ÚTIKRITIKA.HU / Dalmácia szigetei / Korcula


Dalmácia szigetei / Korcula

Korčula dióhéjban | Tetszett & Nem tetszett | Vélemények | Szállás | Látnivalók | Hasznos információk | Olvasmányos linkek | Fotóegyveleg

.

r.gy.

Korčula dióhéjban

 • Korčula dél-dalmáciai sziget, Dubrovnik közelében. Egyes források szerint ezen a szigeten született Marco Polo.
 • Korčula kiejtése: korcsula.
 • Korčula 279 négyzetkilométer nagyságú, 29,1 kilométer hosszú és 7,8 kilométer széles. Korcula a horvát Adria egyik legnépesebb szigete, hivatalosan közel 3 ezren lakják, a helyi idegenvezető állítják, hogy 17 ezren, de ebbe talán beleszámolják a nyaralókat is. 
 • Splitbő komppal a Korčulara eljutás kb. 3 órát vesz igénybe.
 • Korčula egyetlen homokos strandja a Lumbarda:

Tetszett & Nem tetszett

Tetszett

 1. Szépek a strandok, lustálkodós, nyugis hely
 2. Korčula picike, aranyos, középkori óvárosa
 3. Lumbarda szép strandja és a hangulatos kikötője
 4. A Kanavelic nevű étteremben a friss halétel

Nem tetszett

 1. Kicsit strapás a sziget és a szárazföld közötti kompolás
 2. Az étkezési választék eléggé egysíkú
 3. Túl későn lendül be az éjszakai élet
 4. A Lumbarda-i strandnál a vizben a moszatok
 5. Az óvárosi, parti vendéglők ételei közepesek, csak a kilátás szép

Vélemények

"A Korčula hajókirándulást is nagyon ajánlom mindenkinek. Több cég is értékesíti, azt érdemes választani, ami rögtön Tucepiből indul (illetve Makarskáról, de Tucepin is megáll), minden szerdán van, hetente egyszer. Mi személyesen Sinisánál fizettünk be (nagyon jó fej, gondos értékesítő, aki egyébként teniszoktató is). Az út fejenként 300 kn-ba kerül, ami elsőre soknak tűnik, de nagyon megéri az árát. Fent érdemes helyet keresni (bár az elején ültetés van, visszafelé nincs, de érdemes ugyanoda ülni, különben egyes útitársak mérgesek lehetnek...) Kalap, naptej mindenképp szükséges, engem még mindezek ellenére is kicsit "megszúrt" a nap, noha van egy árnyékoló háló is a hajó tetején. Nagy halászhajóval viszik az utasokat, a nagyobb hullámokat is maximum enyhe hullámvasútnak éreztük. Az út irányonként 3,5 óra. A mellékhelyiségek kulturáltak és elég tágasak. Minden, a kiránduláson résztevevő nemzetiségnek adnak otthoni zenét, a kapitány néha még énekel is, igazi party-boat ez :)) Visszafelé fergeteges hangulat kerekedett rajta, sokan még táncoltak is (az asztalon is), rövid időre a kapitány is beállt, felejthetetlen élmény volt.

Az ár az alábbiakat tartalmazza:

 • egyszeri étkezés (hal vagy csirke, spagetti és káposztasaláta körettel, kenyérrel - a hal isteni, mindenképp érdemes azt választani, hacsak valaki nem utálja, a csirke átlagos rántott csirke)

 • italok, többször is körbekínálják: víz, vörös-és fehérbor (itt a hozzáadott értéket az italoknak a jól lehűtött állapota képezi), helyi "pálinka", kóla vagy fanta

 • a sör fizetős!

 • 1 órás vezetett városnézés több nyelven (magyar nincs, kivéve, ha van nagyobb csoport): német, angol, lengyel, cseh, stb...

 • utána 2 óra szabadprogram

Mi az angolon vettünk részt, nagyon jó fej idegenvezető hölgy vitt minket körbe. Korculát hamar meg lehet nézni, annak ellenére nagyon kevés volt ott a 3 óra, bőven lehetett volna még sétálni. Visszafelé már nem adnak enni, de inni igen, illetve szendvicset kínálnak 10kn-s áron, és mindenféle szuveníreket (póló, sapka, bögre, cd.)" (Grécsni Eszter, BCD, 2014)

r.gy.

,, Korcula valóban csodás hely, de azért nem árt tudni egy-két negatívumról. A vendéglőkben szerintünk mélyhűtött halat kínálnak, nem frisset. A buszok menetrendje és a valóságis érkezés-indulás nincs egymással köszönö viszonyban. Vasárnap a szolgáltatások többsége szünetel. Jobb vasárnapra időzítenia szigeten kívüli programokat. 

Az apartman foglalásánál bizony valahogy független forrásból meg kell tudni, hogy a szálláshely milyen messze van a strandtól, a központtól, mert túl nagy gyaloglásokra is rákényszerülhetünk."    

Szállás

Ajánlott hotelek

 • 2 csillagos: 
 • 3 csillagos:
 • 4 csillagos: 
 • Apartmanok:

Más Korčula-i szálláshelyek online foglalása - hotelscombined.com magyarul

Látnivalók és programlehetőségek

 • Érdemes kajakot bérelni: 200 kuna (8 ezer forint) egy napra.

r.gy.

r.gy.

r.gy.

Hasznos információk

Megközelítés autóval:

 • Dubrovnik felöl: A parti úton (E 65) Split irányába, aztán a Peljesac-félszigeten Orebcig, és onnan komppal Korcula Domince nevű kikötőjébe. A komp óránként közlekedik, kivéve éjféltől hajnali 4-ig.
 • Spil felől követni az E65 parti utat Dubrovnik irányába kb. 100 kilométeren. Drevniknék kompra szállni Korculába (8.30-kor és 17.30-kor jár a komp. Fejenként 1500 forint, autónként 7500 forint.
 • Szigeten belüli közlekedés: Korcula városban nincs tömegközlekedés, hiszen olyan pici, hogy minden gyalogtávolságra van.
 • Korcula szigetcsoportjának meglátogatásáara praktikusak a vizi taxik.
 • Érdemes kerékpárt bérelni a sziget felfedezéséhez: napi 2700-3600 forint.

Strandok

Egy napozóágy bérlése egy napra 35 kuna.

Korcula - ez a standard vízminőség

Olvasmányos linkek

"Kevés magyar turista keresi fel Korcula szigetét. A britek, a franciák és a németek mellett főként a lengyel, a szlovén és a cseh turisták körében kedvelt célpont a horvátországi Korcula szigete, az ide érkező kevés számú magyar vendég többsége egy kistelepülés magyar tulajdonú üdülőtelepét keresi fel. A szigetre és központi városába, Korculára leginkább repülővel vagy hajóval érkező turisták főként Marco Polo szülőházára és az óvárost részben ma is körbeölelő várfalra kíváncsiak, a magyaroknak Hamvas Béla fügefáját és Szabó Lőrinc emléktábláját is megmutatják. A századokon át a szigeten megélhetést adó kőfaragás, hajógyártás és halászat közül már csak a hajók készítése és a japán exportra induló tonhalak halászata jelent megélhetési lehetőséget a turizmus mellett.

A magyar vendégek túlnyomó többsége Prizba település magyar tulajdonú üdülőtelepén tölti a nyaralását. Az 1985-ben készült, 50 apartmanból álló telep, a Hotel Priscapac 2004 óta van magyar tulajdonban. Az egyszerre 200-220 vendégnek helyet adó nyaralóhelyen tavaly nyáron 10 ezer vendégéjszakát töltöttek a turisták, akiknek több mint 50 százaléka minden évben rendszerint magyar. A mintegy 20 ezer lakosú sziget második legnagyobb települése, Vela Luka egy egykori halászfalu. A térség két nevezetessége a mintegy 150 ezer olajfa, amiből kitűnő minőségű olívaolajat állítanak elő, illetve a mediterrán térség legjelentősebb régészeti lelőhelyének számító, felülről áttört barlang, a Vela Spila. (2014)" forrás

Fotóegyveleg

r.gy.

Vissza az elejére


Kommentek

Gard Norbert, 2019. 07. 25. 22:38
Sziasztok! Én most mennék korculára először. A tapasztalt utazóktól kérdezném,melyik a legoptimálisabb útvonal a lejutáshoz,ha Pécsről indulnánk.Az indoklásokat is megköszönöm.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon