ÚTIKRITIKA.HU / Sibenik Riviéra / Murter


Sibenik Riviéra / Murter

Murter sziget dióhéjban | Vélemények | Strandok | Közlekedés | Vendéglátás | Látnivalók | Programlehetőségek | Fotóegyveleg

.

.

Murter sziget dióhéjban

 • A Sibenik-i szigetcsoport legnagyobbja (19 km2), amely Tisno településnél híddal kötődik össze a szárazfölddel. A szigeten ezek a települések találhatók: Tusno, Jezera, Betina és Murter. Tisno-nak van egy része a szigeten is, meg a szárazföldön is. Tisno-tól délre, 3 kilométerre fekszik a kis halászfalu, Jezera. Van egy kikötője és egy vitorlásiskolája. Egy félszigeten található a festői kis helyiség, Betina. Van egy jacht kikötője és kis hajóműhelyei. Betina strandja kék zászlós.
 • A sziget központi települése (északnyugaton), Murter két öböl, a Slanica és a Hramina között fekszik. Hramina alsó részén található egy turista iroda, egy nagy jachtkikötő, és ott van a legtöbb bolt és vendéglátóhely. A Hramina jachtkikötő nagyon modern, legalább 400 horgonyzóhelye van. Sok hajóskapitány várja a kirándulásra vágyó turistákat. A település felső részét Stari Murternek is nevezik.
 • Murter sziget nyugis hely, sok szórakozási lehetőségre nem érdemes számítani. Leginkább Murter városka Slanica nevű strandja tájékán alakul ki némi éjszakai élet a főszezonban. Nem egy olyan nagyvilági sziget, mint mondjuk Brac, Krk vagy Korcula. Nincsenek különleges épületek, de van barátságos táj, hagyományos falvak, rejtett öblök, kis ösvények. Murter sziget elsősorban a vitorlázás, a tengeri horgászat és a búvárkodás szempontjából ismert. Elhelyezkedésénél fogva praktikus kiindulópont a Kornati-szigetek Nemzeti Park felfedezéséhez. A szigeten sok helyi foglalkozik hajózással, és nagyon ismerik a szigetvilág legapróbb részleteit is.
 • Tisno-nak meglepően nagy terei vannak. Betina talán a sziget legszebb települése, tán azért is, mert egy domb tetejére épült. Betina városkában jókat lehet sétálni a templomhoz vezető úton.
 • Jezera falu kellemes, csendes hely, elég jó a strand és hangulatosak az öblei.
 • Murter település mindössze 13 kilométerre van az Adriai-autópályától. Tisno sincs még túlságosan felkapva és így roppant idilli a légköre. A tengerparton idős helyi nénikék kaparják le a pikkelyeket a halakról.
 • A sziget dombos, karsztos, termőföldből nics sok, annál több szőlőtermő terület, mandula-, füge- és olívaliget.

.

Vélemények

.

Szálláshelyek

A 3 csillagos Hotel Colentum gyalog 15-20 percre található Murter településtől. Ez Murter-ben az egyetlen hotel. Autóval 10 perc távolság a Tisno-i híd, ahol át lehet menni a szárazföldre. A Hotel Colentum előtti kicsi strand (Murter település központi strandja, a Slanica) kavicsos/kicsit homokos, a vízbe menve a tengerfenék homokos. Főszezonban ez a strand nagyon zsúfolt. A szigeten nem ez a legszebb strand.

Ajánlott apartmanok:

Más Murter-i szálláshelyek online foglalása itt - hotelscomibined.com magyarul

Strandok

 • Murter városi strandját, a Slanicét Dalmácia legszebb strandjai közé szokták sorolni. Homokos és kavicsos, a napozórészek betonosak.
 • A tengervíz - természetesen - a sziget strandjain is csodaszép. A Slanice főstrandon van egy büfé. A parkolás fizetős. Slanice központi strandján a víz lassan mélyülő, homokos strandként van számon tartva. Gyermekes családok körében nagyon népszerű. Kb. 30 méterig sekély a víz.
 • (Ha az ember a Slanice-öböl felől átmegy a kemping területén egy kis szigethez jut el. Ezen a Skolic nevű szigeten nudisták is strandolnak szép, kavicsos strandon.)
 • Utazók szerint a csendes, fás Tisno kisgyermekes családoknak nagyon megfelelő. Gyerekeseknek ideális. Tisno két strandja apró kavicsos, szép fenyőfás környezetben. A parton tovább gyalogolva fel lehet fedezni pici sziklás, kaviccsal feltöltött öblöket. Egy-egy öbölbe jószerével csak egy társaság vagy egy család fér el.

 • Jezera strandja sziklás és kavicsos. Betina strandja homokos. (A Slanica-i kemping melletti kis kikötő partmenti vizeiben előfordulnak tekintélyes méretű polipok. Tanácsos nem kézbe venni őket, mert képesek erősen megszorítani az ember karját, arra rácsavarodva.)
 • A helyi lakosok szinte „elrejtik” a látogatók elől a csodás, fehér homokos kis Podvrske-i strandot. Sekély a víz, gyerekek nagyon szeretik.
 • A sziget déli részén található a Cigrada-i strand, amelynek közepe homokos, két szegélyén kavicsos. A széleken lehet nyugodtan elvonulni a tömegtől.
 • Plitka vala strand Betina közelében található. Szintén nagyon jó gyerekeknek és úszni kevésbé tudóknak.
 • Tisno és Murter közötti szakaszon található a Kosirona strand egy rejtett kis öbölben, ahol kemping is működik.
 • A Podjasenovac strand a sziget déli részén lévő öblök egyike. Olyanoknak való, akik szeretik a rejtett strandokat. Kavicsos strand, a közelben van egy bár.
 • Jezera falu közelében van a Koromasna strand, kellemes kis sziklás hely. A közelben van a Sv. Nikola strand egy középkori templom közelében. Sziklás strand, jókat lehet búvárkodni. A tengerfenék homokos.

Közlekedés

A szigeten a települések közötti közlekedés egyetlen úton történik. Ezen a közúton menetrend szerint közlekedő buszok is járnak. Napközben (délelőtt 9-fél 10 és délután 5-fél hat között) leáll a forgalom, ugyanis felvonják a mindössze 20 méter hosszú Tisno hidat, hogy a hajók át tudjanak haladni. Hídpénzt nem kell fizetni. Kora délelőtt és késő délután kb. 30-30 percre nyitják meg a hidat. A sziget Sibeniktől északra, 30 kilométerre van és Zadartól délre 60 km. távolságban.

Vendéglátás

Murter-ben van egy bank, kávézók, egy kis kikötő, benzinkutak, vendégházak és egy szupermarket. Murterben a főtérhez közel van egy kis fagyizó, a citromos fagyijuk szuper.

"Négyen ettünk pizzát egy mellékutcába rejtett, Tunga Re nevű pizzériában, 210 kunát fizettünk (kaja és némi itóka)."

Murter városkában az egyik legnépszerűbb vendéglő, a Konoba Boba. Kár, hogy a kiszolgálás túl lassú, de hát sok a vendég. Tisno-ban nagyon hangulatosak a vendéglők, a sörözők és a fagyizók. Jóllehet a sziget nem a szórakozási lehetőségeiről híres, de a Murter városka Slanica nevű strandját egész Dalmácia vonatkozásában számon tartják, mint egy bulis strandot. Nappal a sekély vízben hatalmas röplabdacsaták zajlanak. A strandon van jónéhány bár.

"A Murter-szigeti Tic Tac nevű étterem sokak állítása szerint a dalmát partszakasz legjobb étterme. Kívül-belül pont olyan, mint bármelyik másik szomszédos konoba, nem kell semmi extrára számítani. Igaz, neve kicsit csalóka, ezt hallván azt is hihetnénk, hogy egy felkapott, trendi lounge étteremmel van dolgunk (ilyenbe meg ki szeretne menni Horvátországban?). Mindebből szerencsére csak a felkapott igaz, ezért asztalt célszerű előre foglalni. De akkor mitől ez a legjobb étterem? A megfejtés természetesen az ételekben rejlik, ugyanis itt létezik az a kreatívtás, amit én eddig máshol nem tapasztaltam. Hagyományos dalmát konyhát visznek, de itt-ott egy-két finom csavarral teszik érdekessé az ételeket.

Konyhájuk erőssége a nyers halrepertoár: osztrigák, tengeri sünök, tengeri tojások (ez utóbbi kettővel most találkoztam először tányéron), tonhal carpacciók és társaik. Érdemes itt kipróbálni a különböző, házilag marinált és házilag füstölt halakat is, és garantáltan a kagylók között is találkozunk olyannal, amilyet eddig csak természetfilmben láttunk. A menünkbe ennél a pontnál lépett be ez a polenta, amelyet grillezett hal követett (reggel még szebb jövőképpel rendelkezett szegény), majd egy zseniális citromsorbet-val zártuk a vacsorát. Aki erre nyaral, feltétlen próbálja ki a Tic Tacot, valóban igaz lehet, hogy a környék legjobb étterme. (2008)" forrás

Murter - nagy nyári buli

Látnivalók

A szigeten fellelhetők a Colentum nevű ókori római település romjai (mozaikpadlós villák maradványai). Tisno-nak meglepően nagy terei vannak. Betina talán a sziget legszebb települése.

Programlehetőségek

A Murter szigeten nyaralók számára a következő kirándulási lehetőségek adottak jellemzően: hajóval a Kornati-szigetekre. autóval Zadar-ba vagy Sibenik-be és a Krka-vízesésekhez (ahol a Winnetou-filmek egy részét forgatták).

Fotóegyveleg

Vissza az elejére


Kommentek

Szabi, 2017. 08. 31. 14:58
Podvriske-ben sincs homokos strand.
A meder homokos de a part és a strand köves.
Egyszerűen ócska.


Új hozzászólás beküldése

Név:
E-mail cím:*
Hozzászólás:


* az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon