ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia










Dalmácia

Földrajz Dalmát konyha | Fotóegyveleg

Földrajz

,, A horvát Adria 1778 km hosszú partvidékkel büszkélkedhet, ami rendkívül tagolt, sok - sok öböllel és szigettel. Ugyanakkor a tengerpart hegyvidéki, a Dinári hegység mészkő vonulatai 1000 - 1500 méteres magasságokkal övezik a tengert. Dalmácia a tengerpart déli részét alkotja (három átlagos magyar megyényi terület), nagyjából Zadartól lefelé Dubrovnikig és a montenegrói határig.

Így a fürdőhelyek többsége sziklás vagy kavicsos, zegzugos, vadregényes jellegű. Elvétve található homokos, sík partszakasz. A talaj többnyire érdekes vörös színű, a növénytakaró gyér, de a partokon fás részekkel teli. Jó lenne azt mondani, hogy az Adria teljesen cápamentes, de ez sajnos nem volna igaz. Összesen 47 cápafaj él Horvátország felségvizeiben, melyek közül 15 közepes, vagy nagy méretű (vagyis 1,5 méternél hosszabb). És sajnos Carcharodon Carcharias, azaz Fehér cápa is elő-elő fordul. Azért az megnyugtató, hogy elvétve akad ember elleni cápatámadás. Az utolsó 2008 október 6-án Vis szigeténél történt (egy nagy fehér cápa által), de a "találkozás" nem okozott halált. (A legutolsó halálos kimenetelű cápatámadás egyébként 1974-ben volt az Adrián.)

A horvát Adria part-menti tengeri élővilága néhány évtizede még gazdagnak volt mondható, tele tengeri csillagokkal, kagylókkal, tengeri uborkákkal, tengeri sünökkel, halakkal és egyéb vízi élőlényekkel, növényekkel, ám sajnos sokat változott a helyzet negatív irányba. Emlékszem a 80-as években gyerekként a parton délután vagy este végigsétálva egymást követték a tengeri kagylók, egyéb herkentyűk árusai, ma viszont nagyítóval sem lehet találni sehol kagylóboltokat. Ugyanakkor a víz mégis tiszta, frissítő, kellemes. Én idén 26 fokosnak mértem, de a statisztikák szerint nyáron inkább a 24-25 fokos vízhőmérséklet a jellemző. (Az még bőven kellemes.) " forrás

Dalmát konyha

"Az Adria kristálytiszta vizéből kifogott dalmát halételekről az orvosok csak a legnagyobb elismeréssel nyilatkoznak, élettani hatásaik igen pozitívak. A tengeri étkek kedvelői a legjobb helyre jöttek. Például a szardella miatt, amely úgy a legjobb, ha hajnalban kifogják és legkésőbb délig, roston kisütve, vagy marinírozva fogyasztják. Létezik egész vékony szardella is, ezt giricé-nek hívják, és citrommal öntik nyakon. A brudet – amit egy jó, tartalmas hallevesnek mondanánk – minden turista kedvence lesz. A szakácsok néha egy kis rákkal, kagylóval „bolondítják”, ami igazán érdekessé teszi, az meg különösen, hogy paradicsomot és bort tesznek a lébe, amit aztán agyagtálban, parázson „kezelnek”. Meg kell jegyezni, nem tapasztaltam azt a bőséget, mint például a Földközi-tenger más tengerszakaszain, az Adriában mintha kevesebb tenger gyümölcse lenne, ám ami van, nagyon finom. Kagyló, languszta, polip, cápa, füstölt ikra várja az ínyenceket, és a helyiek esküsznek rá, a világ legjobb osztrigája Ston szigete mellett található. (2012)" forrás

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon