felejtsétek el! Gyerekekkel inkább ne erre induljatok. 45 perc és néhány halál közeli élmény után meg is érkeztünk a partra, ami egyszerűen gyönyörű. A Stiniva Beach-en csak egy kis bár és - a hely szépségéhez mérten - nagyon kevés turista található. Semmiféleképpen ne hagyjátok ki, szánjatok rá egy napot és a vizicipőt ne felejtsétek el! (2019)" forrás

Szálláslehetőségek

3 csillagos:

4 csillagos:

Apartmanházak:

-----------------------------------------------

Vis szigeti szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com

Strandok

Komiza városkának több apró-kavicsos strandja is van, némelyik a meredek hegyoldalak lábánál. Kormizától délre az egyik öbölben még nudista strand is van. A szigeten Rukava településnél, egy félszigeten (Polivalo) található a Srebno strand. Erről az interneten sok helyen állítják, hogy az Adriai-tengeren sehol máshol nincs olyan strand, ahol ennyire tiszta lenne a tenger vize. Van a szigeten homokos strand is egy alig 50 méteres kis öbölben, Stoncicánál. Milna strandja elég gondozatlan, Zaglav szép homokos strand, ami jó a kisgyerekes családoknak.

Vendéglátás

Komiza kikötővároskában van a legtöbb vendéglátóhely. Nagyon jó halas étterem a Jastoreza, mindenkinek ajánljuk. A sziget kedvelt látványossága a kék, és a zöld tengeri barlangok (modra spilja). A kék Bisevo szigetén található, a zöld pedig a jóval kisebb Ravnik szigetén. A sziget belsejében elterülő lankás medencékben szőlőt termesztenek, úgyhogy a borászat és halászat a fő profilja a helyieknek. Helyi specialistás a rogács (szentjános kenyér).

Közlekedés

Kompkapcsolat Split és Vis (Vis sziget) között:

Split kompkikötőjéből naponta többször közlekedik a 602-es jelzésű komp Vis szigetére. A komp menetideje kb. 110 perc. Előzetes foglalás nem lehetséges. A Pénztárnál kell megvenni a jegyet. 

Látnivalók

A szigetet a kommunizmus idején nem lehetett látogatni, mert haditengerészeti bázis volt itt. ma is láthatóak ennek nyomai, maradványai (pl. bunkerek). Kellemesebb látnivalóknak számít két tengeri barlang (modra spilja). Az egyik, a kék, Bisevo-szigeten található a másik a zöld egy kisebb szigeten (Ravnik).

Programlehetőségek

Fotóegyveleg


Komiza-i strandrészlet

Vissza az elejére


Kommentek

Jónás Viktor, 2019. 04. 14. 22:20
Nyaralásaink tervezésekor a nyugodt helyek, tájvédelmi körzetek (pl. Kamenjak Nemzeti park) a fő úti céljaink. Vis sziget, tud annyi pluszt nyújtani, hogy megérje a hosszú utazást? Köszönöm előre is a válaszokat.


Hajni, 2018. 10. 04. 14:35
Jövő nyáron utazunk először Vis szigetére. Érdeklődöm, hogy mikor érdemes Splitben a kompkikötőbe érkezni, hogy ne órákig várakozzunk.(?) Még nem tájékozódtam, de valóban csak 3 komp indul egy nap? Köszönöm.


úti kritikus, 2018. 04. 05. 15:46
Judit,
Helyi, hiteles információim alapján írom, hogy a szigetnek saját vízforrásai vannak nagyon jó minőségű ivóvíz biztosítására. A házakba bevezetett víz persze ilyen: iható és főzésre is nyugodtan használható.


Judit, 2018. 04. 05. 14:33
Sajnos eddig sehol sem találtam arra vonatkozó információt, melyből kiderülne, hogy Vis szigetén a (szállásokon bevezetett)víz iható-e ill. főzésre fogyasztható-e. Aki tud erre vonatkozó érdemi vagy hiteles információt adni, azt előre is köszönöm.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS
IMPRESSZUM

© Utikritika.hu. 2012.