ÚTIKRITIKA.HU / Makarska Riviéra / Podgora


Makarska Riviéra / Podgora

Podgora dióhéjban | Vélemények | Szálláslehetőségek | Strandolás | Vendéglátás | Közlekedés | Látnivalók | Programlehetőségek | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

Podgora - Utazás és nyaralás

Podgora dióhéjban

 • Podgora Közép-Dalmáciában, Makarskától 9 kilométerrel délkeletre található. Split kb. 70 kilométerre van, Dubrovnik 140 km-re. Podgorának kb. 1500 lakosa van. (Podgora körzetéhez tartoznak még ezek a települések. Igrane, Drasnice, Gornje Igrane, Zivogosce.)
 • Podgorának csaknem 4 kilométeres apró-kavicsos partja van.
 • Este kellemes az élet a promenádon, van egy aranyos kis kikötője, sok vendéglátóhely és ajándékbolt, van szupermarket, sok fagyizó, koktélbárok. Podgorában az árfekvés elég magas.
 • Vannak búvárkodási lehetőségek, jet ski bérlés és quad túrák.
 • Podgorának jószerével nincs igazán régi épülete, mert 1962-ben egy földrengés mindent lerombolt.

Vélemények

"Kedvencünkké vált ez a kicsi, tiszta városka a Biokovo-hegy lábánál. Nagyon szép élmény a tengerben fürödni és a part felé visszanézve csodálni a méltóságteljes hegyeket. Hajókirándulás keretében elmentünk Hvar és Brac szigetére is." (2012)


"Podgora egy kis nyaralóhely, barátságos, festői fekvésű falu (városka?) sok meredek utcácskával, hangulatos sétánnyal. Augusztusban azonban felpezsdül az élet. Van néhány vendéglátóhely, egy szupermarket és több ajándékbolt. Van egy posta is, valamint egy fodrászat. Az autónkkal kirndultunk Splitbe, Makarskába és környékbeli helyeken. Egynapos hajókiránduláson is voltunk egyszer (Kornati nemzeti park). Este Podgora bárjai, kávézói rendre megteltek az augusztusi estéken, mivrel a a környező falvakban nyaralók is idejönnek a liliputi vasúttal. Háromszor is beültünk a Banana bárba, mert szeretjük az élőzenét. Podgora strandjai kavicsosak. Szerintem nem annyira jók kisgyermekes családoknak. " (Vince, 2015. augusztus)

Szálláslehetőségek

 • A 2 csillagos Podgorka türhető hotel, sőt barátságos, ott van közvetlenül Podgora nagy, kavicsos strandjánál. Inkább pároknak való, mint gyermekes családoknak. A szobák kissé lestrapáltak, de nem vészesen. Az ellátás korrekt 2 csillagos szint.

Ajánlott szálláshelyek:

 • 2 csillagos:
 • 3 csillagos: Hotel Aurora

         4 csiillagos: Hotel Medora Auri

Más Podgora-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscombined.com magyarul

Strandolás

A tengervíz itt is szép. Podgora aprókavicsos és némileg homokos strandján egy napra 80 kunába kerül két napozóágy és egy napernyő (maximum 40-50 kuna csak egy ágy). Kevés az árnyékos hely, és azokat is előre lefoglalják. Egy megoldás: kb. 3000 forintnak megfelelő kunáért venni egy ernyőt és felállítani. A Podgora-is strandon a víz elég gyorsan mélyülő.
Vannak itt nyaralók, akik átmennek az 5 kilométerre lévő Tucepi homokos strandjára.

A legnyugisabb strand a térségben a Plisivac Beach, ami Podgorán ívül van, Drasnice irányában. Ugyancsak van kellemes, árnyékos helyekkel rendelkező strand Tucepi irányában. 

Vendéglátás

 • Podgorában van több bolt, egy gyógyszertár, és a parti sétányos néhány jó kis taverna. A kilométeres promenádnál az utat este lezárják a forgalom elöl és a vendéglőkben, bárokban este nyolctól éjfélig megy az élőzene.
 • Esténként felállítanak több standot a kereskedők.
 • Jókat írnak a Banana nevű bárról és a Riva étteremről.
 • Vannak a városkának kisebb mellékutcái, ahol a nyugalmasabb sétálgatásra vágyók menekülhetnek.

,, A nagyobb bevásárlást a kb. 14 kilométerre lévő Makarskában végeztük el. Ott vannak olyan nagy szupermarketek, mint a Lidl, és a Konzum. Hétvégén Makarskában szuperek a termelői piacok a régió friss termékeivel." (2015)

Közlekedés

Podgora országúton 807 kilométerre van Budapesttől (771 km autópálya), ez megállás nélküli vezetést számolva 8 óra 20 perces utazás. 

Látnivalók

Jön!

Programlehetőségek

A környező szép szigetekre lehet elmenni kirándulni helyi szervezők segítségével.

Biokovo nemzeti park

Olvasmányos linkek

"Podgora: 12km délnek Makarskától. A település jó választás, nem túl nagy, de van élet, éttermek, kávézók mindenütt. Szerintem Makarska ilyenkor (aug 10-20.) elviselhetetlenül zsúfolt. Feltűnően sok volt a cseh és a lengyel, a többi náció vegyesen, magyarból hála égnek nem volt sok.

Árak: 2 éve voltam utoljára Horvátországban, előtte 10 éve. A két évvel ezelőtthöz képest is jelentősen drágult. Az éttermekben egy főétel 60-120 kn között mozog, 18kn egy sör, de a felhozatal Podgorán kiváló volt. Mindenhol jót ettünk, mondjuk mi szeretjük megkóstolni a helyi specialitásokat, a halak kifejezetten ízletesek. Aki boltban tervez vásárolni, ne lepődjön meg hogy az alapvető élelmiszerek - különösképp a tejtermékek és pékáruk másfél-kétszer annyiba kerülnek a nagy áruházláncokban is, mint itthon.

Tenger: nagyon kellemes, tiszta, 25-26 fok körül, délután jellemzően erősebb hullámzással. A strand nagyon szépen rendezett, árnyékos, kiépített zuhanyzókkal és infrastruktúrával. Pici gyerekkel kifejezetten NEM ajánlom, a sekélyebb részeken is 5m-re a parttól ellep a víz.

Kirándulás: a 10 nap alatt voltunk a Krka nemzeti parkban, itt voltam korábban is, szerintem kihagyhatatlan (90kn/felnőtt). Split és Trogir nagyon helyes városok, mindkettőben érdemes egy jót sétálni, megnézni az alapvető nevezetességeket. Sibenik viszont elképesztően lepusztult 10 év alatt, nagy csalódás volt. Dubrovnik viszont gyönyörű, egyszer látni kell, de nagyon sok a turista és ezt ki is használják. A várfalra 90kn/fő-ért mentünk fel (amúgy pazar), az éttermi árak saccra 50%-al magasabbak mint bárhol máshol. A parkolás 30kn/óra... A másik véglet Mostar, ahol viszont minden bagóért van a horvátországi árakhoz képest, nagyon sok a magyar, és a kis belvárost nagyon szépen újjáépítették a háború után, érdemes volt ide elmenni.

Utazás: ~800 km Budapestről, odafelé szombaton horror tömeg, erőltetett menetben is 9,5 óra volt. Visszafelé kedden jöttünk, Lucko-nál teljesen vállalható 1km-es sor volt, 7,5 óra alatt haza lehetett érni. Dubrovnik közúton ~120km, a gyakorlatban 2,5-3 óra kocsival." (index.hu, 2013)

Fotóegyveleg

Podgora - strand a Hotel Podgorka előtt

Vissza az elejére


Kommentek

Még nem érkezett hozzászólás.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon