ÚTIKRITIKA.HU / Sibenik Riviéra / Rogoznica


Sibenik Riviéra / Rogoznica

Rogoznica dióhéjban | Strandok | Vélemények | Szállás | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Rogoznica - Utazás és nyaralás

Rogoznica dióhéjban

  • A város félig a szárazföldön van, félig pedig egy szigeten. A város jellegében benne van egy hagyományos halászfalu és egy modern turistaközpont is.
  • A kisváros Split és Sibenik között található. Rogoznica 25 kilométerre van Sibeniktől dél-keletre. Split 55 kilométerre van tőle. Kb. 830 csupán a lakosok száma.
  • Rozgonica szárazföldi (Kopaca) és szigeten (Kopara) lévő részét ember alkotta töltés (gát) köti össze. A települést nyugati oldalán egy nyugis öböl védi az áradásoktól, szélvészektől. A félszigeti rész amúgy némileg különbözik a szárazföldi résztől, amennyiben kevésbé csapadékos és melegebb a levegő.
  • Rogoznica egyik fő látványossága a kikötője, amiről sokan állítják, hogy a legszebb kikötő az egész Adrián.

Strandok

  • Rogoznicának 54 kilométer hosszú partja van és így az itt nyaralóknak van bőven választék a strandok dolgában. Vannak homokos és sziklás strandszakaszok. Az Art nevű strand sziklás, kisgyermekes családoknak, nem rutinos úszóknak nem megfelelő. A strand közelében van számos vendéglő és bolt.
  • A Millne nevű kavicsos strand Rogoznica központjának közelébe van, egy védett öbölben. Ennek a strandnak van homokos része is, a tengervíz lassan mélyülő.
  • A legjobban felszerelt strand itt a kék zászlós Sepurina. Itt is lassan mélyülő a tengervíz, azaz jó a kisgyermekes családok számára is.

Vélemények

"Ki kell próbálni a rogoznicer brodetto nevű helyi halászlé specialitást. Mivel a helyi halászok naponta minimum egyszer szállítanak a vendéglőkbe friss halat, a szakácsok szuper alapanyaggal dolgozva főzik meg ezt az isteni étket. Emlékezetes élmény nekem ez a halászlé. Nem egyszer próbáltam ki. (Gazsi, 2013)


"Rogoznica kitűnő helyen van ahhoz, hogy Sibeniktől Splitig (a kettő között Primosten és Trogir) kirándulgass, ha ahhoz van kedved. Rogoznica strandjai kövesek, vagy apró kövesek, válogathatsz, hogy mit szeretnél szemben látni; Olaszországot, vagy akár magát Rogoznicát. (2014)" forrás

Szállás

Rogoznicában nagy a szállásválaszték, többségük privát apartman és kiadó szoba. Van néhány családi hotel és lehet bérelni medencés luxus villákat is.

Ajánlott apartman:

Rogoznica-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Hasznos információk

Rogoznica keresekedelmi tekintetben jól ellátott kisváros, van több szupermarket, van egy zöldség- és gyümölcspiac és egy halpiac is. Van gyógyszertár, posta több ajándékbolt és strandkellékes üzlet.

Olvasmányos linkek

"Rogoznica egy csodaszép fekvésű, régi halásztelepülésből átalakult, nagyon jó klímájú tengerparti városka ezen az erősen tagolt partszakaszú Közép - Dalmát vidéken. A városka egyik fele a Kapara szigeten található, melyet egy mesterséges töltéssel a IX. században kötötték össze a szárazfölddel. A kis város az ókortól kezdve lakott terület. Sok régész állítja, hogy itt volt Heraklija, a görög kolónia. Rogoznica első lakosai 1390-ben létesítették a települést először a szárazföldön, majd a törökök inváziója elől menekülve 1518-ban a szigeten.

A sziget nagy részét sűrű fenyőerdő fedi. A tengerpart ódon kőházai, pálmafás sétánya igazi mediterrán élményt nyújtanak. A helybéliek hagyományosan halászatból élnek, ezért friss halat általában nem gond beszerezni. Augusztus folyamán mozgalmas népünnepélyeken (Halászok éjszakája, Rogoznicai éjszaka) vehetnek részt az ide látogatónak. Rogoznica központjába a viszonylag szűk főutcán - egy körforgalomhoz érünk, abból jobbra kitérve a Gradina félsziget keleti felén, a Solina öbölben található a Marina Frapa. Ezt tartják az egyik legszebb és legbiztonságosabb kikötőnek az egész Adrián. A műszigeten, a kikötő mellett nyolc étterem, üzletek, szálloda és éjszakai szórakozóhelyek található. (2010)" forrás

Fotóegyveleg

Restoran Antonijo

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon