ÚTIKRITIKA.HU / Zadar Riviéra / Zadar

Zadar Riviéra / Zadar

Zadar dióhéjban | Szállásválasztás | Strandok | Vendéglátás | Egyéb hasznos tudnivalók | Látnivalók, programlehetőségek | Vélemények | Fotóegyveleg

Zadar - Utazás és nyaralás

2020. júliustól szeptemberig a Ryanair heti 2 járattal közlekedik Budapest és Zadar között! 

Zadar dióhéjban

Az óvárostól eltekintve Zadar és környéke (a modern, nem különleges elővárosi részekkel) nem igazán menő, mindazonáltal egy tipikus dalmáciai város. Talán az teszi a 75 ezres lakosságú Zadar környezetét kissé ingerszegénnyé, hogy sok horvát tengerparti várossal ellentétben sík területek, termőföldek veszik körül, és nem hegyek.

 • Itt van Európa egyik legismertebb és legszebb óvárosa, Észak-Dalmácia legfontosabb kereskedelmi és kulturális központja, közel százezer lakosa van, Dubrovnikhoz hasonlóan óvárosát erődítményszerű falak veszik körül, Zadar mozgalmas, élettel teli város.
 • Nincs sok szórakozási lehetőség, bulizni vágyóknak nem annyira való.
 • Zadar strandjai nem szuperek, amúgy itt is kavicsosak (fürdőszandál kell), a környéken viszont vannak jók, pl. Zatonban.
 • A korszerű szállodák többsége nem az óvárosban van, hanem pár kilométerrel onnan, északra a tengerparti elővárosokban.
 • Zadarból kiindulva rengeteg kirándulási lehetőség kínálkozik, pl. a közeli sok lakatlan sziget valamelyikére, óriási a választék az egynapos hajós kirándulásokból, a lassabb hajók mellett hidroplánok is közlekednek.

Szállások

A teljes szálloda kínálat megtalálható  itt.

Ajánlott hotelek

 • 3 csillagos:
 • 4 csillagos:
 • Ajánlott apartmanok:

Strandok

Zadar legjobban kialakított, felszerelt strandja a Kolovare. A strand fövenye vegyesen kavicsos és homokos. Közelében vannak kávézók, cukrászdák. Parkolási lehetőség van. Aki igazán homokos strandra vágyik, annak ott van a másfél kilométer hosszú Zaton-i strand, 15 kilométerre Zadartól (igaz kb. 30 perces út). A Zaton-is strand szuper gyerekeknek, lassan mélyülő a víz. Némi költség ellenében van zuhanyozó, csúszda, napernyő. Dalmácia talán legjobb homokos tengerpartjai húzódnak Nin városánál, Zadartól 19 km-re, 38 perces út.

Vendéglátás

 • Az óvárosi falnál a zöldség- és gyümölcspiac mellett található egy szuper halpiac. Feltétlenül érdemes meglátogatni, de lehetőleg kora délelőtt, mert déltájban már a választék erősen megcsappan.
 • Jelentős bevásárlóközpontjuk neve: Callegro.
 • Szuper halas éttermek fedezhetők fel Zadarban.
 • Javasolt vendéglők:
  • Trattoria Calzone (népszerű hely, szokásos olasz kaják sűrűn dekorált falak között)
  • Stomorica (hagyományos dalmát ételek, sok hal és tenger gyümölcsei)
  • Tinel Zadar (nívós hely, jó romantikus vacsorához)
 • Zadarban a legnépszerűbb bulihely a Gotham, nagy épület szép kerttel, éjfél előtt nem indul be.
 • Az Arsenal egy másik bulihely élőkoncertes, kulturált és kulturális, valójában egy rendezvényközpont

Egyéb hasznos információk

Az óvároshoz nagyon közel van egy sportközpont és amellett található egy ingyenes parkoló. Egy zsákutca (Ravnice) végén, jobbra van a parkoló. A város felől az óváros felé közeledve jobbra az első utca, a Kralja Tomislava és utána jön a Ravnice. A hajós kirándulások zömét egy Zadrolinija nevű társaság bonyolítja. Monopolhelyzetét kihasználva magasan tartja a vitelárakat.

Zadar-i halpiac: Trznica Zadar, Ul. Pod Bedemom - csak reggel 8 óra előtt érdemes odamenni!

Szórakozás

Látnivalók, programlehetőségek

 • Sétálás a kikötő körül
 • Városkapu
 • Városháza
 • Szent Lőrinc-templom
 • Ghirardini palota (15. századi, velencei stílus)
 • tengeri orgona (egy építészeti különlegesség, a tengeren megtörő hullámok véletlenszerűen harmóniákat játszanak, mindig mást, a világon egyedülálló alkotás!)
 • Szent Anasztázia katedrális
 • Kirándulás Vir szigetére, Nin városba, Pag-szigetre, Kornati-szigetek
 • Krka vízesések
 • Egynapos kirándulás a Paklenica nemzeti parkba
 • Zadarból könnyű-búvárkodással kombinált hajóútra lehet menni a Kornati szigetek nemzeti parkba. Az óvárosi híd lábától indulnak a hajók.

,, Van a tengerparton egy böszme nagy tengeri orgona, pedig a fun értéke elég nagy. Ez a cucc kevésbé látványos, mert nem tűnik másnak, mint egy baromi nagy lépcsősornak, de a nagyon közkedvelt hely Zadarban. A sok összegyűlt ember, és a tenger által gerjesztett hangok segítenek odatalálni. Azt hittem egyébként, hogy a megszólaltatott sípok majd nagyon hangosak lesznek, és a sok síp miatt összevisszaság fog uralkodni a kiadott hangokban is, de pozitívan csalódtam, mert elég kellemes a fül számára. (2017)" forrás

Vélemények

"Szerencsénk volt, hogy amikor az Óvárosba értünk nem esett az eső, mert a fényes kőburkolat nagyon csúszósnak tűnt. Nem ajánlatos Zadar felfedezésekor magassarkú cipőt hordani a hölgyeknek. Sok helyen a járda és az úttest meg göröngyös, szóval érdemes sportcipőt felvenni." (Babi, 2014)


"Sokan Zára néven ismerik ezt a népszerű horvátországi várost. Aki a látnivalókat szereti, jó helyen jár, Zadar ugyanis bővelkedik az érdekességekben (a több mint ezer éves Szent Donát körtemplom, az Öt kút tere, a Nap emlékműve, vagy a „tengeri orgona”- ez utóbbit senki ne hagyja ki, a tengerparti mészkő sétány lépcsői alatti repedésekbe jutva a tenger mozgása által improvizált „zenét” hallhatjuk). A várost a történelem során többször lerombolták, sok részét újjá kellett építeni, így arculatában a régi idők emlékei keverednek a modern építészettel. Az éjszakai élet kedvelői számos szórakozási lehetőséget találnak maguknak, a bárok, szórakozóhelyek sokáig nyitva vannak." (Gyarmati Gabi, Vista, 2014)

Olvasmányos linkek

"Két okból esett Zadarra a választásunk. Egyrészt elérhető távolságban van a plitvicei vízesésektől, másrészt annyi szépet és jót hallottunk róla, hogy muszáj volt megnézni élőben. Nem bántuk meg. Két órán át kanyarogtunk a hegyek között Plitvice felől, és amikor már majdnem azt hittük, hogy rossz felé járunk, este nyolc óra tájban megpillantottuk a tengert. A második zadari lehajtónál jöttünk le az autópályáról, és innen már pár perc alatt bejutottunk a városba. A városközpont felé mutató táblákat követve könnyen megtaláltuk a kikötőt és a várfallal körbevett belvárost, a kempinget viszont a sötétben hiába kutattuk. Úgyhogy bár kissé fáradtan, de inkább beneveztünk egy városnézésre. Az oroszlános kapun át léptük át az óvárost, ahol óriási volt a zsongás.

Sok hangulatos be-, illetve kiülős helyet láttunk, több helyen szólt zene is. A főtéren megcsodáltuk a város legnevezetesebb templomait, majd keresni kezdtünk egy szimpatikus éttermet. A rövid ott töltött idő alatt úgy tűnt, hogy minden harmadik hely fagyizó, de egymást érték a pizzériák és az olasz éttermek, illetve egy-két utcában a gyors-étkezdék is. A tengerparthoz közeli Keresztapa étteremre esett a választásunk, ahol pár perc alatt elénk is tették az ételeket. A lasagne isteni volt, és akkora adag volt, hogy alig lehetett megenni. Pedig az egyik legolcsóbb főétel volt az étlapon (45 kuna, 1700 forint), szóval duplán megérte. Pár utcával arrébb benyomtunk két gyümölcsös fagyikelyhet 70 kunáért (2700 forint)" forrás (2012)


"Ha Zadarban találtunk megfelelő parkolóhelyet (óránként 10 kuna, azaz 420 forint az ára), máris elindulhatunk a városi sétára. Igaz, hogy a tömegtől szinte lépni sem lehetett, de ez csak keveseket tántorított el attól, hogy felfedezzék a gyönyörű óvárossal rendelkező tengerparti települést.

Ami az itteni árakat illeti: Virhez képest mindenre rá kell tenni 10-15 százalékot, hiszen mégis csak egy frekventált nagyvárosban vagyunk. A kikötőben többnyelvű tábla hirdeti a kirándulási lehetőségeket, magyarul is ki van minden írva – kivéve az árakat. Jaj annak a turistának, aki egy pillanatra megáll, vagy elbambul a tábla előtt, mert az értékesítők vércseként csapnak le rá. Kicsit zsibvásár jellege volt a dolognak, de ez minden tengerparti nagyvárosban így van.

Az óvárosi rész fényesre gyalogolt utcakövein érdemes óvatosan lépkedni, mert nagy a csúszásveszély. A hangulatot a nagy tömeg miatt nem lehet érzékelni, hiszen minden pillanatban történik valami olyan, ami megakadályozza az embert abban, hogy elmerüljön Zára kulturális értékeiben. A fa alatt egy fiatalember olyan fütyülős pipát nyüstölt, amelyet legutóbb harminc évvel korábban a Balatonon láttam. A rakpart mellett emberek sültek – szó szerint értsék ezt, hiszen a forró fehér kőre leterített törülközők vajmi kevés védelmet nyújtottak a tükörtojás-effektus ellen. (2014)" forrás


"Egyik kedvenc városunk az Adrián az Zadar. Habár nem sok időt töltöttünk itt, gyakorlatilag csak egy estét, aztán hazafele jövet még megálltunk, hogy megcsodáljuk fényes nappal is, mégis megfogott a varázsa. A hangulatos óvárosa, patinás épületeivel, fényesre koptatott utcaköveivel, a híres kör alakú Szent Donát templomával, számos terecskével ahol kiülve kávézni, fagyizni lehet, miközben élőzene szól. Mégis, talán a legnagyobb meglepetés a tengeri orgona volt. A parti sétány végén találhatok ezek a lépcsők, alól lévő üregekbe bever a tengervíz, ami a fenti résen bizonyos hangokat ad ki. Ennek a hangulatát nem lehet leírni, ezt megtapasztalni kell, ahogy a naplementében számos ember ül a lépcsőkön és áhítattal hallgatja a "koncertet". " forrás


,, A Kalelargán, azaz Zadar főutcáján iszonyatosan forgalmas, számtalan üzlet és kávézó található itt, a végén pedig a híres Katedrális ami már ezen a képen is felsejlik. Mi sem bizonyítja jobban az utca hatalmas forgalmát mint a fényesre koptatott utcakövek - érdemes óvatosan lépkedni, alapból nagyon csúszósak, hát még ha esik is. (2018)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

egervolgyi niki, 2018. 01. 05. 14:24
2 éve voltam a párommal, viszonyitani nem tudunk mert csak itt voltunk eddig. Az tuti hogy minket elvarazsolt! Csodas hely! Imadtuk minden percet :)


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon

SZÁLLÁSFOGLALÁS
IMPRESSZUM

© Utikritika.hu. 2012.